Connect with us

Albánia

A brit rendőrség titkos akciót indított az albán bűnözői csoportok felszámolására

Hivatalos brit közlések szerint az albániai albánok igencsak túlreprezentáltak a brit börtönökben, messze a legnagyobb külföldi nemzetiség, az összes rab egynyolcadát teszik ki

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A titkos akció során egy albán fiatalembert vittek be a brit rendőrök mert mesterséges fénnyel "kenderészkedett"
A titkos akció során egy albán fiatalembert visznek be a brit rendőrök mert mesterséges fénnyel "kenderészkedett" (Forrás: Screenshot, West Mercia Police)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 2 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Egy bírósági dokumentumból derült ki, hogy titkos akció folyik az albán bűnözők ellen Nagy-Britanniában, ahol az utóbbi időben új szintre lépett az Egyesült Királyság és Albánia közötti együttműködés a szervezett bűnözés elleni küzdelemben, különösen az albán bűnbandák tevékenységének visszaszorítása érdekében. A művelet annak érdekében indult, hogy megakadályozzák az albán bűnözők által az Egyesült Királyság utcáin terjesztett kokain célba juttatását, és felszámolják az embercsempészethez és szexuális kizsákmányoláshoz kapcsolódó bűnözői birodalmakat. A titkos akcióról a Daily Mail számolt be a napokban.

Rendőrségi titkos akció

A brit külügyminisztérium és belügyminisztérium közösen indította el a „Crime State Nexus” nevű műveletet, amelynek célja a szervezett bűnözők és a korrupt balkáni politikusok megállítása.

A titkos akció részletei egy kormányzati bírósági iratban jelentek meg, amely Sali Berisha, volt albán elnök egyesült királyságbeli kitiltásával kapcsolatos jogi csatározásokat ismerteti.

Az albán bandákat a jogi dokumentumokban „súlyos fenyegetésként” említik Nagy-Britannia számára, mivel jelentős szerepet játszanak a kokainpiacban, az embercsempészetben és a szexuális kizsákmányolásban.

Az iratok szerint az albánok messze a legnagyobb külföldi nemzetiség a brit börtönökben, az összes rab egy nyolcadát teszik ki.

Különösen említésre méltó Selamet Mehmetaj, aki „Az Ördög” néven emlegette magát, és akit 2023 augusztusában négy és fél év börtönre ítéltek.

"Az Ördög" a börtönből posztolta ezt a fotót az Instagramra a mielőbbi szabadulás reményében

“Az Ördög” a börtönből posztolta ezt a fotót az Instagramra a mielőbbi szabadulás reményében (Forrás: Instagram, Selamet Mehmetaj)

Ezen kívül a Kompanio Bello drogkartell vezére, Dritan Rexhepi is letartóztatásra került egy törökországi razzia során, ő jelentős mennyiségű kokaint juttatott el az Egyesült Királyságba.

Sali Berisha ügyében a jogi dokumentumok rámutatnak arra, hogy Albániában a politikai és bűnözői összefonódások „engedékeny környezetet” teremtenek a súlyos bűnözők számára, lehetővé téve számukra, hogy politikai védelem mellett működjenek.

Ezek a bűnözők politikai védelmet kapnak, ami megkönnyíti számukra a pénzmosást és Albániát „biztonságos menedékké” teszi, ahonnan tevékenykedhetnek.

A „Crime State Nexus” projekt célja, hogy fellépjen a politikailag exponált személyek ellen Albániában, például kitiltással az Egyesült Királyságból.

Az alapvető cél tehát a politika, az üzlet és az illegális tevékenységek közötti kapcsolatok megszakítása.

Miért tiltották ki Berishát?

Berisha, aki 2005 és 2013 között Albánia miniszterelnöke, valamint 1992 és 1997 között elnöke volt, jelenleg egy földügylettel kapcsolatos vizsgálat alatt áll. Tavaly októberben korrupcióval vádolták meg, mert állítólag hivatali hatalmával visszaélve segített vejének, Jamarber Malltezinek földterületek megszerzésében és azon lakások építésében.

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság kormánya egyaránt megtiltotta Berishának és közeli családtagjainak, hogy belépjenek országaikba, korrupcióval kapcsolatos vádak miatt.

Közben az Egyesült Királyság és Albánia közötti megállapodás részeként brit határőrök állomásoznak a tiranai repülőtéren, és közös rendőri és migrációs munkacsoportokat hoztak létre, amelynek eredményeként jelentős mértékben csökkent az Albániából érkező illegális bevándorlók száma.

Jelentősen csökkent az Albániából érkezett csónakos emberek száma a csatolt cikkben tárgyalt találkozó után

Jelentősen csökkent az Albániából érkezett csónakos emberek száma a csatolt cikkben tárgyalt találkozó után (Forrás: brit belügyminisztérium, via Daily Mail)

Az együttműködés eredményeképpen 2023-ban 93 százalékkal csökkent az Albániából a Csatornán keresztül érkezők száma, az előző évi 12 658-ról 2023. január 1. és november 29. között mindössze 922-re. Az elmúlt évben az Egyesült Királyság visszaküldött 26 000 embert, köztük közel 6 000 albán állampolgárt​.

A brit kormány 1,6 millió font értékű kamerákat és drónokat adott át Albániának, hogy segítsen az embercsempész bandák elfogásában, ám a migránsok száma továbbra is növekszik, annak ellenére, hogy a kormány erőfeszítéseket tesz a Csatornán átkelő bevándorlók számának csökkentésére. Az idei évben már több mint 10 170 ember érkezett az Egyesült Királyságba, ami új rekord azóta, hogy 2018-ban elkezdték rögzíteni az adatokat​​.

Nyilatkozat: Az itt közölt információk a Daily Mail által közzétett bírósági dokumentumokból származnak, és a brit és albán hatóságok hivatalos akcióit tükrözik. Az eset további részleteit a hivatkozott cikk tartalmazza.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 2 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava