EGY MILLIÁRD EURÓ: Ennyit fektetnének be az arabok a montenegrói tengerparton

Olvasási idő: 2 perc

Az olaj dúsgazdaggá tette az arab országok egy részét, amelyek vezetői és cégei fél Európát felvásárolják. Előszeretettel vesznek focicsapatokat, légitársaságot, bevásárlóközpontokat és miegymást. Megjelentek már a Balkánon is. Az övéké az Air Serbia fele, és ők építhetik meg a “Belgrád a vízen” monumentális projektet. Hatalmas beruházást terveznek Montenegróban is.Mavrijan Luxury Resorts and Villas

A tervek szerint így nevezték el azt szállodaparadicsomot, amelyet a katariak és az egyiptomiak építenének a montenegrói Ulcinj közelében.

A “homo turisticus” megjelenése előtt ezt az adriai várost a partjainál működő sólepárlóval kapcsolatban emlegették.

Az ulcinji sólepárlóról kevesen tudják, hogy az ornitológusok Mekkája volt, területén több mint 250 madárfaj élt, egy részük a veszélyeztetett fajtából.

Az egyedfejlődés “turisticus” szintjét elérő emberek kiszolgálására az utóbbi néhány évtizedben egész iparágat húztak fel világszerte.

A turisták megfejése mindenfelé jó pénzkereseti lehetőségnek tűnik, és a montenegróiak is haladnak a korral.

Nrekić fordi magasságokban

Az összesen 293 kilométeres montenegrói partszakasz alig rövidebb, mint a bolgár tengerpart.

A Mavrijan egy kisebb hegy a tenger partján, ahova a hatalmas ulcinji idegenforgalmi központot tervezik.

Ez egyszerre ötezer embert lesz képes befogadni.

Az üdülőparadicsomot 63 hektáros területen építenék fel, három luxusszálloda, és 105 villa, heliodrom, leszállópálya a hidroplánok számára, medencék, sportpályák és vendéglők szolgálnák a pihenni vágyókat.

egy milliÁrd eurÓ: ennyit fektetnének be az arabok a montenegrói tengerparton EGY MILLIÁRD EURÓ: Ennyit fektetnének be az arabok a montenegrói tengerparton Turisticki kompleks Mavrijan

És lesz kaszinó is a “homo turisticus” játékosabb kedvű példányai számára.

Ljoro Nrekić polgármester szerint a létesítmény beolvadna a természetbe, a zöld felületek 82%-át ugyanis megőriznék a hegyoldalban.

Nrekić John Fordot parafrazálva úgy fogalmazott, hogy “a projekt jó Ulcinjnak, és jó Montenegrónak”. De – tegyük hozzá – az sem zárható ki, hogy jó az egész világnak.

Montenegró az új Monaco

A beruházás értéke akár az egy milliárd eurót is megközelítheti, de a városvezető szerint ennek ellenére hamarosan megtalálják azt, aki előteremti ezt a csekélyke összeget.

Ezek nem a magyar befektetők lesznek, pedig budapesti gazdasági körökben is észrevették már, hogy Montenegró lehet az új Monaco.

Magyarra lefordítva ez azt jelenti, hogy a felső tízezerből származó turistákat akarja kiszolgálni, Ulcinj esetében például egyszerre ötezret.

A külföldiek szabadon vásárolhatnak ingatlant Montenegróban, semmilyen korlátozás nem vonatkozik rájuk, és könnyen lehet céget alapítani is.

A nyugati és az orosz befektetők már évekkel ezelőtt felfedezték ezt piacot, mostanra azonban már csökkent a szerepük, erősödött viszont a török és közel-keleti üzletemberek jelenléte.Ulcinj Prezentacija studije lokacije Turisticki kompleks Mavrijan egy milliÁrd eurÓ: ennyit fektetnének be az arabok a montenegrói tengerparton EGY MILLIÁRD EURÓ: Ennyit fektetnének be az arabok a montenegrói tengerparton hqdefault
Ulcinj Prezentacija studije lokacije Turisticki kompleks Mavrijan


Jönnek az arabok

Az Ulcinj mellé tervezett high-end “turistaszálló” látványterve júliusban készült el, és ennek szellemében az arabok máris terepszemlét tartanak.

A katari és az egyiptomi berektetők megbeszélést folytatnak az ulcinji városvezetéssel, amelynek első embere kész mindent megtenni a terv valóra váltásáért.

A gyorsaság ezúttal különösen fontos, mert Ulcinj iránt mások is érdeklődnek. A nemrég tartott cannes-i ingatlanbörzén Ulcinjra szemet vetettek a franciák, az osztrákok és a kínaiak is.

Nevezetesen a francia „Accor Hotels“, az osztrák „Falkensteiner group“ és a kínai „Wanda“, de mögöttük ott lihegnek a törökök is.

Az ulcinji városvezetés a montenegrói fenntartható fejlődési és idegenforgalmi minisztériumban utazott Cannes-ba, hazatérve pedig

a magántulajdonosokat is arra biztatta, hogy találjanak külföldi partnereket.

De arról akkor nem esett szó, hogy Ulcinj az Adria Mekkája vagy Monacója legyen, mert lehet, hogy nem mindegy.
egy milliÁrd eurÓ: ennyit fektetnének be az arabok a montenegrói tengerparton EGY MILLIÁRD EURÓ: Ennyit fektetnének be az arabok a montenegrói tengerparton balkanac nagy
2021

Kövess bennünket a Facebookon!