Connect with us

Montenegró

EGY MILLIÁRD EURÓ: Ennyit fektetnének be az arabok a montenegrói tengerparton

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

Az olaj dúsgazdaggá tette az arab országok egy részét, amelyek vezetői és cégei fél Európát felvásárolják. Előszeretettel vesznek focicsapatokat, légitársaságot, bevásárlóközpontokat és miegymást. Megjelentek már a Balkánon is. Az övéké az Air Serbia fele, és ők építhetik meg a “Belgrád a vízen” monumentális projektet. Hatalmas beruházást terveznek Montenegróban is.

Mavrijan Luxury Resorts and Villas

A tervek szerint így nevezték el azt szállodaparadicsomot, amelyet a katariak és az egyiptomiak építenének a montenegrói Ulcinj közelében.

A “homo turisticus” megjelenése előtt ezt az adriai várost a partjainál működő sólepárlóval kapcsolatban emlegették.

– Az ulcinji sólepárlóról kevesen tudják, hogy az ornitológusok Mekkája volt, területén több mint 250 madárfaj élt, egy részük a veszélyeztetett fajtából.

Az egyedfejlődés “turisticus” szintjét elérő emberek kiszolgálására az utóbbi néhány évtizedben egész iparágat húztak fel világszerte.

A turisták megfejése mindenfelé jó pénzkereseti lehetőségnek tűnik, és a montenegróiak is haladnak a korral.

Nrekić fordi magasságokban

Az összesen 293 kilométeres montenegrói partszakasz alig rövidebb, mint a bolgár tengerpart.

A Mavrijan egy kisebb hegy a tenger partján, ahova a hatalmas ulcinji idegenforgalmi központot tervezik.

Ez egyszerre ötezer embert lesz képes befogadni.

Az üdülőparadicsomot 63 hektáros területen építenék fel, három luxusszálloda, és 105 villa, heliodrom, leszállópálya a hidroplánok számára, medencék, sportpályák és vendéglők szolgálnák a pihenni vágyókat.

– És lesz kaszinó is a “homo turisticus” játékosabb kedvű példányai számára.

Ljoro Nrekić polgármester szerint a létesítmény beolvadna a természetbe, a zöld felületek 82%-át ugyanis megőriznék a hegyoldalban.

Nrekić John Fordot parafrazálva úgy fogalmazott, hogy “a projekt jó Ulcinjnak, és jó Montenegrónak”. De – tegyük hozzá – az sem zárható ki, hogy jó az egész világnak.

Montenegró az új Monaco

A beruházás értéke akár az egy milliárd eurót is megközelítheti, de a városvezető szerint ennek ellenére hamarosan megtalálják azt, aki előteremti ezt a csekélyke összeget.

Ezek nem a magyar befektetők lesznek, pedig budapesti gazdasági körökben is észrevették már, hogy Montenegró lehet az új Monaco.

Magyarra lefordítva ez azt jelenti, hogy a felső tízezerből származó turistákat akarja kiszolgálni, Ulcinj esetében például egyszerre ötezret.

– A külföldiek szabadon vásárolhatnak ingatlant Montenegróban, semmilyen korlátozás nem vonatkozik rájuk, és könnyen lehet céget alapítani is.

A nyugati és az orosz befektetők már évekkel ezelőtt felfedezték ezt piacot, mostanra azonban már csökkent a szerepük, erősödött viszont a török és közel-keleti üzletemberek jelenléte.

Jönnek az arabok

Az Ulcinj mellé tervezett high-end “turistaszálló” látványterve júliusban készült el, és ennek szellemében az arabok máris terepszemlét tartanak.

A katari és az egyiptomi berektetők megbeszélést folytatnak az ulcinji városvezetéssel, amelynek első embere kész mindent megtenni a terv valóra váltásáért.

A gyorsaság ezúttal különösen fontos, mert Ulcinj iránt mások is érdeklődnek. A nemrég tartott cannes-i ingatlanbörzén Ulcinjra szemet vetettek a franciák, az osztrákok és a kínaiak is.

Nevezetesen a francia “Accor Hotels“, az osztrák “Falkensteiner group“ és a kínai “Wanda“, de mögöttük ott lihegnek a törökök is.

Az ulcinji városvezetés a montenegrói fenntartható fejlődési és idegenforgalmi minisztériumban utazott Cannes-ba, hazatérve pedig

-a magántulajdonosokat is arra biztatta, hogy találjanak külföldi partnereket.

De arról akkor nem esett szó, hogy Ulcinj az Adria Mekkája vagy Monacója legyen, mert lehet, hogy nem mindegy.

Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia7 óra telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia6 nap telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország1 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország1 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava