Connect with us

Szerbia

Szabadlábról védekezhet a banjskai támadás szervezője, de nem mehet Koszovóba

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szabad támadás
BÖLCSESSÉG: A letartóztatás Szerbiában olyan, mint a sporthorgászat, kifogod, fotózkodsz, megpuszilod, majd elengeded (Forrás: X-platform)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

A belgrádi felsőbíróság előzetes eljárási bírója a banjskai fegyveres akciót végrehajtó szerb szabadcsapat vezetőjének meghallgatását követően elutasította a belgrádi főügyészség javaslatát, és nem rendelte el Milan Radoičić előzetes letartóztatását. A név szerint meg nem nevezett bíró úgy vélte, hogy nincs szükség a harminc napos előzetes vizsgálati fogságra, mert nem áll fenn a szökés veszélye, így a koszovói szerb politikus, üzletember és szakadár vezető ma már otthon alhat, miután az előző éjszakát a fogdában töltötte.

Szabadlábra került

A bíró azt is elrendelte, hogy a két súlyos bűncselekmény elkövetésével meggyanúsított Radoičić egyúttal lakhelyelhagyási tilalmat kapott, amit úgy kell érteni, hogy a bíróság engedélye nélkül nem hagyhatja el Szerbia területét.

Ebből következik az a tiltás is, miszerint nem engedik meg neki, hogy a szerbek által a Szerbia autonóm tartománynak tekintett, Koszovó és Metóhia néven emlegetett Koszovó területére lépjen.

Az előzetes eljárási bíró azt is elrendelte, hogy Radoičić minden hónap 1-jén és 15-én jelentkezzen az illetékes rendőrkapitányságon, feltehetően Belgrádban.

Ideiglenes intézkedésként bevonták Radoičić Szerbiában kiadott útlevelét, és arra figyelmeztették, hogy őrizetbe vételt rendelhetnek el vele szemben, ha megszegi a tilalmakat, vagy kötelezettségeket, ami nyilván a félhavi gyakorisággal történő jelentkezésre vonatkozik.

A szerb szabadcsapat vezetőjének lőfegyverek és robbanóanyagok illegális előállításának, tartásának, hordozásának és kereskedelmének bűncselekménye, valamint a közbiztonság súlyos veszélyeztetése miatt kell felelnie, egyéb bűncselekmények, például fegyveres lázadás szervezése vagy bűnszervezetben elkövetett gyilkosság nincs a listán.

A két bűncselekményért, amivel meggyanúsították, rossz esetben 15-20 évet is kaphatna, de a banjskai eseményeket követően akár további 7-8 bűncselekmény gyanúja is felmerülhet, amelyekért újabb éveket kaphatna, természetesen csak elméletben.

Az előzetes eljárási bíró döntése ellen három napig lehet fellebbezni, a belgrádi főügyészség jelezte, hogy ezt meg is teszi, a rövid határidő miatt pedig hamarosan kiderül, hogy ez valóban megtörténik-e.

Nemzetközi elfogatóparancs

A belgrádi döntésre Koszovóban csak Albulena Haxhiu igazságügyi miniszter reagált Szerda estig, őt nem lepte meg Milan Radoičić szabadlábra helyezése, szerinte ugyanis a szerb állam háborús bűnösök és terroristák menedékhelye.

Haxhiu azt mondta, hogy Szerbia “soha nem adta át a háborús bűnösöket, és ezt a terroristák esetében sem fogja megtenni”, hiszen Szerbia a háborús bűnösök és terroristák mennyországa.

szabad támadás

Radoičić felküzdötte magát a CNN képernyőjére

A koszovói igazságügyi miniszter bizonyítottnak látja, hogy banjskai “terrortámadást” Szerbia rendezte meg, és megerősítette, hogy Pristina követeli Milan Radoičić kiadatását, akinek viszont a szerb előzetes eljárási bíró – mint fentebb láttuk – megtiltotta a belépést Koszovóba.

Haxhiu megjegyezte, hogy a kiadás elhúzódhat, mert Szerbia nem mutat együttműködő magatartást, de az általa terroristának nevezett Radoičić nem kerülheti el az igazságszolgáltatást, merthogy nemzetközi elfogató parancsot adnak ki ellene.

A Krím volt a példa

Christiane Amanpour a szerb elnökkel napokban készített interjú után megígérte, hogy a történteket követően meghívják a műsorába Vjosa Osmani koszovói elnököt is.

Osmani a CNN-nek azt mondta, hogy a nemzetközi közösségnek szankciókat kell bevezetnie Szerbiával szemben a banjskai fegyveres támadást követően.

Vjosa Osmani koszovói elnök szerint a szerb államfő adta ki a parancsot a banjskai támadás végrehajtására (Forrás: Screenshot, CNN)

A koszovói elnök bejelentette, hogy hazája a következő napokban bizonyítékokat tesz közzé azokkal a közvetlen parancsokkal kapcsolatban, amelyek Vučićtól érkeztek a banjskai fegyveres incidens kapcsán.

Osmani is arról beszélt, hogy Koszovó követeli Szerbiától Milan Radoičićot és mindenki más kiadatását, akik részt vettek a banjskai erőszakos cselekményekben, amelynek célja Koszovó északi részének elcsatolása volt a Krím mintájára.

A koszovói elnök azzal vádolta meg Szerbiát, hogy destabilizálni akarja a Nyugat-Balkánt, és ezáltal lehetővé szeretné tenni Vlagyimir Putyin orosz elnök számára, hogy “új frontot” nyisson a Nyugat ellen a térségben.

Osmani szerint ezt kell megakadályozni a Szerbia elleni büntetésekkel és szankciókkal, ellenkező esetben ugyanis Szerbiát arra bátorítják, hogy folytassa az erőszakot, nemcsak Koszovóban, hanem a régió más részein is.

A koszovói elnök ugyanakkor nem tudta megerősíteni a szerb elnöknek azokat az állításait, hogy Szerbia kivonta a hadseregét a koszovói határ térségéből.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország57 perc telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia3 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava