Connect with us

Magyarország

Gyurcsányéknak bajuk van a határon túli szavazatokkal

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A Demokratikus Koalíció szerint teljesen átláthatatlan, hogy a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélszavazatait hogyan vették figyelembe a vasárnapi EP-választáson. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélszavazatainak eredményének megállapításáról szóló határozatot már elfogadta a Nemzeti Választási Bizottság, de a Demokratikus Kalíció megtámadta, és az ügyben felülvizsgálati kérelmet nyújt be a Kúriához.

A határon túli névjegyzékben 115 325 választópolgár szerepel, akik közül az urnákhoz járulók a Fidesz- KDNP-re 55 287 érvényes szavazatot adtak le, a Momentum Mozgalomra 553-at, a Mi Hazánk Mozgalomra 365-öt, a Demokratikus Koalícióra 343-at, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra 336-ot, az MSZP- Párbeszédre 258-at, az LMP-re 208-at, a Jobbikra 187-et, a Magyar Munkáspártra pedig 71-et.

Hogy ez arányaiban hogyan néz ki, azt az alábbi grafikonon megnézheti.

De hogyan szavaztak a magyar lakcímmel nem rendelkezők? A DK szerint “nem tudni, hogy akik választóként regisztrálva lettek, élnek-e egyáltalán, illetve regisztrálásukat ők maguk kérték-e. Ugyanígy ellenőrizhetetlen, hogy a regisztráltak maguk adták-e le szavazatukat, vagy helyettük mások. Ezen túl teljesen zavaros bizonyos határon túli magyar szervezetek szerepe a folyamatban”. (Forrás: Index)

Közben a Vajdasági Magyar Szövetség honlapján közölte, hogy Deli Andor személyében vajdasági magyar származású képviselője is lesz az Európai Parlamentnek. A Fidesz- KDNP listáján induló politikus második mandátumát töltheti majd Brüsszelben. Deli Andor megköszönte a magyarországi és külhoni magyar választópolgároknak, hogy átérezték és megértették a tétjét ennek a választásnak. Ezt bizonyítja az is, hogy történelmi rekordokat döntött a választási részvétel.

Vajdasági magyar képviselő is lesz

Deli Andor, EP-képviselő, Fidesz- KDNP (VMSZ): Három fő feladatot érzek magaménak. Elsősorban részt venni a magyar ügy védelmében, a nemzeti kisebbségi jogok és Szerbia csatlakozása az EU-hoz. Ezzel foglalkoztam az elmúlt öt évben is, és hogy ha az eredmények is ezt véglegessé teszik, akkor ezen az úton szeretném folytatni a munkám az elkövetkező időszakban is.”

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava