Connect with us

Szerbia

Visszatér Amerikából a nagykövet, külügyminiszter lesz vagy miniszterelnök?

Égető szükség lenne rá, hogy Szerbia egy igazi külügyminisztert kapjon a külföldi vendégeknek nótázgató Ivica Dačić, vagy a tesze-tosza Nikola Selaković helyett, de a miniszterelnöki poszt is jobban állna neki, mint a szolgalelkű Miloš Vučevićnek, akinek a szerb elnök már korábban odaígérte a kormány vezetését

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York
Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić és Aleksandar Vučić New Yorkban (Forrás: Instagram, Aleksandar Vučić)
Listen to this article

Visszatér Szerbiába Marko Đurić, aki Amerikában nagykövetként szolgált, korábban pedig a koszovói kormányirodát vezette, vagyis már évek óta különösen fontos szerepet játszott a szerbiai politikai színtéren, bár a washingtoni megbízatás miatt a neve az utóbbi időben nemigen forgott közszájon. Az szerbiai most azt találgatja, hogy a milyen poszt betöltésére szemelte ki Đurićot, külügyminiszternek vagy miniszterelnöknek teszi-e meg a kis kedvencet, de más opciók sem zárhatók ki. Đurić neve már korábban is felmerült a külügyi tárca vezetésével kapcsolatban: szó, ami szó, Nikola Selaković és Ivica Dačić után ráférne Szerbiára, hogy végre legyen egy normális külügyminisztere.

Fontos pozíciót szán neki

-i kiruccanása nem csak arra volt jó, hogy a által a világ elé tárja a koszovói nép sanyarú sorsát, hanem arra is, hogy találkozzon Szerbia nagykövetével, Marko Đurićtyal.

Az magától értetődik, hogy egy ott liheg hazája miniszterelnöke vagy államelnöke mögött, amikor az illusztris vendég az ő állomáshelyére érkezik, Đurić és között azonban sokkal mélyebb kapcsolat van, mint azt a protokoll előírja.

A másfél évvel ezelőtti látogatása alkalmával a kora reggeli órákban együtt dzsoggingolt a Times Square-n a nagykövettel, szerint Marko ugyanis nagy sportoló, és a dzsoggingolás során igazította útba (brieffelte) “idősebb barátját”, mielőtt az fárasztó és fontos megbeszéléseken vett volna részt.

A most is a szabad levegőt szívta magába New Yorkban, miután ezúttal is a nyílt utcán kapták lencsevégre “fiatal barátjával”, ezúttal is elég sportos kiadásban, de az évszaknak megfelelő öltözékben, vélhetően valamilyen gyorsétkezde előtt vesztegették az időt, amire az asztalokból következtethetünk.

Mi lesz a nagykövetből?

A Instagram-bejegyzése után, miszerint Đurić visszatér Szerbiába, hogy egy nagyon fontos funkciót töltsön be, a szerbiai elemzők most azt találgatják, hogy külügyminisztert vagy miniszterelnököt csinál belőle, de más opciókat sem zárnak ki, korábban olyan spekulációk is napvilágot láttak, hogy ő lesz az erősen téglának számító Aleksandar Vulin utódja a Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (BIA) élén.

Az elemzők szerint a külügyminiszteri poszt lehetne a leginkább testhezálló feladat Marko Đurić számára, mert az Egyesült Államokban szerzett tapasztalatait leginkább ezen a téren kamatoztathatná, ráadásul Đurić állítólag Izraellel is szoros kapcsolatokat ápol.

Ugyanakkor égető szükség lenne arra is, hogy Szerbia egy igazi külügyminisztert kapjon a külföldi vendégeknek nótázgató Ivica Dačić, vagy a tesze-tosza Nikola Selaković helyett, de a miniszterelnöki poszt is jobban állna neki, mint a szolgalelkű Miloš Vučevićnek, akinek a már korábban odaígérte a kormány vezetését.

És mivel nem ez lenne az első alkalom, hogy nem tartja be az ígéretét, így ez az opció sem zárható ki.

A szerbiai 2020. szeptember közepén jelentette be, hogy Marko Đurić lesz Szerbia új washingtoni nagykövete, Đurić novemberben kapta meg az ehhez szükséges agrémentet, 2020 decemberében pedig hivatalosan is Szerbia nagykövete lett, és nem rezidens alapon további kilenc országban képviselte a hazáját.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


3
Akár még a miniszterelnöki poszt is kinézhet az Amerikából visszatérő szerbiai nagykövetnek

Ki legyen Szerbia új miniszterelnöke?

other answer noteIde írd be a javaslatodat.

A szavazás jelenlegi állása

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava