Connect with us

Koszovó

A koszovói elnök az USÁ-val közösen dolgozná ki a szerb önkormányzat statútumát

Az amerikai védelmi minisztérium közben megerősítette, hogy az amerikai hadsereg közel ötven tagja indult az oklahomai Tulsából Koszovóba, ahol a texasi felkészülést követően csatlakoznak a KFOR-hoz

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

NEM BÍZNAK A STATÚTUMBAN: 325 új katona csatlakozott a koszovói hadseregnek tartott védelmi erőkhöz
ERŐSÍTÉS: December 29-én 325 új katona csatlakozott a koszovói hadseregnek tartott védelmi erőkhöz, de újabb amerikai katonák is érkeznek (Forrás: X-platform, Vjosa Osmani)
A cikk meghallgatása

A koszovói albánok esetében nincs egyetértés abban, hogy mit tartalmazzon a koszovói Szerb Községek Közösségének statútuma – erre lehet következteti Vjosa Osmani koszovói elnök kijelentéséből. Az ehhez kapcsolódó tanakodás azt jelzi, hogy Koszovó amerikai nyomásra részben elfogadni látszik a szerb önkormányzatisággal kapcsolatos tézist. A szerbiai politikai lakmuszpapír azonban azt mutatja, hogy elmúltak azok az idők, amikor a szerbek megelégedtek volna azzal, hogy létrejöjjön a szerb önkormányzati közösség, Szerbia ugyanis ma már egyre hangosabban tart igényt magára Koszovóra, mint a koszovói szerbek autonómiájára. A probléma nagyságát jelzi, hogy az Egyesült Államok közel ötven fős erősítést küld Koszovóba, de erősít a koszovói hadseregnek számító védelmi erő is.

Statútum a koszovói szerbeknek

Ivica Dačić 2013-ban miniszterelnökként írta alá Hashim Thaçi volt koszovói kollégájával közösen a brüsszeli szerződést, amely lehetővé tette volna a Szerb Községek Közösségének (Zajednica Srpskih Opština, ZSO) létrehozását.

A koszovói szerb önkormányzat azonban azóta sem jött létre, a mostani koszovói miniszterelnök, Albin Kurti pedig kimondottan ellenezte a megalakítását, mondván, hogy nincs szükség a boszniai Szerb Köztársasághoz hasonló képződményre.

Kurti ezzel kapcsolatban mindenféle kifogást kitalált a fenti hasonlaton kívül, volt például egy olyan feltétele is, miszerint addig elfogadhatatlannak tartja a szerb önkormányzat létrehozását, amíg a ZSO “monoetnikus”, vagyis egynemzetiségű lesz.

Jeffrey Hovenier, az Egyesült Államok pristinai nagykövete a témában – nyilván washingtoni utasításra – majdnem egy évvel ezelőtt tudatta a pristinai vezetéssel, hogy nemigen van más választása, mint a ZSO létrehozása.

– A Szerb Községek Közösségének létrehozása nem opcionális, mert azt egy jogilag kötelező érvényű megállapodás (Brüsszeli Szerződés) tartalmazza, amelyet a koszovói parlament is megerősített, és ezért sürgősen végre kell hajtani

– jelentette ki 2023 januárjának végén Hovenier, aki az USA nevében elvárta hogy a koszovói albánok tegyenek eleget a kötelezettségüknek, és alakítsák meg a Szerbiai Községek Közösségét.

Osmani Amerikával közösen szerbezne

Vjosa Osmani koszovói elnök a napokban arról beszélt, hogy a legjobb az lenne, ha Koszovó az USA-val közösen készítené el a szerb többségű önkormányzati közösség statútumát, amiről igyekszik meggyőzni Albin Kurtit is, de a koszovói miniszterelnök ezzel nem ért egyet.

A katonai ünnepségen részt vett Albin Kurti koszovói miniszterelnök és Ejup Maqedonci védelmi miniszter is

A katonai ünnepségen részt vett Albin Kurti koszovói miniszterelnök és Ejup Maqedonci védelmi miniszter is (Forrás: X-platform, Ejup Maqedonci)

Saját közlése szerint az elképzelésről Osmani jóval azelőtt beszélt a koszovói intézmények képviselőivel folytatott találkozókon, hogy ezt nyilvánosan is kimondta volna, szerinte ugyanis egy ilyen kezdeményezésnek azoktól kellene származniuk, akik a szerbekkel folyó párbeszédet vezetik.

– Ragaszkodtam ahhoz, hogy üljünk le és az alkotmányra alapozva készítsünk egy tervet, merthogy ez nem az elnök feladata

– hangoztatta a koszovói államfő, aki úgy fogalmazott, hogy korrekt viszonyokat ápol a kormányfővel, akivel közös céljuk Koszovó megőrzése, bár vannak viták köztük, de az említett célt illetően nem tapasztalható köztük jelentős eltérés.

Közben az amerikai védelmi minisztérium a Defense Visual Information Distribution Service (DVIDS) által megerősítette, hogy az amerikai hadsereg közel ötven tagja indult az oklahomai Tulsából Koszovóba, ahol a texasi felkészülést követően csatlakoznak a KFOR-hoz.

Az amerikai egység az önálló légi egészségügyi kiürítési (MEDEVAC), valamint a légi mozgási és légitámadási képességeket biztosítja a KFOR számára a nap 24 órájában a hét minden napján (24/7).

Jönnek az amerikai katonák is

Jönnek az amerikai katonák is (Forrás: DVIDS)

Az Oklamahából érkező alakulat kifejezetten Black Hawk UH-60M helikopterekkel végzi a légi szállítási és légitámadási feladatokat az egész hadműveleti területen, mármint Koszovóban.

A katonák búcsúztatásakor a csapatparancsnoki tisztséget betöltő Robert Walker ezredes úgy nyilatkozott, hogy az amerikai katonák küldetése azért fontos, mert azok bárhova mennek, jelenlétük az stabilitást és biztonságot garantálja az ott élők számára.

Szlogennek nem rossz, de volt ez már másképp is.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

8
Egyre több (amerikai) katona van Koszovóban

Szükség van-e rájuk?

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava