Connect with us

Bosznia

Belgrádban bántalmazás áldozata lett az egyik Dodik-ellenes szerb politikus öccse
0 (0)

Távol áll tőlünk bármiféle összeesküvés-elmélet gerjesztése, csak a tényszerűség kedvéért említjük meg, hogy Vojin Mijatović három nappal azelőtt – az ENSZ Közgyűlésében tartott üléssel egyidőben – járt a Srebrenica közelében lévő Potočari emlékparkban, hogy a testvére Belgrádban egyelőre tisztázatlan körülmények között meghalt. A boszniai szerb politikus Dodik leváltására törekszik, korábban a boszniai államelnökség szerb posztjáért is indult

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Egyelőre nem tisztázott körülmények között hunyt el egy Dodik-ellenes boszniai szerb politikus testvére, az áldozat feltehetően bántalmazás következtében halt meg
Egyelőre nem tisztázott körülmények között hunyt el egy Dodik-ellenes boszniai szerb politikus testvére, a képen a két Mijatović, az egyik már nem él (Forrás: Facebook, Vojin Mijatović)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Tragikus eset rázta meg a belgrádi Voždovac városrészt, ahol egy csoport huligán támadásának következtében életét vesztette Đorđe Mijatović (37), a boszniai Föderáció szerb származású (nem bosnyák!) fejlesztési és vállalkozási miniszterének, Vojin Mijatovićnak a testvére. Az eset vasárnap délután történt, a férfi a belgrádi sürgősségi központban halt bele sérüléseibe. A halál körülményei egyelőre tisztázatlanok. Egyes hírek szerint a férfit megkéselték, más hírek szerint súlyos fejsérülést szenvedett, de olyan feltételezések is vannak, hogy epilepsziás roham következtében halt meg, és még a szívroham sem kizárt.

Valószínűleg suhancok áldozata lett

Szerb sajtójelentések szerint a szerbiai belügyminisztérium intenzíven dolgozik két, egyelőre ismeretlen személy felkutatásán, akiket azzal gyanúsítanak, hogy halálosan bántalmaztak egy 37 éves férfit. Az áldozat Đorđe Mijatović, a boszniai Föderáció szerb származású fejlesztési és vállalkozási miniszterének a testvére.

Az incidenst megelőzően az említett környék lakói már hónapok óta panaszkodtak egy csoport tinédzserre, akik rendszeresen zavarták a közrendet és veszélyeztették a lakók biztonságát.

A helyiek szerint ezek a fiatalok, akik 15-17 évesek, gyakran hangoskodtak, rongáltak és fenyegettek meg másokat. Az incidens előtti napon is összetörték a padokat, és fenyegetően léptek fel egy lakóval szemben, aki megpróbálta megfékezni őket.

Itt történt a tragikus eset

Itt történt a tragikus eset, a közelben van a Crvena Zvezda és a Partizan stadionja (Forrás: Blic)

Ivica Dačić szerbiai belügyminiszter elmondása szerint Đorđe Mijatović azért ment oda beszélni a huligánokkal, mert a fia panaszkodott neki, hogy a suhancok elvették tőle a labdáját.

A szerb belügyminiszter szerint a legnagyobb probléma az, hogy a helyszínen nincsenek kamerák, és nincsenek szemtanúk sem, akik megmondhatnák, hogy pontosan mi is történt.

Így csak feltételezni lehet, hogy a találkozás dulakodássá fajult, és Đorđe Mijatović súlyos sérüléseket szenvedett. Az eset után hazament, és elmondta a feleségének, hogy elesett és epilepsziás rohamot kapott.

A Dačić-féle verzió szerint később kórházba szállították, ahol elhunyt.

Az orvosok szerint Đorđe Mijatovićnak korábban is voltak egészségügyi problémái, beleértve az epilepsziát, ami hozzájárulhatott a halálához.

A Belgrádi Főügyészség elrendelte a résztvevők azonosítását és az eset körülményeinek kivizsgálását. A halál pontos okának megállapítása érdekében boncolást és toxikológiai vizsgálatot végeznek.

Politikai konnotációk

Vojin Mijatović – boszniai föderációs miniszter – az esetet követően mély fájdalmát fejezte ki a közösségi médiában.

– Utazz testvérem, egy szebb helyre! Tegnap Belgrádban meggyilkolták az öcsémet. Bármit mondanék, nincs értelme, mert ami történt, az értelmetlen. Köszönöm mindenkinek, aki megkeresett, vigyázzatok magatokra és a körülöttetek lévő emberekre!

– írta Mijatović a Facebookon.

Távol áll tőlünk bármiféle összeesküvés-elmélet gerjesztése, csak a tényszerűség kedvéért említjük meg, hogy Vojin Mijatović három nappal ezelőtt járt a Srebrenica közelében lévő Potočari táborban, ahol imádkozott az 1995-ös mészárlás áldozataiért, amiről a Facebookon is beszámolt.

Az ENSZ-határozat elfogadásával egyidőben járt a Srebrenica melletti emlékparkban

Vojin Mijatović az ENSZ-határozat elfogadásával egyidőben járt a Srebrenica melletti emlékparkban (Forrás: Facebook)

A helyszínen készült fotókhoz annyit tett hozzá, hogy “légy férfi és maradj csendben”, és hogy “ma több, mint fontos Potočariban lenni”.

A látogatás az ENSZ Közgyűlésben tartott üléssel egyidőben történt, ami több mint gesztus, akár politikai állásfoglalásnak is tekinthető.

Vojin Mijatović kezdetben a Milorad Dodik által vezetett Független Szerb Demokrata Pártban (SNSD) politizált, amelynek a reformista szárnyához tartozott, 2016-ban azonban kivált a nacionalizmus felé sodródó pártból.

Jelenleg is aktívan részt vesz a boszniai szerb politikai életben, különösen a Szerb Köztársaság területén, ahol Dodik leváltására törekszik. 2022-ben indult a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagjának pozíciójáért, de csak 6,09 százalékot kapott.

Nyilatkozat: Đorđe Mijatović halálának körülményei még vizsgálat alatt állnak. Az itt bemutatott információk az első jelentéseken alapulnak, és változhatnak, ahogy több tény kerül nyilvánosságra.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava