Connect with us

Bosznia

Szarajevóba látogat a magyar külügyminiszter, ottani kollégájával és Dodikkal tárgyal

Dodik a január 9-i boszniai szerb “állami ünnep” alkalmával a legmagasabb boszniai szerb érdemrenddel tüntette ki Orbán Viktort. – A magyar miniszterelnök elfogadta a boszniai Szerb Köztársaság legmagasabb kitüntetését. Ez a Szerb Köztársaságot büszkeséggel tölti el, és hálával tartozunk annak az embernek, aki kész valós politikai tényezőként tisztelni bennünket. Olyan barátunk van, mint még soha – mondta január 9-én a boszniai szerb elnök

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A magyar külügyminiszter most nem Banja Lukában vagy Trebinjében, hanem Szarajevó Keleti Külsőben találkozik a boszniai Szerb Köztársaság elnökével. Ez a kép természetesen egy korábbi találkozó alkalmával készült
A magyar külügyminiszter most nem Banja Lukában vagy Trebinjében, hanem Szarajevó Keleti Külsőben találkozik a boszniai Szerb Köztársaság elnökével. Ez a kép természetesen egy korábbi találkozó alkalmával készült
Listen to this article

Szijjártó Péter pénteken korán kel, mert nem sokkal kilenc óra előtt már Szarajevóban lesz jelenése, ahol ottani kollégájával, Elmedin Konakovićtyal tárgyal, fél órával később pedig összeengedik a két delegációt. A magyar külgazdasági és külügyminiszter szarajevói látogatását hivatalosan ma estig nem erősítették meg, habár a kiszivárogtatás valamikor délelőtt már megtörtént. Akkor már tudni lehetett, hogy Szijjártó a ellenőrzés alatt lévő Keleti Külsőben tárgyal Milorad Dodikkal, a boszniai Szerb Köztársaság elnökével is, akivel valószínűleg előkészíti Orbán Viktor februárra tervezett Banja Luka-i látogatását.

fogadja Központban

A hivatalos program szerint Szijjártó és megbeszélését követően aláírásra kerül az a cselekvési terv, amely alapján a külgazdasági és külügyminisztérium kiemelt támogatást nyújt a szarajevói külügyi tárcának az európai integráció felé vezető úton.

Ezt követően a két külügyminiszter sajtónyilatkozatot tesz, amiről az érdeklődők aligha maradnak le, mert a magyar külügyminiszter várhatóan felteszi a felvételt a Facebook-oldalára, ráadásul a magyar kormánypárti és közszolgálati is képviselteti magát az “eseményen”.

Szijjártó egyébként 2023- kétszer is járt -Hercegovinában, 10 hónappal ezelőtt Szarajevót kereste fel majd nyáron Banja Lukába utazott, ahol a magyar kormány támogatásával “lepte meg” a boszniai szerb gazdákat.

A Klix.ba szarajevói hírportál ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a magyar segítség abban a pillanatban érkezett a boszniai Szerb Köztársaságba, amikor Dodiknak nagyon szüksége volt rá, tekintettel arra, hogy Európából megszankcionálták a projektet.

Most is fontos pillanatban megy

Szijjártó ezúttal is egy nagyon fontos politikai pillanatban jelenik meg, de ezúttal nem Banja Lukában, hanem Keleti Külsőben találkozik a boszniai szerbek vezetőjével, Milorad Dodikkal, akinek január 9-én nem sikerült nemzetközivé tennie a boszniai Szerb Köztársaság “nemzeti ünnepét”, a köztársaság napját.

Az orosz nagyköveten kívül a rendezvényen jóformán csak szerb politikus jelentek meg, de azok közül sem mindenki, Aleksandar szerb elnök például nem ment el a találkozóra, pedig Dodik kerülőre-fordulóra megesküszik rá, hogy felhőtlenek a kapcsolatai a főszerbbel.

A bosnyák liberális portál Szijjártó látogatásával kapcsolatban megjegyezte, hogy rendkívül jó kapcsolatokat ápol a magyar kormánnyal és Orbán Viktor miniszterelnökkel, amit a számos egymás jobboldali álláspontját támogató üzenet is tanúsít.

Ennek bizonyítéka az is, hogy Dodik a január 9-i “állami ünnep” alkalmával – amelyet a -hercegovinai alkotmánybíróság illegitimnek mondott ki – a legmagasabb boszniai szerb érdemrenddel tüntette ki a magyar miniszterelnököt.

– Orbán Viktor magyar elfogadta a Boszniai Szerb Köztársaság legmagasabb kitüntetését. Ez a Szerb Köztársaságot büszkeséggel tölti el, és hálával tartozunk annak az embernek, aki kész valós politikai tényezőként tisztelni bennünket. Az embereim és én követtük azt, amihez mindannyian hozzájárultatok: a boszniai Szerb Köztársaságot. Olyan barátunk van, mint még soha

– mondta január 9-én a boszniai szerb elnök, aki hozzátette, hogy Orbán az elismerés elfogadására irányuló válaszában jelezte, hogy idén februárban személyesen veszi át a kitüntetést Banja Lukában.

Ebből egyenesen következik, hogy a magyar februárban a boszniai szerbek vendége lesz, mert a díj személyes átvételéhez fizikai jelenlét szükséges.

Olyan díjról van szó, amelyet már megkapott orosz elnök és Aleksandar szerb államfő, valamint a gyakran a mészárosaként emlegetett Slobodan Milosević néhai szerbiai és elnök, valamint a háborús bűnök elkövetése miatt jogerősen elítélt Radovan Karadžić volt boszniai szerb elnök és Ratko Mladić, volt boszniai szerb .

Szijjártó tehát várhatóan a kitüntetés átadásának körülményeit is megtárgyalja Milorad Dodikkal, és értesüléseink szerint arra is szakít egy fél órát, hogy interjút adjon az egyik ottani televíziónak.


Mini -kutatás


Az alábbi -kutatás csak a olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini -kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


44
Orbán Viktornak ítélték idén oda a boszniai Szerb Köztársaság érdemrendjét a nyakékkel, ami a boszniai szerb entitás vezetése által adományozható legmagasabb kitüntetés

Átvegye-e a miniszterelnök az elismerést?

other answer noteIde írd be a javaslatodat.

A szavazás jelenlegi állása

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava