Connect with us

Szerbia

A lítiumról szóló történet nem ért véget, Szerbia továbbra is hajlandó tárgyalni róla

A várható 40 éves élettartam során a Rio Tinto becslései szerint a szerbiai bánya 2,3 millió tonna lítium-karbonátot termelne ki. A lelőhely bórt is tartalmaz, ami segít diverzifikálni a projekt kockázati oldalát. A tervek szerint ez egy földalatti bánya lenne, egy feldolgozó üzemmel a felszínen

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A bánya rögtön a templom mellett lesz? A Jadar projekt becsült termelési kapacitása évi 55 000 tonna lítium (Forrás: Rio Tinto)
A bánya rögtön a templom mellett lesz? A Jadar projekt becsült termelési kapacitása évi 55 000 tonna lítium (Forrás: Rio Tinto)
A cikk meghallgatása

A lítium szerbiai kiaknázásának lehetősége ismét szóba került, miután a szerb elnök Davosban tárgyalt a Rio Tinto multinacionális bányászati cég vezetőjével. A jelek szerint két évvel ezelőtt nem került pont az úgynevezett Jadar-projekt végére, amikor Ana Brnabić szerb miniszterelnök harcias pózt vett fel, és bejelentette a Rio Tinto kiűzetését a szerbiai lítium-paradicsomból, amely a Jadar folyó mentén található. Mindez azzal párhuzamosan történt, hogy az ausztrálok megtiltották a Szerbiában szinte félistenként imádott szerb teniszező, Novak Đoković részvételét az Australian Openen, amivel látszólag eleget tettek a szerbiai zöldek és a helyi lakosság követelésének. Azóta több jel is utalt arra, hogy a belgrádi vezetés nem mondott le a lítium kiaknázásáról.

A lítiumról a háttérben tárgyalnak

Majdnem napra pontosan két éve annak, hogy Brnabić miniszterelnök egy rendkívüli kormányülést követően rendkívüli sajtóértekezletet tartott, és rendkívüli bejelentést tett, miszerint Szerbia megszünteti a lítium kiaknázását biztosító területrendezési tervet, és semmisnek mondja ki a Rio Tinto és a Rio Sava céggel kapcsolatos összes jogi aktust.

Brnabić akkor szinte diadalittasan jelentette be, hogy ezzel teljesítették a környezetvédő szerveztek demonstrációi során felmerült összes követelést, és véget vetettek a Rio Tinto szerbiai jelenlétének, vagy ahogy akkor fogalmazott, mindennek vége, ami a Jadar-projektet illeti.

Szerbiára egyáltalán nem jellemző, hogy a kategorikus kinyilatkoztatások bekerülnek a politikai bibliába, és azokra a továbbiakban szentírásként tekintenek az idők végezetéig: ez főleg azt követően megfontolandó szempont, hogy a szerb elnök folyamatosan fanyalgott a bejelentést követően.

Egyébként nem teljesen világos, hogy a projekt mellett korábban és azóta is kiálló Aleksandar Vučić két évvel ezelőtt miként adta beleegyezését a Rio Tinto kiebrudalásába, miközben mindenhatósága szinte megkérdőjelezhetetlennek tűnik szinte minden téren Szerbiában.

A Jadar-projekt közben nem áll le, a Rio Tinto “titokzatos” szerbiai jelenlétéről azóta is röppentek fel hírek, de történtek tapogatódzások más irányba is. Tavaly szeptemberben éppen az előbb említett vučići mindenhatóság miatt a külföldre ritkán utazó szerb miniszterelnök egyszer csak megjelent Dél-Koreában, ahol a szerbek bilaterális megállapodást írtak alá a vendéglátókkal a befektetések kölcsönös ösztönzéséről és védelméről.

A szerb miniszterelnök az aláírást követően megjegyezte, hogy a hat legnagyobb vállalat közül, amelyek az egész földkerekségen az elektromos járművek lítiumalapú akkumulátorait gyártják, három Dél-Koreából származik, Szöulban pedig nem is értik, hogy a mai világban Szerbia miként mondhat le egy olyan rendelkezésére álló erőforrásról, mint a lítium.

Körülbelül fél évvel korábban a szerb elnök a szappanoperákat helyettesítő interjúinak egyikében megemlítette, hogy a belgrádi kormány tárgyalt a német Mercedesszel, amely azzal kecsegtette a szerbeket, hogy elektromosautó-gyárat – összeszerelő üzemet – létesít Szerbiában, ha ott megindul a lítium kitermelése.

A december 17-i választások kiírásával szinte egyidőben az Ökológiai Felkelés (Ekološki ustanak) ellenzéki csoport vezetője, Aleksandar Jovanović Ćuta kiverte a balhét, miután kiderült, hogy a Fehér Házban sem ismeretlen Rendon Group (TRG) PR-cég új lobbistratégiát dolgozott ki a szerb kormány számára a Jadar-projektel kapcsolatban, ami megint azt jelzi, hogy lítium ügyben erőteljes háttértevékenység folyik.

Az Egyesült Államokban (is) kupálódott Brnabić ugyan úgy nyilatkozott, hogy azt sem tudja, ki az a John Rendon, aki az említett céget irányítja, ugyanakkor nekiszögezte a kérdést az ellenzéknek, hogy most talán az a baj, hogy a szerb kormány a fontos nyersanyagok esetében – mint amilyen a lítium vagy a magnézium – stratégiai partnerségre törekszik az Európai Unióval.

Vučić tárgyalt a Rio Tintoval

A davosi Világgazdasági Fórumon számos külföldi politikai és családbarát vezető mellett a szerb elnöknek maradt ideje arra is, hogy a Rio Tinto vezérigazgatójával is leüljön tárgyalni, amiről számos nemzetközi bányászati portál is beszámolt hírügynökségi forrásokra hivatkozva.

Viszont a szimpla hírügynökségi jelentésnél sokkal érdekesebb, amit a találkozóról az egyik ausztrál gazdasági hírportál európai tudósítója írt, aki szerint Jakob Stausholm a Rio Tinto igazgatója megpróbálja újraéleszteni a beragadt 3,7 milliárd dolláros Jadar lítiumprojektet.

A Financial Review beszámolója szerint a davosi légyottot követően Stausholm „robusztusnak”, Vučić pedig „nehéznek” minősítette a megbeszélést, ami azt sugallja, hogy még hosszú utat kell bejárni a bányászati ​​engedély újjáélesztéséig.

Jakob Stausholm, a Rio Tinto vezérigazgatója egyáltalán nem látszik gondterheltnek. A Financial Reviewnek azt mondta, hogy nem pesszimista,  mert "tény ugyan, hogy nagy a volatilitás a világban, de sok a növekedési lehetőség is"

Jakob Stausholm, a Rio Tinto vezérigazgatója egyáltalán nem látszik gondterheltnek. A Financial Reviewnek azt mondta, hogy nem pesszimista, mert “tény ugyan, hogy nagy a volatilitás a világban, de sok a növekedési lehetőség is” (Forrás: Financial Review)

Az ausztrál portál ugyanakkor úgy vélte, hogy a találkozó megtartása már önmagában azt jelzi, hogy a vita ellenére egyik fél sem adta fel a projektet, sőt a párbeszéd folytatása is várható, amire Stausholm is utalt.

– Nagyon robusztus beszélgetés volt Vučić elnökkel, és folytatni fogjuk ezt a vitát a szerb kormánnyal a Jadar körül

– mondta a Financial Review tudósítójának a Rio Tinto vezérigazgatója, aki szerint van lehetőség arra, hogy “világszínvonalú eszközt” adjanak a belgrádi kormány kezébe, amely ezáltal más iparágakat is meghonosíthat és új munkahelyeket teremthet Szerbiában.

– Az a célunk, hogy segítsünk olyan megoldást találni, amely Szerbia és a mi érdekeinket is szolgálja

– mondta Stausholm, aki itt nyilván a profitra gondolt, és igyekezett azt a látszatot kelteni, hogy a parádét még mindig nem a belgrádi kormány, hanem a segíteni kívánó Rio Tinto vezényli.

A szerb elnök kedvenc Pink Televíziójának nyilatkozva beszélt a Rio Tinto vezetőjével folytatott eszmecseréről, amellyel kapcsolatban azt mondta, hogy egyelőre nem világos, hogy a multinacionális cég beperli-e Szerbiát, amit természetesen ő nem szeretne.

A szerb elnök ezer eurós béreket vár el a Rio Tintótól, ha esetleg a cég megkapja a lítiumkiaknázás jogát

A szerb elnök ezer eurós béreket vár el a Rio Tintótól, ha esetleg a cég megkapja a lítiumkiaknázás jogát (Forrás: Screenshot)

A szerb elnök azonban hangoztatta, hogy neki más a véleménye, mint sokaknak (Szerbiában) – és ennek kapcsán megállapította, hogy elnökként megvan az autoritása és szavazói támogatottsága – ezért a kérdésről beszélni kíván Brnabić miniszterelnökkel is, aki – mint tudjuk – lehet, hogy hamarosan nem is lesz miniszterelnök.

– Nehéz, vagyis nem könnyű párbeszédet folytattam (a Rio Tinto) vezetőjével. Azt mondtam neki, hogy a legtisztább megoldást kell felajánlaniuk, amivel a szerb nép elégedett lehet, az ajánlatnak világszínvonalon kell lennie a természet és az emberek szempontjából is

– jelentette ki a szerb elnök, aki ezer eurós béreket kért a Rio Tintótól (amit azok nyilván röhögve ki tudnak fizetni), de semmit sem ígért, szerinte az már a jövő zenéje, hogy lesz-e megállapodás a Rio Tintóval, vagy sem. Merthogy azért – mint láthattuk – a szerbek másfele is próbálkoznak.

És természetesen az is kérdés, hogy a szerb miniszterelnök vajon szembe megy-e az autoritását nyilvánosan meglebegtető elnökkel, vagy csak színlelt konfliktus játszanak el a szerb környezetvédők és a külföldi befektetők kicselezése érdekében, mert hogy mindketten lítiumban utaznak – hol Szöulba, hol Davosba, vagy Isten tudja hova.

Őszintén szólva, nem lepődnénk meg azon, ha egyszer csak feltűnne egy kínai befektető is, hogy a szerb elnök által elvárt legtisztább kitermelési eljárást ajánlva megnyerje a Jadar-projektet, ezért kíváncsian várjuk, hogy ez a téma vajon szóba kerül-e a kínai elnök idénre tervezett szerbiai látogatása során, természetesen a zöldenergiás projektek mellett.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


75
A szerb vezetés láthatóan nem mondott le a Jadar folyó mentén található lítium kiaknázásáról

Ki termelje ki a szerb lítiumot?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava