Connect with us

Szerbia

KAMPÁNYORSZÁG: Rekordszámú megfigyelő a vasárnapi választásokon Szerbiában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Kampánycsend Szerbiában
Szerbiában ezt az épületet kell vasárnap megtölteni bólogató Jánosokkal, illetve bólogató Jovanokkal és heves ellenzékiekkel (Forrás: Freepik)

Hallgasd meg ezt a cikket!

Szerbiában éjféltől kampánycsend van életben, amely urnazárásig tart. Vladimir Dimitrijević, a szerbiai választási bizottság elnöke a szerbiai állami televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy Szerbiában összesen 8 273 szavazóhelyiséget nyitnak meg a szavazás napján, december 17-én. Megjegyezte, hogy idén rekordszámú megfigyelő lesz, akik ellenőrzik a szavazás tisztaságát, ez összesen 5587 hazai és külföldi megfigyelőt jelent. Szerbiában várhatóan még idén közzéteszik a végleges eredményeket, a kormány pedig legkésőbb márciusban alakul meg. Természetesen csak akkor, ha valami nem jön közbe!

Megkezdődött a kampánycsend

Szerbiában ma már (december 15-én) kampánycsend van, amely vasárnap este nyolc óráig, vagyis urnazárásig tart. A választási bizottság elnöke szerint ez azt jelenti, hogy a nyilvános összejöveteleken, valamint az elektronikus és nyomtatott sajtóban nem közölhetők választási előrejelzések, nem mutathatók be nyilvánosan képviselőjelöltek, akik nem terjeszthetik a programjaikat.

Vladimir Dimitrijević szerint ez a médiaként regisztrált internetes portálokra is vonatkozik, a közösségi médiára viszont nem.

Dimitrijević azt is elmondta, hogy minden készen áll a választások lebonyolítására, a választási bizottságok tagjainak a mai napig kell minden választási anyagot átvenniük.

– Vasárnap 8273 szavazóhelyiség nyílik meg, ebből 29 a büntetésvégrehajtási intézményekben, külföldön pedig 35 országban 81 szavazókör lesz, ami rekordnak számít

– jelentette ki Dimitrijević, aki szerint az időeltolódás miatt négy országban, azaz Nagy-Britanniában, Portugáliában, az USA-ban és Kanadában már holnap lehet szavazni.

Ülésezik a választási bizottság

Ülésezik a választási bizottság (Forrás: választási bizottság)

Itt jegyezzük meg, hogy Koszovóban ugyanakkor nem szavazhatnak a szerbiai állampolgárok, így a koszovói szerbeknek Szerbiába kell átmenniük, ahol négy városban: Vranjéban, Kuršumlijában, Raškában és Tutinban adhatják le voksaikat.

A szerbiai választási bizottság elnöke szerint a más országokban előbb leadott szavazatok eredményét addig nem teszik közzé, amíg Szerbiában nem történik meg az urnazárás.

A mozgásképtelen és beteg emberek is szavazhatnak, akik vasárnap délelőtt 11 óráig jelentkezhetnek a helyi választási bizottságnál, amely egy háromtagú választási csoportot küld a helyszínre, ezek közül egy személy az ellenzéket képviseli.

Kiemelte, hogy az országos választási bizottságban az összes parlamenti pártnak, valamint az összes meghirdetett választási listával rendelkező politikai szervezetnek vannak képviselői.

A választási bizottság két héttel ezelőtti közlése szerint 6,5 millió szavazó jogosult arra, hogy részt vegyen a választásokon, és hivatalosan ugyanennyi szavazólapot nyomtatnak.

Ennek a számnak a pontosságára nem lehet mérget venni, miután az ország lakossága a legfrissebb népszámlálási adatok szerint 6,834 millió, vagyis a különbség a lakosság száma és a szavazásra jogosultak között mindössze 334 ezer, miközben a szerbiai statisztikai hivatal szerint a 0 és 14 közötti lakosság száma körülbelül egymillió, ők természetesen nem szavazhatnak a választásokon, így legalább félmillió szavazópolgár “lóg a levegőben”.

Várhatóan öt párt jut be a szerb parlamentbe

Várhatóan öt párt lépi át a parlamenti küszöböt, ezek a következők: a Szerb Haladó Párt, a Szerbia az erőszak ellen ellenzéki mozgalom, a Szerbiai Szocialista Párt, a Dveri-Zavetnici erősen jobboldali szövetség és a Szerbiai Demokrata Párt-Királysági Mozgalom szövetsége, a kisebbségekre más szabályok vonatkoznak

Hogyan lehet az időt húzni?

A választási bizottság elnökének szavai szerint a parlamenti választás végeredményét 96 órán, vagyis négy napon belül kihirdetik, miután az utolsó összesített eredmény beérkezik. A központi választási bizottság nem számolja a szavazólapokat, a szavazatszámlálás minden szavazókörben külön-külön történik.

Az új parlamentnek a végeredmény közzétételétől számított 30 napon belül kell megalakulnia, az új kormányalakítás határideje a parlament alakuló ülésétől számított kilencvenedik nap, hacsak valami nem jön közbe, de Szerbiában általában mindig közbejön valami.

A legutóbbi parlamenti választásokat 2022 április 3-án tartották, az igencsak népes kormányt azonban csak október 26-án sikerült létrehozni, miután Aleksandar Vučić szerb elnök július 14-én kezdte meg az egyeztetéseket a pártok képviselőivel az új kormány összetételéről.

A csúszásnak az volt az oka, hogy nem kevesebb, mint három hónapig tartott a választási folyamat, mert a dél-szerbiai Veliki Trnovacban ötször ismételték meg a szavazást.

A jelenleg ügyvivői hatáskörben működő kormánynak nem kevesebb, mint 28 minisztere volt, ebből három tárcanélküli funkcióban, ezek körülbelül egy évig voltak hivatalban rendes körülménye között, bár ez arrafelé relatív fogalom.

Kampányország

Szerbia a többpártrendszer bevezetése óta a rendkívüli választások országa lett, tizenegy alkalommal tartottak rendkívüli választásokat a mostanit is beleszámítva, a három menetrendszerinti választás mellett, így Szerbia folyamatos kampányállapotban működik.

Ez a gyakorlatban több mint egymilliárd dináros (közel tíz millió euró) költséget, függőben lévő vagy sürgősségi eljárásban elfogadott törvényeket, és kívülről nehezen nyomon követhető egyéb költekezést jelent.

A költségekkel kapcsolatos kutatásokból általában az derül ki, hogy Szerbiában egyetlen illetékes állami szerv sem rendelkezik átfogó adatokkal a választási kiadásokról, ami tág teret biztosít a találgatásoknak, pénzlenyúlásnak és csalásnak kezdve az operettpártok alakításától a szavazók megvesztegetéséig.

A költségeket nem könnyű megállapítani, mert a kormányzatok gyakran használnak közpénzeket kampánycélokra, ezzel kapcsolatban a jelenlegi vezetés valószínűleg minden létező rekordot megdöntött azáltal, hogy a szerb elnök a Szerb Haladó Párt (Srpska Napredna Stranka, SNS) mellett szállt be a kampányba, és szállt bele szinte minden más pártba.

Az elnöki kampányolással megszűnt az állam és a Szerb Haladó Párt közötti határvonal, ezáltal az SNS gyakorlatilag állampárttá lépett elő, amely minden téren nyomást gyakorol a szavazókra, ami fölött az állami szervek szemet hunynak, hiszen maguk is fontos szereplői a választási átverésnek.

A Szerb Haladó Pártnak nincs egyértelmű programszerű és ideológiai látásmódja, a „catch all” elv szerint működik, vagyis a legkülönfélébb vélemények szavazói szavaznak rá – a szélsőbaloldaliaktól a szélsőjobbosokig: a fő hívószó általában a nacionalizmus, azon belül pedig Koszovó.

Ha nagyon szigorúak akarunk lenni, akkor már most megállapíthatjuk, hogy a miloševići idők óta ez volt a legpiszkosabb választási kampány, amelynek a vasárnap születő eredménye mindennek tekinthető, csak tisztességesnek nem.

Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

56
December 17-én előrehozott választásokat tartanak Szerbiában

Mit vársz a választásoktól?Védelem és gyorsaság

EGYETLEN VPN KORLÁTLAN ESZKÖZRE KÉTFAKTOROS AZONOSÍTÁSAL, A BALK MAGAZIN AJÁNLÁSÁVAL

2022 februárjában a Windscribe a Wired UK szerint a legjobb VPN-ek közé került, a következő megállapítással: "A Windscribe mindig is a nagylelkűbb ingyenes VPN-szolgáltatók közé tartozott, de egyben az egyik legmegbízhatóbb és legköltséghatékonyabb fizetős fogyasztói VPN-szolgáltatás is."

2023 májusában az Engadget a Windscribe-ot "2023 legjobb ingyenes VPN-jének" nevezte meg, kijelentve, hogy "Kiválasztottuk a legjobb ingyenes VPN-nek a magas biztonsága és a szerveropciók széles választéka miatt más ingyenes VPN-ekhez képest."

A Windscribe megszabadít a támadóktól!

A Windscribe aktív támogatója az autoriter rezsimek által cenzúrázott információkhoz való szabad hozzáférésnek. Ezek közé az erőfeszítések közé tartozik a kiterjesztett sávszélességű ingyenes fiókok biztosítása mindenkinek, akit az ukrajnai orosz invázió érintett, valamint az ingyenes és korlátlan szolgáltatás a régió összes újságírója számára.Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava