Connect with us

Bosznia

A HORVÁT-BOSNYÁK-SZERB TEJHÁBORÚ: Hogyan veszítették össze a németek a három balkáni népet? (2. rész)

Közzétéve:

a megjelenés dátuma:

tej 3 meggle 2
?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 4 perc

A kilencvenes években szemtanúi voltunk annak, hogy a német, és nemcsak német (rabló)tőke áttette a termelését Kínába, vagy más ázsiai országokba. Vonzó volt az olcsó munkaerő, hogy most másról ne beszéljünk. Az európai cégek egy része megelégedett a közép-európai térség gazdasági kizsákmányolásával, és most valami hasonló játszódik le kicsiben a Balkánon. A BALK két részes cikkben foglalkozik azzal, hogy egy német cég a “költségoptimalizálás” reményében miként játszik az emberi sorosokkal a Balkánon. Ez a cikk második része.

Ez a cikk igazán csak akkor érthető, ha előbb elolvasod az első részt!

Stratégai partnert keresnek

Horvátországban – enyhén szólva – nem örültek a Meggle döntésének, hogy a német cég az év végével bezárja az eszéki tejüzemet, és mintegy 160 embert tesz utcára, nem beszélve a tejet beszállító alvállalkozókról, akiknek szintén veszélybe került a megélhetése.

A rendelkezésre álló adatok szerint 340 tejtermelőről van szó, akiknek össztermelése éves szinten körülbelül 26 millió kilogramm tejet jelent, vagyis a Horvátországban előállított összes tejmennyiség körülbelül 6 százalékát.

Nem véletlen tehát, hogy Ivan Anušić, a Horvát Demokrata Közössé (HDZ) alelnöke és Eszék-Baranya megye zsupánja (főispánja) egy kicsit ideges.

Tájékoztattam Andrej Plenković miniszterelnök urat a problémáról, és azt várjuk, hogy a kormány bekapcsolódik a munkahelyek és a termelés megmentésébe

– mondta Anušić, aki reméli, hogy „minden jóra fordul”.

Az eszék-baranyai megyei vezető arról is beszélt, hogy stratégiai partnereket keresnek, de egyet sem nevezett meg közülük, mert szavai szerint a tárgyalások még folyamatban vannak.

Félmegoldás már van

Egyelőre csak annyi oldódott meg, hogy a francia Besnier család tulajdonában lévő horvátországi Dukat tejgyár a horvát mezőgazdasági minisztérium támogatásával „elősegíti a tejvásárlás folyamatos előfeltételeinek megteremtését a Meggle beszerzési területén”.

Szlavóniában nem állhat le a tejtermelés. Ezért a Dukat kifejezte készségét arra, hogy saját szabad tejvásárlási és feldolgozási kapacitásaival összhangban, és a földművelésügyi minisztérium támogatásával együttműködjön a Meggle alvállalkozóival

– mondta Antun Milić, a Dukat tejtermelésének beszerzési és fejlesztési igazgatója.

A zágrábi székhelyű cég a tej felvásárlásával csak a probléma felét oldja meg, hiszen ez nem jelent segítséget annak a 160 embernek, aki az eszéki tejüzem estleges bezárása miatt utcára kerül.

A Dukatnál arra is emlékeztettek, hogy eddig is nagy terhet vállaltak magukra, hiszen a koronavírus járvány idején, egészen március végétől június közepéig, kényszerfelvásárlást hajtottak végre, aminek az volt a célja, hogy a kisvállalkozások ne állítsák le a tejtermelést.

Az utóbbi 10 évben a termelők száma és a Horvátországban termelt tejmennyiség folyamatosan csökken

– hangsúlyozta a francia tulajdonban lévő cég, amely szerint a horvátországi tejtermelők a hazai fogyasztás felét sem képesek biztosítani, ezért ezen a téren az országra importra szorul.

A horvát bosszú

Ezzel nyilván tisztában vannak a Megglében is, és bizonyára vannak földrajzi ismereteik is, Bihácsból ugyanis könnyebben elérhető Horvátország nagyobbik része, mint az ország legkeletibb csücskében lévő Eszékből.

Csakhogy ez egy több tényezős játszma, amelyben a politikai aspektusokról sem szabad megfeledkezni. Ezen a téren viszont nem a Megglének áll a zászló.

A Meggle nem mondta el, hogy a termelést Bihácsba és Kragujevacba, azaz Bosznia-Hercegovinába és Szerbiába költözteti. Az okok nagyon egyszerűek – kisebbek a működési költségek, és talán egyszerűbb a működtetés módja is

– nyilatkozta az előbb már említett Ivan Anušić, Eszék-Baranya megye zsupánja, aki maga is tisztában van vele, hogy ugyan a szabadpiaci verseny szent és sérthetetlen, de azért a Megglének nem kell elbíznia magát.

Természetesen nem parancsolhatjuk meg a Meggle-nek, hogy hol működjön és termeljen, de van más módja is a nyomásgyakorlásnak. A Meggle eddig a minőséget hangsúlyozta leginkább, mondván, hogy az általa forgalmazott hazai tej a szlavóniai és a baranyai mezőkről származik. Nos, ebben az esetben egy kicsit módosítanunk kell a Meggle termékeivel kapcsolatos felfogásunkat, és el kell beszélgetnünk a fő embereikkel arról, hogy miként is kívánnak Horvátországban működni és dolgozni. Van mód arra, hogy nyomást gyakoroljunk rájuk, és ezt mindenképpen megtesszük

– mondta Ivan Anušić, Eszék megye vezetője, aki ezzel bizonyos értelemben felvetette, hogy Horvátországban akár vásárlói vagy kereskedelmi bojkottot is indulhat a Meggle termékei ellen.

meggle ayran

A bosnyákok cáfolnak, a szerbek röhögnek a markukba

A Meggle bosznia-hercegovinai leányvállalata egy cáfolattal igyekezett tisztára mosni a szennyest.

A társaság bihácsi vezetése azt állította, hogy a horvátországi termelést nem helyezik át se Bosznia-Hercegovinába, se Szerbiába, „mivel mindkét ország évek óta rendelkezik saját termeléssel, először a hazai, majd az exportpiachoz igazítva”.

A Meggle Csoport hét piacon van jelen az Európai Unióban és a régió országaiban, és mindegyik piacon különálló és fenntartható üzleti modellt dolgozott ki. Sajnos Horvátországban ezt az állandó erőfeszítések és a nagyméretű beruházások ellenére sem lehetett elérni.

A közlemény szerint a Meggle bihácsi üzeme vezető szerepet játszik a bosznia-hercegovinai tejiparban, jelenleg 212 alkalmazottal és körülbelül 1800 alvállalkozóval rendelkezik.

A korábban felvázolt bővítési tervek azonban a cáfolat ellenére is erősítik a gyanút, hogy a Megglének vannak hátsó szándékai Horvátországot illetően.

Szerbiában nincs titkolódzás a Meggle érkezésével kapcsolatban, erről maga a szerb is beszélt. (Lásd az első részt!)

De megszólalt a Meggle kragujevaci tejüzeme is.

Közleménye szerint a német cég az utóbbi majdnem tíz évben sikeresen működik Szerbiában, ahol a kragujevaci üzem modernizálásába több mint 15 millió eurót fektettek, és a jövőben további beruházásokat terveznek.

A horvát piacon tapasztalható sokéves problémák és kihívások miatt a Meggle igazgatótanácsa úgy döntött, hogy átalakítja horvátországi tevékenységét, és ez év végére bezárja a termelését Eszéken, mert nem jövedelmező a termelés

– közölte a kragujeváci tejüzem.

Mindezek után nézzük, mi is a helyzet. A Meggle fejleszt Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában, viszont bezárja eszéki üzemét. Vajon ennek az a célja, hogy az említett két országból lássa el a horvát piacot?

Ha a Meggle vezetése így gondolkodik, akkor nem ismeri eléggé a balkáni viszonyokat, szinte kizárt ugyanis, hogy a horvátok az „áruló tejgyártól” vegyenek tejet, főleg, hogy ha az a két említett országból, különösképpen pedig Szerbiából származik.

De semmi baj, jól megy a szintén Kragujevácban gyártott szerb kalasnyikovok eladása!

Ha valamilyen fennakadás lesz a szerbiai Megglénél, legfeljebb „összeszűrik a levelet és a tejet” a Zastava fegyvergyárral, és „belépő csomagként” minden kalasnyikov mellé adnak egy doboz tartós tejet.


zsoldos 1 ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi

Bosznia

Megvonták a főbosnyák vezető nejének magiszteri címét, Bosznia most ezen csámcsog

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Megfosztották magiszteri címétől a "főbosnyák nagyasszonyt"
Megfosztották magiszteri címétől a "főbosnyák nagyasszonyt" (Forrás: Twitter)
?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 4 perc

Sebija Izetbegović magiszteri címének megvonásától hangos Szarajevó. Nem elég hogy a rossz választási eredmények miatt Bakir Izetbegović Demokratikus Akciópártja ellenzékbe kényszerült Bosznia-Hercegovinában, és hogy felbomlott egyetlen lányának a házassága, amelynek a megkötéséhez Recep Tayyip Erdoğan török szultán/elnök asszisztált, most pedig itt van egy újabb botrány, a Szarajevói Egyetem szenátusa ugyanis az „elkövetett törvénytelenségek miatt” megvonta a feleségétől a tudományos fokozatot, ami miatt az asszony eddig betöltött pozíciói is veszélybe kerülnek.

A háború és a magiszteri cím

A Szarajevói Egyetem szenátusa nagy többséggel úgy döntött, hogy megfosztja tudományos címétől Sebija Izetbegovićot. Erre a szenátus 48 tagja közül 30 igennel szavazott, öten viszont nemmel, hat tartózkodás mellett. A 48 úgy jön ki, hogy heten nem vettek részt a véleménynyilvánításban.

A szavazásra azt követően került sor, hogy a Sebija tudományos előmenetelét vizsgáló bizottság megállapítása szerint nincsenek hitelt érdemlő bizonyítékok arra, hogy az egyre inkább gyengülő „bosnyák fővezér” felesége minden vizsgát letett, ami a tudományos cím megszerzéséhez kellett.

A magiszteri diplomát nem adta be az egyetemnek, mivel az nem is létezik

– mondta Rifat Škrijelj, a Szarajevói Egyetem rektora, aki egy további problémát is megemlített, miszerint a Zágrábi Orvosi Egyetem nem erősítette meg, hogy Sebija Izetbegović ott tette le azokat a vizsgákat, amelyek alapján jóváhagyták számára a diploma utáni képzés megkezdését/folytatását a Szarajevói Egyetemen.

A bosnyák vezető felesége 1993-ban, vagyis a háborús időkben iratkozott be a Zágrábi Orvosi Egyetemre, ahol azonban nem találták meg az ott állítólag letett vizsgákra vonatkozó dokumentumokat, amelyekre hivatkozva engedélyt kapott arra, hogy Szarajevóban folytassa a magiszteri képzést.

Sebija Izetbegović 1998-ban szerezte meg a magiszteri fokozatot „A terhes nők táplálkozásának hatása az újszülöttek fejlődési rendellenességeinek előfordulására a szarajevói háború alatt” címet viselő dolgozattal, amihez nyilván a bosznia-hercegovinai főváros szerb zárlata adta a témát, hiszen a körbezárt város lakossága akkortájt de facto éhezett.

Magiszteri címről döntöttek

Magiszteri címről döntött a szenátus (Forrás: Raport)

A magiszteri cím elvesztése azzal jár, hogy Sebija Izetbegovićot megfosztják a doktori fokozattól is, hiszen az a következő lépcső, amelynek megugrásához szükség van a magiszteri címre.

Ha a bosnyák vezető feleségétől „elkobozzák” a doktori címét is, akkor elbúcsúzhat a szarajevói orvosi karon betöltött professzori állásától, és veszélybe kerül a pozíciója a Szarajevói Klinikai Központ élén.

Az Amerika Hangja úgy értelmezi a egyetemi szenátus döntését, hogy miután a hétfőn megfogalmazott határozat megsemmisíti a magiszteri címet, Izetbegovićné automatikusan elveszíti a doktora fokozatot is, ami logikus következmény lenne, bárt erre a dokumentum explicite nem tér ki, ráadásul a Balkánon logikából nem sokan vizsgáztak jelesre az utóbbi húsz-harminc évben.

A szenátusi határozat a meghozás napján, tehát azonnal életbe lép, ennek ellenére a harmadik pont kötelezi az egyetemi szakszolgálatot a dokumentum közzétételére Szarajevó Kanton hivatalos lapjában, aminek túl sok értelme nincs, mert a Bakir Izetbegović egyik ellenlábasának számító Fahrudin Radončićhoz közeli Avaz hírportál több cikkben is nyilvánosságra hozta a dokumentumot, ezért már ezen csámcsog az egész Bosznia.

Politikai ügynek tekinti

A boszniai közösségi médiában hétfőn sokan viccelődtek Sebija Izetbegović számlájára, egyik-másik kommentelő úgy vélekedett, hogy Sebija Izetbegovićnak újra kellene járnia az egyetemet, mások szerint pedig az sem kizárt, hogy a bosnyákok nagyasszonyának középiskolai diplomája sincs.

Magiszter

Fahrudin Radončić, politikus, vállalkozó és médiamágnás (is)

A magiszteri cím visszavonása nem váratlan fejlemény, miután az ügyet vizsgáló bizottság ét pénteken már megszellőztette az Izetbegović családdal szemben nem túl nagy tiszteletet tápláló Avaz, amely napok, sőt talán hetek óra erre a témára hangol.

Az egyetmi döntést követően Sebije Izetbegović az egyik helyi televízió adásában bemutatta a leckekönyvét, de a vizsgákról szóló igazolás és a diplomája ezúttal sem került elő.

Az Avaz közben külön kommentárt is szentelt az ügynek, amelyben megjegyezte, hogy itt nemcsak okirat-hamisításról van szó, hanem társadalmi károkozásról is.

A bosnyák hírportál szerint a károkozás több százezer konvertibilis márkában (KM) mérhető, amit Sebija Izetbegović végzettség nélküli munkával szerzett az elmúlt időszakban, miközben potenciálisan veszélyeztette a szükséges képesítés hiányában általa kezelt betegek életét.

A Szarajevói Egyetem szenátusának döntésére reagált maga Sebija Izetbegović is, aki az ilyenkor szokásos mantrát vette elő, miszerint „ez egy kizárólag politikailag motivált döntés”.

Szerinte azok akarnak leszámolni vele, akik személyes ambícióik miatt kerültek konfliktusba kerültek a férje által irányított párt politikájával, ami természetesen utalás Rifat Škrijeljre, a Szarajevói Egyetem rektorára, aki 2020-ben lépett ki a Demokratikus Akciópártból, és aki állítólag jó kapcsolatokat ápol az Avaz itt már említett főszerkesztőjével.

A nálam lévő leckekönyvben rögzítve vannak a tantárgyak, az osztályzatok és a sikeres teljesítések dátumai, valamint a professzorok aláírásai minden egyes sikeresen letett vizsgához

– mondta a bosnyák Demokratikus Akciópárt (SDA) vezetőjének felesége, aki saját állítása szerint csak azért nem adta oda az ügyét vizsgáló bizottságnak a leckekönyvét, mert elmondása szerint annak tevékenysége során kiderült, hogy az eljárás során bizonyos fontos dokumentumok eltűntek a hivatalos iratok és akták közül, pedig azok léteztek.

Magiszteri diploma helyett leckekönyvvel igyekszik igazolni magát

Magiszteri diploma helyett leckekönyvvel igyekszik igazolni magát (Forrás: Hayat)

Sebija Izetbegović tehát szó szerint attól tart, hogy a leckekönyve is eltűnik vagy esetleg megsemmisül, ezért a szóban forgó „utolsó dokumentumot” a bíróságnak, illetve az ügyészségnek kívánja átadni, ami pedig azt jelenti, hogy pert indít az egyetem ellen.

A balkáni politikusok csavaros észjárását ismerve az sem zárható ki, hogy a főbosnyák nagyasszony esetleg azzal a tézissel áll majd elő a bírósági eljárás során, hogy a magiszteri diploma és a vizsgákról szóló igazolás is létezett, csak az ügyével foglalkozó bizottság „eljátszotta”, vagyis elvesztette, eltüntette, stb.

Ezzel azonban legfeljebb időt nyer, de csatát nem, a Zágrábi Egyetem ugyanis elég komoly intézmény ahhoz, hogy vezesse a diákjai előrehaladását. Ha Sebija Izetbegović ott vizsgázott vagy netalán diplomát szerzett, annak minden bizonnyal nyoma van, és ez fordítva is igaz.


grecso krisztian lanyos apa 728 nagy ?c=4784&m=0&a=438898&r=Grecs%C3%B3Kriszti%C3%A1n%3AL%C3%A1nyosapa&t=pi

Az olvasás folytatása

Bosznia

Border modification and territory exchange between Serbia and Bosnia-Herzegovina in the name of peace

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Határmódosítás és területcsere / border modification and territory exchange
tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Olvasási idő: 5 perc

After a lengthy negotiation break, border modification and territory exchange between Serbia and Bosnia and Herzegovina may take place. This comes after the Bosnia and Herzegovina presidency accepted the proposal of a joint technical committee to consider changing the shared border with Serbia. The initiative aims to facilitate easier crossing of the border for Bosnia and the cancellation of Serbia’s substantial debts to Bosnian settlements along the Drina river.

It has been almost thirty years in the making

All three members of the Bosnia and Herzegovina presidency approved the final report of the technical committee for border modification, which was appointed eight years ago.

The decision passed by the presidency will now go to the Council of Ministers (Vijeće Ministara), which represents the Bosnian government, to start the negotiation process with the appropriate Serbian authorities regarding the actual land exchange.

Határmódosítás és területcsere

A Miniszterek Tanácsának épülete Szarajevóban (Forrás: Savamedia)

The technical committee, which belongs to the Bosnian Ministry of Civil Affairs (Ministarstvo Civilnih Poslova), has faced difficulties in the past decades due to the dynamic and often tense bilateral relationship between Serbia and Bosnia and Herzegovina. As a result, the committee was last able to hold a meeting in the presence of Serbian representatives in 2010.

The first significant moment in the over two-decade-long history of territory exchange between the two countries was reaching the agreement in 2002 between the political leaders of Belgrade and Sarajevo. The agreement laid the groundwork for later negotiations, following the principle of „kilometer for kilometer.”

Then there was a negotiating break that lasted for over a decade and a half, which Aleksandar Vucic broke in 2017 when he once again supported the modification of the border along the Drina river and advocated for the „meter for meter” principle, which would have allowed for smaller border corrections for a faster agreement.

Serbia would save through territory exchange

The Bosnian public is deeply divided even over the transfer of a small portion of their territory, especially considering that it was Serbia, their former enemy in the war, that initiated the transfer of certain areas along the Drina river.

The decision made by the Bosnia and Herzegovina presidency regarding territory exchange emphasizes the promotion of regional peace and stability. Another factor to consider is to align the border with the needs of the local population’s way of life.

Határmódosítás és területcsere

The Serbian government has been trying to convince its Bosnian partner for over a decade to exchange certain areas in four districts along the Drina river. The areas of the hydroelectric plants near Zvornik and Bajina Basta, as well as the 12-kilometer section of the railway connecting Belgrade and Bar in Bosnia and Herzegovina, are the most important for Belgrade.

The areas concerned together amount to 45 square kilometers, in exchange for which, according to international legal practice, an area of equivalent size and extent is usually offered.

Accepting the proposal of the Serbian government would represent a real novelty in Bosnian public life, as since the formation of the Western Balkan state in 1995, no territorial correction agreement has been concluded with any of its neighbors.

The Belgrade leadership is also guided by the need to operate the affected transportation and industrial facilities, as well as by the objective of saving money.

In the areas affected by the land swap, industrial facilities and transportation infrastructure were built during the Yugoslav period that partly fell into Bosnian territory following the demarcation of the border at the end of the Bosnian War, but they have since been operated by Serbian companies.

The essential element of the story is the „utilization,” or rather the monetary benefit, for which Serbia should pay an annual usage fee under the agreement in force between the two states. Currently, the Serbian state pays the annual land use fee to Bratunac, Rogatica, , and Zvornik on the Bosnian side of the border.

In the mentioned cities, the Serbian Power Industry (Elektroprivreda Srbije) operates hydropower plants and related systems, but Serbia regularly fails to fulfill its payment obligations.

As a result, the Serbian side has now accumulated debts of more than one million euros with Zvornik and half a million euros with Višegrad. The goal of the Belgrade government is no secret – to avoid the payment of substantial debts and late interest payments to Bosnia and Herzegovina through the land swap.

However, the Bosnian professional press has called on its readers in a sufficiently malicious tone to refrain from speculative purchases of land along the Drina River for the time being, as it took twelve years to obtain a proposal from a committee supporting the presidency, and due to the highly sensitive political nature of the issue, the relevant state leaders of the two affected countries have not discussed this subject for two parliamentary terms.

They would also simplify the border crossing

Along with the land swap promoted by the Serbian government, the speeding up of border traffic between the two countries has also been on the bilateral negotiation agenda of the competent ministries for over ten years.

As a result of the expert committee’s approved opinion, Denis Bečirović, a Bosnian Presidency member, proposed simplifying the border crossing between Serbia and Bosnia and Herzegovina. 

Határmódosítás és területcsere

Belépés Szerbiába Bosznia-Hercegovina felől (Forrás: YouTube)

To the surprise of the Bosnian public, Željka Cvijanović, who represents the Serbian nation, unreservedly accepted Bečirović’s proposal alongside Željko Komšić, who holds the position of a Croatian Presidency member.

As a result, in accordance with the presidency decision, the Bosnian Council of Ministers must begin drafting the relevant legislation and consult with the relevant Serbian state actors.

However, the future possibility of easier passage across the Drina River must still be treated with caution, as legislative procedures have become stuck in both the Council of Ministers and the Bosnian parliamentary horseshoe for many years.

In the extremely divided Bosnian political course, tensions can easily arise that could turn the issue of territorial exchange or facilitated border crossing into a political tool, and despite the encouragingly dynamic initial steps, it could be removed from the agenda.

Regarding border crossings and territorial exchanges, the open stance represented by Serbian Željka Cvijanović was surprising to non-Bosnian Serbian political actors, because in previous years, there was a unified position in the Bosnian Serb Republic on the issue that there can be no renegotiation of the rules of border crossing between Serbia and Bosnia and Herzegovina, as the two states concerned would have to reach an agreement without the involvement of the Serbian entity’s leadership.

Furthermore, Bosnian Serbs considered the territorial exchange between the two countries unacceptable because the issue would be negotiated by the Bosnian state authorities with the Belgrade government.

In addition, changing the territory of the Serbian entity without the approval of local leaders would be a clear indication that the Bosnian Serb Republic is not an independent international legal entity in the confused system of the Dayton Agreement, even if its leaders try to act that way.


visky andras kitelepites 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=ViskyAndr%C3%A1s%3AKitelep%C3%ADt%C3%A9s&t=pi

Az olvasás folytatása

Bosznia

Határmódosítás és területcsere Szerbia és Bosznia-Hercegovina között a béke jegyében

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Határmódosítás és területcsere / border modification and territory exchange
Határmódosítás és területcsere Szerbia és Bosznia-Hercegovina között (Forrás: Savamedia)
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 4 perc

Hosszas tárgyalási szünet után határmódosításra és területcserére kerülhet sor Szerbia és Bosznia-Hercegovina között, miután a boszniai államelnökség elfogadta a Szerbiával közös határ megváltoztatásának lehetőségét vizsgáló szakbizottság javaslatát. A kezdeményezéssel a boszniai fél a határ egyszerűbb átjárhatóságát, míg Szerbia a Drina menti boszniai településekkel szemben felhalmozott tetemes adósságának elengedését szeretné elérni.

Majd harminc éve húzódik

A boszniai Államelnökség mindhárom tagja elfogadta a Szerbiával közös határmódosítása kérdésében állásfoglalásra nyolc éve kinevezett szakbizottság (Državna Komisija za Granicu BiH) végső jelentését.

Az Államelnökség tagjai által elfogadott határozat így a boszniai kormány szerepét betöltő Miniszterek Tanács (Vijeće Ministara) asztalára került, így megkezdődhet az illetékes szerbiai állami szervekkel a konkrét területcserére vonatkozó egyeztetés.

Határmódosítás és területcsere

A Miniszterek Tanácsának épülete Szarajevóban (Forrás: Savamedia)

A boszniai civilügyi minisztériumhoz (Ministarstvo Civilnih Poslova) tartozó szakbizottság munkáját a korábbi évtizedekben nehezítette a Szerbia és Bosznia-Hercegovina között meglehetősen komoly dinamikával változó bilaterális viszony. Emiatt a testület legutóbb 2010-ben tudott a szerbiai fél képviselőinek jelenlétében ülést tartani.

A két ország közti területcsere több mint két évtizede húzódó történetének első momentuma a belgrádi és a szarajevói politikai vezetés között még 2002-ben megkötött területcsere megállapodás volt. Ebben a felek a „kilométerért kilométer” elvet fektették le a későbbi tárgyalások alapjául.

Aztán beállt a másfél évtizedes tárgyalási szünet, amit 2017-ben Aleksandar Vučić tört meg, amikor 2017-ben újra felkarolta a Drina menti határ módosítását, és szorgalmazta a „méterért méter” elv alkalmazását, ami lehetővé tette volna a kisebb mérvű határkorrekciót is a gyorsabb megállapodás érdekében.

Szerbia területcserével spórolna

A boszniai közvéleményt a honi terület kis szeletének átadása is komolyan megosztja, különös tekintettel arra, hogy pont a korábbi háborús ellenség Szerbia kormánya kezdeményezte egyes Drina parti területek átadását.

Az bosznia-hercegovinai államelnökség által a területcsere tárgyában elfogadott határozat hangsúlyozza, hogy a határmódosítás a regionális békét és stabilitást kívánják előmozdítani. További szempont, hogy a határvonal igazodjon a helyben élő lakosság életviteléből származó igényekhez.

Határmódosítás és területcsere

Vízierőművek Bajina Bašta térségében (Forrás: Google Maps)

A szerbiai kormány már vagy egy évtizede próbálja a boszniai partnerét rávenni négy Drina menti járásban egyes területek cseréjére. A Zvornik és Bajina Bašta melletti vízierőművek környéke, illetve a Belgrádot Barral összekötő vasútvonal Bosznia-Hercegovinába lévő 12 kilométeres szakasza a legfontosabbak Belgrád számára.

Az érintett területek összességében 45 négyzetkilométert tesznek ki, amiért cserébe a nemzetközi jogi gyakorlat alapján azzal egyenértékű és azonos kiterjedésű területet szokás felajánlani.

A szerbiai kormány javaslatának elfogadása amiatt jelentene igazi novumot a boszniai közéletben, mert a nyugat-balkáni Csodaország 1995. évi megalakulása óta még egyik szomszédjával sem kötött területkorrekciós megállapodást.

A belgrádi vezetést az érintett közlekedési és ipari objektumok működtetési igénye mellett a spórolási célzat is vezeti.

A területcserével érintett földdarabokra még a államiság éveiben építettek olyan ipari létesítményeket, illetve közlekedési létesítményeket, amelyek a boszniai háború lezárásakor a határ megvonását követően részben boszniai területre estek, azonban azok érdemi hasznosítását azóta is szerbiai cég végzi.

A történet lényegi eleme pedig a „hasznosítás”, jobban mondva a pénzbeli haszon, ami után Szerbiának éves használati díjat kell(ene) fizetnie a két állam között érvényben lévő megállapodás alapján. Jelenleg a határ boszniai oldalán lévő Bratunac, Rogatica, Višegrad és Zvornik részesül a szerb állam által évente kifizetett területhasználati díjból.

Az említett városokban a Szerbiai Elektromos Művek (Elektroprivreda Srbije) működtet vízi erőműveket, illetve azokhoz kapcsolódó rendszereket. Szerbia azonban rendre elmulasztja teljesíteni fizetési kötelezettségét.

Ennek eredményeként mostanra csak Zvornikkal szemben több mint egymillió euró, Višegraddal szemben pedig félmillió euró tartozást halmozott fel a szerbiai fél. A belgrádi kormány nem titkolt célja, hogy a területcserével elkerülje a tetemes adósság és a késedelmi kamatok Bosznia-Hercegovina felé történő teljesítését.

A boszniai szaksajtó azonban kellően maliciózus hangnemben felhívta az olvasók figyelmét, hogy egyelőre tartózkodjanak a Drina-parti telkek spekulatív célú felvásárlásától, mert pusztán az államelnökséget támogató szakbizottság javaslatára tizenkét esztendőt kellett várni, ráadásul a kérdés kiemelten érzékeny politikai jellege miatt a két érintett ország illetékes állami vezetői már két parlamenti ciklus óta nem egyeztettek ebben a tárgykörben.

Egyszerűsítenék a határátkelést is

A szerbiai kormány által szorgalmazott területcsere mellett a két ország közti határforgalom gyorsítása is már több mint tíz éve szerepel az illetékes minisztériumok közti bilaterális tárgyalásokon.

A most elfogadott szakbizottsági véleményhez kötődően Denis Bečirović, bosnyák elnökségi tag terjesztett be javaslatot a Szerbia és Bosznia-Hercegovina közti határátlépés egyszerűbbé tételére.

Határmódosítás és területcsere

Belépés Szerbiába Bosznia-Hercegovina felől (Forrás: YouTube)

A boszniai közvélemény meglepetésére a horvát államelnökségi tag pozícióját betöltő Željko Komšić mellett a szerb nemzetet képviselő Željka Cvijanovićis fenntartás nélkül elfogadta Bečirović javaslatát.

Így az államelnökségi határozat alapján a boszniai Miniszterek Tanácsának meg kell kezdenie a vonatkozó jogszabály kidolgozását, és az egyeztetést az érintett szerbiai állami szereplőkkel.

Ennek ellenére még kellő óvatossággal kell kezelni a Drinán való egyszerűbb átjutás jövőbeli lehetőségét, mert a Miniszterek Tanácsában és a boszniai parlamenti patkóban is rekedt már meg jogalkotási eljárás hosszú évekre.

A végletesen megosztott boszniai politikai kurzus között könnyen kialakulhat olyan feszültségi pont, aminek a következtében akár a területcsere, akár a könnyített határátlépés kérdése politikai eszközzé válhat, illetve a bíztatóan lendületes kezdeti lépések ellenére lekerülhet a napirendről.

A határátlépés és a területek cseréje kapcsán a szerb Željka Cvijanović által képviselt nyitott álláspont amiatt volt meglepő a nem boszniai szerb politikai aktorok részére, mert a korábbi években a boszniai Szerb Köztársaságban egységes álláspont volt abban a kérdésben, hogy a Szerbia és Bosznia-Hercegovina közti határátlépés szabályainak újraszabályozására nem kerülhet sor, mert abban a két érintett államnak kellene megegyezésre jutnia a szerb entitás vezetésének közreműködése nélkül.

A két ország közti területcserét pedig a boszniai szerbek amiatt tartották megengedhetetlennek, mert abban a kérdésben is a boszniai állami szervek kötnének megállapodást a belgrádi kormánnyal.

Ráadásul a szerb entitás területének helyi vezetők jóváhagyása nélküli megváltoztatása ékes bizonyítéka lenne annak, hogy a Daytoni Egyezmény kusza rendszerében a boszniai Szerb Köztársaság nem önálló nemzetközi jogalany, még akkor sem, ha annak vezetői rendre úgy próbálnak eljárni.


zsoldos 1 ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Kultúra

Utazás

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

A BALK a világban

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: