Connect with us

Bosznia

Újabb 3 páciens: az USA megint megszankcionált néhány boszniai szerb politikust

Az USA Külföldi Vagyonokat Felügyelő Hivatala (Office of Foreign Assets Control, OFAC) a szankciós lista mostani bővítését azzal indokolta, hogy a három érintett a munkájával tevőlegesen támogatta Dodiknak a Bosznia-Hercegovina stabilitását és békéjét veszélyeztető politikáját

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

páciens
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az USA pénzügyminisztériuma a hét közepén három újabb boszniai szerb páciens ellen léptetett életbe gazdasági szankciókat, mindhárman a Milorad Dodik környezetében tevékenykedő politikai szereplőnek tekinthetők. A most életbeléptetett korlátozásoknak az érintettek finoman fogalmazva sem tulajdonítanak nagy jelentőséget, sőt van aki közülük büszke is a fekete listára való felkerülésére. Egy biztos, hogy az USA szankciós listájának újabb bővítése egyértelmű jele annak, hogy az amerikai külügy nyugat-balkáni ügyekért felelős szárnya nem akarja levegővételhez juttatni Dodikot az ottani választások közeledtével sem.

Három új páciens az OFAC-listán

Az Egyesült Államok pénzügyi adminisztrációja újabb Milorad Dodikhoz, a boszniai Szerb Köztársaság elnökéhez köthető személyeket helyezett az úgynevezett „különlegesen kijelölt állampolgárok és tilalom alá helyezett személyek listájára” (Specially Designated Nationals and blocked Persons list, SDN list). Az amerikai pénzügyi rendszer használatát tiltó és amerikai honosságú személyekkel, illetve cégekkel történő üzleti kapcsolatot korlátozó rendelkezések érintettjei közé most az alábbi személyek kerültek be:

Megszankcionálták őket

  • Jelena Baštinac Pajić, Dodik elnöki hivatalának főtitkára;
  • Bransilav Okuka, Milorad Dodik tanácsadója;
  • Srebrenka Golić, a boszniai Szerb Nemzetgyűlés felsőházának elnöke

Az USA Külföldi Vagyonokat Felügyelő Hivatala (Office of Foreign Assets Control, OFAC) a szankciós lista mostani bővítését azzal indokolta, hogy a három érintett a munkájával tevőlegesen támogatta Dodiknak a Bosznia-Hercegovina stabilitását és békéjét veszélyeztető politikáját.

Az érintettek mindhárman közreműködtek abban, hogy a boszniai Szerb Köztársaságban az idei évben is megrendezésre kerüljön a boszniai Alkotmánybíróság által korábban alkotmányellenesnek minősített január 9-i megemlékezés.

Mint emlékezetes, ez volt az a rendezvény, amelyen a Milorad Dodik a Szerb Köztársaság érdemérmével tüntette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, tavaly Putyin kapta a boszniai szerb elismerést.

Nem bánják, sőt büszkék rá

A három megszankcionált szereplő közül Jelena Baštinac Pajić nyilatkozott elsőként az ellene életbeléptetett gazdasági korlátozásokról. Dodik hivatalának legfőbb motorja közölte, hogy „amúgy sem állt szándékában az USA-ba utazni, és a most életbe léptetett korlátozások értékelése szerint semmilyen kihatással nem bírnak a jövőben az életére.

Branislav Okuka hasonló érveket fogalmazott meg a szankciók kapcsán. Ezek között szerepelt, hogy a korlátozások mindössze annak a bizonyítékai, hogy Dodik a jó oldalon áll, és kész arra, hogy megvédje a szerb entitást a külső támadásoktól.

Elmondta továbbá, hogy büszke tagja a legfőbb boszniai szerb vezető csapatának, így megtiszteltetés számára, hogy felkerült a fekete listára, a január 9-i ünnepség kapcsán pedig kifejtette, hogy egyáltalán nem bánta meg, hogy részt vett annak a megszervezésében, sőt előre jelezte, hogy a megemlékezés a jövő év során is megrendezésre kerül, és minden korábbi alkalomhoz képest nagyobb ívű lesz.

Sokadik listabővítés

Sok víz lefolyt a Drinán, amióta Milorad Dodik 2017-ben felkerült az USA szankciós listájára.

A hozzá köthető nacionalista politikai irányvonal markáns képviselete miatt az USA már lényegében mindenkit „feketelistázott” a környezetében, olyannyira, hogy 2023 nyarán Igor és Gorica nevű gyermekeit és több családjához köthető céget is szankciók alá helyeztek, így lassan már az számít meglepetésnek, hogy ha kimarad egy hónap szankciók nélkül.

A Dodikkal szembeni amerikai nyomásgyakorlás növekedése abban is tetten érhető, hogy a 2023-as év egyfajta negatív rekordnak tekinthető az OFAC listára felkerülő boszniai szerb vezetők száma alapján.

Tavaly október, november és december hónapokban is beszámolhattunk több szankciós esetről, így a Dodik által vezetett Független Szociáldemokraták Szövetségének (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) és az azzal koalícióban lévő pártoknak a vezetői közül lassacskán alig marad olyan személy, aki nem áll amerikai pénzügyi szankciók vagy beutazási tilalom hatálya alatt.Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.

47
Orbán Viktornak ítélték idén oda a boszniai Szerb Köztársaság érdemrendjét a nyakékkel, ami a boszniai szerb entitás vezetése által adományozható legmagasabb kitüntetés

Átvegye-e a miniszterelnök az elismerést?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

A sok szankciózás után mostanság leginkább már az a kérdés, hogy mit ér el ezzel az Egyesült Államok.

3
Az USA pénzügyminisztériuma gazdasági szankciókat léptetett életbe Milorad Dodik környezetében tevékenykedő három boszniai szerb politikai szereplővel szemben.

Van-e értelme a Dodikhoz köthető politikusok megszankcionálásának?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava