Connect with us

Montenegró

SZÍVNAK ÉS CSEMPÉSZNEK: Montenegróban van a legtöbb dohányos és cigarettacsempész

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

montenegro cigarettes tobacco smoking
A cikk meghallgatása

Montenegró tartja az európai rekordot a cigarettázók számában, ezért a montenegrói egészségügyi minisztérium törvényt dolgoz ki a dohányzás betiltására a zárt helyiségekben. Közben ölik egymást a montenegrói cigarettacsempészek, akik nemcsak a Balkánra, hanem Európába, a Közel- Keletre és Afrikába is szállítják a hamisított termékeket.

Montenegróban a felnőtt lakosság 35,4% dohányzik, ami európai rekord. Ha figyelembe vesszük, hogy a montenegróiak további 18%-a életének bizonyos szakaszában dohányzott, akkor még siralmasabb a helyzet. Ha a két számot összeadjuk, akkor azt látjuk, hogy a montenegrói lakosság kevesebb, mint a fele nem cigarettázott soha életében.

dohanyzo

Montenegróban több férfi dohányzik, mint nő, de a fiatal generációk körében egyre több lány kezd el cigarettázni. Ez azért is riasztó, mert a 13-15 évesek körében minden tizedik kiskorú dohányzik. Ráadásul Montenegróban nem csökken, hanem évről-évre növekszik a dohányzók száma. Ezért a montenegrói kormány még idén új törvényt dolgoz ki, amellyel betiltják a dohányzást a zárt helyiségekben.

Cigaretta és bűnözés

Az aktív dohányzók száma az uniós országokban, de még Törökországban sem éri el a 30%-ot. A legkevesebb dohányos az észak-európai országokban van, de még a fokozottan veszélyeztetett közép-európai és balkáni országokban is jóval kevesebben cigarettáznak, mint Montenegróban.

Mekka és Medina egyszerre
kotor montenegroMontenegró nem csak a dohányzásban, hanem a cigarettacsempészetben is vezet. A kis balkáni ország korábban is a cigarettacsempészet Mekkája volt, ma pedig már a Mekkája és Medinája. Mivel a szervezett bűnözés nem ismer etnikai, de főleg államhatárokat, a szálak sok esetben Montenegróba vezetnek, ahol Bar, Budva és Kotor kikötője fontos belépő és kilépő állomásnak számít mindenféle csempészáru – de leginkább a drog és a cigaretta – esetében.

Egy Genfben most közzétett jelentés szerint a hamisított cigarettát Montenegróban, Bosznia- Hercegovinában, Szerbiában és Koszovóban állítják elő, majd legnagyobb részét Montengróba szállítják, ahonnan a csempészáru elindul útjára, bár az utóbbi időben Koszovó is fontos szerepet tölt be ezen a téren, hiszen régiós disztribuciós központtá vált, ahonnan Szerbiában, Észak- Macedóniában és Bulgáriában terítik a hamis dohányárut.

A cigarettahegy csúcsa

A cigarettacsempészetben Bar kikötője játsza a főszerepet, ahol 2018-ban 43 millió darab cigarettát foglaltak le, de ez csak a “cigarettahegy csúcsa”. Nehéz megbecsülni, hogy valójában mennyi cigaretta megy át Baron. A hamis dohányáru jelentős része két montenegrói városból – Podgoricából és Mojkovacból érkezik Barba, hogy megkezdje “világkörüli” útját.

– Feltételezések szerint Bar kikötőjét évente 600 konténer hamis cigaretta hagyja el, vagyis naponta két konténer csempészáru indul útjára.

Helyi források szerint Barban a raktárak egy részében kizárólag hamisított cigarettát tárolnak, a konténerek ki- és bepakolását pedig magáncégek végzik. Egy jól megszervezett gépezetet nem lehet észrevétlenül, a vámszervek és a rendőrök megkerülésével működtetni, ezért feltételezhető, hogy ez a tevékenység nagy befolyású személyekhez kötődik.

Montenegrói Cleopatra
cleopatra made montenegro cigarettesA cigarettacsempészetre leginkább a “Mojkovac” és “Grand” elnevezésű bűnözői csoport specializálódott, amelyek a gyanú szerint kapcsolatban állnak a montenegrói kormánnyal és a biztonsági szolgálatokkal. Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése szerint a Barban hajóra rakott cigaretta Líbiába, Egyiptomba, Libanonba és Ciprusra megy. A hajók üresen érkeznek a kikötőbe, ahonnan a rakománnyal az említett országok felé indulnak, de előfordul, hogy nem érkeznek meg rendeltetési helyükre, mert a hajókat a nyílt tengeren átrakják.

2015 kezdete óta nyolc hajót sikerült megállítani, amelyből hat jelentős mennyiségű montenegrói eredetű cigarettát szállított Görögországba és Spanyolországba. A hajókon talált cigarettát eredeti célállomása Líbia volt. A másik két hajó közül az egyik Ciprusra, a másik pedig Libanonba tartott a montengrói rakománnyal. A lefoglalt 350 millió darab cigaretta értéke körülbelül 70 millió eurónak, vagyis több mint 22 milliárd forintnak felel meg.

A kotori klán

Az utóbbi időben egyre gyakoribbá váltak a gyilkosságok Montenegróban és Szerbiában, de voltak véres leszámolások Európában is.

Bandaháború
beograd kotorEz annak a következménye, hogy a 2014-ben szakadás történt a montenegrói kikötők illegális forgalmának ellenőrzését végző kotori klánban, ami a mai napig szedi áldozatait. A bandaháborúba – az egyik vagy a másik oldalon – beszálltak a kisebb-nagyobb szerbiai bűnözői csoportok is, aminek következtében hetente ölnek meg valakit a montenegrói tengerparton, Belgrádban vagy éppen Újvidéken.

Montenegrót nem csak földrajzi fekvése tette alkalmassá arra, hogy a balkáni drog- és cigarettakereskedelem központja legyen, hanem a viszonylag jó infrastruktúra, a fiatalokra leselkedő kilátástalanság és természetesen a megfelelő politikai környezet. Megtörtént már, hogy Montenegróban felelősségre vontak valakit több millió csomag cigaretta illegális előállításáért és forgalmazásáért, amiért kilenc hónapra csukták le.

Az Európai Bizottság egyik 2018-as jelentésében úgy fogalmazott, hogy

-továbbra is fennállnak a “tartós aggályok” a Montenegró, különösen pedig a Bar kikötőjével kapcsolatos tiltott dohánykereskedelem elleni küzdelem tekintetében.

Egyre többen vélik úgy, hogy megismétlődni látszanak a kilencvenes évek, amikor Montenegró a globális cigarettacsempészet központja volt a Balkánon.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava