Connect with us

Nyugat-Balkán

Szijjártó: “Sírás és jajveszékelés” helyett mielőbb fel kell venni a nyugat-balkáni államokat az EU-ba

Szijjártó Péter szerint nyilvánvaló, hogy nem csak az oroszok próbálnak meg befolyást szerezni a nyugat-balkáni térségben, hanem mások is. A külügyminiszter ezen mások közé sorolta az Európai Uniót is, amely szeretné, hogy neki legyen a legnagyobb befolyása a Nyugat-Balkánra, és ezt nem is kell véka alá rejteni

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A magyar lesz minden idők legbővítésbarátibb elnöksége! Jöhet a Nyugat-Balkán az EU-ba?
Szijjártó Péter a Facebookon azt írta, hogy "a magyar lesz minden idők legbővítésbarátibb elnöksége (Forrás: Facebook, Szijjártó Péter)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az Európai Unió “sírás és jajveszékelés” helyett úgy tudná leginkább elejét venni a Nyugat-Balkánon tapasztalható külső, adott esetben orosz befolyásszerzési kísérleteknek, ha minél előbb felvenné tagjai közé a térség államait – közölte a magyar külgazdasági és külügyminiszter kedden Brüsszelben. Az MTI beszámolója szerint a tárcavezető az Európai Unió és Georgia közötti társulási tanács ülése után tartott sajtótájékoztatóján újságírói kérdésekre válaszolva hangsúlyozta: akik a nyugat-balkáni külső befolyásszerzéssel riogatnak, azok “magukra vonják a gyanút, hogy a Holdról jöttek”, ugyanis teljesen természetes, hogy a regionális integrációkhoz nem tartozó országokban a nagyhatalmak befolyást próbálnak szerezni.

Orosz vagy EU befolyás legyen?

Szijjártó Péter szerint nyilvánvaló, hogy nem csak az oroszok próbálnak meg befolyást szerezni a nyugat-balkáni térségben, hanem mások is. A külügyminiszter ezen mások közé sorolta az Európai Uniót is, amely szeretné, hogy neki legyen a legnagyobb befolyása a Nyugat-Balkánra, és ezt nem is kell véka alá rejteni.

Szijjártó kiemelte, hogy ehhez az EU van legjobb pozícióban, nem kellene ugyanis mást tennie, minthogy végre megnyitja a kapuit a régió országai előtt, és akkor le is kerülne a napirendről az ottani befolyásszerzés kérdése.

Ennek kapcsán arra figyelmeztetett a magyar külügyi tárca vezetője, hogy ezt csupán addig tudja megtenni a blokk, amíg magas a szóban forgó államokban a tagság támogatottsága, ami azonban folyamatosan csökken.

– Minél tovább húzzuk a csatlakozási folyamatot, annál inkább nő a szkepticizmus, tehát itt nem sírni kell, meg nem jajveszékelni, meg nem meglepődni, hogy mások is befolyást akarnak szerezni, hanem bele kell állni a meccsbe, előre kell menni, és be kell őket engedni az Európai Unióba

– szögezte le Szijjártó Péter, aki az EU részéről tapasztalható kettős mércét és kétszínűséget sérelmezte, ami a magyar soros elnökség alatt is nehezítő tényező lesz.

A külügyminiszter a bővítési politika kudarcának okaként is a kétszínűséget nevezte meg, rámutatva, hogy egyes országok vezetői “mindenfajta szégyenérzet nélkül mondanak mást a nyilvánosság előtt, mint amit aztán tesznek a döntéshozataluk során”.

Szijjártó leszögezte, hogy ezen álláspontokban lehet egyfajta félelem is attól, hogy “a liberális mainstream majd nem tud annyira érvényesülni, ha a balkáni józan ész bekerül az európai uniós döntéshozatalba”. Ugyanakkor kifejtette, hogy az idei európai parlamenti választás “reménysugarat” jelent, amely ezt a jelenséget némiképp háttérbe szoríthatja.

A magyar fő külügyér reméli, hogy az EP-választásokon olyan eredmény születik, “amely által a patrióta jobboldali pártok a korábbinál jobb eredményt érnek el, nagyobb súlyra tesznek szert az Európai Parlamentben, és akkor az olyan észszerű célkitűzéseknek, mint amiket mi fogalmazunk meg, nagyobb esélye lesz arra, hogy sikerre tudjuk őket vinni”.

Ukrán csatlakozási folyamat

A miniszter érintette az ukrán csatlakozási folyamatot is, amelyben a következő feladat az úgynevezett tárgyalási keret összeállítása. Aláhúzta: ez egyhangú döntéshozatalt igényel, így a magyar kormány is érvényesíteni tudja a maga szempontjait, elsősorban a kárpátaljai közösség jogainak területén.

Szijjártó megismételte, hogy ha egy állam csatlakozni szeretne az Európai Unióhoz, akkor az európai alapértékeket tiszteletben kell tartania. Ezek közé tartozik a nemzeti közösségek jogának tisztelete, és ebben az esetben Magyarországnak világos elvárásai vannak.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint Budapest azt gondolja: Ukrajna akkor mondhatja el magáról, hogy tiszteli a magyar nemzeti közösség jogait, hogyha visszatér a 2015-ös állapothoz.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


7
Nem csak az oroszok próbálnak meg befolyást szerezni a nyugat-balkáni térségben, hanem mások is

Kinek legyen a legnagyobb befolyása az említett térségre?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

A témában már több kérdést is feltettünk, ezeket ide is átemeljük.

13
Vulinék megint megpróbálják átnyomni a parlamenten, hogy Szerbia csatlakozzon a BRICS-hez

Kihez csatlakozzon Szerbia?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

Mi lesz Magyarországgal, ebben a változó világban, ez is kérdés?

24
A világ folyamatosan változik, a változások idén Európát sem kerülik el

Mi legyen Magyarországgal?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

És végül egy kérdés, amely sok szavazatot eredményezett, te is hozzáadhatod a magadét:

302
Fel kell-e venni Szerbiát az Európai Unióba?

Fel kell-e venni Szerbiát az Európai Unióba? - ez itt a kérdés!

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava