Connect with us

Horvátország

Híd a zavaros víz felett, illetve Bridge over Troubled Water, és melyik 5g a rossz 5g?

Miközben az EU vakaródzik, a Huawei továbblépett, és már az 5.5G-re készül, a tervek szerint ugyanis 2024-ben egy teljes hálózati berendezéskészletet dob ​​piacra, hogy felkészüljön az 5.5G vagy az 5G-Advanced kereskedelmi bevezetésére, ami a kínai cég szerint soha nem látott lehetőségeket ígér

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Ha abból indulunk ki, hogy olyan lesz az év, mint amilyennek indul, akkor aligha kétséges, hogy lesz botrány bőven, a Híd (Most) képviselői gondoskodnak róla (Forrás: X-paltform)
Ha abból indulunk ki, hogy olyan lesz az év, mint amilyennek indul, akkor aligha kétséges, hogy lesz botrány bőven, a Híd (Most) képviselői gondoskodnak róla (Forrás: X-paltform)
A cikk meghallgatása

Nikola Grmoja, a parlamenti korrupcióellenes bizottság elnöke és a Híd (Most) képviselője súlyos vádakat fogalmazott meg a Fortenova ügyvezető igazgatója ellen, azt állítva, hogy Fabris Peruško egy “megakorrupciós ügyben” súlyosan megkárosította a Fortenovát Pavle Vujnovac iparmágnás javára. Úgy tűnik azonban, hogy Grmoja igencsak zavaros vizek felett igyekszik hidat verni, annak reményében, hogy bezsebeljen némi szavazatot a 2024-es parlamenti választásokon. Ezzel párhuzamosan a múlt pénteken a vezető horvát lapok beszámoltak egy fontos nemzetbiztonsági újdonságról, amelynek értelmében a jövőben a horvát CIA, amit itt barátok és ellenségek között SOA néven emlegetnek, dönti el, hogy melyik gyártók 5g felszerelései jelentenek nemzetbiztonsági kockázatot.

A Fortenova orosz érdekeket emleget

A Fortenova Csoport (illetve Group, ha valaki már nem értene magyarul) hosszúcskára sikeredett nyilatkozatában elutasított minden olyan kísérletet, amely a Fortenova Csoport üzleti tevékenységének átpolitizálására irányul, és emlékeztette Grmoja képviselő urat, hogy a csoport, amely 2019 áprilisa óta létezik, magánvállalat, amelynek üzleti tevékenysége nem áll kapcsolatban az ország kormányával, és nincs semmilyen politikai befolyás alatt sem.

– Fabris Peruškót, a Fortenova Csoport vezérigazgatóját Andrej Plenković (miniszterelnök) bábjának (megbízottjának) nevezni a legalacsonyabb szintű politizálás, amely még a Grmoja képviselő úrtól megszokott nagyon alacsony szintet is alul múlja

– áll a Fortenova nyilatkozatában. A Csoport egyúttal emlékeztette Nikola Grmoja és Zvonimir Troskot (szintén Híd) képviselőket arra, hogy a Fortenova Csoport vezetése, valamint tulajdonosi szerkezetének megváltoztatása összhangban van a világ legjobb üzleti gyakorlatával, amelyet folyamatosan figyelemmel kísérnek az erre szakosodott jogi, befektetési és könyvvizsgáló társaságok, a teljes eljárás jogszerűségét pedig az illetékes holland bíróságok ez idáig már négy ízben megerősítették.

Most úgy néz ki, hogy minden rózsaszín Pavao Vujnovac számára, ő lesz ugyanis az új Ivica Todorić

Most úgy néz ki, hogy minden rózsaszín Pavao Vujnovac számára, ő ugyanis az új Ivica Todorić (Forrás: Crodex)

A fekete leves

Továbblépve, a Fortenova Csoport szerint Grmoja és Troskot a horvát parlamentben megismételtek egy sor tételt a cég üzleti tevékenységéről, amit már nyilvánosságra hoztak a Fortenova Csoportban érdekelt orosz szereplők, amelyek az Európai Unió, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság szankciói alatt állnak, és amelyek a szankciókat megsértve illegálisan igyekeztek elrejteni a tulajdonukat.

– Az nem ismert számunkra, hogy Grmoja és Troskot úr miért lett az önkéntes vagy fizetett képviselője a Fortenova Csoportban érdekeltséggel rendelkező, szankcionált orosz szereplők téziseinek és retorikájának, ám a mai nyilatkozatuk tartalma okot ad arra, hogy kételkedjünk azok igazságtartalmában

– osztotta ki a taslit a Fortenova Csoport, amely szerint, Nikola Grmoja a média képviselői előtt a szankcionált orosz SBK Art LLC-vel kapcsolatos ügy egyik részletét olvasta fel, amelyet tavaly év végén tárgyalt egy holland bíróság, és amelyet teljes mértékben elutasított.

Ugyanezeket a téziseket Saif Alketbi, az SBK Art állítólagos tulajdonosa és annak tanácsadója, Miodrag Borojević tavaly szeptemberben már nyilvánosságra hozta, amikor az SBK Art tulajdonosának nevében bejelentette a büntetőeljárás megindítását.

A Fortenova ismételten arra emlékeztetett, hogy a holland igazságszolgáltatás már négyszer utasította el a szankcionált SBK Art és állítólagos tulajdonosának folyamodványait, ami nem hagy kétséget afelől, hogy a Fortenova Csoport vezetőségének minden lépése jogilag indokolt volt.

Előkerült itt kígyó-béka, és mindenféle kénköves istennyila, de alapjában véve ez a helyzet a Híd képviselői által ismertetett „megakorrupciós botránnyal” kapcsolatban. Mert ugye, ők csak az igazat mondják, és a köz érdekét viselik a szívükön.

Az EU-s „5g toolbox“ és egy jellegzetesen horvát megoldás

A múlt pénteken a vezető horvát lapok beszámoltak egy fontos nemzetbiztonsági újdonságról, amelynek értelmében a jövőben a horvát CIA, amit itt barátok és ellenségek között SOA néven emlegetnek (Sigurnosno obavještajna agencija, Biztonsági Hírszerző Ügynökség) dönti el, hogy melyik gyártók 5g felszerelései jelentenek nemzetbiztonsági kockázatot.

A szenzációgyártás folyamatos nyomása alatt álló kollégák ebből azonnal levonták a következtetést, hogy Horvátország hamarosan betiltja a Huawei és a ZTE felszerelés használatát a horvát mobilszolgáltatók hálózataiban.

A bumfordi mucukák természetesen nem olvasták végig a hosszú, nyakatekert tervezetet, így nem jöttek rá, hogy egy jellegzetesen horvát kecske-káposzta megoldásról van szó, ahol megfelelnek Brüsszelnek, mégpedig úgy, hogy a horvát érdekek ne károsodjanak.

Az amerikaiak által kivert Huawei-hisztit követően eltartott egy ideig, amíg az európai bürokraták felébredtek, és elkezdtek aggódni az 5g hálózatok biztonsága felett, de ami késik, az nem múlik.

Miközben az EU vakaródzik, a Huawei már továbblépett, és már az 5.5G-re készül, a tervek szerint ugyanis 2024-ben egy teljes hálózati berendezés-készletet dob ​​piacra, hogy felkészüljön az 5.5G vagy az 5G-Advanced kereskedelmi bevezetésére, ami a kínai cég szerint soha nem látott lehetőségeket ígér

Miközben az EU vakaródzik, a Huawei továbblépett, és már az 5.5G-re készül, a tervek szerint ugyanis 2024-ben egy teljes hálózati berendezéskészletet dob ​​piacra, hogy felkészüljön az 5.5G vagy az 5G-Advanced kereskedelmi bevezetésére, ami a kínai cég szerint soha nem látott lehetőségeket ígér

Így, miután az Európai Bizottság alaposan megvizsgálta a kérdést, és felmérte a hálózatok biztonsági sebezhetőségét, iránymutatásokat is adott az úgynevezett 5G toolbox (eszköztár) formájában, amelyet minden tagállamnak be kell építenie a jogszabályaiba.

Horvátország ezzel kapcsolatban úgy döntött, hogy ezt a biztonsági követelményt nem külön törvénnyel oldja meg, hanem egy rendelet keretében. A megoldás lényege pedig az, hogy a SOA csak a kritikus hálózati elemek esetében értékeli a biztonsági kockázatot.

A RAN esetében (Radio Access Network – Rádiós Hozzáférési Hálózat) csak akkor kell biztonsági értékelést végezni, ha a kritikus infrastrukturális rendszerek támogatására használják.

Ez azt jelenti, hogy például a biztonsági kockázatot a Horvát Vasutak berendezéseinek esetében mérik, amelyek a kritikus infrastruktúrához tartoznak, és amelyeket saját rendszerükön belül használnak a mozdonyvezetők közötti kommunikációra, vagy éppenséggel a JANAF berendezéseinek esetében.

Miután sem a Horvát Vasutak, sem a JANAF nincs rákapcsolva az 5g hálózatra, ez voltaképpen annyit tesz, hogy a horvát szolgáltatók továbbra is vígan használhatják a Huawei berendezéseit és nem kell súlyos milliárdokat kidobni az ablakon a hálózat újjáépítésére, vagy, ahogy atlanti szövetségeseink mondanák: toolbox-schmoolbox.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava