Connect with us

Szlovákia

Szlovákia ismét progresszív arcát mutatja Európának
5 (3)

Az EP-választásokon a Progresszív Szlovákia győzött, de a mandátumeloszlás nem kedvezett az euroatlanti irányultságú pártoknak. Ódor Lajos lett az egyetlen magyar EP-képviselő. Robert Fico kormányfő a rendhagyó választási kampányban először szólalt meg az ellene elkövetett merénylet után, reakciójában azonban nem volt köszönet, ami a társadalmi feszültség csillapítását illeti. A szombati választások egyébként soha nem látott magas részvétel mellett zajlottak, ami Szlovákia esetében 34,38%-ot jelentett

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A GYŐZTES CSAPAT: Az európai irányultságú Progresszív Szlovákia az interneten is megköszönte a bizalmat
A GYŐZTES CSAPAT: Az európai irányultságú Progresszív Szlovákia az interneten is megköszönte a bizalmat (Forrás: X platform)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 3 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Hiába nyerte a Progresszív Szlovákia (PS) az EP-választásokat, az euroatlanti irányultságú blokk számára kifejezetten rosszul sült el a mandátumeloszlás. A magyarok közül egyedül Ódor Lajosból lett EP-képviselő. Robert Fico kormányfő a rendhagyó választási kampány utolsó napján szólalt meg először az ellene elkövetett merénylet után. Nem túlzás, hogy egész Európában kíváncsian figyelték, milyen hangot üt meg, hiszen ezzel alapvetően befolyásolta a társadalmi megbékélés esélyét. Fico úgy bocsátott meg támadójának, hogy abban nem volt köszönet. Elmondása szerint nem tervez semmilyen lépést tenni a merénylője ellen, akit azonban a szlovák ellenzék aktivistájának nevezett. A közvélemény-kutatók a köztársaságielnök-választás után ismét szoros versenyt jósoltak a Fico vezette Smer és a PS között, de megint nem találták el a végső győztest. A szombati választások soha nem látott magas részvétel mellett zajlottak, ami Szlovákia esetében 34,38%-ot jelentett. Vasárnap napközben már elkezdtek szállingózni a nem hivatalos eredmények, de azok csak este 11 után váltak hivatalossá.

Az Európa-pozitív blokk

A PS 2019-ben újonnan alakult pártként tudta megnyerni az EP-választásokat és nem sokkal később a párt jelöltjeként Zuzana Čaputová a köztársaságielnök-választást is behúzta. 2020-ban megtört a felfelé ívelő trendjük, kijózanító pofonként élték meg, hogy pár száz szavazat híján nem jutottak be a parlamentbe.

A 2023. szeptemberi parlamenti választásokon a Smer mögött a második helyre szorultak, ezzel elúszott a kormányalakítási lehetőségük, a köztársaságielnök-választáson a párt által támogatott jelölt szintén elbukott, ezért úgy kellett nekik a mostani sikerélmény, mint egy falat kenyér.

Sokáig biztos első befutónak tűntek, hiszen Szlovákiában jellemzően azok vesznek részt az EP-választásokon, akik átérzik az Európai Unió jelentőségét, illetve akik kifejezetten ellenségként tekintenek rá. A merénylet után a Smer veszélyeztetni látszott a pozíciójukat, de végül megszerezték az első helyet.

A szlovákiai EP-választások grafikonja

A PS-nek a két utóbbi országos választáson sikerült megszólítania azokat a magyar választókat, akik nem értenek egyet Orbán/Fico politikájával. A liberálisoknak erre azért volt most még nagyobb esélyük, mert az EP-listájukat a korábbi szakértői kormány elnöke, Ódor Lajos vezette.

Június 8-án Ódor kapta a legtöbb preferenciaszavazatot egész Szlovákiában, a PS választóinak 72%-a, összesen 294 ezer választó karikázta be a nevét.

A pártnak 27,8%-os eredménye 6 képviselői helyet hozott a Szlovákiának járó 15-ből. Ezzel 4-gyel növelték a mandátumaik számát, mivel öt évvel ezelőtt igazságosan 2:2 arányban osztoztak meg a 4 képviselői helyen akkori koalíciós partnerükkel.

Az euroatlanti irányultságú pártok közül a PS-n kívül csak a kereszténydemokraták (KDH) ugrották meg az 5%-os küszöböt, de ők is csak 1 képviselőt küldhetnek az Európai Parlamentbe a korábbi kettő után.

A parlamentben együttműködő ellenzék harmadik tagjának, a liberális párt létére az Európai Konzervatívokat és Reformistákat erősítő SaS-nek most alig több mint 1000 szavazat hiányzott a parlamenti küszöb eléréséhez.

A szlovák parlamentben lassan elszigetelődő volt kormányfő, Igor Matovič alaposan leszerepelt koalíciója (Slovensko, Za ľudí) 2%-os eredményével. Korábbi párttársa, a kormányfői székben őt követő Eduard Heger pártja sokkal közelebb járt a sikerhez, a Demokratáknak alig 5000 szavazat hiányzott.

Ez utóbbi listán a második helyről induló Hamran István 29 ezer preferenciaszavazatával majdnem megelőzte a saját listavezetőjét és közel annyi karikát kapott, mint a Magyar Szövetség legerősebb jelöltje, Berényi József.

Az Európa-negatív blokk

A Smer esélyesként fordult rá a kampányhajrára, de hiába tért vissza a politikai térbe Robert Fico, nem sikerült legyűrniük legfőbb ellenfelüket. A majd 25%-os eredményükkel 5 képviselőt küldhetnek az EP-be, ami kettővel így is több mint az előző ciklusban, az ő szempontjukból tehát korántsem nevezhető sikertelennek a választás.

Robert Fico visszatért a politikai térbe, neki is ment az ellenzéknek azonnal

Robert Fico az ellene elkövetett támadás után visszatért a politikai térbe, neki is ment az ellenzéknek azonnal (Forrás: Screenshot)

Ez azonban nem mondható el a Smerből kivált, de a 2023-as választások után hozzá visszataláló Hlas pártról, amelynek mindössze 1 EP-képviselője lesz. Az alapító elnökük, Peter Pellegrini köztársasági elnökké választásával vezér nélkül maradtak.

Már a köztársaságielnök-választás kampányában is egyre közelebb sodródtak a Smerhez és a szélsőjobboldalhoz, ez a folyamat Matúš Šutaj Eštok, a fiatal belügyminiszter pártelnökké választásával tovább folytatódott. Már korábban is felmerült, hogy szükség van-e két szociáldemokrata pártra Szlovákiában, de most, hogy egyre veszítenek emberarcú megítélésükből, magának a pártnak a létjogosultsága kérdőjeleződött meg.

De nem csak a Hlasnak vannak komoly problémái a kormánypártok közül. A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 1,9%-val elég messzire került a parlamenti küszöbtől és elvesztette a szélsőjobboldali szavazókért folytatott csatát, pedig a végül 12,5%-kal 2 EP-mandátumot szerző Republika korábban felajánlotta nekik a közös indulást. Az SNS elnöke, Andrej Danko az ajánlatra magabiztosan “nem”-et mondott, mivel abban bízott, hogy 2023 szeptemberéhez hasonlóan most is az ő javukra dől el a csata, amikor a Republika rekedt parlamenten kívül.

Danko kijutásáért a Hlasnál is szorítottak abban reménykedve, hogy ezzel megszabadulnak a koalíción belüli feszültségektől. Az előzetes esélyeket látva azonban a Smer is elkezdte támogatni Danko B-tervét, miszerint jó házelnök lenne az SNS elnökéből.

A koalíciós szerződés alapján a hely a Hlasnak jár és egyelőre nem kívánt lemondani róla. Matúš Šutaj Eštoknak most meg kell védenie a kormányalakításkor kialkudott helyet koalíciós partnereivel szemben. A hírek szerint az SNS akár egy minisztériumról is hajlandó lenne lemondani a harmadik legfőbb közjogi méltóságért cserébe.

Ha megköttetne az alku, az a furcsa helyzet állna elő, hogy a Hlasnak lenne a legtöbb minisztere a kormányban. Mindenesetre úgy tűnik, hogy a Smer korábbi koalíciós kormányázásának hagyományait követve szépen lassan bedarálja a koalíciós partnereit.

A parlamenti választásokon 2010 óta halmoz kudarcot kudarcra a Fideszhez közel álló magyar formáció (korábban Magyar Koalíció Pártja, Magyar Közösség Pártja, Magyar Közösségi Összefogás, Szövetség neveken).

Most az volt a kérdés, hogy 2019 csupán kisiklás volt-e az EP-választások történetében, amikor először maradtak le az EP-ről, vagy országos választásként itt sem terem többé babér a most éppen Magyar Szövetségnek nevezett pártképződménynek. A Berényi József vezette lista mindössze a szavazatok 3,9%-át sikerült összegyűjtenie, amivel messze elmaradt a bejutási küszöbtől.

A szlovák kormánypártok keresik a helyüket Európában

Szlovákia 15 képviselője közül 6-an a liberális frakcióba ülnek be, 1 képviselő pedig a Néppártba, így ők 7-en az Európai Parlamentben többséggel rendelkező koalícióhoz fognak tartozni.

A két szélsőjobboldali képviselő várhatóan nyíltan az oroszbarát blokkhoz fog csatlakozni, de kérdés, mi lesz a Smer és a Hlas sorsa. Az európai szocialisták ugyanis felfüggesztették a két szociáldemokrata párt tagságát az SNS-szel kötött koalíció miatt, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a képviselőik ne tevékenykedhessenek továbbra is a frakció tagjaként.

Június 8-án 6 korábbi EP-képviselő kapta meg újra a bizalmat (PS 2, Smer 2, KDH 1, Republika 1), kilencen újoncként vágnak neki az 5 éves ciklusnak. Szlovákia az emancipáció szempontjából jó példa is lehet, hiszen a képviselők majdnem fele nő (15-ből 7-en).

A háromnegyed év alatt lebonyolított három választás után két év pihenőt kapnak a szlovákiai pártok, mivel a legközelebbi kihívást csak a 2026-os önkormányzati választások jelentik majd számukra.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 3 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia18 óra telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban
5 (6)

TartalomjegyzékAz Európa-pozitív blokkAz Európa-negatív blokkA szlovák kormánypártok keresik a helyüket Európában A csillagok segítségével értékeld a cikket! [Összesen: 6 Átlag:...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet2 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?
4.6 (5)

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent
Horvátország2 hét telt el azóta

A Real Madrid győzelme pénzesőt hozott a zágrábi Dinamónak
5 (4)

Az fájlalható leginkább, hogy sem a Hajduk, sem az összes többi horvát csapat nem tud megbirkózni azzal a pénzügyi fölénnyel,...

Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például
Erdély2 hét telt el azóta

Megvan Erdélynek a maga baja
3.7 (3)

Elemzők attól tartanak, hogy a tömbmagyarságban lesz alacsony a részvétel, mivel a politikából kiábrándult székelyek legyinthetnek egyet: „Úgyis magyar lesz...

A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva
Bosznia2 hét telt el azóta

Az orosz hírszerzés Orbán és Vučić elleni merénylet lehetőségével riogat, a boszniai szerbek átvették
5 (3)

Az Oroszországi Föderáció Külső Hírszerző Szolgálatának (Служба внешней разведки Российской Федерации, SVR) információi szerint a „kollektív nyugat” két újabb célpontja...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava