TÖRÖK INVÁZIÓ: A törökök erősen érdeklődnek a két montenegrói repülőtér iránt

Olvasási idő: 1 perc

A törökök ismét megszállják Montenegrót, ami miatt a hamis cárként is emlegetett Šćepan Mali és a nagy (költő)fejedelem Petar Petrović Njegoš biztosan forog a sírjában. A török inváziót nem a bosnyák janicsárok hajtják végre, hanem a valódi törökök, akik nem kebabot szeretnének árulni a montenegrói tengerparton.

Otthon érzik magukat

Törökország podgoricai nagykövete úgy véli, hogy

a törökök “nem idegen játékosok” a Balkánon,

ezért mellőzésük a térségben csakis rosszindulatú szándék és nem tárgyilagos hozzáállás eredménye lehet.

Songül Ozan elmondása szerint Törökország és Montenegró két baráti és szövetséges állam, amelyek nagyon jó kapcsolatokat ápolnak egymással.

A nagykövetasszony felhívta a figyelmet arra, hogy Törökország az ötödik legnagyobb külföldi befektető Montenegróban.

Ezek után már nem meglepő, hogy a török cégek megkezdték a tárgyalásokat a podgoricai kormánnyal, hogy koncessziót kapjanak a montenegrói repülőterek működtetésére, pedig a kormány még ki sem írta a pályázatot.

Ez nem kiszivárgó hír, mert erről a török nagykövetasszony személyesen beszélt a Nova M montenegrói televíziónak.

Songül Ozan utalt arra, hogy nem csak a podgoricai, hanem a tivati repülőtér irányítását is átvennék.

Régóta készülnek

TÖRÖK INVÁZIÓ: A törökök erősen érdeklődnek a két montenegrói repülőtér iránt TÖRÖK INVÁZIÓ: A törökök erősen érdeklődnek a két montenegrói repülőtér iránt Song  l Ozan 221x300A nagykövetasszony szerint nem “hirtelen támadt ötletről” van szó, az előkészületek ugyanis régóta folynak, és már megkezdődtek is a tárgyalások a török befektetők és a podgoricai intézmények képviselői között.

Ezek tekintélyes török cégek, amelyek úgy ismertek világszerte, mint professzionális befektetők

– mondta Törökország podgoricai nagykövete.

Songül Ozan természetesen nem kételkedett abban, hogy a podgoricai kormány döntése összhangban lesz a montenegrói törvényekkel, hozzátette azonban, hogy a törökök bizakodók.

Török invázió

Tavaly év végi adatok szerint Montenegróban 2097 olyan vállalkozás tevékenykedett, amelyben 2863 török állampolgár vagy cég jelent meg alapítóként.

A törökök leginkább a tengerparti Budvát kedvelik, ott 1048 török cég vert sátrat, miközben a fővárosban, Podgoricában csak 609.

A növekedés szembetűnő, hiszen 2015-ben csak 29 török cég telepedett meg Montenegróban, 2016-ban 71, 2017-ben 435, tavaly pedig 1545. A számok magukért beszélnek.

Mindebből következik, hogy a törökök gyakran vásárolnak ingatlanokat Montenegróban, amiben már megelőzték az oroszokat.

A jelek szerint a törökök ezúttal megnyerik a sokadik orosz-török háborút, és hamarosan beveszik magukat Montenegróba.

(Fotók: leszállás a tivati repülőtérre. Forrás: YouTube, Facebook/Török Nagykövetség)TÖRÖK INVÁZIÓ: A törökök erősen érdeklődnek a két montenegrói repülőtér iránt TÖRÖK INVÁZIÓ: A törökök erősen érdeklődnek a két montenegrói repülőtér iránt balkanac nagy
2021

Kövess bennünket a Facebookon!