Connect with us

Szerbia

ALÁTOLTÁK A KORMÁNYT: Régi új arcok, megalakul Vučić ki tudja hányadik kormánya

Ez az utóbbi idők leginkább oroszbarát kormánya, az orosz kapcsolatok terén jeleskedett természetesen a Putyint Újvidék díszpolgárának fogadó Vučević is, de még inkább Aleksandar Vulin és Nenad Popović, erről többször is írtunk a BALK-on, ráadásul az ő személyükben két olyan “páciens” került be a szerb kormányba, akit az Egyesült Államok szankciók alá vont az Oroszországhoz fűződő kapcsolatai miatt, ami semmiképpen sem jó ómen egy állítólag uniós csatlakozásra törekvő ország esetében

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ARCOK: A képen Miloš Vučević szerb miniszterelnök, és aki a háttérből a szálakat mozgatja
A képen Miloš Vučević szerb miniszterelnök, és aki a háttérből mozgatja (Forrás: 021)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A kormányalakítással megbízott Miloš Vučević, aki formálisan Szerbia új miniszterelnöke lesz, megalakítja Aleksandar Vučić ki tudja hányadik kormányát, amely leginkább a régi is új radikálisok, valamint a kilencvenes évek antihőseinek a gyűjtőhelye, egy-két “megbízható” fiatallal megerősítve. Az új kormányban a fő helyeken nem történik változás, vagy éppen csak helyet cserélnek azok a régi figurák, akik az állandóságot biztosítják a vučići-vučevići (nagyfarkasi-kisfarkasi) kormányzásnak, és akiktől körülbelül ugyanaz várható, mint amit eddig is bemutattak, mert éppen azért maradtak ott, ahol vannak, hogy ne is legyen más, mint az, ami eddig volt. Talán mondani sem kell, hogy legalább két személyről írtuk már korábban, hogy a kormányban lesz, a harmadikról pedig mások mondták, csak időszűke miatt nem adtuk tovább, a lényeg azonban az, hogy egyáltalán nem lepődtünk meg az új szerbiai kormány összetételén, mert tudjuk, hogy a radikális-haladó körökben többre nincs meg az intellektuális keresztmetszet.

Nagyon oroszbarát kormány

A kevés önállósággal rendelkező Miloš Vučević délelőtt ismertette az új kormány összetételét a Szerb Haladó Párt székházában, miután a kormánypárt vezetését már korábban rábízta a szerb elnök, mert tőle nem igazán kell tartania, a képességei túl gyengék ahhoz, hogy valaha is a vetélytársa legyen.

Vučević ismertetése szerint igencsak méretes kormánya lesz Szerbiának, amelyben nem kevesebb, mint 31 miniszter kapott helyett, egy autóbuszt kellene hívni, ha netalán “kormánykirándulásra” mennének egy vučići nagygyűlésre.

Az új kabinet tele van ismerős arcokkal – köztük három visszatérő és visszaeső miniszterrel – akik nélkül nem teljes a “vučići nosztalgiakormány”, mert hogy Miloš Vučević még sehol sem volt a ranglétrán, amikor a többség már miniszter volt, vagyis az új miniszterelnök nem a saját embereit hozta, hanem szerb elnöki részről alátoltak egy kormányt.

A névsor természetesen Siniša Mali pénzügyminiszterrel kezdődik, aki marad ezen a poszton bármelyik vučići kormányban – ebbe sem Ana Branabićnak, sem Miloš Vučevićnak nem volt beleszólása, a szerb elnök ugyanis Malival közösen építgeti a Belgrade Waterfront nevet viselő belgrádi vízivárost, szerb Dubait, Száva-parti Manhattant. Mali ráadásul a miniszterelnök első helyettese, amitől Vučević még kisebb farkasnak érezheti magát, egészen farkaskának.

Tegnapi cikkünkben jegyeztük meg, hogy Aleksandar Vulin mostanában semmiféle tisztséget nem viselt Szerbiában, de hozzátettük, hogy ez természetesen változhat, a napokban ugyanis nyilvánosságra hozzák új kormány összetételét, és abban akár Vulinnak is juthat hely, miután továbbra is Aleksandar Vučić “bizalmi emberének” számít.

Nos, ez a jóslatunk is bejött, a vadnacionalista Aleksandar Vulin a jelek szerint ugyan tárcát nem kapott, de miniszterelnök-helyettesi posztot igen, ezzel megvan a direkt csatlakozás Moszkvához és a szerb világhoz, csak magyar drogkereső kutyát ne engedjenek a közelébe.

Vulin közvetlen csatlakozást jelent a kilencvenes évekhez is, akárcsak a miloševići szocialista Ivica Dačić, aki szintén miniszterelnök-helyettes, és ráadásul belügyminiszterként is fungál majd, már nem először, ezért üzennénk a Belgrádba/Szerbiába menekült orosz ellenzékieknek, hogy ne nagyon ugráljanak, mert a Vulin/Dačić duó jóvoltából könnyen Szibériában találhatják magukat.

Orosz orientáltsága van a negyedik miniszterelnök-helyettesnek, Irena Vujović környezetvédelmi miniszternek is, aki a Szerb Haladó Párt egyik alapítója és elnökségi tagja, közben-közben egyetemi szinten oktatta a “mai orosz gazdaság és a posztszovjet térség gazdasága” címet viselő tantárgyat.

Ismerős arcok

Régi ismerős Bratislav Gašić is, aki ismét kipróbálhatja magát a védelmi miniszteri poszton, amelyről korábban távoznia kellett a potyogó helikopterek és a szépen térdelő újságírónőkkel kapcsolatos kijelentése miatt, de legalább kap egy újabb esélyt, bár ő nem akarja olyan vehemensen végrehajtani a koszovói békét, mint a posztról a miniszterelnöki pozícióba előre ugró Miloš Vučević, aki már iciri-piciri farkasnak érezheti magát ennyi vučići potentált között.

Vučevićet tovább degradálja, hogy a külügyminiszteri posztot a fiatal Marko Đurić kapta, aki a washingtoni nagyköveti kiküldetésből tér vissza a kormányba, erről a lehetséges lóugrásról is írtunk már a BALK-on. Đurić Richard Grenellen és egyéb amerikai lobbistákon keresztül lehet bekötve Trumphoz és egyéb washingtoni tényezőkhöz, de miután korábban volt már “főkoszovózó”, így ebben is nagy segítségére lehet a szerb elnöknek. Ráadásul Vučićtyal egyetemben jó kapcsolatokat ápol a banjskai támadást levezénylő Milan Radoičićtyal is, akivel az ezek után már mákszemnyire törpülő Vučevićnek is lehettek üzleti kapcsolatai.

Az új szerb miniszterelnök azért is feszélyezve érezheti magát, mert a régi vučići emberek közül be- és visszakerült a kormányba Zlatibor Lončar, a Covid-időszak egészségügyi minisztere, természetesen ugyanezen a poszton, a szerb elnök örökös társutasa Tomislav Momirović kül- és belkereskedelmi miniszter, valamint a Demokrata Pártból a Szerb Haladó Pártba 2013-ban emigrált Goran Vesić, építésügyi miniszter, aki tálcán adja át Donald Trump vejének a szerb vezérkar szétbombázott ikerépületét.

További társutas a politikai pályafutását szintén radikálisként kezdő Nikola Selaković, aki már sokféle tárcát vezetett, de túl sok vizet sehol sem zavart, ezért valószínűleg kulturális miniszterként sem fog nagyot domborítani, és marad a kormányban az ugyancsak radikális múlttal rendelkező Aleksandar Martinović is, aki a mezőgazdasági bőrfotelbe huppan bele.

Miután az oktatási minisztérium a Szerb Szocialista Párt domíniuma, így Slavica Đukić Dejanović is marad, ő váltotta a tavaly május 3-án történő iskolai lövöldözést követően lemondó szintén szocialista Branko Ružićot. Továbbra is találkozhatunk Dubravka Đedović Handanović nevével is, aki ezentúl is bányászati és energetikai miniszter lesz, az ő neve azért hangozhat ismerősként, mert Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel több közös magyar-szerb energiaprogramon dolgoznak együtt.

Ugyanakkor Horvátországban megint örülhetnek, mert ismételten Tomislav Žigmanov lesz a kisebbségi és emberjogi miniszter, így a bunyevác ügy nem burjánzik el, merthogy ő nem ismeri el a bunyevác kisebbséget, lásd az ehhez kapcsolódó cikkünket.

Tárca nélküli miniszterek

A négy tárca nélküli miniszter közül kettőt kell még külön is megemlíteni, az egyik Usame Zukorlić, a Vučić-barát szandzsáki muzulmánok vezetője, aki kapcsot jelenthet Szarajevó felé a kevésbé nacionalista bosnyák pártok és pártvezetők által.

A másik említésre méltó személyiség, Nenad Popović, aki a Covid-járvány idején kijárta a Szputnyik V orosz vakcina szerbiai gyártását, és aki szerb-orosz innovációs központot “működtet” a FortyOne üzletközpontban, amely nemrég került a magyar miniszterelnök vejéhez.

Nenad Popovićról még annyit érdemes tudni, hogy az OFAC által az amerikaiak őt is megszankcionálták az oroszországi kapcsolatai miatt, a céges listára pedig több általa birtokolt vállalat neve is felkerült.

Az elmondottakból egyértelműen kiderül, hogy ez nem Miloš Vučević, hanem Aleksandar Vučić sokadik kormánya, és ebben az egész játszmában Vučević csak “mákszemnyi farkaska”, akire a marionettfigura szerepét osztották.

Még további három észrevétel is van, az egyik az, hogy ez az utóbbi idők leginkább oroszbarát kormánya, az orosz kapcsolatok terén jeleskedett természetesen a Putyint Újvidék díszpolgárának fogadó Vučević is, de még inkább Aleksandar Vulin és Nenad Popović, erről többször is írtunk a BALK-on, ráadásul az ő személyükben két olyan “páciens” került be a szerb kormányba, akit az Egyesült Államok szankciók alá vont az Oroszországhoz fűződő kapcsolatai miatt, ami semmiképpen sem jó ómen egy állítólag uniós csatlakozásra, de inkább uniós pénzek bezsebelésére törekvő ország esetében.

Maja Gojković, a radikálisok öreganyja lesz az új vajdasági kormányfő

Maja Gojković, a radikálisok öreganyja lesz az új vajdasági kormányfő (Forrás: 021)

Végül pedig, de egyáltalán nem utolsó sorban, ez az utóbbi idők legradikálisabb kormánya, a miniszterek közül ugyanis többen a háborús bűnös Vojislav Šešelj keltetőgépéből származnak, beleértve azt is, aki a háttérből a szálakat mozgatja. Az már csak hab a tortán, hogy a vajdasági kormányt a radikálisok öreganyja, Maja Gojković állítja össze, aki a politikai jelentőség tekintetében a mikroszkóppal is nehezen észrevehető Miloš Vučevićhez hasonlóan újvidéki polgármester is volt.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava