Connect with us

Horvátország

Máltai megoldás, kirúgták az oroszokat a Fortenovából, de kifizetik őket

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Fortenova
Megszületett a megállapodás a Fortenova-ügyben, de vajon lezárult-e minden?
Listen to this article

A horvát médiák legnagyobb örömére szerdán délután a Fortenova bejelentette, hogy megoldás született a cég szankcionált tulajdonrészeinek ügyében. A valamikori Agrokor körül, amelyet a horvát kormány kínkeservesen mentett meg a csődeljárástól (a tulajdonképpeni gond nem csak az konszern vállalatainak csődjében volt, hanem a kis és közepes beszállítók sorsának további alakulásában is, a helyzet nemcsak a horvát, de a térség gazdaságait is kedvezőtlenül befolyásolta volna) tavaly kezdtek gyűlni a viharfelhők. Az orosz bankok, amelyek a Fortenova tulajdonrészeinek 49,9 százalékát bírják, európai szankciók alá estek, és ezzel megszűnt a szavazati joguk a részvényesek gyűlésén. A Fortenova így abba a helyzetbe került, hogy a szankcionált orosz társtulajdon jelentősen korlátozta az üzleti életben és a további fejlődésben, gyakorlatilag lehetetlenné téve a hosszú távú és fenntartható refinanszírozást.

Vujnovac mindent megvett kilóra

Mint ezt a Fortenova Csoport hírül adta, a legnagyobb nem szankcionált részvényessel, a Pavao Vujnovac tulajdonában lévő máltai (feltehetően offshore) Open Pass Ltd.-vel egyetértésben, amely mintegy 27 százalékos részesedéssel rendelkezik, oldják meg a szankcionált orosz társtulajdonosok 49,9 százalékos részesedésének kérdését a holland Fortenova Group TopCo B.V. ernyővállalatban, amely a Konzum, a Mercator, a Zvijezda, a Jamnica, a PIK Vrbovec és a csoport más vállalatainak hivatalos tulajdonosa Horvátországban és a régióban.

Most úgy néz ki, hogy minden rózsaszín Pavao Vujnovac számára, ő lesz ugyanis az új Ivica Todorić

Most úgy néz ki, hogy minden rózsaszín Pavao Vujnovac számára, ő lesz ugyanis az új Ivica Todorić (Forrás: Crodex)

A megállapodás a Fortenova Group TopCo B.V. által a Fortenova Group MidCo B.V.-ben birtokolt részesedés 100 százalékának eladására és átruházására vonatkozik az újonnan létrehozott holland vállalati struktúrában, amely a holland Iter STAK Stichting alapítványból és a holland Iter BidCo B.V. vállalatból áll, összesen legfeljebb 660 millió euró értékben.

A komplikált korporációs zsonglőrködésnek azt kellene eredményeznie a végén, hogy a Fortenova jelenlegi 600 nem szankcionált részvényesének felkínálják, hogy a) eladják részesedésüket, b) megtartják részesedésüket jelenlegi összegben c) vagy élnek az alkalommal és további befektetéseket eszközölnek. Az orosz részvényeseket illető összeget egy külön számlára utalják, amelyhez a szankciók megszűnése után férhetnek hozzá.

Az Open Pass Ltd., azaz Vujnovac beleegyezett abba, hogy amennyiben ez szükséges lesz, azaz a részvényesek úgy döntenek, hogy kilépnek a Fortenovából, egyedül biztosítja a szóban forgó 660 millió eurós összeget. A horvát internet népe ezzel kapcsolatban azt kérdezi, hogy honnan van rá a pénz, pasikám?

Ha a következő három évben a Fortenova kilép a tőzsdére, vagy a társaság tárgyi eszközeinek értékesítésében, a szerződés további kifizetéseket ír elő a jelenlegi részvényesek számára, akik nem vesznek részt az új tulajdonosi struktúrában. Ez nem vonatkozik a szankciók alatt lévő orosz tulajdonosokra.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a Sberbank időközben megpróbálta eladni részesedését a vitatott tranzakcióban az Egyesült Arab Emírségekben székhellyel rendelkező SBK Art társaságnak, amely eddig sikertelenül kérte a tranzakció elismerését egy sor perben. Ezért biztosra lehet venni, hogy az SBK Art a Fortenova tulajdonjoga megoldásának ezt a modelljét is támadja majd a bíróságon.

A Fortenova elégedett

– Az Open Pass-szal kötött megállapodás, amely beleegyezést jelent abba, hogy szükség esetén biztosítja a tranzakció teljes összegét, kulcsfontosságú mérföldkő, új fejezetet nyit számunkra, és új perspektívát ad a Fortenova Csoportnak

– mondta Fabris Peruško a Fortenova vezérigazgatója az újságíróknak. Peruško ugyanakkor hangsúlyozta: “különösen örül annak”, hogy a megállapodás megvalósítása lehetővé teszi a Fortenova, vagyis a volt Agrokor beszállítói iránt még fennálló, mintegy 82 millió eurós tartozás teljes kifizetését.

Annak érdekében, hogy a Fortenova csoport részvényesei megalapozott döntést hozhassanak arról, hogyan szavaznak, valamint arról, hogy átruházzák-e a BidCo STAK-ban lévő részesedésüket, és ha igen, milyen összeggel, a Fortenova Group TopCo részletes anyagokat készített a befektetők számára, akikkel telekonferencia-beszélgetést is tartanak.

A tranzakció befejezéséhez, amely 2024 első és második negyedéve között várható, több joghatóság versenyhatóságainak jóváhagyására is szükség lesz.

Miután a holland törvényhozás eddig már egy néhány esetben a Fortenova mellett döntött, azaz az Egyesült Arab Emírségekbeli cég ellen, úgy tűnik, hogy sikerült megtalálni azt a jogi eljárást, amelyik biztosítja az orosz részvényesek fájdalommentes kigolyózását a klubból, és ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a Fortenova horvát tulajdonban maradjon.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava