Connect with us

Horvátország

KEVESEBB ADRIA: Júliusban 2,5 millióan nyaraltak Horvátországban

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

crikvenica lr
Olvasási idő: 2 perc

A Horvát Turisztikai Szövetség szerint júliusban 2,44 millió turista érkezett, akik 18,60 millió vendégéjszakát töltöttek Horvátországban. Ez jóval elmarad a tavaly júliusi eredményektől, viszont reménykeltő augusztus tekintetében.

Az érkezések számát tekintve Horvátország 53%-os teljesítményt valósított meg tavaly júliushoz képest.

A vendégéjszakák tekintetében kevésbé maradtak el az eredménytől, hiszen a teljesítmény 61%-os.

A kimutatások szerint a horvát tengerpartra érkező hazai turisták száma nem esett vissza ilyen drasztikusan, az előző júliushoz képest ugyanis 91%-os volt a mutató, a vendégéjszakákhoz képest pedig 81%-os.

Ez egy átmeneti időszak. A körülményekhez képest ezek kiváló eredmények, és jó előjelnek tekinthető augusztusra vonatkoztatva. Folytatjuk az intenzív promóciós tevékenységeket, és az informatív jellegű kampányokat augusztus végéig, mindenekelőtt Németországban, Ausztriában, Nagy-Britanniában és Olaszországban, mivel ezek turisztikai szempontból nagyon fontos piacok, és ezekben az országokban Horvátország a biztonságos országok listáján szerepel

– nyilatkozta a zágrábi Nova TV-nek Kristjan Staničić a Horvát Turisztikai Szövetség igazgatója.Booking.com

A tavaly júliushoz viszonyítva idén júliusban a szlovén turisták vezetnek 88%-os teljesítménnyel, a második helyen a németek állnak 87%-kal, a harmadikon pedig a hazai vendégek 81%-kal.

Nem kerültek fel a dobogóra a lengyelek, akik a tavaly júliusi vendégéjszakákhoz képest 79%-os eredménnyel csak a negyedikek, a csehek pedig 72%-kal az ötödikek.

A magyarok nem jutottak be az első ötbe, a jelek szerint itthon működik a „több Balaton, kevesebb Adria” felhívás.

Miután mi lemondtunk az Adriáról, a horvátok is lemondtak rólunk, hiszen nem soroltak bennünket azok közé az országok közé, ahol intenzív kampányt terveznek.

Jelenleg egyébként 780 ezer turista tartózkodik Horvátországban, 200 ezer német, 135 ezer szlovén, 130 ezer hazai, 74 ezer lengyel és 46 ezer cseh.

A legtöbb turista Viren, Rovinjban, Medulinban, Crikvenicában és Porečban nyaral, de felkapott helynek számít még Novalja és Mali Lošinj is.Booking.com

?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Montenegró

Nincs aki dolgozzon a montenegrói tengerparton, 30 százalékkal nőhetnek az árak

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Petrovac, Montenegrói tengerpart
Petrovaci tengerpart, ahol a jelek szerint egyre kevesebb a turista (Forrás: Internet)
Olvasási idő: 2 perc

A montenegrói tengerparton arra panaszkodnak, hogy hiányzik a munkaerő, mert a helyiek átmennek Horvátországba dolgozni, ahol többet tudnak keresni, és ahol a jobban fizető vendégek dominálnak. A délszláv nyelvek hasonlósága miatt nincsenek megértésbeli akadályok a montenegrói munkaerő és a horvát munkáltatók között.

Nincs aki dolgozzon a montenegrói tengerparton

Mindjárt itt a nyári turisztikai szezon, Montenegróban azonban a turizmusban szervezési problémákkal küzdenek, a dolgok jelenlegi állása szerint ugyanis nem lesz elegendő ember, aki ellássa a vendégeket.

Ilija Armenko, turisztikai szakember a podgoricai Dan hírportálnak nyilatkozva rámutatott, hogy a helyzet rendkívül összetett, mert Montenegró, bár vonzó úti célként ismert, kezdi elveszteni a lépést a régióval.

Mindenki panaszkodik, hogy munkaerőhiány van, mert Horvátországba magasabbak a bérek, és ott a jobban fizető vendégek dominálnak. A helyzet az, hogy még a vendéglők kinyitásához sincs elegendő munkaerő

– jelentette ki Armenko, aki szerint hiába emelik a montenegrói vendéglősök a béreket, amikor a szomszédos Horvátországban akár 3500 eurót is kereshet egy főszakács.

Nálunk 30-40 százalékkal magasabbak a fizetések, mint korábban, így egy főszakács fizetése 2000 euró, Horvátországban viszont a főszakácsok 3500 eurót is megkeresnek, ezért a legtöbben oda mennek. A munkaerő odamegy, ahol jobbak a feltételek

– mondta a turisztikai szakember, aki szerint az is problémát jelent, hogy rövid a szezon, amely körülbelül július elsején kezdődik, és mintegy 40 napig tart. Legalábbis ez vonatkozik a montenegrói tengerparton lévő Petrovacra, ahol ő dolgozik.

Nagyok az adóterhek

A Dan informátora szerint Montenegróban a turizmus nyugati szemmel nézve a szociális ellátás szintjére szállt le, mivel egy félpanzió napi 30-40 euróba kerül, ami azt jelenti, hogy a nyugatiaknak jobban kifizetődik Montenegróban nyaralni, mint otthon maradni.

Egy haltálért nálunk körülbelül 33 euró kell fizetni, miközben Dubrovnikban ugyanez 120 euróba kerül. Ugyanakkor a vállalkozók terhei egyre nagyobbak, és már veszélyezbe sodorják a működést

Petrovac, Montenegrói tengerpart

– vázolta fel a helyzetet Ilija Armenko, aki szerint a szolgáltatások ára ezért legalább 30 százalékkal emelkedik a nyáron, mivel magasabbak az „inputok”.

Emelnünk kell a túlélés érdekében, ez egy lehetetlen küldetés, ami még inkább befolyásolja a szezont

– jegyezte meg a turisztika szakértő, aki szerint tükörbe kellene néznie, és mérlegelni kellene, hogy hogyan tovább, mert Montenegró egyre kevésbé versenyképes a turizmus terén a régió más országaival szemben.

A szakember úgy fogalmazott, hogy a turizmus mindenhol fejlődik, viszont Montenegróban semmi sem történik, a kilátástalanságot pedig növeli, hogy nemigen vannak foglalások, ami nem jó jel a közelgő szezont illetően.

hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: