DELFINEK AZ ADRIÁN: A tenger az otthonuk, az emberek csak vendégek a vízben

Olvasási idő: 2 perc

A halászok nem szeretik a delfineket, mert megdézsmálják a halállományt. A delfinek megeszik a tintahalat és a garnélát is, de főként heringgel és szardíniával táplálkoznak. A volt Jugoszláviában az ötvenes években ezért az állam jutalmat fizetett minden kifogott delfin után, aminek az lett a következménye, hogy az Adriai-tenger északi részén 800 delfint öltek meg a halászok. A delfinek ezért szinte kivesztek az Adriai-tengerből.

A kommunizmus ártalmai a halakra

Évtizedek kellettek ahhoz, hogy a delfinek újra feltűnjenek az Adrián.

Tavaly a horvát Kékvilág Tengerkutatási Intézet munkatársai a közép-dalmáciai Kornati-szigetektől nem messze egy ötven példányból álló delfincsoportra bukkantak.

Most a montenegrói hírportálok számoltak be arról, hogy a delfinek feltűntek a Kotori-öbör bejáratánál. Kumbornál lencsevégre is kapták őket.

Mirko Đurović a montenegrói Tengerbiológiai Intézet igazgatója arra kérte a fürdőzőket és a hajósokat, hogy figyeljenek oda, és óvják meg a delfineket.

Ezt csak azért mondom, mert a múlt nyáron voltak problémák a teknősökkel és az egyes ártalmatlan halakkal szembeni viszonyulással, amelyek a sekélyebb vizekre tévedtek.

Az edukáció sosem árt, ezért Đurović arra emlékeztette a portál olvasóit, hogy a delfinek intelligens állatok, amelyek szívesen barátkoznak az emberekkel.

delfinek az adriÁn: a  tenger az otthonuk, az emberek csak vendégek a vízben DELFINEK AZ ADRIÁN: A  tenger az otthonuk, az emberek csak vendégek a vízben delfin kotor ferde

Vendégek a vízben

Đurović arra emlékeztetett, hogy a delfinek különböző montenegrói és nemzetközi egyezmények alapján védett állatnak számítanak.

Nagyon kicsi a lehetősége annak, hogy a delfinek sérülést okoznak a fürdőzőknek, mert nagyon társasági lények.

A montenegrói Tengerbiológiai Intézet igazgatója felszólította a motorcsónakot vezetőket, hogy ha delfineket látnak, akkor kapcsolják ki a motorokat, és ne zavarják meg az elhaladásukat.

Đurović megjegyezte, hogy a tenger végül is az ő otthonuk, az emberek pedig csak vendégek a vízben.

Az igazgató megjegyezte, hogy a halászok nem szeretik a delfineket, mert eleszik előlük a halakat.

Hozzátette azonban, hogy a halászoknak is tiszteletben kell tartaniuk azt, hogy a tenger a delfinek természetes tartózkodási helye.

Sebesült delfin

Tavaly előtt – tehát az igazgató egy évet tévedett – egy fiatal kotori búvár megölt egy tengeri teknőst, egy ismeretlen személy pedig vízipuskával sebesített meg egy delfint.

Đurović szerint a kotori öbölben élő teknősök félelmet is okozhatnak a fürdőzők körében, akik nem ismerik a szokásaikat.

delfinek az adriÁn: a  tenger az otthonuk, az emberek csak vendégek a vízben DELFINEK AZ ADRIÁN: A  tenger az otthonuk, az emberek csak vendégek a vízben teknos morska kornjaca

A tengeri teknős gyakran jön fel a felszínre, hogy levegőt vegyen, ezért akár a fürdőzőkkel is találkozhat.

Ennek azonban semmiféle következménye nem lehet. Teljesen veszélytelen állatról van szó, a teknős ugyanis tengeri füvekkel, szivacsokkal és medúzákkal táplálkozik.

A Kotori-öbölben élő teknősök körülbelül öt percig maradnak a felszín közelében. A felvett levegővel akár ezer méter mélyre is merülhetnek, ahol körülbelül öt órát maradhatnak.

A gyors tengeri csónakok azonban sérüléseket okozhatnak nekik, ami a pusztulásukhoz vezethet.

Fotók: Institut Plavi svijet, Radio i Televizija Crne Gore


delfinek az adriÁn: a  tenger az otthonuk, az emberek csak vendégek a vízben DELFINEK AZ ADRIÁN: A  tenger az otthonuk, az emberek csak vendégek a vízben balkanac nagy
2021

Kövess bennünket a Facebookon!