Connect with us

Horvátország

Az oroszok horvát gránátvetőket is zsákmányoltak az ukránoktól, horvát katona nyet Ukrajnának

A horvát miniszterelnök arra emlékeztetett, hogy annak idején a horvát parlamentben négy szavazattal elbukott az a kezdeményezés, hogy ukrán katonákat képezzenek ki Horvátországban, és miután “ezt a szimbolikus gesztust sem tette meg Horvátország, így horvát részről most a lehetőséget sem kínálták fel, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába”

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy horvát gránátvetővel ismerkedik
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy horvát gránátvetővel ismerkedik (Forrás: Screenshot)
A cikk meghallgatása

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Avgyijivka közelében szemlélte meg az ukránoktól zsákmányolt fegyvereket, például egy amerikai BTR M113 A2-es csapatszállító járművet, amely a háború kezdetén az ukránok egyik legnagyobb arányban elvesztett nyugati fegyverrendszerének volt tekinthető. Az orosz védelmi miniszter a szemle során kézbe vett egy horvát RBG-6 gránátvetőt, amely 40 milliméteres töltényeket használ. Közben a horvát miniszterelnök és a horvát ellenzék is úgy nyilatkozott, hogy Horvátország fegyverekkel ugyan támogatja Ukrajnát, katonákat viszont nem küld oda.

Sojgu horvát gránátvetőre bukkant

Az orosz védelmi miniszter az orosz középső katonai körzetet kereste fel Avgyijivka közelében, ahol a parancsnokhelyettessel találkozott, ő megmutatta neki azokat a fegyvereket és felszereléseket, amelyeket az oroszok zsákmányoltak az ukránokkal folytatott harcok során.

Először egy BTR M113A2 páncélozott szállítójárművet tekintettek meg, amelynek a parancsnokhelyettes szerint az a nagy hátránya, hogy gyenge teljesítményt nyújt, de ez az ukrajnai körülmények között szinte minden európai fegyverre vonatkozik.

A parancsnokhelyettes megjegyezte, hogy ha elemeznék a zsákmányolt fegyverek sorát, akkor megállapíthatnák, hogy egy teljes hadiipari potenciált láthatnak.

A szemle során az is elhangzott, hogy az ukránok mindenféle új és régi fegyvert kaptak, és Sojgu ezt követően vett kézbe egy hatlövetű gránátvetőt, amelynek az eredete iránt érdeklődött.

Az orosz védelmi miniszter azt kérdezte, hogy a gránátvető Horvátországból származik-e, amire igenlő választ kapott.

A horvát Index ezzel kapcsolatban azt írta, hogy Horvátország ezeket a gránátvetőket, amelyek hatótávolsága 400 méter, az Ukrajnának nyújtott katonai segély részeként küldte az oroszok által megtámadott országba.

Horvát katonák nyet Ukrajnának

A horvát ellenzék közben reagált Emmanuel Macron francia elnök nyilatkozatára, miszerint nem lehet azt sem kizárni, hogy a Nyugat csapatokat küldjön Ukrajnába.

Peđa Grbin horvát ellenzéki vezető szerint a horvát fiúk nem mennek Ukrajnába meghalni

Peđa Grbin horvát ellenzéki vezető szerint a horvát fiúk nem mennek Ukrajnába meghalni (Forrás: Index.hr)

Peđa Grbin, a horvát ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) vezetője egy sajtóértekezleten úgy nyilatkozott, hogy a katonai segélynyújtás a fegyverek tekintetében továbbra is mehet Ukrajnába, de emberek odaküldéséről szó sem lehet, megfogalmazása szerint “egyértelműen ki kell jelenteni, hogy ez teljesen elfogadhatatlan”.

Nem sokkal később megszólalt az ügyben Andrej Plenković horvát miniszterelnök is, aki arra emlékeztetett, hogy annak idején a horvát parlamentben négy szavazattal elbukott az a kezdeményezés, amely szerint ukrán katonákat képeztek volna ki Horvátországban, és miután ezt a “szimbolikus gesztust” sem tette meg Horvátország, így horvát részről most a lehetőségét sem kínálták fel annak, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába.

A horvát miniszterelnök megjegyezte, hogy ez nem jelenti azt, hogy hazája katonai téren nem támogatja továbbra is Ukrajnát, szerinte ugyanis “a horvát kormány folyamatosan ezt teszi, és továbbra is így tesz”.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


7
Emmanuel Macron francia elnök szerint nem lehet azt sem kizárni, hogy a Nyugat csapatokat küldjön Ukrajnába

Küldjön-e a Nyugat (NATO) csapatokat Ukrajnába?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava