Connect with us

Szerbia

Vučić bejelentette, hogy hétfőtől konzultációkat kezd az új kormányról

A szerb elnök majdnem hét percet kibírt, hogy ne ossza ki és ne alázza meg a műsorvezetőt, ami visszatérő szórakozása mindig, amikor az állami televízió, főleg pedig a Takovska 10 című műsor vendége

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Időnként hallgatni is kínos volt a szerb elnök kötözködését a műsorvezetővel, de azért kiderült, hogy hétfőtől megkezdődnek a kormányalakítási konzultációk Belgrádban
Időnként nézni is kínos volt a szerb elnök kötözködését a műsorvezetővel a szerbiai állami televízió Takovska 10 című műsorában (Forrás: Screenshot, RTS)
A cikk meghallgatása

A szerb elnök hétfőtől kezdődően megkezdi a szükséges konzultációkat mindazokkal, akik készek a tárgyalásokra vele, és tiszteletben tartják az alkotmányt. Aleksandar Vučić a szerb állami televíziónak (RTS) nyilatkozva elmondta, hogy ezt követően készen áll arra, hogy megnevezze azt a személyt, aki Szerbia új kormányát állítja majd össze. Vučić egyúttal nekiment az ellenzéki sajtónak, és megjegyezte, hogy mindaddig nem nyugszik le a szerb társadalom, amíg léteznek azok a médiumok, amelyek minden tevékenységüket és műsorukat az ellenfelekkel szembeni gyűlöletre alapozzák.

Hétfőtől konzultációkba kezd

A szerb elnök biztos abban, hogy meglesz a kormányalakításhoz szükséges többség, amely “a szerb hajót nem csak békés és biztos, hanem prosperáló kikötőbe irányítja”.

Vučić kívánatosnak tartotta azt is, hogy kritikát mondjanak mindazok, akik jót akarnak az országnak, mert szerinte a jó, komoly, erős, felelős és bizonyítékokra alapozó ellenzéki kritika sokban hozzájárulhat az ország demokratikus és gazdasági fejlődéséhez, ezen belül pedig Szerbia újraiparosításához, az utak és vasutak, valamint a tudományos és technológiai parkok építéséhez.

A szerb elnök majdnem hét percet kibírt, hogy ne ossza ki és ne alázza meg a műsorvezetőt, ami visszatérő szórakozása mindig, amikor az állami televízió, főleg pedig a Takovska 10 című műsor vendége.

Vučić szemenszedett hazugságnak nevezte az Európai Parlament állításait, amelyeket a december 17-i választásokkal kapcsolatban fogalmazott meg, és feltette a kérdést, hogy egy olyan komoly intézmény, mint az EP, miként folyamodhat szemenszedett hazugságokhoz.

Azt is kifogásolta, hogy az Európai Parlament “brutális rendőri fellépésről” beszélt a belgrádi közgyűlés épülete előtt demonstrálókkal szemben, szerinte ugyanis éppen a rendőrök voltak két és fél órán keresztül kitéve a tüntetők támadásainak és terrorjának, amely során a demonstrálók kövekkel és botokkal dobálták meg őket, és ennek következtében öt rendőr súlyos testi sérüléseket szenvedett.

A szerb elnök szerint a szerbiai rendőri fellépés ötvenszer enyhébb volt, mint azokban az országokban, amelyek képviselőket küldenek az Európai Parlamentbe, amiről bármelyik ottani felvétel kellő bizonyítékként szolgál.

Vučić szerint Szerbiára hazugságok garmadát szórta az Európai Parlament pusztán geopolitikai érdekektől vezérelve, és nem azért, mert bárkit is szeretnének Szerbiában, illetve csak azért szeretik a külföldiek a szerbiai ellenzéket, mert rajtuk keresztül tudják érvényesíteni a geopolitikai szándékaikat, mint például a független Koszovó elismerése és az Oroszország elleni szankciók bevezetése, ezen felül pedig a korruptív célok megvalósítása.

A szerb elnök kimondottan indulatosan válaszolgatott a műsorvezetőnek, ebben a műsorban ez nem tekinthető meglepetésnek

A szerb elnök kimondottan indulatosan válaszolgatott a műsorvezetőnek, ebben a műsorban ez nem tekinthető meglepetésnek (Forrás: Screenshot, RTS)

Nem lesz külföldi vizsgálat

A tizenkettedik perchez érve a szerb elnök ismét szükségét érezte, hogy pikírtkedjen a műsorvezetővel, mert az meg merte kérdezni, hogy mi lesz Szerbia válasza a választásokkal kapcsolatos nemzetközi vizsgálatokra vonatkozó kezdeményezésre.

A rövid intermezzo után Vučić elmondta, hogy Szerbiában az országban illetékes szervek folytathatnak le vizsgálatokat, mert Szerbia szuverén, szabad és független ország, amely már sokszor elutasította a (külföldi) vizsgálatokat a szabadságának megőrzése érdekében, ami miatt súlyos árat fizetett.

Szerinte ez most nem fordulhat elő, bár Szerbia most sem “rombolja le a szabadságszeretetre épülő alapjait” és hozzátette, hogy Szerbiában van éppen elegendő szerv arra, hogy lefolytassa a vizsgálatokat, mindebből pedig az következik, hogy Vučić semmiféle külföldi vizsgálatba nem egyezik bele.

A választásokkal kapcsolatban a lényeget ezzel gyakorlatilag elmondtuk, még talán csak annyit, hogy a műsorvezető újabb kioktatását követően a szerb elnök márciusra 1-jére tette a döntést azzal kapcsolatban, hogy megismétli-e a helyhatósági választások Belgrádban, bár megfigyelők szerint erre aligha kerül sor, mert a haladók kilóra megveszik a politikai bohócnak tekinthető Branimir Nestorović operettpártját, amely a “Mi, a nép hangja” nevet viseli.

A műsorból azért sem lehet túl sokkal többet idézni, azon az ígéreten kívül, hogy decemberben elindul a gyorsvasút Belgrád és Szabadka között, mert a szerb elnök igencsak emelt hangon rontott rá a műsorvezetőre, amíg nem sikerült abba a mederbe terelni a beszélgetést, amelybe szerette volna, az pedig az önfényezés és az ígérgetés volt, no meg a koszovózás.

Mindezek után még annyit érdemes megemlíteni, hogy Vučić szerint Szerbia 3-4 éven belül nem lesz az Európai Unió tagja, ha csak valami csoda nem történik. Mondjuk, egy ilyen interjú után már a csoda sem nagyon segít.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

157
Szerbiában a külföldi megfigyelők szerint számos szabálytalanság történt a választások során, de a kérdést a szerbiai állampolgároknak maguknak kell megoldaniuk

Vajon mi a teendő?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava