Connect with us

Szerbia

Szabadlábról védekezhet a banjskai támadás szervezője, de nem mehet Koszovóba

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szabad támadás
BÖLCSESSÉG: A letartóztatás Szerbiában olyan, mint a sporthorgászat, kifogod, fotózkodsz, megpuszilod, majd elengeded (Forrás: X-platform)
play icon A cikk meghallgatása

A belgrádi felsőbíróság előzetes eljárási bírója a banjskai fegyveres akciót végrehajtó szerb szabadcsapat vezetőjének meghallgatását követően elutasította a belgrádi főügyészség javaslatát, és nem rendelte el Milan Radoičić előzetes letartóztatását. A név szerint meg nem nevezett bíró úgy vélte, hogy nincs szükség a harminc napos előzetes vizsgálati fogságra, mert nem áll fenn a szökés veszélye, így a koszovói szerb politikus, üzletember és szakadár vezető ma már otthon alhat, miután az előző éjszakát a fogdában töltötte.

Szabadlábra került

A bíró azt is elrendelte, hogy a két súlyos bűncselekmény elkövetésével meggyanúsított Radoičić egyúttal lakhelyelhagyási tilalmat kapott, amit úgy kell érteni, hogy a bíróság engedélye nélkül nem hagyhatja el Szerbia területét.

Ebből következik az a tiltás is, miszerint nem engedik meg neki, hogy a szerbek által a Szerbia autonóm tartománynak tekintett, Koszovó és Metóhia néven emlegetett Koszovó területére lépjen.

Az előzetes eljárási bíró azt is elrendelte, hogy Radoičić minden hónap 1-jén és 15-én jelentkezzen az illetékes rendőrkapitányságon, feltehetően Belgrádban.

Ideiglenes intézkedésként bevonták Radoičić Szerbiában kiadott útlevelét, és arra figyelmeztették, hogy őrizetbe vételt rendelhetnek el vele szemben, ha megszegi a tilalmakat, vagy kötelezettségeket, ami nyilván a félhavi gyakorisággal történő jelentkezésre vonatkozik.

A szerb szabadcsapat vezetőjének lőfegyverek és robbanóanyagok illegális előállításának, tartásának, hordozásának és kereskedelmének bűncselekménye, valamint a közbiztonság súlyos veszélyeztetése miatt kell felelnie, egyéb bűncselekmények, például fegyveres lázadás szervezése vagy bűnszervezetben elkövetett gyilkosság nincs a listán.

A két bűncselekményért, amivel meggyanúsították, rossz esetben 15-20 évet is kaphatna, de a banjskai eseményeket követően akár további 7-8 bűncselekmény gyanúja is felmerülhet, amelyekért újabb éveket kaphatna, természetesen csak elméletben.

Az előzetes eljárási bíró döntése ellen három napig lehet fellebbezni, a belgrádi főügyészség jelezte, hogy ezt meg is teszi, a rövid határidő miatt pedig hamarosan kiderül, hogy ez valóban megtörténik-e.

Nemzetközi elfogatóparancs

A belgrádi döntésre Koszovóban csak Albulena Haxhiu igazságügyi miniszter reagált Szerda estig, őt nem lepte meg Milan Radoičić szabadlábra helyezése, szerinte ugyanis a szerb állam háborús bűnösök és terroristák menedékhelye.

Haxhiu azt mondta, hogy Szerbia “soha nem adta át a háborús bűnösöket, és ezt a terroristák esetében sem fogja megtenni”, hiszen Szerbia a háborús bűnösök és terroristák mennyországa.

szabad támadás

Radoičić felküzdötte magát a CNN képernyőjére

A koszovói igazságügyi miniszter bizonyítottnak látja, hogy banjskai “terrortámadást” Szerbia rendezte meg, és megerősítette, hogy Pristina követeli Milan Radoičić kiadatását, akinek viszont a szerb előzetes eljárási bíró – mint fentebb láttuk – megtiltotta a belépést Koszovóba.

Haxhiu megjegyezte, hogy a kiadás elhúzódhat, mert Szerbia nem mutat együttműködő magatartást, de az általa terroristának nevezett Radoičić nem kerülheti el az igazságszolgáltatást, merthogy nemzetközi elfogató parancsot adnak ki ellene.

A Krím volt a példa

Christiane Amanpour a szerb elnökkel napokban készített interjú után megígérte, hogy a történteket követően meghívják a műsorába Vjosa Osmani koszovói elnököt is.

Osmani a CNN-nek azt mondta, hogy a nemzetközi közösségnek szankciókat kell bevezetnie Szerbiával szemben a banjskai fegyveres támadást követően.

osmani vucic

Vjosa Osmani koszovói elnök szerint a szerb államfő adta ki a parancsot a banjskai támadás végrehajtására (Forrás: Screenshot, CNN)

A koszovói elnök bejelentette, hogy hazája a következő napokban bizonyítékokat tesz közzé azokkal a közvetlen parancsokkal kapcsolatban, amelyek Vučićtól érkeztek a banjskai fegyveres incidens kapcsán.

Osmani is arról beszélt, hogy Koszovó követeli Szerbiától Milan Radoičićot és mindenki más kiadatását, akik részt vettek a banjskai erőszakos cselekményekben, amelynek célja Koszovó északi részének elcsatolása volt a Krím mintájára.

A koszovói elnök azzal vádolta meg Szerbiát, hogy destabilizálni akarja a Nyugat-Balkánt, és ezáltal lehetővé szeretné tenni Vlagyimir Putyin orosz elnök számára, hogy “új frontot” nyisson a Nyugat ellen a térségben.

Osmani szerint ezt kell megakadályozni a Szerbia elleni büntetésekkel és szankciókkal, ellenkező esetben ugyanis Szerbiát arra bátorítják, hogy folytassa az erőszakot, nemcsak Koszovóban, hanem a régió más részein is.

A koszovói elnök ugyanakkor nem tudta megerősíteni a szerb elnöknek azokat az állításait, hogy Szerbia kivonta a hadseregét a koszovói határ térségéből.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava