Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Csatlakozás

UNIÓS CSATLAKOZÁS: Észak-Macedóniával októbertől tárgyalnak, vagy mégsem?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

KÉT "NAGY EMBER": Hahn és Zaev
A cikk meghallgatása

Johannes Hahn uniós bővítési biztos Szkopjéban belengette, hogy Észak- Macedónia októberben bizonyosan megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval. Az Európai Bizottság nemrég a csatlakozási tárgyalások megkezdését sürgette. Több uniós tagország, például Dánia, Franciaország és Hollandia azonban ezt ellenezte, Németország pedig közölte, hogy némi időre van szüksége ahhoz, hogy a német parlament jóváhagyja Észak- Macedónia (és Albánia) tárgyalási kérelmét.

A biztos sem mondott biztosat

Johannes Hahn, a leköszönő Európai Bizottság bővítési biztosa Szkopjéban hangoztatta, hogy Észak- Macedónia mindent megtett, amit az Európai Unió kért, és ezért semmi kétség afelől, hogy valóban az euroatlanti integráció útjára lépett.

– Arra számítok, hogy októberben megkezdődnek a tárgyalások. Júniusban is erre számítottam, de sajnos nem kaptunk szabad utat, ám ez nem azt jelenti, hogy el kell veszítenünk a reményt

– mondta az uniós biztos.

Hahn meg is veregette a macedónok vállát azzal a kijelentéssel, hogy “Észak- Macedónia sokat tett, és pozitív példa lehet arra, hogyan kell véghezvinni a reformokat”.

A hamarosan távozó bővítési biztos tehát semmi biztosat nem ígért, csak valószínűsítette, hogy a macedónok októbertől megkezdhetik a tárgyalásokat.

Hahn ezzel gyakorlatilag a német álláspontot képviselte Észak- Macedóniában, amely szerint Berlinnek még némi időre van szüksége ahhoz, hogy a német parlament jóváhagyja a döntést, ami remélhetőleg legkésőbb októberben megtörténik.

A bővítési biztos szerint Észak- Macedóniának addig is jól kell viselkednie, és folytatnia kell a reformokat. Főleg a jogállamiság erősítése, valamint a korrupció és a bűnözés elleni harc terén.

Ez viszont már diplomáciai közhely az elutasító vagy halogató magatartás indoklására.

Zaev lenyelte az első békát

A macedón miniszterelnöknek nem maradt más hátra, mint hogy lenyelje az első békát. És lenyelte.

Zoran Zaev a Hahnnal közösen tartott sajtótájékoztatón annak a reményének adott hangot, hogy októberben megkezdődhetnek az uniós csatlakozási tárgyalások.

Megfogalmazása szerint Szkopje azt várja az Európai Uniótól, hogy tettekkel erősítse meg azt, amit az országról szóló jelentésben is leírt. Vagyis, hogy Észak- Macedónia ragyogó példája az együttműködésnek.

Vajon meddig kell várni?

Ha a német parlament meg is hozza a döntést, akkor még egy akadályt kell legyűrni, amit úgy hívnak, hogy Franciaország.

A francia elnök a közelmúltban “véghezvitt” belgrádi kirándulása során úgy nyilatkozott, hogy addig nem lehet szó Szerbia uniós csatlakozásáról, amíg nem fejeződnek be a reformok az Európai Unióban.

Kérdés azonban, hogy a macedón csatlakozási tárgyalások megkezdésével is addig kell-e várni?

Mert akkor a tárgyalások körülbelül sohanapján kezdődnek meg.

Akik eddig megbújtak a görögök mögött

Észak- Macedónia 2005 óta tagjelölt ország, ám Görögország a tavalyi év közepéig akadályozta északi szomszédja euroatlanti integrációját.

A majdnem három évtizedig tartó névvita lezárását követően Athén már nem áll az integráció útjában.

Most azonban kiderült, hogy a görögökön kívül mások sem lelkesednek a macedónokért, csak a görög ellenállás miatt erről eddig nem kellett nyilatkozniuk.

A csatlakozási tárgyalásoknak júniusban kellett volna megkezdődniük, de az Európai Unió Általános Ügyek Tanácsa végül októberre halasztotta az időpontot.

Az elmondottak alapján a tárgyalások csak akkor kezdődhetnek meg októberben, ha Németország is úgy akarja, és esetleg Dánia, Franciaország és Hollandia sem ellenzi.

Akkor talán beindulhat a macedónok által várva várt eseménysorozat.

A másik lehetőség az, hogy októberben sem kezdődnek meg a csatlakozási tárgyalások.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava