SZÜLÉS ÁLARCBAN: Pozitív szülőktől negatív gyerekek

Utolsó módosítás:

Nem kezdődik jól azoknak a gyerekeknek az élete, akik koronavírus idején születnek. Különösen rosszul kezdődik viszont, hogy ha a szülők is megbetegednek. A Balkánon több példa is volt arra, hogy pozitív anya negatív gyermeket szült. Amiből talán azt a következtetést lehetne levonni, hogy az újszülöttek nem öröklik anyjuktól a koronavírusos-megbetegedést. Határozottan azonban ezt nem állíthatjuk, ennek eldöntésére az orvosszakma hivatott.

Koronás szülőnők

A belgrádi Dragiša Mišović kórházban, ahol kizárólag a koronavírusos betegeket ápolnak, március 30-án egy szávaszentdemeteri (Sremska Mitrovica) nő egy egészséges kislánynak adott életet.

Az anya és az apa izolációban volt, mert minden bizonnyal megfertőződtek.

Egy nappal később ugyanebben a belgrádi kórházban egy kisfiú is született hasonló körülmények között.

Más kórházakból irányították ide a várandós nőket, akikről feltételezték, hogy megbetegedtek a vírus következtében. Ezek az asszonyok lázasak voltak, az egyiknek a férje Olaszországban dolgozott sofőrként. A nők szájmaszkot viseltek szülés közben

– jelentette ki dr. Slađana Mihajlović osztályvezető főorvos.

A doktornő szerint az orvosok és a nővérek védőruhában, védősapkában, védőszemüvegben védőálarcban és szájmaszkban segítették a szülést.

Hasonló esetek

Észak-Macedóniában is előfordult hasonló szülés, amikor egy pozitív nő egy negatív gyermeket hozott világra.

Az ottani egészségügyi minisztérium március 31-én jelentette be, hogy egy nappal korábban a szkopjei nőgyógyászati klinikán egy koronavírusos nő gyermeket megszülte gyermekét.

A csecsemő annak ellenére negatív a vírusra, hogy az anya COVID-19-tesztje pozitív lett.

Az édesanyát március 31-én nehézlégzés és légszomj miatt átszállították a fertőző osztályra, amelynek közlése szerint az anya állapota stabil.

A migránsok között is volt hasonló eset. Egy Athéntól északra lévő menekülttáborban egy nő a napokban hozott világra egy gyermeket, a görög migrációs minisztérium szerint azonban az anya tesztje pozitív lett.

Megbetegedett gyermekek

A bosznia-hercegovinai Tuzlában viszont öt újszülött és egy anya betegedett meg az ottani kórház gyermekosztályán, miután az egyik nővér behurcolta a betegséget.

Dr. Vahid Jusufović a tuzlai egyetemi oktatókórház igazgatója megerősítette a hírt, hogy a nővér tesztje pozitív lett.

Minden újszülött jól van. Egy anya tesztelése is megtörtént, ők egy külön helyiségbe kerülnek az osztályon.

A tuzlai kórház más osztályain több orvos és nővér is megbetegedett, a gyermekosztály az előbb említett eset miatt be is zárták.

A gyermekosztály minden alkalmazottját házi karanténba helyeztük, bár koronavírus-tesztjeik negatív eredményeket mutattak

– mondta Dr. Vahid Jusufović.

A tuzlai eset tehát nem arról szól, hogy beteg anya egészséges gyermeket szült, vagyis nem cáfolja a feltevést, hogy az újszülöttnek nem feltétlenül kell koronavírusnak lenni, ha az anya tesztje pozitívnak bizonyul.

Varga Szilveszter

Varga Szilveszter

1989-1991: az Újvidéki Rádió munkatársa, a BBC magyar adásának és a Magyar Rádiónak a tudósítója. 1991-2000: a Magyar Rádió munkatársa, 1993-1996: a Magyar Rádió belgrádi tudósítója. 1997-2005: a Beta Hírügynökség budapesti tudósítója, 2003-2018: a Hír Televízió munkatársa, 2018-tól Aegon Prémium, megtakarítási tanácsadó, privátbankár, 2019-től a BALK főszerkesztője

Mondd el a véleményedet!