Connect with us

Szerbia

Két ellenzéki vezető éhségsztrájkot kezdett, Belgrádban akár új választások is lehetnek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Tüntetés a szerbiai választási bizottság épülete előtt, bent már folyik az éhségsztrájk (Forrás: Screenshot)
Tüntetés a szerbiai választási bizottság épülete előtt, bent már folyik az éhségsztrájk. A tömegből kimelkedő szakállas férfi a Politika, és valószínűleg a BIA érdeklődését is kiváltotta (Forrás: Screenshot)
A cikk meghallgatása

Fokozódik a helyzet Szerbiában, ahol az ellenzék tüntetést tartott a belgrádi helyhatósági választásokon észlelt szabálytalanságok miatt, a Szerbia az Erőszak Ellen ellenzéki tömörülés ugyanis leginkább ezekre a választásokra koncentrál. Közben éhségsztrájkba lépett az ellenzéki tömörülés két vezéralakja, Marinika Tepić és Miroslav Aleksić, akik a szerbiai választási bizottság épületében tartózkodnak. A szerbiai állami televízió egyik műsorában vendégeskedő Aleksandar Vučić minderre beismerte, hogy Belgrádban elenyésző számban valóban szavaztak boszniai szerbek, egyúttal azonban felelőtlennek nevezte egyes politikai szereplők viselkedését. A Központi Választási Bizottság (RIK) épülete előtt támadás érte a statisztikai hivatal elnökét, aki a választási bizottság egyik előretolt tagja.

A tömeg kriminalizálása

Szerbiában felforrósodtak az események, az antagonizmus lassan kezd kezelhetetlen méreteket ölteni, és könnyen kicsúszhat az ellenőrzés alól, mint ahogy már ki is csúszott hétfőn (december 18-án) este a főstatisztikus elleni támadás alkalmával.

A központinak nevezett szerbiai országos választási bizottság tagjai az éjszaka csak valamivel éjfél után indulhattak haza, amikor már némileg elültek a kedélyek és a tüntetők jelentős része elvonul az épület elől.

A szerbiai ellenzék a belgrádi helyhatósági választások megismétlését követeli, és ennek többezren kívántak érvényt szerezni, a nyomaték kedvéért pedig megpróbáltak betörni az országos választási bizottság épületébe, ahova elvben csak a parlamenti képviselők mehetnek be.

A választási bizottság a késő esti órákban tartott rendkívüli sajtótájékoztatón hidegfegyvereket, vagyis szépen formázott botokat és zsebkéseket mutatott be, amelyeket hivatalos közlés szerint a tüntetőktől vettek el, mert a demonstrálók ezeket a meggyőzés eszközeként akarták felhasználni. Mindezt akár a tömeg kriminalizálásának is lehet tekinteni, ami az erőszak irányába lökheti az eseményeket.

A rendkívüli sajtóértekezletet követően a bizottság tagjai valamivel éjfél után szerettek volna kisurranni az épületből, miközben a demonstrálók a felmenőiket és a lemenőiket egyaránt emlegették, és azzal kapcsolatban próbálták szóra bírni őket, hogy a gyerekeik szemébe mernek-e nézni.

A szájkaratét tettlegesség is követte az említett főstatisztikus esetében, aki arra panaszkodott, hogy őt meg akarták lincselni, és ennek során több ütést könyvelhetett el, ráadásul még a földre is ledöntötték.

A szerbiai rendőrség kedden délelőtt közölte, hogy a belgrádi főügyészséggel együttműködve egy belgrádi és egy jagodinai illetőségű személyt vett őrizetbe annak gyanújával, hogy Miladin Kovačevićre támadt, az egyik 19, a másik 20 éves.

Kedden a kormányközeli belgrádi Politika bemutatta és néven nevezte az ellenzéki tüntetése egyik hangadóját, aki akciót követelt az ellenzéki vezetőktől. Nikola Ristićről azt is kiderítették, hogy a német Deutsche Welle partnere, egy civilszervezet aktivistája, és együttműködik a választási szabálytalanságokat feltáró CRTA megfigyelőcsoporttal, valamint a politikai ellentmondásokat bemutató Istinomer (Igazságméter) nevet viselő csatornával, ami újabb adu az ellenzéket támogató tüntetők kriminalizása terén.

A nép lecserélése és az éhségsztrájk

Nem mindenki akarta azonban elhagyni a Központi Választási Bizottság épületét, Marinika Tepić és Miroslav Aleksić, az ellenzéki választási lista két vezetője ugyanis úgy döntött, hogy addig nem megy haza, és nem is eszik, amíg nem születik döntés a belgrádi választások megismétléséről.

Marinika Tepić, aki a Szabadság és Igazság Pártjának alelnöke és a szerbiai politikai élet legharcosabb amazonja, bejelentette, hogy már nem csak a szerbiai kormányzatot, hanem a saját egészségét is veszélyeztetni kívánja azáltal, hogy éhségsztrájkba kezd.

– Aleksandar Vučić, mint minden diktátor, amikor azt érzi, hogy elveszti a hatalmat, vagy mint Übü király, megpróbálja lecserélni a népet, amely már nem szavaz rá… Most egy új népet akart behozni (Belgrádba Bosznia-Hercegovinából), hogy szavazzon rá

– jelentette ki Tepić, miután átadták a választási bizottságnak azokat a dobozokat, amelyek a belgrádi választások elcsalásával kapcsolatos dokumentumokat tartalmazták. Az más kérdés, hogy a bonyolult szerbiai jogi környezetben a Központi Választási Bizottság nem illetékes az ügyben, mert az a hasonló városi testületre tartozik, miközben nyilvánvaló, hogy erről is, mint minden másról, úgyis a harcos amazon által diktátornak nevezett Nagy Úr dönt.

Az éhségsztrájkba kezdett két ellenzéki vezető, a mikrofonnál Miroslav Aleksić, mögötte Marinka Tepić

Az éhségsztrájkba kezdett két ellenzéki vezető, a mikrofonnál Miroslav Aleksić, mögötte Marinka Tepić

Belgrádi vélemények szerint az éhségsztrájk a szerbiai rezsim számára a jelen pillanatban egy olyan egyismeretlenes egyenlet, amely az orvosnak és politikusnak is komolytalan dr. Branimir Nestorović operettpártjának beáldozásával könnyen megoldható, a Mi – a Nép Hangja nevet viselő szervezet ugyanis minden bizonnyal Aleksandar Vučić projektje.

A megoldás és a politikai fogyókúra

A szerb elnök egyáltalán nem meglepő módon hétfőn este elő is fordult a szerbiai állami televízió stúdiójában, ahonnan azt üzente, hogy senki se aggódjon, mert Szerbia egy komoly ország, amelyben rend, béke és törvényesség honol, kivéve, amikor nem, de ezt már csak mi tesszük hozzá némi malíciával.

A szerb elnök kitért arra is, hogy a kettős állampolgárságról szóló törvény alapján elenyésző számban szavaztak boszniai szerbek is a szerbiai választásokon, azt azonban nem elaborálta, hogy ezeknek az embereknek ehhez miért kellett éppen Belgrádba utazniuk.

– A választások tisztességesek voltak, amelyeknek az eredménye a kampánytevékenységet és a befektetett munkát tükrözi

– mondta lassan és megfontoltan a komoly Szerbia komoly elnöke, aki arra törekedett, hogy minden szava érthető legyen.

Vučić arról is beszélt, hogy ha a fent már említett Branimir Nestorović – Mi – A Nép Hangja lista nem támogat senkit a belgrádi parlamentben, akkor új választásokat tartanak Belgrádban, ahol a mostani – minden bizonnyal elcsalt – eredmények alapján a Szerb Haladó Párt 39,3%-ot, a Szerbia az Erőszak Ellen ellenzéki szövetség 34,3%-ot szerzett, az erősen jobboldali Remény (Nada) 6%-kal a harmadik, de ők hiába állnak bárhova, velük senkivel sem lesz meg az abszolút többség, így a negyedik Belgrádi Falópárt, vagyis a Nép Hangja lehet a mérleg pártja a maga 5,4%-ával.

Ebben az esetben nagyon könnyű lesz egy ilyen fejleményt kommunikálni, mivel Nestorović doktor – aki a Covid-időkben a válságstáb tagja volt – már a választások éjszakáján azt mondta, hogy sem ide, sem oda nem kíván csapódni, és most pont erre van szükség, hogy a szerb elnök kijöjjön ebből a kutya-, illetve farkasszorítóból, és hogy a két ellenzéki vezető ne haljon éhen a választási bizottság épületében.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

157
Szerbiában a külföldi megfigyelők szerint számos szabálytalanság történt a választások során, de a kérdést a szerbiai állampolgároknak maguknak kell megoldaniuk

Vajon mi a teendő?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon
Bosznia4 óra telt el azóta

A Mészáros Lőrinc-féle Talentis Group tovább terjeszkedne a nyugat-balkáni régióban

A Lukavaci Cementgyár magyar tulajdonosai támogatni akarják a helyi egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint a sportegyesületeket. Így nem zárható ki...

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország7 óra telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke most Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékA tömeg kriminalizálásaA nép lecserélése és az éhségsztrájkA megoldás és a politikai fogyókúraMini közvélemény-kutatás A cikk meghallgatása A boszniai Slobodna...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó8 óra telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről tárgyalt a koszovói miniszterelnök-helyettessel

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal azt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország3 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta
Bosznia4 nap telt el azóta

Pert nyert az FGSZ a két boszniai gázszolgáltatóval szemben, miután a Gazprom kigolyózta Boszniából

Az iparági pletykák arról szóltak, hogy a boszniai földgázszükségletet 100%-ban kielégítő Gazprom vezetése gyakorolhatott nyomást a földgáz beszerzésért felelős boszniai...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava