Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Montenegró

EGY MILLIÁRD EURÓ: Ennyit fektetnének be az arabok a montenegrói tengerparton

Mavrijan Luxury Resorts and Villas
Olvasási idő: 2 perc

Az dúsgazdaggá tette az arab országok egy részét, amelyek vezetői és cégei fél Európát felvásárolják. Előszeretettel vesznek focicsapatokat, légitársaságot, bevásárlóközpontokat és miegymást. Megjelentek már a Balkánon is. Az övéké az fele, és ők építhetik meg a “ a vízen” monumentális projektet. Hatalmas beruházást terveznek Montenegróban is.

Mavrijan Luxury Resorts and Villas

A tervek szerint így nevezték el azt szállodaparadicsomot, amelyet a katariak és az egyiptomiak építenének a Ulcinj közelében.

A “homo turisticus” megjelenése előtt ezt az adriai várost a partjainál működő sólepárlóval kapcsolatban emlegették.

Az ulcinji sólepárlóról kevesen tudják, hogy az ornitológusok Mekkája volt, területén több mint 250 madárfaj élt, egy részük a veszélyeztetett fajtából.

Az egyedfejlődés “turisticus” szintjét elérő emberek kiszolgálására az utóbbi néhány évtizedben egész iparágat húztak fel világszerte.

A megfejése mindenfelé jó pénzkereseti lehetőségnek tűnik, és a montenegróiak is haladnak a korral.

Nrekić fordi magasságokban

Az összesen 293 kilométeres montenegrói partszakasz alig rövidebb, mint a tengerpart.

A Mavrijan egy kisebb hegy a tenger partján, ahova a hatalmas ulcinji idegenforgalmi központot tervezik.

Ez egyszerre ötezer embert lesz képes befogadni.

Az üdülőparadicsomot 63 hektáros területen építenék fel, három luxusszálloda, és 105 villa, heliodrom, leszállópálya a hidroplánok számára, medencék, sportpályák és vendéglők szolgálnák a pihenni vágyókat.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Turisticki kompleks Mavrijan

És lesz kaszinó is a “homo turisticus” játékosabb kedvű példányai számára.

Ljoro Nrekić polgármester szerint a létesítmény beolvadna a természetbe, a zöld felületek 82%-át ugyanis megőriznék a hegyoldalban.

Nrekić John Fordot parafrazálva úgy fogalmazott, hogy “a projekt jó Ulcinjnak, és jó Montenegrónak”. De – tegyük hozzá – az sem zárható ki, hogy jó az egész világnak.

Montenegró az új Monaco

A beruházás értéke akár az egy milliárd eurót is megközelítheti, de a városvezető szerint ennek ellenére hamarosan megtalálják azt, aki előteremti ezt a csekélyke összeget.

Ezek nem a magyar befektetők lesznek, pedig budapesti gazdasági körökben is észrevették már, hogy Montenegró lehet az új Monaco.

Magyarra lefordítva ez azt jelenti, hogy a felső tízezerből származó turistákat akarja kiszolgálni, Ulcinj esetében például egyszerre ötezret.


A külföldiek szabadon vásárolhatnak ingatlant Montenegróban, semmilyen korlátozás nem vonatkozik rájuk, és könnyen lehet céget alapítani is.

A nyugati és az orosz befektetők már évekkel ezelőtt felfedezték ezt piacot, mostanra azonban már csökkent a szerepük, erősödött viszont a török és közel-keleti üzletemberek jelenléte.

Jönnek az arabok

Az Ulcinj mellé tervezett high-end “turistaszálló” látványterve júliusban készült el, és ennek szellemében az arabok máris terepszemlét tartanak.

A katari és az egyiptomi berektetők megbeszélést folytatnak az ulcinji városvezetéssel, amelynek első embere kész mindent megtenni a terv valóra váltásáért.

A gyorsaság ezúttal különösen fontos, mert Ulcinj iránt mások is érdeklődnek. A nemrég tartott cannes-i ingatlanbörzén Ulcinjra szemet vetettek a franciák, az osztrákok és a kínaiak is.

Nevezetesen a francia „Accor Hotels“, az „Falkensteiner group“ és a „Wanda“, de mögöttük ott lihegnek a is.

Az ulcinji városvezetés a montenegrói fenntartható fejlődési és idegenforgalmi minisztériumban utazott Cannes-ba, hazatérve pedig

a magántulajdonosokat is arra biztatta, hogy találjanak külföldi partnereket.

De arról akkor nem esett szó, hogy Ulcinj az Mekkája vagy Monacója legyen, mert lehet, hogy nem mindegy.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: