Connect with us

Szerbia

A szerbiai belügyminiszter szerint a koszovói helyzet veszélyezteti leginkább a stabilitást

A szerbiai belügyminiszter szívesen látná a gyerekeit és unkáit a szerbiai hadsereg egyenruhájában, ezért teljes mértékben egyetért a sorkatonai szolgálat visszaállításával

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Szerbiában vannak ugyan veszélyek, de stabil a helyzet
Szerbiában stabil a helyzet, de a szerb belügyminiszter támogatja a sorkatonai szolgálat visszaállítását, szerinte ugyanis az kedvező hatással lesz az ország biztonságára (Forrás: Screenshot, RTS)
A cikk meghallgatása

A Szerbiára leselkedő veszélyekről beszélt az ország belügyminisztere, aki szerint hazájában stabil a biztonsági helyzet, miután a legfrissebb adatok tükrében az országban jelentősen csökkent a bűnözés. Bratislav Gašić a szerbiai állami televíziónak (Radio Televizija Srbije, RTS) nyilatkozva azt mondta, hogy a szerbiai bűnözési ráta csökkentéséről szóló, előző évre vonatkozó legfrissebb adatok áttekintésére ma kerül sor a legfelsőbb szinten összeülő állami kollégiumon. A belügyminiszter kijelentette, hogy Koszovóval kapcsolatosan folyamatos a Szerbiára nehezedő nyomás, és a kihívások továbbra is jelen vannak, de Szerbiának sikerül megbirkóznia velük, mindenek előtt Aleksandar Vučić bölcs politikájának köszönhetően. A szerb elnök neve egyébként többször is elhangzott az interjúban, természetesen pozitív szövegkörnyezetben. Figyelemre méltó az is, hogy Gašić hangsúlyozottan Szerbia déli tartományának nevezte Koszovót, nyilván ennek a narratívának a fenntartása és minél erősebb tudatosítása érdekében.

Az albánok jelentik a legnagyobb veszélyt

A szerbiai belügyminiszter a legnagyobb veszélyforrásnak Koszovót tekinti, amivel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a jelek szerint az utóbbi időben egyre több fegyvert találnak az albánoknál.

Gašić felhívta a figyelmet arra, hogy az ünnepek alatt a letartóztatásokra specializálódott bűnügyi igazgatóság (Uprave krimilističke policije, UKP) tagjai három nagy akciót hajtottak végre a határrendészettel együttműködve, amely során hatalmas mennyiségű fegyvert találtak olyan járművekben, amelyeket az elkövetők vagy Szerbiába, vagy Szerbián keresztül valahova Nyugat-Európába akartak szállítani.

Az utóbbi napokban minden bizonnyal a szerbiai közvélemény ráhangolását szolgálta a témára annak a hírnek a közzététele, hogy a szerb vámosok a Szerbiában adminisztratív vonalként emlegetett koszovói-szerbiai határon negyvenöt pisztolyra, hangtompítókra és jelentős mennyiségű lőszerre bukkantak egy Koszovó felől érkező autóban.

Gašić hozzátette, hogy a következő időszakban további nyomásra számít, mert Pristina nagyon ellenséges magatartást tanúsít, és nem kíván végrehajtani semmit abból, ami az elmúlt tíz vagy több évben aláírásra került, mert Albin Kurti koszovói miniszterelnök olyan ember, aki nem akarja módosítani a szerbekkel kapcsolatos hozzáállását.

A sorkatonai szolgálat visszaállítására vonatkozó kérdés ugyan az interjú végén hangzott el, de bizonyára nem tejesen független a biztonsági helyzettől, azért itt említjük meg.

Ezzel kapcsolatban a szerb belügyminiszter megjegyezte, hogy mint négy fiúgyermek apja, és négy unoka nagyapja, szívesen látná a leszármazottakat a szerb hadsereg egyenruhájában, és ezért tenni is kívánnak a következő időszakban.

A szerb elnök szűkebb köréhez tartozó politikus volt védelmi miniszterként is üdvözölte a kezdeményezést, amellyel abszolút egyetértését fejezte ki.

Megismételte azt a szándékot, amely szerint Szerbia nem azért fegyverkezik, hogy bárkit is fenyegessen, hanem azért, hogy abszolút biztonságban legyen, és elriassza mindazokat, akiknek bármiféle igényük merülne fel a hazájával szemben.

Ezzel természetesen ismételten egy “klasszikust” idézett, név szerint is megemlítve Vučić elnököt.

A mosolygó rendőrök ideje

Az elég gyors tempójú stúdióbeszélgetés következő témája a bűnözés és a korrupció volt, amivel kapcsolatban Gašić annak a reményének adott hangot, hogy az emberek érzékelik, hogy ez a harc állandó, és hogy egyre kevesebb a nagy szervezett bűnözői csoport az utcákon.

Gašić itt felhívta a figyelmet arra, hogy jelentős akciókat hajtottak végre az uniós partnerekkel, az Europollal és az Eurojusttal közösen, amelyek során rengeteg szerb állampolgár ellen indítottak eljárást, akik az embereikkel együtt a nemzetközi szervezett bűnözői csoportokban tevékenykedtek Szerbia területén.

Itt azt a véleményét fejtegette, amely szerint Szerbia és a szerb belügyminisztérium bizonyítékát adta annak, hogy megbízható és kiszámítható partner a szervezett bűnözés elleni harcban, és a jó eredmények méltatása nem marad el az európai partnerek részéről sem.

"Széles demokratikus kapacitásokról" beszélt a szerbiai belügyminiszter az állami televízióban (Forrás: Screenshot, RTS)

“Széles demokratikus kapacitásokról” beszélt a szerbiai belügyminiszter az állami televízióban (Forrás: Screenshot, RTS)

A szerb belügyminiszter arról biztosította a nézőket, hogy Szerbia biztosan nem lesz a bűnözők biztonságos búvóhelye egyetlen szervezett bűnözői csoport számára sem, foglalkozzanak azok bármivel is.

Gašić változást jelentett be a határrendészetben, elsősorban a belgrádi repülőtéren, ahol kilátásba helyezte az e-gate-nek nevezett gyors kapuk bevezetését, amelyeken keresztül az utasok az igazolványuk scannelésével, rendőri ellenőrzés nélkül haladhatnak át mindkét irányba.

Egyúttal azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy változások várhatók a határrendőrség imidzsében és egyenruhájában, fontosnak tartotta ugyanis, hogy minden belépőt mosolygó rendőr fogadja, a jól vasaltságot ezzel összefüggésben nem említette.

A szerb belügyminiszter beszélt arról is, hogy fokozni kívánják a közúti közlekedés biztonságát, hogy ne fordulhasson elő, ami hétfőn történt, miszerint három különböző közlekedési balesetben három személy vesztette életét.

A szerbiai belügyminisztérium a fent említettekkel és minden mással kapcsolatban jelentést készített, amelyben Gašić kérésére párhuzamot vont a 2000-től 2012-ig, illetve 2012-től 2023-ig terjedő időszak között, ami természetesen az előző kormányzat gyengeségeire, és a jelenlegi vezetés erényeire kívánt rámutatni.

A párhuzamnak köszönhetően a főbelügyér arra a következtetésre jutott, hogy az utóbbi időben a bűnözés jelentős visszaesése tapasztalható minden téren, ami a belügyminisztérium tagjainak odaadó és professzionális munkájának köszönhető. Példaként itt azt említette, hogy egy olyan világvárosban, mint Belgrád, 2001-ben hetvenötezer autólopás történt, ma viszont ez a szám csak ezer alatt van.

Gašić szerint az ellenzék alibit keres

A szerbiai belügyminiszter egy kérdésre válaszolva megjegyezte, hogy a szerbiai ellenzék alibit keres arra, hogy december 17-én miért veszítette el a választásokat, amikor a belügyminisztériumot teszi felelőssé a választási listákkal történt (állítólagos) visszaélésekkel kapcsolatban.

Egyúttal bírálta az ellenzéket, amelynek az egyetlen programpontja Vučić elnök elleni gyűlölködés volt, ami olyannyira folyamatos mantra a kormányzati táborban, hogy belső bírálatként már az ellenzéket támogatóktól is el-elhangzik, nem minden alap nélkül.

A belügyminiszter arról is beszélt, hogy két alkalommal is tárgyaltak az ellenzékkel és egyszer a CRTA megfigyelőcsoporttal, bár az nem derült ki egyértelműen, hogy a választások előtt vagy után. Gašić szavaiból arra lehet következtetni, hogy ez a választásokat követően történt, de erre ne vegyünk mérget.

Gašić felhívta a figyelmet arra, hogy a választási névjegyzék évek óta nyilvános, és össze van kötve a lakossági nyilvántartással, így ezekben a modern időkben egyetlen változtatás sem történhet úgy, hogy annak ne maradna nyoma.

Ezzel kapcsolatban elismételte azt a kormányzati, illetve szerb elnöki álláspontot, amely szerint ezek voltak a legtisztább választások, és soha ilyen kevés észrevétel, vagyis panasz nem volt, mint most.

Mindennek pedig a slusszpoénja, végső konklúziója Gašić részéről az volt, hogy Szerbia Aleksandar Vučić elnök miniszterelnöki és elnöki ténykedése alatt megmutatta “széles demokratikus kapacitását”, amivel párhuzamosan a belügyminisztérium nagyfokú türelmet tanúsított minden támadással szemben, mert mindenkinek vannak testvérei, gyerekei és asszonyai.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

43
Szerbiában a kötelező katonai szolgálat visszaállítását tervezik

Szükség van erre?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon
Bosznia3 óra telt el azóta

A Mészáros Lőrinc-féle Talentis Group tovább terjeszkedne a nyugat-balkáni régióban

A Lukavaci Cementgyár magyar tulajdonosai támogatni akarják a helyi egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint a sportegyesületeket. Így nem zárható ki...

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország6 óra telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke most Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékAz albánok jelentik a legnagyobb veszélytA mosolygó rendőrök idejeGašić szerint az ellenzék alibit keresMini közvélemény-kutatás A cikk meghallgatása A boszniai...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó7 óra telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről tárgyalt a koszovói miniszterelnök-helyettessel

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal azt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország3 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta
Bosznia4 nap telt el azóta

Pert nyert az FGSZ a két boszniai gázszolgáltatóval szemben, miután a Gazprom kigolyózta Boszniából

Az iparági pletykák arról szóltak, hogy a boszniai földgázszükségletet 100%-ban kielégítő Gazprom vezetése gyakorolhatott nyomást a földgáz beszerzésért felelős boszniai...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava