Connect with us

Bosznia

Szarajevóba látogat a magyar külügyminiszter, ottani kollégájával és Dodikkal tárgyal

Dodik a január 9-i boszniai szerb “állami ünnep” alkalmával a legmagasabb boszniai szerb érdemrenddel tüntette ki Orbán Viktort. – A magyar miniszterelnök elfogadta a boszniai Szerb Köztársaság legmagasabb kitüntetését. Ez a Szerb Köztársaságot büszkeséggel tölti el, és hálával tartozunk annak az embernek, aki kész valós politikai tényezőként tisztelni bennünket. Olyan barátunk van, mint még soha – mondta január 9-én a boszniai szerb elnök

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A magyar külügyminiszter most nem Banja Lukában vagy Trebinjében, hanem Szarajevó Keleti Külsőben találkozik a boszniai Szerb Köztársaság elnökével. Ez a kép természetesen egy korábbi találkozó alkalmával készült
A magyar külügyminiszter most nem Banja Lukában vagy Trebinjében, hanem Szarajevó Keleti Külsőben találkozik a boszniai Szerb Köztársaság elnökével. Ez a kép természetesen egy korábbi találkozó alkalmával készült
SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Szijjártó Péter pénteken korán kel, mert nem sokkal kilenc óra előtt már Szarajevóban lesz jelenése, ahol ottani kollégájával, Elmedin Konakovićtyal tárgyal, fél órával később pedig összeengedik a két delegációt. A magyar külgazdasági és külügyminiszter szarajevói látogatását hivatalosan ma estig nem erősítették meg, habár a kiszivárogtatás valamikor délelőtt már megtörtént. Akkor már tudni lehetett, hogy Szijjártó a szerb ellenőrzés alatt lévő Szarajevó Keleti Külsőben tárgyal Milorad Dodikkal, a boszniai Szerb Köztársaság elnökével is, akivel valószínűleg előkészíti Orbán Viktor februárra tervezett Banja Luka-i látogatását.

Konaković fogadja Szarajevó Központban

A hivatalos program szerint Szijjártó és Konaković megbeszélését követően aláírásra kerül az a cselekvési terv, amely alapján a külgazdasági és külügyminisztérium kiemelt támogatást nyújt a szarajevói külügyi tárcának az európai integráció felé vezető úton.

Ezt követően a két külügyminiszter sajtónyilatkozatot tesz, amiről az érdeklődők aligha maradnak le, mert a magyar külügyminiszter várhatóan felteszi a felvételt a Facebook-oldalára, ráadásul a magyar kormánypárti és közszolgálati média is képviselteti magát az “eseményen”.

Szijjártó egyébként 2023-ban kétszer is járt Bosznia-Hercegovinában, 10 hónappal ezelőtt Szarajevót kereste fel majd nyáron Banja Lukába utazott, ahol a magyar kormány támogatásával “lepte meg” a boszniai szerb gazdákat.

A Klix.ba szarajevói hírportál ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a magyar segítség abban a pillanatban érkezett a boszniai Szerb Köztársaságba, amikor Dodiknak nagyon szüksége volt rá, tekintettel arra, hogy Európából megszankcionálták a projektet.

Most is fontos pillanatban megy

Szijjártó ezúttal is egy nagyon fontos politikai pillanatban jelenik meg, de ezúttal nem Banja Lukában, hanem Szarajevó Keleti Külsőben találkozik a boszniai szerbek vezetőjével, Milorad Dodikkal, akinek január 9-én nem sikerült nemzetközivé tennie a boszniai Szerb Köztársaság “nemzeti ünnepét”, a köztársaság napját.

Az orosz nagyköveten kívül a rendezvényen jóformán csak szerb politikus jelentek meg, de azok közül sem mindenki, Aleksandar Vučić szerb elnök például nem ment el a találkozóra, pedig Dodik kerülőre-fordulóra megesküszik rá, hogy felhőtlenek a kapcsolatai a belgrádi főszerbbel.

A bosnyák liberális portál Szijjártó látogatásával kapcsolatban megjegyezte, hogy Milorad Dodik rendkívül jó kapcsolatokat ápol a magyar kormánnyal és Orbán Viktor miniszterelnökkel, amit a számos egymás jobboldali álláspontját támogató üzenet is tanúsít.

Ennek bizonyítéka az is, hogy Dodik a január 9-i “állami ünnep” alkalmával – amelyet a bosznia-hercegovinai alkotmánybíróság illegitimnek mondott ki – a legmagasabb boszniai szerb érdemrenddel tüntette ki a magyar miniszterelnököt.

– Orbán Viktor magyar miniszterelnök elfogadta a Boszniai Szerb Köztársaság legmagasabb kitüntetését. Ez a Szerb Köztársaságot büszkeséggel tölti el, és hálával tartozunk annak az embernek, aki kész valós politikai tényezőként tisztelni bennünket. Az embereim és én követtük azt, amihez mindannyian hozzájárultatok: a boszniai Szerb Köztársaságot. Olyan barátunk van, mint még soha

– mondta január 9-én a boszniai szerb elnök, aki hozzátette, hogy Orbán az elismerés elfogadására irányuló válaszában jelezte, hogy idén februárban személyesen veszi át a kitüntetést Banja Lukában.

Ebből egyenesen következik, hogy a magyar miniszterelnök februárban a boszniai szerbek vendége lesz, mert a díj személyes átvételéhez fizikai jelenlét szükséges.

Olyan díjról van szó, amelyet már megkapott Vlagyimir Putyin orosz elnök és Aleksandar Vučić szerb államfő, valamint a gyakran a Balkán mészárosaként emlegetett Slobodan Milosević néhai szerbiai és jugoszláv elnök, valamint a háborús bűnök elkövetése miatt jogerősen elítélt Radovan Karadžić volt boszniai szerb elnök és Ratko Mladić, volt boszniai szerb vezérkari főnök.

Szijjártó tehát várhatóan a kitüntetés átadásának körülményeit is megtárgyalja Milorad Dodikkal, és értesüléseink szerint arra is szakít egy fél órát, hogy interjút adjon az egyik ottani televíziónak.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


47
Orbán Viktornak ítélték idén oda a boszniai Szerb Köztársaság érdemrendjét a nyakékkel, ami a boszniai szerb entitás vezetése által adományozható legmagasabb kitüntetés

Átvegye-e a miniszterelnök az elismerést?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.
SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava