Connect with us

Horvátország

NEMZETI KORMÁNY: Orbán Viktor tíz éves távlatban gondolkodik

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

eszek
play icon A cikk meghallgatása

A magyar miniszterelnök – aki Eszéken találkozott horvát kollégájával – azt vizionálta, hogy Baranya a világ közepe lesz. Orbán Viktor abban bízik, hogy a nemzeti kormányok még tíz évig irányítják Horvátországot és Magyarországot, és akkor tíz év múlva újabb találkozót tarthatnak Eszéken, hogy erről személyesen is meggyőződjenek. Orbán jelezte, hogy Magyarország támogatja az EU horvát elnökségének célkitűzéseit. Andrej Plenković a horvát elnökségi prioritásokat négy pontban foglalta össze, ezek szerint olyan Európára van szükség, amely fejlődik, összeköt, véd és globális befolyással bír.

Orbán: Mind a négy pont közel áll a szívünkhöz

A 2020 első félévében esedékes horvát EU-elnökség célkitűzéseiről szólva Orbán Viktor kijelentette, hogy a bővítés mindig fontos témája a horvát és a magyar egyeztetéseknek.

– Mind a négy pont közel áll a szívünkhöz, nagyszerű lenne, ha a kormányfő és a horvát diplomácia teljesíteni tudná az általa kitűzött célokat.

A magyar miniszterelnök megjegyezte, hogy folytatni kell a csatlakozási folyamatot.

– Mindkét ország elkötelezett azon országok segítésében, amelyek csatlakozni szeretnének az Európai Unióhoz és meg is felelnek a feltételeknek, talán még jobban is, mint korábban

– tette hozzá a magyar kormányfő.

Andrej Plenković horvát miniszterelnök jelezte, hogy a horvát elnökség alatt számos találkozót tartanak majd Délkelet- Európa és az EU-tagországok vezetői Zágrábban.

– Elsősorban meg kell találni a lehetőséget, hogy újra megnyissuk a csatlakozási tárgyalásokat Észak- Macedóniával és Albániával

– húzta alá.


Orbán: Nemcsak barátok vagyunk

A magyar miniszterelnök a kétoldalú kapcsolatokról szólva azt mondta, hogy azok “történelmileg jól megalapozottak, ezért nemcsak barátok vagyunk”, az együttműködés ugyanis bizonyos esetekben stratégiai formát ölt a két ország között.

Orbán Viktor szerint egyértelmű, hogy Horvátország nem lehet sikeres egy sikeres Magyarország nélkül, és ez fordítva is igaz.

– Nagyon is érdekünk, hogy szomszédaink sikeresek legyenek. Akárcsak a magánéletben, ha valakinek van egy ingatlanja, de s szomszédja nem sikeres ember, akkor az ingatlanja kevesebbet ér. Ezért nagyon is az érdekünkben áll, hogy sikeres szomszédjaink legyenek, és azt hiszem, hogy ez közös érdek.

A magyar miniszterelnök szerint a kisebbségek szerepe különösen fontos ebben.

Orbán kiemelte, hogy Magyarország minden tőle telhetőt megtesz a területén élő horvát kisebbségért, és örömmel látja, hogy Horvátország ugyanerre törekszik a magyar közösség identitásának, kultúrájának és oktatásának megóvásával.

A magyar miniszterelnök mostani tárgyalásokat követően rendkívül derűlátó volt a kétoldalú kapcsolatok jövőjét illetően.

Andrej Plenković arról beszélt, hogy Horvátország és Magyarország baráti országok, ezért mindkét ország közös érdeke, hogy erősödjön az együttműködés, és különböző határon átnyúló projektek nyíljanak meg.

Magyar diákotthon

A két miniszterelnök átadta a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) kollégiumát, amelyet a horvát kormány 10 millió kunával (450 millió forint) támogatott.

A diákotthon megnyitásakor a magyar miniszterelnök üzent az eszéki fiataloknak nemzeti hovatartozástól függetlenül.

– Nem is baj, ha elmennek, és tanulnak, és nem is baj, hogy tudást gyűjtenek össze. De kedves eszéki horvát és magyar fiatalok! A végén rá fogtok jönni, hogy a legfontosabb dolog, ami lehet az életetekben az az, hogy van hazátok ahova hazajöhettek, ahol várnak benneteket, ahol nem vagytok idegenek

Plenković szerint a diákotthon megépítésével szimbolikusan kifejezték tiszteletünket a Horvátországban élő magyarok iránt.

A horvát miniszterelnök ugyanakkor örömmel nyugtázta, hogy a magyar kormány hasonlóan gondoskodik a magyarországi horvátokról, hiszen támogatja a magyarországi horvátok központjait, amelyek több megyében és városban is működnek.

Gazdasági együttműködés

Plenković kiemelte: Magyarország Horvátországnak az ötödik-hatodik külkereskedelmi partnere.

Szavai szerint különösen fontos az általa vezetett kormány számára, hogy mandátuma alatt tovább fejlessze az öt északi és keleti horvátországi megyét.

– A következő költségvetési időszakban ezekre a területekre nagy hangsúlyt fektetünk, mert mind horvátországi, mind európai viszonylatban el vannak maradva.

Plenković elégedettségének adott hangot, hogy Orbán Viktor kifejezte érdeklődését a horvátországi beruházások, valamint a magyarországi és horvátországi megyék együttműködése iránt.

A magyar miniszterelnök újságíró kérdésre válaszolva úgy nyilatkozott, hogy az INA- Mol témáról nem beszéltek, mert a találkozó során regionális kérdésekre fókuszáltak.


Nemzeti kormányzás még tíz évig

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Magyarország teljes mértékben támogatja Horvátország schengeni tagságát, amivel elhárul az utolsó akadály is, megnyílnak az utak, szabad lesz az átjárás Magyarországról Horvátországba, és fordítva.

Szerinte ez lehetővé teszi a zavartalan fogalmat a kultúra, a sport és az üzleti együttműködés terén.

– Amikor ez megtörténik, akkor Magyarország déli és Horvátország északi része ismét a világ közepe lesz, amit irigyelni fognak tőlünk. Lehet, hogy vannak Önök között, akik azt hiszik, hogy fanatikus vagyok. És ez igaz is. De ha valakinek nincsenek nagy tervei, akkor semmi sem fog történni

– mondta Orbán Viktor.

– Higgyék el nekem, hogy meglehet csinálni, amiről most szó van. Ha Isten segít nekünk, és ha Horvátországnak továbbra is, a következő tíz év ilyen irányultsága kormánya lesz, és Magyarország is megtartja a nemzeti kormányt még tíz évig, akkor visszajövünk ide Andrejjel, hogy megnézzük, megvalósult-e, amit mondtunk.

Vagyis tíz év múlva veled ugyanitt!

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava