Connect with us

Horvátország

A Real Madrid győzelme pénzesőt hozott a zágrábi Dinamónak

Az fájlalható leginkább, hogy sem a Hajduk, sem az összes többi horvát csapat nem tud megbirkózni azzal a pénzügyi fölénnyel, amihez a Real győzelme által a zágrábi Dinamo jutott. Számunkra ez azért érdekes, mert kísérteties a hasonlóság, vagyis Horvátországban és Magyarországon is van egy nagy csapat, a többi klub viszont a finanszírozás terén mind kiesőjelölt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent
A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 4 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A Real Madrid 15. alkalommal nyerte meg a Bajnokok Ligáját, miután a döntőben legyőzte a Borussia Dortmundot. Ezt a győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, akiknek a Real győzelme áttételesen rengeteg pénzt hoz a konyhára. A horvát portálok a madridi királyi gárda győzelmét követően megemlékeztek arról is, hogy Kroos, Nacho, Carvajal és természetesen Luka Modrić is hatodik alkalommal emelhette a magasba az európai trófeát, de a fő téma inkább az volt, hogy a Real győzelme által a zágrábi kékek eurómilliókkal lettek gazdagabbak.

A focit pénzre játszák

A Real sosem fárad bele a győzelembe, állapította meg az egyik horvát portál, miután a madridi csapat a Wembleyben két góllal verte a Borussia Dortmundot, és ezzel különösen előnyös helyzetbe juttatta a zágrábi Dinamót a hazai riválisokkal szemben.

A Večernji list megjegyezte, hogy az első félidőben a Dortmund uralta a mezőnyt, és a másodikat is ugyanabban a stílusban kezdte, majd hirtelen eltűnt a pályáról, és nem volt sehol. A portál megjegyezte, hogy ezt követően a Real kétszer is „szíven szúrta” Edin Terzić csapatát, és ezáltal a spliti Hajdukot is.

Kroos, Nacho, Carvajal és természetesen Luka Modrić is hatodik alkalommal emelhette a magasba az európai trófeát

Kroos, Nacho, Carvajal és természetesen Luka Modrić is hatodik alkalommal emelhette a magasba az európai trófeát (Forrás: X platforn, Real Madrid)

Miután a madridiak elhódították a rangos európai trófeát, a Bundesligának nem jutott még egy hely a Bajnokok Ligájában, amire a koefficiens alapján jogosult lett volna.

Splitben azért örültek volna a Borussia győzelmének, mert azáltal az Eintracht Frankfurt a legmagasabb koefficienssel rendelkező klubként visszaszorította volna a Dinamót a második előselejtező körbe, ami által a zágrábiak kisebb bevételhez jutottak volna, és talán otthoni viszonylatban a finanszírozás terén nem hagyták volna maguk mögött a többieket legalább három focipálya hosszal.

A Real győzelméből azonban az következik, hogy a Dinamo őszre már garantáltan játszik valamelyik európai ligában, mert még ha ki is esik a negyedik selejtező körben, az Európa Ligában biztosított a helye.

Ez pénzügyi szempontból óriási siker a Dinamo számára, merthogy a zágrábiak a legrosszabb forgatókönyv esetén is 13 és 15 millió euró közötti összeggel gazdagabbak lesznek, vagyis a Real Madrid győzelme által úgy jutnak egy szép kis summához, hogy tegnap este egy fűszálat sem görbítettek meg a pályán.

Milyen pénzek folyhatnak be?

A számítások szerint Zágrábban többször is cseng majd a pénztárgép, a Dinamo ugyanis biztosan kap 4,29 millió eurót a Bajnokok Ligája play-off szerepléséért, és minimum 4,31 millió eurót “kezdőbónuszként” az Európa Ligába történő bejutásért.

Erre a 8,6 millió euróra további 4,5 és 6,5 millió euró közötti összeg számolódik rá különböző koefficiensek által és az UEFA marketing alapjából is csurran-cseppen valami.

Ha pedig a Dinamo sikeresen veszi a Bajnokok Ligája negyedik selejtezőkörét, akkor a legrangosabb európai versenyben még jelentősebb bónuszok várnak rá: ugyanis 18,6 millió eurót kapna a Bajnokok Ligájába való bejutásért, valamint további nyolc és tíz millió euró közötti összeget a rangsorolás, koefficiens és a marketing alapján.

Ha elvégezzük az összeadást, akkor a zágrábi Dinamo akár 31 és 33 millió euró közötti összeggel is gazdagabb lehet azáltal, hogy nem a Borussia Dortmund, hanem a Real Madrid győzött a döntőben.

Ha viszont a Dinamo csak az Európa Ligába jut be, ott minden megszerzett pontért 150 ezer eurót kapna, és a 36. hely alatti minden egyes helyezésért egyenként további 75 ezer eurót könyvelhetne el.

Az egyenes kieséses szakaszba való közvetlen bejutás (az első nyolc helyezés) további 1,75 millió eurót hozna, míg a tizenhat közé jutás és a play-off szakaszba való bejutás (9. és 24. helyezés) 300 ezer eurót jelentene, miután az Európa Liga és a Bajnokok Ligája a következő szezontól egyetlen 36 csapatos ligaként működik majd.

Miért fájhat a Hajduknak?

A spliti székhelyű Slobodna Dalmacija természetesen nem a zágrábi Dinamo szempontjából vizsgálta meg a Wembleyben született eredményt, és nem is túlzottan örült annak, hogy a Real Madrid győzelmének köszönhetően a Dinamónak garantáltan helye van legalább az Európa Ligában, és csak egy lépés választja el a Bajnokok Ligájától.

A portál megítélése szerint ez katasztrofális a spliti Hajduk számára.

A Dinamo a Bajnokok Ligája play-off körében kiemelt lesz, a negyedik selejtezőkörben pedig a lehetséges ellenfele a Young Boys, Karabah, Galatasaray, Slovan Bratislava és a Bodo/Glimt közül kerülhet ki.

Ha a zágrábi csapat ebben a szakaszban kiesne, akkor az Európa Ligában játszana, ami – mint már számolgattuk – 13-15 millió eurót hozna, a többit nem írnánk le még egyszer, ne fájdítsuk a splitiek szívét.

Ez azért rossz hír a spliti Hajduk számára, mert a Dinamo már most tudja, hogy a következő szezonban komoly bevételre számíthat, anélkül hogy egyetlen jegyet is eladna, vagy hogy komoly szponzort találna.

Magyar foci

Van némi hasonlóság a horvát és a magyar “focihelyzet” között

A Slobodna Dalmacija azt fájlalta leginkább, hogy sem a Hajduk, sem az összes többi horvát csapat nem tud megbirkózni azzal a pénzügyi fölénnyel, amihez a Real győzelme által a zágrábi Dinamo jutott, számunkra pedig ez azért érdekes, mert kísértetiesen hasonlít a magyarországi viszonyokra, miután itt a Ferencváros van a Dinamohoz hasonló pozícióban, vagyis itt is, ott is van egy nagy csapat, a többi klub viszont a finanszírozási szempontok alapján mind kiesőjelölt.

Nyilatkozat: Ez a cikk a Real Madrid Bajnokok Ligája győzelméről és annak pénzügyi hatásairól szól a zágrábi Dinamóra és a spliti Hajdukra nézve. Az információk forrásának horvát portálok nevezhetők meg – a cikkbe történt is rájuk utalás – a magyar-horvát hasonlat pedig a jobb megértést szolgálja

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 4 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava