Connect with us

Diplomácia

Koszovó és Izrael megállapodást írt alá a vízumkényszer eltörléséről

A két ország közötti diplomáciai kapcsolatok hivatalosan 2021 februárjában létesültek, Izrael a 117. országként ismerte el Koszovót, amely még az év márciusában megnyitotta nagykövetségét Jeruzsálemben, ahova eddig csak az amerikai és a guatemalai nagykövetség települt át, a szerbek kicsusszantak a washingtoni szerződésben vállalt ezirányú kötelezettségük alól

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A koszovói állampolgárok szeptembertől vízum nélkül utazhatnak Izraelbe
A koszovói állampolgárok szeptembertől vízum nélkül utazhatnak Izraelbe a most aláírt megállapodás alapján (forrás: X platfrom)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 3 Átlag: 4.3]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Koszovó és Izrael “történelmi megállapodást” írt alá, amellyel eltörlik a vízumkényszert a két ország között. A bilaterális kapcsolatok erősítését célzó dokumentumot Moshe Arbel izraeli belügyminiszter és Donika Gërvalla koszovói külügy- és diaszpóraügyi miniszter írta alá Pristinában. A megállapodás létrejöttével a két ország közötti kapcsolat új szintre lép, amely számos területen megkönnyíti az együttműködést. Koszovó és Izrael a Donald Trump által kikényszerített úgynevezett “washingtoni szerződés” alapján 2021 elején vette fel a diplomáciai kapcsolatokat, alig több mint egy hónappal később Koszovó nagykövetséget nyitott Jeruzsálemben. A koszovóiak az év elejétől vízum nélkül utazhatnak az Európai Unióba is, ahol félévenként legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak.

Feloldják a vízumkényszert

Donika Gërvalla a vízumkényszer eltörlését a két ország közötti erős kapcsolatok bizonyítékának nevezte, ami megkönnyíti a koszovói állampolgárok számára Izrael felkeresését, valamint új kulturális és szakmai kapcsolatok kialakítását.

Gërvalla hangsúlyozta, hogy a megállapodás, illetve a vízumkényszer eltörlése új lehetőségeket teremt az országok közötti gazdasági együttműködés és fejlődés, a fiatalok oktatása, valamint a közös projektek és kezdeményezések megvalósítása terén.

Moshe Arbel izraeli belügyminiszter kifejezte Izrael elkötelezettségét Koszovó fejlődésének és euroatlanti integrációjának támogatása iránt. Arbel hangsúlyozta, hogy Izrael készen áll támogatni Koszovót ezekben az erőfeszítésekben, és örömét fejezte ki a két ország közötti kapcsolat elmélyítése terén.

A koszovói külügyminisztérium közleménye szerint a koszovói és izraeli állampolgárok szabad mozgásáról szóló egyezmény 2024. szeptember 19-én lép hatályba, a tartózkodás időtartamáról nem közöltek részleteket.

Az aláírási ceremónia után az izraeli minisztert, aki civilben rabbi, a közéletben pedig a vallásos Shas párt tagja, Albin Kurti koszovói miniszterelnök is fogadta.

A találkozón a két fél megbeszéléseket folytatott a kétoldalú kapcsolatok további erősítéséről és az együttműködési lehetőségekről. Emellett Arbel részt vesz egy fogadáson is, amelyet Izrael koszovói nagykövete szervez Izrael függetlenségi napja és a vízummentességi megállapodás megünneplésére.

Már januárban megbeszélték

Vjosa Osmani koszovói elnök már az év elején, egészen pontosan január 29-én bejelentette, hogy Izrael beleegyezett a vízumkényszer eltörlésébe a koszovói állampolgárok számára.

A bejelentésre azt követően került sor, hogy Ziv Nevo Kulman izraeli nagykövet tájékoztatta Osmani elnököt az izraeli kormányhoz intézett kérésére adott válaszról, miszerint a jeruzsálemi kormány kifejezte egyetértését a koszovói állampolgárok vízummentességi feloldásának jóváhagyásáról.

Ez a döntés az Izrael által 2020. szeptember 4-én aláírt washingtoni szerződés után született, amelyben Izrael elismerte Koszovó függetlenségét.

A két ország közötti diplomáciai kapcsolatok hivatalosan 2021 februárjában létesültek, Izrael a 117. országként ismerte el Koszovót, amely az év márciusában megnyitotta nagykövetségét Jeruzsálemben, ahova eddig csak az amerikai és a guatemalai nagykövetség települt át, a szerbek kicsusszantak a washingtoni szerződésben vállalt ezirányú kötelezettségük alól.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 3 Átlag: 4.3]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava