Connect with us

Bulgária

ELFÁRAD A MOZGALOM? A „4. nagy népi felkelést” is túlélte a bolgár kormány

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Továbbra is a helyén van a Bojko Boriszov vezette jobbközép bolgár kormány, ahogyan Ivan Gesev főügyész is hivatalában maradt, jóllehet a lemondatásuk érdekében kibontakoztatott tiltakozássorozat 87. napján már a “4. nagy népi felkelést” indították el szombat délután a protestálók. A tüntetők vezető képviselői bejelentették, hogy ugyan fáradtak az utóbbi hetek akcióitól, de nem állnak le, folytatják küzdelmüket.

Fáradtak, de folytatják

A tüntetők a kormány és a főügyész lemondását követelik, valamint idő előtti választások kiírását a jövő márciusban esedékes parlamenti választások helyett.

Ennek érdekében már negyedszerre hirdettek meg – ezúttal szombat délutánra – “nagy népi felkekést” Szófia központjába, a parlament, az államelnöki hivatal és a kormány székelyének épülettömbjei körül.

A “nagy népi felkelés” (Велико народно въстание) elnevezés bolgárul alliterál a Nagy nemzetgyűlés (Велико народно събрание) névvel.

Ez arra utalhat, hogy a tüntetők ezt szánják válaszul a kormányzatnak arra a tervére, hogy elérje a különleges felhatalmazású, alkotmányozó Nagy nemzetgyűlés összehívását, és ennek érdekében írjanak ki választásokat.

A helyszíni beszámolók szerint – amelyekből ezúttal is hiányzott a tiltakozók számának a megbecsülése – nagyobb rendbontások nélkül zajlott a szombati tüntetés.

A rendőrség és a csendőrség biztonsági osztagai ezúttal is megakadályozták, hogy a tüntetők bejussanak az épületek bármelyikébe, illetve blokkolják a közlekedést Szófia egyik legforgalmasabb útján.

A tüntetők vezető képviselői bejelentették, hogy ugyan fáradtak az utóbbi hetek akcióitól, de nem állnak le, folytatják küzdelmüket.

A novinite.bg honlap híradása szerint a szófiai tüntetéssel egy időben kisebb tiltakozó akciók voltak szombaton Ruszéban és Veliko Tarnovóban is.

Pro memoria

Lassan a feledés homályába merül, hogy július elején Hriszto Ivanov, egy parlamenten kívüli párt vezetője, egykori igazságügyi miniszter jelképes “területhasználati” akciót hajtott végre a Fekete-tenger egy olyan bolgár partszakaszán, ahol oligarchák törvényellenesen lezárták a vízhez vezető utakat.

A politikus a tengerről szállt partra, ám a terület biztonsági őrei nem engedték, hogy használja a szárazföldet, hanem beletaszigálták a vízbe.

Hrisztov élt a gyanúperrel, hogy a biztonsági személyzet a köztársasági elnök alá rendelt állami őrző szolgálathoz tartozott.

A köztársasági elnök is megszólalt az ügyben, hogy tisztázzák, miért őrzi állami szerv az oligarchák törvénytelenül birtokolt partszakaszát.

Erre válaszként Ivan Gesev főügyész átkutattatta az államelnök két tanácsadójának az irodáit, és rövid időre őrizetbe is vette a két érintettet.

A főügyésznek ez a lépése robbantotta ki azt a tiltakozássorozatot, amely nagyon változó részvétel mellett azóta is tart.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava