Connect with us

Szerbia

Elfogták mindkét elkövetőt, akik halálosan bántalmazták egy boszniai föderációs miniszter öccsét

A Belgrádi Felsőbíróság 30 napos előzetes letartóztatást rendelt el két fiatalkorú gyanúsított ellen egy halállal végződő brutális támadás miatt. Az áldozat Vojin Mijatović, a bosznia-hercegovinai miniszter öccse volt. Az eset nagy médiavisszhangot váltott ki Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában egyaránt. Miután az egyik elkövető 16, a másik pedig 17 éves, vagyis mindkettő fiatalkorú, így ez a szerb törvények szerint befolyásolja a büntethetőségük mértékét

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Két fiatalkorú gyanúsított ellen rendelt el előzetes letartóztatást a Belgrádi Felsőbíróság egy halállal végződő brutális támadás miatt
Két fiatalkorú gyanúsított ellen rendelt el előzetes letartóztatást a Belgrádi Felsőbíróság egy halállal végződő brutális támadás miatt (Forrás: X platform)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A Belgrádi Főügyészség fiatalkorúak ügyeivel foglalkozó bírája 30 napos előzetes letartóztatást rendelt el mindkét elkövető ellen, aki részt vett Đorđe Mijatović halállal végződő brutális bántalmazásában; egyikük 16, másikuk 17 éves. Az áldozat Vojin Mijatovićnak, a Bosznia-Hercegovinai Föderáció fejlesztési és vállalkozási miniszterének és kormányalelnökének öccse volt. Az előzetes letartóztatás célja a tanúkra gyakorolt esetleges befolyás megakadályozása és a közvélemény megnyugtatása. Az áldozat bátyja, Vojin Mijatović ellenzéki pozícióból politizál Milorad Dodikkal szemben; politikai indíték az üggyel kapcsolatban eddig nem merült fel.

Két fiatalkorú gyanúsított ellen

A halállal végződő súlyos testi sértéssel kapcsolatban Ivica Dačić szerb belügyminiszter elmondta, hogy a két gyanúsított F. B. és N. Z., az első 16, a második 17 éves, vagyis mindkettő fiatalkorú, ami a szerb törvények szerint befolyásolja felelősségre vonhatóságukat.

Az eset nemcsak a támadás brutalitása miatt keltette fel a közvélemény figyelmét, hanem azért is, mert az áldozat egy magas rangú bosznia-hercegovinai szerb politikai szereplő öccse volt.

A nyomozás során a szerbiai hatóságok több térfigyelő kamera felvételeit is lefoglalták, bár magáról a bűncselekményről nem állnak rendelkezésre felvételek.

A szerb belügyminiszter az elkövetők korára való tekintettel és némi propagandisztikus célzattal egyértelműsítette, hogy senki sem kerülheti el a letartóztatást.

– Több felvételt is lefoglaltunk a környező kamerákról, és sikerült azonosítani az elkövetőket. Ugyanakkor alapos figyelmet fordítottunk arra, hogy fiatalkorúakról van szó, de a rendőrség számára világos, hogy senki sem kerülheti el a letartóztatást

– nyilatkozta Dačić az üggyel kapcsolatban.

Nagy visszhangot váltott ki a halállal végződő eset

A támadás egy játszótéren történt, ahol a közelben lakó áldozat és felesége kiengedte a játszótérre a gyereküket, aki azzal tért vissza, hogy elvették tőle a labdát. Đorđe Mijatović ekkor a fia segítségére sietett, de a két kiskorú megtámadta, és fejsérüléseket okozott neki, amelyekbe később belehalt.

Az ügy nagy médiavisszhangot váltott ki a közvéleményben, amely tovább fokozza a nyomást a hatóságra, főleg azt követően, hogy a környéken már egy ideje suhancok garázdálkodnak, padokat vertek szét, és állítólag egy autót is felgyújtottak, és hogy az ezzel kapcsolatos bejelentésekre nem érkezett adekvát intézkedés.

Főügyészség

A kiskorúak büntethetőségével kapcsolatban a szerbiai igazságszolgáltatás különös bánásmódot ír elő az elkövetők életkorától függően.

A jelenlegi előírások szerint a 14 éves kor alatti elkövetők gyermekeknek számítanak, és így bűncselekmények elkövetése miatt nem büntethetők.

Súlyosabb bűncselekmények esetében, mint például gyilkosság, a fiatalkorúak elzárása alkalmazható, ám ennek időtartama és körülményei eltérnek a felnőttek büntetéseitől.

A fiatalkorúak elzárása speciális intézményekben történik, ahol oktatási és rehabilitációs programokat is biztosítanak számukra, miközben a büntetés időtartama általában rövidebb.

A Szerbiai Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények száma 2023-ban némileg csökkent az előző évekhez képest. Az ilyen bűncselekmények többsége vagyon elleni bűncselekmény, míg az erőszakos bűncselekmények aránya kisebb.

A Szerbiai Statisztikai Hivatal szerint a fiatalkorúak 2023-ban Szerbiában összesen 2409 bűncselekményt követtek el. Ezek közül az erőszakos bűncselekmények száma 541 volt, ami magában foglalja a testi sértést, rablást és a gyilkosságot is.

Nyilatkozat: Az információk a nyomozás jelenlegi állásáról szólnak, és változhatnak a további fejlemények függvényében. A gyanúsítottak ártatlanságát mindaddig vélelmezni kell, amíg bűnösségüket jogerős bírósági ítélet nem állapítja meg.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava