Connect with us

Bosznia

A szerbek bosszúja Srebrenica miatt, a szlovénok, románok és lengyelek nem szavazhatnak Boszniában
5 (3)

A bosnyák származású külügyminiszter rámutatott, hogy a Milorad Dodik által vezetett Független Szerb Demokrata Párthoz tartozó miniszterek ilyen jellegű szavazása támadás a demokratikus választásokon való szavazati jog ellen, és egyúttal azt a pusztító szándékot is demonstrálja, hogy sérüljenek Bosznia-Hercegovina kétoldalú kapcsolatai barátaival és szövetségeseivel, valamint az Európai Unióval

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A Miniszterek Tanácsában a szerbek bosszúból megakadályozták, hogy a szlovén, román és lengyel állampolgárok Bosznia-Hercegovinában is szavazhassanak az EP-választásokon
A Miniszterek Tanácsában a szerbek megakadályozták, hogy a szlovén, román és lengyel állampolgárok Bosznia-Hercegovinában is szavazhassanak az EP-választásokon (Forrás: Screenshot)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 3 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A szerbek bosszúja miatt diplomáciai feszültség alakult ki Boszniában, a Szerb Köztársaság (Republika Srpska, RS) miniszterei ugyanis megakadályozták, hogy a szlovén, román és lengyel állampolgárok az uniós parlamenti választásokon Bosznia-Hercegovinában szavazzanak, mert hazájuk az ENSZ Közgyűlésében támogatta a Srebrenicáról szóló határozat elfogadását. A Miniszterek Tanácsa, vagyis a bosznia-hercegovinai kormány ezzel újabb diplomáciai bonyodalomba keveredett, Elmedin Konaković külügyminiszter ezért levelet írt az említett országok külügyminisztereinek, és „orosz befolyásnak” nevezte a szerb miniszterek döntését, amelyet azok a jelenleg éppen Oroszországban tartózkodó Milorad Dodik utasítására hoztak meg.

Orosz befolyás vagy politikai bosszú?

A Miniszterek Tanácsának ülésén nem sikerült konszenzusra jutni a szavazási jogok biztosításával kapcsolatban az említett három ország állampolgárai számára, miután a szerb miniszterek, köztük Staša Košarac, Srđan Amidžić és Nenad Nešić, a blokkolás mellett döntöttek.

Nenad Nešić, Bosznia-Hercegovina szerb származású biztonsági minisztere nyíltan elismerte a szavazás blokkolását, azzal indokolva a szerb miniszterek lépését, hogy ez válasz volt a srebrenicai népirtásról szóló határozatra, amelyet az ENSZ Közgyűlése nemrég fogadott el.

Nešić szerint az RS-miniszterek döntése autentikus szerb válasz volt, és nem áll mögötte orosz befolyás.

Szarajevói sajtójelentések szerint a horvát állampolgárok ugyanakkor szavazhatnak Bosznia-Hercegovinában, részben azért, mert az erre vonatkozó horvát kérés a Srebrenicáról szóló határozat elfogadása előtt érkezett, részben pedig azért, mert Dodik jó kapcsolatokat ápol Dragan Čović boszniai horvát vezetővel, aki a Zágrábban kormányzó Horvát Demokratikus Közösség boszniai fiókszervezetének a vezetője.

Konaković ismét levelezett

Elmedin Konaković bosznia-hercegovinai külügyminiszter az említett országoknak küldött levelében hangsúlyozta, hogy a szerb miniszterek döntése nemcsak a választási jogokat sérti, hanem károsítja Bosznia-Hercegovina nemzetközi hírnevét és kapcsolatát az EU-val.

A bosnyák származású külügyminiszter egyebek mellett rámutatott, hogy a Milorad Dodik által vezetett Független Szerb Demokrata Párthoz (SNSD) tartozó miniszterek ilyen jellegű szavazása támadás a demokratikus választásokon való szavazati jog ellen, és azt a pusztító szándékot is demonstrálja, hogy sérüljenek Bosznia-Hercegovina kétoldalú kapcsolatai barátaival és szövetségeseivel, valamint az Európai Unióval.

A szarajevói külügyi tárca vezetője kérte, hogy a nemzetközi partnerek ne büntessék Bosznia-Hercegovinát a szerbek miatt

A szarajevói külügyi tárca vezetője kérte, hogy a nemzetközi partnerek ne büntessék Bosznia-Hercegovinát a szerbek miatt (Forrás: Internet)

Konaković támogatást kért a nemzetközi közösségtől, és egyúttal a boszniai Szerb Köztársaságban uralkodó erősen mérgező orosz befolyásra hívta fel Európa figyelmét, Banja Lukában ugyanis nap, mint nap magasztalják Vlagyimir Putyint és rezsimjét, Milorad Dodik pedig éppen ma tárgyal az orosz elnökkel.

Az események hatására nyilatkozó Tanja Fajon szlovén külügyminiszter szerint a döntés elfogadhatatlan és szembe megy az EU alapvető értékeivel. Hasonló véleményt fogalmazott meg Nataša Pirc Musar, Szlovénia elnöke is, aki hangsúlyozta, hogy az ilyen lépések hátráltatják Bosznia-Hercegovina európai integrációs folyamatát.

Nyilatkozat: Az itt közölt információk a jelenlegi politikai helyzetet tükrözik, és céljuk az események bemutatása. Az elemzés és a vélemények a szerzők sajátjai, és nem minden esetben vágnak egybe a hivatalos állásponttal

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 3 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava