Connect with us

Szerbia

A szellembokszoló Miša Vacić büszke arra, hogy az USA megszankcionálta

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Egy szellemes bokszoló és egy dollármilliomos szerb az amerikai szankciós listán
Egy szellemes bokszoló és egy dollármilliomos szerb az amerikai szankciós listán (Forrás: OFAC)
SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma és pénzügyminisztériuma kibővítette a balkáni szankciós listát, amelyre egy szellembokszoló is felkerült. Az Idegen Vagyont Ellenőrző Hivatal (Office of Foreign Assets Control, OFAC)) most főleg szerb politikusok és cégek ellen vezetett be büntető intézkedéseket, akik és amelyek a megfogalmazás szerint összefüggésbe hozhatók Oroszország káros tevékenységével. Felkerült a listára a szerb politika egyik legnagyobb szélsőjobbos bohóca, Miša Vacić is, valamint Nenad Popović innovációért és technológiai fejlesztésért felelős korábbi szerbiai miniszter, az ő ténykedésének köszönhetően Szerbia volt az első európai ország, ahol az orosz vakcina gyártását jóváhagyták. Az amerikaiak szankcionáltak Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban és Észak-Macedóniában is.

A legatyásodott szellembokszoló

Miša Vacić jelenleg a szélsőjobboldaltól is jobbra eső Szerb Jobboldal nevet viselő parlamenten kívüli párt elnöke, és ebben a tisztségében állítólag Vlagyimir Putyin orosz elnök meghívására az ukrajnai területek elcsatolását szentesítő orosz népszavazási bohózat ellenőre volt.

Ezt az alkalmat arra is kihasználta, hogy “megfigyelői mivoltában” találkozzon a volgográdi régió helyettes kormányzójával, Borisz Szergejevics Iszakovval, és egy Ratko Mladić tábornok képével “díszített” pólót ajándékozzon neki.

Vacić egyébként szerepelt a Russia Today-nek abban a propagandafilmjében, amely A háború jelei címen viselte, és a fegyveres konfliktus kialakulását vizionálta Koszovóban.

A filmben megszólaló Vacić szerint, ahogy Oroszországnak sikerült a nácimentesítést végrehajtania és felszabadítania az orosz világot, úgy a szerbeknek is joguk van különleges műveleteket végrehajtani, és létrehozni a szerb világot, amelyben békében és szabadságban élnek.

A tavaly évvégi koszovói szerb barikádforradalom idején Vacić jelezte, hogy azonnal készek lépni, ha arra szükség lesz, mivel pártjának Koszovóban élő tagjai az első pillanattól kezdve ott voltak az úttorlaszoknál, Szerbia 40 városában pedig bátor fiatalemberek százai álltak készen arra, hogy részt vegyenek a barikádok védelmében.

Vacić gazdag életművéhez hozzátartozik, hogy 2016 végén, 2017 elején rövid ideig a szerb kormány koszovói hivatalának munkatársa volt – azóta sem tudni, hogy milyen kapcsolatokat tart fenn a kormányzattal.

A most megszankcionált szerb politikus ezt megelőzően a betiltott 1389 (a rigómezei csata időpontja) nevet viselő szélsőjobboldali mozgalom vezetője volt, 2009-ben pedig hét hónap feltételest kapott az LMBT-populációval szemben folytatott gyűlöletkeltés miatt.

Az amerikai büntető intézkedésekre reagálva Vacić kijelentette: részéről a megtiszteltetés, hogy szerepelhet az amerikai listán, a szankciók pedig a legkevésbé sem rázzák meg, mert mint mondta, egy fillérje, forintja, shillingje vagy dinárja sincs az amerikaiaknál, rubelről nem tett említést.

A vakcinás miniszter

Az OFAC által közzétett határozatban szerepel Nenad Popović neve is, a céges listára pedig több általa birtokolt vállalat neve is felkerült.

Köztük van egy moszkvai székhelyű elektronikai cég is, amely villamosenergia-elosztó és -szabályozási eszközöket gyárt, valamint egy másik vállalat, amely menedzsmenttel foglalkozik.

Nenad Popović 2014-ben kilépett a jobboldali Szerbiai Demokrata Pártból, és saját pártot hozott létre Szerb Néppárt (Српска народна партија) néven.

A boszniai szerb származású szerbiai politikus Belgrádban és Moszkvában tanult, és az orosz fővárosban doktorált, több cége van Oroszországban is, és állítólag kiterjedt kapcsolatokkal rendelkezik a Kremlben, amit meggazdagodásra használ fel.

A vakcinális miniszter

A vakcinális miniszter (Forrás: szerb kormány)

Legutóbbi látványos akcióját a koronaválság idején, 2021 májusában hajtotta végre, amikor elintézte, hogy megkezdődhessen a Szputnyik V orosz vakcina gyártása Szerbiában.

Akkor azzal dicsekedett, hogy Szerbia az első európai ország, ahol az orosz vakcinát gyártják, mégpedig világszínvonalon, miután elmondása szerint a szerb kormány és a szerb elnök úgy döntött, hogy 50 millió eurót fektetnek a projektbe, természetesen az adófizetők pénzéből.

Popović egyúttal felmagasztalta az orosz és a szerb elnököt, miszerint minderre nem lett volna lehetőség, ha a kérdésben nem születik megállapodás Aleksandar Vučić és Vlagyimir Putyin között.

A KRIK oknyomozó hírportál évekkel ezelőtt készült beszámolója szerint Popovićnak több mint 100 millió dollár értékű vállalkozása és vagyona van. A céghálózatban Cipruson és a Brit Virgin-szigeteken, valamint Oroszországban bejegyzett cégek is szerepelnek. Legalább három országban – Szerbiában, Montenegróban és Oroszországban – van ingatlantulajdona.

Az OFAC a szankciókkal lassan már körbelövi a szerb elnököt, nemrég szankcionálták meg Aleksandar Vulin szerb titkosszolgálati vezetőt, most pedig egy volt szerbiai minisztert vettek célba, de szankciók alatt van Zvonko Veselinović és Milan Radoičić koszovói szerb üzletember is – az utóbbi a banjskai támadás vezetője volt, akik nem csak Aleksandar Vučićhoz, hanem a kiszemelt utódhoz, Miloš Vučević, alias Kisfarkashoz is közel állnak, de az USA megszankcionálta már a haladókhoz közeli Slobodan Tešić szerbiai fegyverkereskedőt is.

A kérdés most természetesen az, hogy vajon ki lesz a következő?

Az egyelőre nem valószínű, hogy a szerb elnököt is szankciók alá vonják, mert ha ellene netalán büntető intézkedéseket vezetnek be, akkor nem lesz kivel tárgyalni, előbb tehát egy totális rendszerváltást kellene végrehajtani, hogy egy ilyen lépés kivitelezhető legyen, amire az esély a nulla felé konvergál.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava