Connect with us

B A Balkanac

Ismét egy isteni alkotás – köszönjük, Doktor úr! (egy kis hálapénz? vagy csak mogyorós csoki?)
0 (0)

Csakhamar egybekeltek, több mint húsz utóduk lett, köztük delfinek, csikóhalak, pelikánok, zebrák és tyúkok stb. Most nagyon-nagyon boldogok, ugyanakkor a fegyveres ellenállásról még nem mondtak le teljesen, ám most el vannak foglalva egy korszerű családi minta-állatkert létrehozásával, Még sok-sok utódot szeretnének maguknak: gibbonokat, muflonokat, mókusokat, egyebeket. S emitt mégiscsak legyünk poén(bér)gyilkosok! Amolyan angolvicc-poéngyilkosok. A filozófiai csattanó abban van, miszerint ezt csakis azért teszik, hogy bebizonyítsák: Darwin fajeredeti elmélete téves és mélységesen kirekesztő

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Filozófiai csattanó, de hol marad a hálapénz?
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Tökéletes, mint a lenge selyem göncében a vízben lebegő, ritkás buborékokat fújó gyönyörűséges Gréta, akibe az éneklő férfiú beleszeret, már első pillantásra. Áhítattal mondja el dalban, hogy később aztán belezúg a nő kocsijába is, a házába, nem utolsósorban a tulajdonosánál „gömbölydedebb” hitelkártyába. Közben Gréta – izgalmas utazásaik alatt – megtanítja őt a mi kis remek bolygónk tiszteletére, a természet szeretetére és az emberi jogok fontosságára, ő pedig valahol ezen a ponton döbben rá, hogy neki is vannak jogai. Szerelmes kezd lenni önmagába, ami váratlan, sírva röhögtető fordulatot eredményez ebben a kvázi-patetikus, zenés elbeszélésben.

De, kérem, nem vagyunk poéngyilkosok. Hallgassák meg, nézzék, meg! A fjordok szerelme címmel fellelhető a You Tube-on, no meg itt. Az abszurdot szemmel láthatóan kedvelő hozzászólók véleményét maximálisan zanzásítva, velősre fogva jutottunk el a fent indító címig. – Hálás köszönet hát nekik is.

Az azonban elárulható mindenkinek, aki még nem hallott róla, hogy a tünci Gréti-dal egy lemezen található párhuzamban ezzel, amely viszont drMáriás TANMESÉK A VILÁG LEGFEJLETTEBB DEMOKRÁCIÁJÁRÓL címet viselő súlyos, egy méter magasságból leejtve (de amúgy is) biztosan asztalt beszakító művében lelhető fel. A kötetet tavaly ősszel jelentette meg az Inda Press.

És ha már a címeknél tartunk: a korong a HIMNIKUS IDŐK HIMNUSZAI címet viseli és a Tudósok társaságának jeles zenész tagjai az ő príma-primissima előadói. Mégpedig: Lehel Olivér billentyűs hangszerek, Gulyás Levente gitár, Endrei Dávid basszusgitár, Jeli Gergely dob, nem utolsósorban drMáriás szöveg, ének plusz alt szaxofon. Ráadásul szufla. Nem mellékesen az egész könyv textusa az övé, a dokié, miként az összes illusztráció, leszámítva a fotószekció munkáját. – És hát akkor miről is van itt szó?

Például arról, hogy Greta Thunberg (ez a világmentő ifjú aktivista, akinek megtestesült magyar hangja jelentős eltolódással ugyan, mégis a jelenség keretében: Pankotai Lili) a Máriás-képeket kísérő, felettébb groteszk, hellyel-közzel egészen szürreális mesécskék egyikében totál furcsa dolgot művel. Nevezetesen és példaértékűen azt, hogy a sok davosi és egyéb tombolása után Thunberg rádöbben igyekezetének szomorú hiábavalóságára. Egy állatkertben van épp, ahol az egyik padon sírva fakad. Hallván ezt egy papagáj imígyen-valahogyan szól hozzá:

– Csak fegyveres úton tudod ezt rendezni, Greta! Csak úgy tudod rákényszeríteni ezeket a szemeteket, hogy ne szemeteljék agyon a bolygót!

Kisvártatva a madár odarepült hozzá, csőrében egy Rubik-mintás kézigránáttal. A lány erre nagyon meglepődött, majd mélyen elgondolkodott, végül nagyon beleszeretett a papagájba. Csakhamar egybekeltek, több mint húsz utóduk lett, köztük delfinek, csikóhalak, pelikánok, zebrák és tyúkok stb. Most nagyon-nagyon boldogok, ugyanakkor a fegyveres ellenállásról még nem mondtak le teljesen, ám most el vannak foglalva egy korszerű családi minta-állatkert létrehozásával, Még sok-sok utódot szeretnének maguknak: gibbonokat, muflonokat, mókusokat, egyebeket. S emitt mégiscsak legyünk poén(bér)gyilkosok! Amolyan angolvicc-poéngyilkosok. A filozófiai csattanó abban van, miszerint ezt csakis azért teszik, hogy bebizonyítsák: Darwin fajeredeti elmélete téves és mélységesen kirekesztő.

Ebben a sajátos sztorin túl sajátos még az, ami a kötet túlnyomó részére jellemző, hogy a mellékelt kép kvázi valamely művészeti lángoszlop, művészettörténeti óriás műtermében született, magán viselve az adott művész munkásságának drMáriáséval kevert stíljegyeit. Így a Greta gránáttal akárha Fernand Léger műtermében alkotódott volna meg.

Schadl György és Völner Pál börtönbudi tisztítása közben fényes visszatérésüket tervezgetik a South Park műtermében
2023 | 80 × 100 cm, akril vásznon

Schadl György és Völner Pál börtönbudi tisztítása közben fényes visszatérésüket tervezgetik a South Park műtermében

De szerepel itt még Matisse atelier-je, többször is, vagy például Modiglianié, vagy Botticellié, ahol Trump Gyöngyhajú lányként készül a választásokra. Miként van olyan is, hogy Zelenszkij megvédi az ukrán népet Malevics műtermében. De felbukkan itt Attila, a hunok királya például Banksy (amúgy eleddig ismeretlen) stúdiójában. Sőt, előkerül valahonnan Fekete Pákó úgyszint, aki legyőzi a halált Siegmar Polke alkotótermében. Nem utolsósorban megjelenik itt L. Simon László, aki elkapja Petőfi Sándort, a Magyar Nemzeti Múzeum fantomját. – Ezzel együtt elgondolkodtató, hogy amíg például Sztálin vagy Hitler stb., miként Gavrilo Princip, vagy netán Ferenc pápa létezésével sincs a szélesebb köztudatban nagyobb baj, addig példának okáért mi van – kapásból – Schadl György és Völner Pál figurájával. Kettejükével, akik a börtönből való nagy kambekjüket tervezik a South Park műtermében. Esetleg Mészáros Lőrincünk alakjával és művével, aki visszaadja a brüsszeli támogatásokat (Le Rat műtermében – hi-hi…).

Jó, elképzelhető, hogy Mészáros rossz példa, ellenben van itt egy marék efemer percemberkéje a magyar közéletnek. Nem teszik-e romlandóvá a Nagy Művet? – Talán nem annyira, mondhatnánk, illetve lőhetnénk vissza csípőből Doc Holliday módjára. Ugyanis a prezentálásuk eredetisége, érdekessége sajátos konzerválószerként hat. Különben meg hát mi is van a politikai karikatúrával?

Záróakkordként: politika? E sorok írójának maga drMáriás mondta, hogy támadtak is némi gondok Magyarhonban. A világ legfejlettebb demokráciájában pl. az MTI nem akarta hozni az erről a multi-stiláris és mediális könyvről szóló cikket. Valami bökkenő volt a Facebookkal úgyszintén, mindezek ellenére biztató, hogy Szerzőnknek kiállítása nyílik a jövő hónap elején. – De a fenébe is, már megint nem fér több ide, ezért inkább csak idekanyarítunk szépen két linket, amelyek segítségével bővebben tájékozódhatnak ezekről a fontos dolgokról. – Üdvözlettel Balkanac műhelyéből: Balkanac. (Apropó: ugyanezen a lemezen szerepel egy príma balkáni dal, azt is okvetlenül, tehát ob’vezno hallgassák meg! OBLIGATOIRE – mondaná a kánkánozó Toulouse-Lautrec.)

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava