MIGRÁNSVÁLSÁG BOSNYÁK MÓDRA: Százharminc rühös ember

Utolsó módosítás:

A bosznia-hercegovinai kormány a Szarajevó közelében lévő blažuji és hadžići laktanyába szállította a migránsokat a felszámolt vučjaki táborból. Az egyik laktanyában nincs elég hely, a másikban viszont nincsenek meg a feltételek a migránsok fogadására. Ráadásul a Szarajevó környékére szállított migránsok közül két nap alatt ötvenen leléptek. A migránsok egészségügyi és biztonsági kihívást jelentenek: vagyon elleni bűncselekményeket követnek el, és egyrészük rühös.

Felelőtlen lépés

Bosznia-Hercegovinában a migráció kérdésében az egyetlen alkotmányos joghatóság a bosznia-hercegovinai minisztertanács.

Erről beszélt Szarajevó Kanton válságstábjának ülését követően a kanton munkaügyi, szociálpolitikai és menekültügyi minisztere.

Malik Garibija elmondta, hogy felelőtlen lépés volt a migránsok elhelyezése a hadžići laktanyában, amely már megtelt.

Az egészségügyi ellátás komoly kihívást jelent, hiszen meg kell akadályozni a rühösség terjedését.

Szerinte szintén felelőtlenség volt a migránsok másik részét – több mint háromszáz embert – a megfelelő feltételekkel nem rendelkező blažuji laktanyában elhelyezni.

Az egészségügyi ellátás ott még komoly kihívást jelent, hiszen meg kell akadályozni a rühösség terjedését. A laktanyában jelenleg több mint 130 migráns rühös.

A blažuji laktanyában már van improvizált rendelő, de még nincs víz.

– tette hozzá Garibija, aki szerint a vezetékeket csak most fektetik, a bojlert pedig csak ezután szerelik fel.

A migráció természete

Admir Katica, Szarajevó Kanton belügyminisztere szerint az állami hatóságok nem egyeztettek a helyi közigazgatási szervekkel, amikor a migránsokat a Hadžićiban lévő egykori laktanyában helyezték el.

Szarajevó Kanton nagyobb számú migránst kapott; egy részükről csak egy órával azt megelőzően értesültünk, hogy elindultak Bihácsból, a másik részéről pedig tudomásunk sem volt

– mondta a kantonális belügyminiszter, aki szerint fokozták a rendőri jelenlétet, ami leginkább a különleges egységek tagjainak bevonását jelenti.

Admir Katica elmondta, hogy a vučjaki táborból Szarajevó környékére szállított migránsok közül ötven már lelépett.

Blažujba 330 migráns érkezett, de két nappal később már csak 280 migráns volt ott. Mindez önmagáért beszél, megmutatja a migráció természetét és a migránsok motiváltságát. A migránsok mindenképpen el akarják hagyni Bosznia-Hercegovinát, illetve Szarajevót, hogy közelebb legyenek a határhoz.

A migránsok bedrogoznak

A leginkább elkeseredett vezető Hamdo Ejubović, Hadžići polgármestere volt, aki megerősítette, hogy a legfőbb állami szervek a helyi hatóságok megkérdezése nélkül helyezték a migránsokat az általa irányított településen lévő laktanyában.

A döntés meghozását követően megváltoztak az itt élő emberek életkörülményei. Tudjuk, hogy valahol el kellett helyezni a migránsokat, de azt kértük, hogy ezáltal jelentősen ne romoljanak az itteni emberek életkörülményei

– jelentette ki a polgármester, aki szerint nem csak a migránsok emberi jogait kell tiszteletben tartani,

A migránsok utaznak busszal, a gyerekeink pedig gyalog járnak iskolába.
hanem azokét is, akik az érintett térségben születtek és élnek.

A polgármester szerint már az első migránsok érkezése megrontotta a helyi lakosság életkörülményeit.

A migránsok bedrogoznak, a gyerekeink pedig gyalog járnak iskolába. Olyan fotókat kapok, hogy a tömegközlekedési eszközöket több migráns használja, mint helyi lakos

– mondta a polgármester, aki szerint Hadžićiban nem történnek életellenes bűncselekmények, de a vagyoni biztonság veszélybe került.

A lopások mindennaposak a házakban és az üzletekben. A lakosságot csak a türelmessége teszi toleránssá.

A polgármester reméli, hogy az érintett települések összefogásával sikerül tenni valamit, az említett két településre ugyanis akár kétezer migránst is küldhetnek a hatóságok.

Hadžići polgármestere azt javasolta a legfelsőbb állami szerveknek, hogy inkább több kisebb tábort hozzanak létre, és ne csak ez a két helyi közösség viselje a terhek nagy részét.

A Klix.ba nyomán


Varga Szilveszter

Varga Szilveszter

1989-1991: az Újvidéki Rádió munkatársa, a BBC magyar adásának és a Magyar Rádiónak a tudósítója. 1991-2000: a Magyar Rádió munkatársa, 1993-1996: a Magyar Rádió belgrádi tudósítója. 1997-2005: a Beta Hírügynökség budapesti tudósítója, 2003-2018: a Hír Televízió munkatársa, 2018-tól Aegon Prémium, megtakarítási tanácsadó, privátbankár, 2019-től a BALK főszerkesztője

Mondd el a véleményedet!