Connect with us

Szerbia

Vučić nevével fémjelzett listával indulnak a haladók a választásokon
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

lista
A szerb elnök aláírta a Szerb Haladó Párt választási listájának támogatását, miután a listát róla nevezték el (Forrás: Pink Televízió)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

“Aleksandar Vučić – Szerbiának nem szabad megállnia”. Ezt a nevet viseli az a lista, amellyel a Szerb Haladó Párt indul a december 17-ére kiírt rendkívüli parlamenti választásokon. A párt már meg is kezdte a támogató aláírások gyűjtését, amelyekből tízezerre van szükség a választási lista hitelesítéséhez. A haladók eddig mindig szélsebesen gyűjtötték össze és adták le az aláírásokat, mert a szerbiai törvények értelmében a szavazólapon a leadási sorrend alapján szerepelnek a pártok.

Vučić is aláírta a nevét viselő listát

A szerb köztársaság elnöke maga is aláírta a róla elnevezett listát Belgrád belvárosi “Savski venac” városrészében, így annak ellenére belekeveredett a parlamenti választásokba, hogy államfőként ildomosabb lett volna távol maradnia a kampánytól, elvégre az összes szerb állampolgárt és nem egy pártot kellene képviselnie.

A szerb elnök a lista aláírásának alkalmával úgy nyilatkozott, hogy a választások jelentik a legfontosabb napot, amikor kiderül, hogy milyen politikát támogatnak a szerbiai választópolgárok, és az is láthatóvá válik, hogy a választásokat milyen nehéz körülmények között tartják, valamint hogy milyen külső, belső és regionális kihívásokkal néznek szembe.

Vučić szerint az embereknek meg kell érteniük, hogy jövőbetekintés nélkül nem lehet meglenni, majd a pártot és államot összemosva méltatta az eddig elért eredményeket.

– Az út jelentős részét sikeresen megtettük, felemeltük az országot, és most még erőteljesebben kell folytatnunk a munkát az ország biztonsága és a még alacsonyabb munkanélküliségi ráta érdekében

– mondta Vučić, amihez szerinte meg kell oldani az átlagemberek problémáit kezdve a mágneses rezonanciás mammográfok beszerzésétől az életszínvonal emeléséig. A szerb elnök azért említette a mammográfokat, mert az utóbbi időben ezeknek a beszerzésével volt tele a kormánypárti sajtó.

Vučić a választások kapcsán úgy fogalmazott, hogy mindig örül a demokratikus megmérettetésnek, amikor megfogalmazódnak a különböző programok és előkerülnek a különböző ötletek.

Ki kivel fekszik össze?

Ezt követően – államfőként – gyorsan belegázolt az ellenzékbe, amelynek egyik vezetője, Nebojša Zelenović úgy fogalmazott, hogy a “Szerbia az erőszak ellen” elnevezésű ellenzéki lista számára a választások a Vučić elleni küzdelemről szólnak. Véleménye szerint azok a listák, amelyek egyetlen személy ellen irányulnak, nem érdemlik meg az emberek bizalmát.

A szerb elnök reagált Dragan Đilasnak, a szerb Jog és Igazságosság Pártja vezéralakjának arra a nyilatkozatára, hogy kész összebútorozni a (szélső) jobboldali ellenzékkel a belgrádi városi kormányzás megszerzése érdekében, országos szinten pedig hajlandó egy technikai kormány megalapítására.

Mellékesen szólva ez a kijelentés máris szakadást okozott a szélsőjobb háza táján a Dveri (Ajtók) és a Zavetnici (Eskütevők) között.

Vučić a magát demokratikusnak nevező Európa-barát ellenzékre utalva úgy fogalmazott, hogy számukra nem jelent problémát, hogy összeálljanak a ljotićistákkal (utalás Dimitrije Ljotić volt második világháborús fasiszta kollaboráns politikusra), miközben ők (a haladók) előre jelezték hogy a radikálisokkal nem állnak össze, mert jelentős különbségek vannak a programjaik között.

A szerb elnök ezt követően gyorsan az európai útra lépett, nyilván kihasználva, és a maga javára fordítva Ursula von der Leyen minapi szerbiai látogatását.

lista

– Sándor, erre van az európai út, ne tekingess másfelé! – próbálja Ursula a “helyes útra” terelni a szerb elnököt (Forrrás: szerb elnöki Instagram)

– Úgy gondoljuk, hogy Szerbiának ugyanúgy meg kell őriznie az európai utat, mint ahogy ápolja hagyományos kapcsolatait Oroszországgal és Kínával, de mivel mi nem utasítjuk el az európai utat, mint a radikálisok, ezért velük nem társulunk a kormányzásban

– mondta a szerb elnök amivel fel is oldotta saját maga és a szavazók számára azokat az ellentmondásokat, amelyek az általa vezetett kétszínű politika között feszülnek, miközben ismételten megemlítette az imént már szóba került második világháborús politikus nevét, amivel ha nem is a fasizmussal, de mindenképpen a kollaboráns magatartással hozta összefüggésbe a balközép ellenzéket.

Ezt szolgálták azok a korábbi elnöki nyilatkozatok is, amelyek szerint az ellenzéki vezetők gyakran fordulnak meg a külföldi nagykövetségeken, mert hogy onnan kapják az utasításokat.

Ugyanakkor nem szabad elmenni szó nélkül amellett sem, hogy Vojislav Šešelj csetnikvajda, a Szerb Radikális Párt vezetője a Happy televízióban azt mondta, hogy pártja a részleges helyhatósági választásokon – beleértve ebbe Belgrádot is – közösen indul a haladókkal, amiről már beszélt Aleksandar Vučić szerb elnökkel és Ana Brnabić miniszterelnökkel, aki az utóbbi időben szép fejlődést ért el a radikalizálódás terén.

– Képviselőink szerepelnek a jelöltlistákon, a választások után pedig a végrehajtó hatalomban is részt veszünk

– nyilatkozta a Happy TV-ben Šešelj vajda, aki ezt a programok egybeesésével indokolta, viszont azt is elmondta, hogy a parlamenti választásokon külön indulnak, mert ott vannak eltérések, ami valószínűleg az európai útra vonatkoztatható, azt ugyanis a radikálisok egyértelműen elutasítják.

Az “Aleksandar Vučić – Szerbiának nem szabad megállnia” elnevezésű listát már a december 17-ére tervezett választások meghirdetésének napján aláírta Ana Brnabić szerb miniszterelnök, valamint a szerb kormány számos minisztere, köztük Miloš Vučević, a védelmi tárca vezetője is, aki névlegesen a Szerb Haladó Párt elnöke, viszont – enyhén szólva és minden kétséget kizáróan – másodhegedűs lesz a decemberi választásokkal kapcsolatos teendők terén, a munka dandárját ugyanis elvégzi helyette a szerb elnök.

A Szerb Haladó Párt este kilenc óra körül bejelentette, hogy máris hatszorosan túlteljesítették a törvényes elvárásokat, miután 66 306 aláírást gyűjtöttek össze, ami azt jelzi, hogy valószínűleg ők lesznek az elsők a szavazólapokon, mert Szerbiában ez egyébként sem lehet másként.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

56
December 17-én előrehozott választásokat tartanak Szerbiában

Mit vársz a választásoktól?

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava