Connect with us

Románia

Bevágódott a legszélsőbb jobbról a román hiszti az Európai Parlamentbe
5 (2)

Késő délután jelentette be Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, hogy az európai parlamenti választásokon leadott szavazatok 99 százalékos feldolgozottságánál az RMDSZ 566 ezer szavazatot kapott, ami országosan 6,5 százalékot, és biztos két képviselőt jelent az Európai Parlamentben

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Romániában eléggé soká kellett várni az eredményekre
Romániában eléggé sokáig kellett várni az eredményekre, viszont sokan bejutottak az EP-be (Forrás: Screenshot)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 2 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Csigalassúsággal haladt hétfőn a romániai EP-választások szavazatainak számlálása. Késő délután érkeztek az első részeredmények, s a szocialista–liberális nagykoalíció elégedetten dőlhetett hátra. Meg volt az eredménye az összeborulásnak, a 33 európai parlamenti mandátumból úgy tűnt, hogy legkevesebb 21-et megszereztek, de aztán csak húsz lett belőle. A korábbi félelmek ellenére bejutott az EP-be az RMDSZ is, amelynek két képviselője lesz.

Nem mind arany…

Korlátozták a rendszerellenes és sovén Románok Egységéért Szövetség (AUR – magyar jelentése: arany) sikerét, amelynek tevékenységét a botránypolitizálás, a garázda-nacionalizmus, az utcai happeningek, a parlamenti bohóckodások jellemzik, jóval az előrejelzések alatt teljesített.

Megalapozott a gyanú, hogy az AUR és az orosz propaganda között van valamiféle kapcsolat, bár kézzelfogható bizonyítékok erről még nem kerültek elő, de az AUR és az orosz propaganda-gépezet kapcsolatára számos jel utal.

Megtalálták egymást. Ezzel a Belgrádban készült képpel gratulált George Simion Miloš Vučevićnek miniszterelnökké történt kinevezés (megválasztása) alkalmából. A gratulációhoz még hozzátette, hogy Kosovo je Serbija! (Koszovó Szerbia része)

Megtalálták egymást. Ezzel a Belgrádban készült képpel gratulált George Simion az X platformon Miloš Vučevićnek miniszterelnökké történt kinevezésEe (megválasztása) alkalmából. A gratulációhoz még hozzátette, hogy Kosovo je Serbija! (Koszovó Szerbia része)

A Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) aktivistája, Nicolae Țîbrigan a Szabad Európának adott nyilatkozatában egyebek mellett azt mondta, hogy Oroszország árnyéka kétségtelenül ott lebeg az AUR által a Facebook-visszhangkamráiban és a magukat függetlennek valló, de – a BIRN vizsgálata szerint – az AUR-hoz kötődő hírportálok által feldobott témák felett.

Ezek az oldalak tele vannak összeesküvés-elméletekkel, a gonosz, az ország vagyonát kifosztó külföldiekről, a Nyugat erkölcsi romlottságáról és korábban a Covid-19 terjedésének megakadályozását célzó kormányzati korlátozások abszurditásáról szóló beszámolókkal.

A romániai szociális-liberális koalíciónak érdeke volt az Európa ellenes, szuverenista alakulatot minél inkább elszigetelni, s ez némiképpen sikerült is. (Az érdek abból fakad, hogy Románia gazdasága, pénzügyi stabilitása nagy mértékben az európai uniós támogatáson áll, vagy bukik. Így a román kormánynak őriznie kell az Európa jó tanulója státuszát.) Az előrejelzések 10-12 mandátumot jósoltak az AUR-nak. Végül hat képviselői hely jutott neki a választások eredményeként.

Középre sorakoztak fel a román választók

Ráadásul e középről kilógó Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) is katasztrofális vereséget szenvedett, alig 3 mandátumot szerzett. Az antiklerikális, genderbarát, a woke kultúrát a zászlójára tűző USR jelentette az elmúlt választási ciklusban a legnagyobb kihívást a szociál-liberális koalíciónak.

A romániai EP választások eredménye mandátumok formájában

A romániai EP választások eredménye mandátumok formájában

A kormánypártok azért is tarthattak az USR-től, mert az a mérések szerint rendkívül népszerű a 25-35 éves korosztályban. De éppen ez a korosztály, amely távol maradt az urnáktól, így az USR-nek, amely szintén 10-12 mandátumra számított, be kellett érnie 3 képviselői hellyel.

Az alakulat elnöke, Cătălin Drulă az első hivatalos eredmények ismeretében lemondott, átadta a helyét Temesvár frissen újraválasztott polgármesterének, Dominic Samuel Fritz-nek. (Az USR Jobboldali Szövetség – ADU néven indult együtt a volt államfő, Traian Băsescu egykori pártjával, és az egykori miniszterelnök, Ludovic Orban pártjával.)

Izgulhattak az erdélyi magyarok

Miután többször előfordult, hogy a közvéleménykutató intézetek csúnyán melléfogtak, szinte senki sem vállalkozik exit poll kutatásokra. Idén csak az Avantgard Társadalomkutató Intézett rukkolt elő urnazáráskor a várható eredményekkel. Ezekkel el is rontotta az erdélyi magyar politikusok éjszakáját, mert a Romániai Magyar Demokrata Szövetség támogatottságát 5 százalékra mérte.

Ez pontosan a küszöbérték, és sokan gondoltak arra, hogy a külföldi szavazatok megszámlálása után tovább romlik az eredmény.

A derűlátók azt hangoztatták, hogy a hibaérték az Avantgard bejelentése szerint plusz/mínusz 3 százalék, így meg lehet a 2 Európai Parlamenti mandátum. Az érdekvédelmi szervezet vezetői úgy tartották, hogy ha volt félmillió erdélyi magyar, aki az RMDSZ-re szavazott, lesz EP-képviselője a szövetségnek.

Késő délután jelentette be Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, hogy az európai parlamenti választásokon leadott szavazatok 99 százalékos feldolgozottságánál az RMDSZ 566 ezer szavazatot kapott, ami országosan 6,5 százalékot, és biztos két képviselőt jelent az Európai Parlamentben.

– A 2004 óta eltelt két évtized legnagyobb sikerét érte el az RMDSZ, ami valójában az erdélyi magyar emberek sikere

– mondta az RMDSZ elnöke.

SOS jelzés kora este

Kora este ütött be, mint derült égből a villámcsapás, a hír: a politikai paletta legszélén álló, az AUR-ból kiszakadt SOS Románia párt átlépte a küszöböt. Az SOS név a pártelnök, a populista, sovén, nyíltan oroszbarát, nyugat- és rendszerellenes, vallási fanatikus Diana Iovanovici Șoșoacă nevéből származik.

SOS Összenéztek: Diana Iovanovici Sosoaca és a román miniszterelnök

SOS, Összenéztek: Diana Iovanovici Șoșoacă és Marcel Ciolacu román miniszterelnök (Forrás: X platform)

A párt a külföldön élő románok szavazataival kapott mentőövet, és nyert EP-mandátumokat. Az SOS elnöke egyébként már a vasárnap esti urnazárás után azt nyilatkozta, hogy nem bízik az exit poll felmérésekben.

Az SOS azonban továbbra is tolvajt kiált, mert szerinte a párt 40 százalékot ért el, csak a liberálisok lehazudják.

A hölgy egyébként hírhedt arról, hogy rendszeresen kikel magából, és hisztérikusan viselkedik a Szenátusban. Románia, most exportálja a hisztit az Európai Parlamentbe is.

A szélsőségesek izolálása tehát nem sikerült tökéletesen, noha Románia az EP fősodrába delegálja a legtöbb képviselőt.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 2 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava