Connect with us

Bulgária

Egy Moszkvához hű metropolita került a bolgár ortodox egyház élére

Dániel következetesen Moszkva-barát álláspontot képvisel, 2022 novemberében útmutatásokat adott ki papjai számára, kritizálva a „gyűlölet szításának” tendenciáját az egyik hadviselő féllel szemben, 2023-ban pedig egy terjedelmes videoüzenetben támogatta a Kremlt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A Moszkva-barát Dániel metropolita
Dániel metropolitát a leggyengébb jelöltnek tartották (Forrás: Patriarch Prime)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 1 Átlag: 1]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A hagyományosan Moszkvához közel álló Bolgár Ortodox Egyház vasárnap új pátriárkát választott Dániel metropolita személyében, akit a szakértők a leginkább oroszbarát jelöltként tartanak számon. A BBC orosz adásának beszámolója szerint az új egyházi vezető megválasztására azután került sor, hogy márciusban, 78 éves korában elhunyt Neofit pátriárka. Az 52 éves Dániel metropolita a zsinat 138 küldöttjéből 69 támogatását nyerte el, és ezzel a második fordulóban legyőzte az 50 éves Grigorijt, aki 66 küldött szavazatát kapta meg. Grigorij semlegesebbnek számít a Kremlhez való viszonyulásában.

Moszkva-barát vezető a bolgár egyház élén

A BBC-nek nyilatkozó Szergej Csapnin, a Fordham Egyetem Ortodox Tanulmányok Központjának kommunikációs igazgatója és a Public Orthodoxy weboldal szerkesztője szerint Dániel metropolita (világi nevén Atanasz Trendafilov Nyikolov) megválasztása sokakat meglepett, és a bolgár papok egy része katasztrófának tartja az eredményt, ami miatt néhányan a Konstantinápolyi Patriarchátushoz való átcsatlakozást fontolgatják.

A Bolgár Ortodox Egyház, amely az ország lakosságának több mint kétharmadát egyesíti, általában nem kommentál aktuális politikai eseményeket, a nemrég elhunyt Neofit pátriárka azonban felszólított az ukrajnai háború befejezésére.

Dániel ezzel szemben következetesen Moszkva-barát álláspontot képvisel, 2022 novemberében útmutatásokat adott ki papjai számára, kritizálva a „gyűlölet szításának” tendenciáját az egyik hadviselő féllel szemben, 2023-ban pedig egy terjedelmes videoüzenetben támogatta a Kremlt.

A bolgár egyház szinódusa által egy hete kiválasztott három jelölt közül Grigorij metropolita volt a favorit, míg Dániel metropolitát a leggyengébb jelöltnek tartották.

A három jelölt balról jobbra: Gabriel, Grigorij és Dániel

A három jelölt balról jobbra: Gabriel, Grigorij és a Moszkva-barát Dániel (Forrás: X platform)

A vasárnapi első szavazási fordulóban egyik jelölt sem kapta meg a szükséges kétharmados többséget, a második fordulóban pedig minimális különbséggel Dániel győzött.

A bolgár pátriárkát életfogytiglanra választják, hacsak ő maga nem dönt úgy, hogy lemond. Dániel a márciusban elhunyt Neofit pátriárkát váltja, aki több mint tíz évig vezette a bolgár egyházat.

A kommunista rezsim bukása után, amely ateizmust erőltetett a lakosságra, sok bolgár visszatért a hithez. A 2021-es népszámlálási adatok szerint a lakosság mintegy háromnegyede vallásosnak nevezte magát, majdnem kétharmaduk, 63% pedig ortodox vallású.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 1 Átlag: 1]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava