Connect with us

Technológia

A bigpikcsőr és a kritikus technológiák
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

technológia
Egy kocka abból a filmből, amellyel az Európai Bizottság a kritikus technológiákkal kapcsolatos október 3-i ülését népszerűsítette az X-platformon (Screenshot)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A mai világban nagyon gyakran megtörténik, hogy a fontos értesülések elkerülik az ember figyelmét, a rázúduló és rázúdított információk tömegében ugyanis ezek elsikkadnak. A másik fontos tényező, ami miatt sokszor nem látjuk a nagy képet, az a – főként nyugaton – igen keményen kézben tartott fősodratú média. Bár ez már önmagában véve is megérne egy cikket, maradjunk annyiban, hogy az egykori “szabad világ” újságírása, amely a hiteles információra, pártatlan nézőpontra, illetve véleményszabadságra esküdött, ma már nem létezik.

A nagy kép, Rókus szerint

Ahogy innen a zágrábi konyhaasztal mellől néz ki az egész, a komplett Nyugat politikai elitjeit – beleértve az európaiakon kívül az USA-t, Kanadát és Ausztráliát – pánik kerítette hatalmába. Merthogy semmi sem megy a tervek szerint.

Az orosz gazdaság nem omlott össze a szankciók terhe alatt, a felbőszült tömeg nem követeli Putyin fejét a Vörös téren, és az ukrán tankok sem járnak Moszkva alatt.

Ugyanakkor befuccsolt a Kína ellen bevezetett technológiai embargó is, sőt a kontrára a BRICS is bemondta a rekontrát, a nemrégiben bejelentett bővüléssel, s ha más nem, az már adottnak tűnik, hogy az Egyesült Államok és a Nyugat kiszorult a Közel-Keletről, miután a kínaiak egy asztal mellé ültették Iránt és Szaúd-Arábiát.

Persze, hogy mindez még rosszabb legyen, a kollektív Nyugatnak nem csak a világgal, de saját magával is baja van.

A franciák továbbra is haragszanak az amerikaiakra, britekre és ausztrálokra a meghiúsult tengeralattjáró üzlet miatt – ha valaki nem emlékszik rá, az ausztrálok visszamondták a megrendelést, és helyette amerikai tengeralattjárók vásárlása mellett döntöttek.

A franciáknak az sem esik jól, hogy kiszorulni látszanak Afrikából – lásd Niger, Mali, Csád, stb. – és senki sem hajlandó segíteni nekik.

A németek azt sem tudják, hová kapjanak, a nagy zöldülés kellős közepén bekövetkező energetikai válság minden tervüket halomra döntötte. Plusz még jönnek a kínaiak az olcsó elektromos autókkal…

Nem is beszélve az illegális migránsok ismét meglóduló áradatáról, ami jelenleg Olaszországot látszik leginkább sújtani, de a komplett EU nyög a nyomás alatt. A migráció az USA számára is nagy gondot okoz, de Amerika messze van, így azt nemigen érzékeljük.

technológia

És akkor még erre rá jön a protekcionizmus, amit lényegében az USA kezdeményezett, mert hát miért ne? Az európaiak előbb megdermedtek, mint a nyúl a gépkocsi fényszórójának a fényében, de aztán válaszlépésekre szánták rá magukat.

Kritikus technológiák

Konkrétan, az EU valahol az év közepén meghozta az európai chipfejlesztésről szóló törvényt, amelynek keretében 43 milliárd euróval támogatják az ilyen jellegű tevékenységet, továbbá a napokban az Európai Bizottság közzétette annak a 10 kritikus technológiának a listáját, amelyet meg kíván védeni a gazdasági biztonság növelése érdekében.

A listán szereplő négy technológiát – a fejlett félvezetőket, a mesterséges intelligenciát, a kvantumot és néhány biotechnológiát, például a vakcinákat, a genomszekvenálást és a szintetikus biológiát – a legérzékenyebbnek és a tudásszivárgás legnagyobb kockázatának kitett technológiáknak írták le.

Ez a már nyilvánosságra hozott, hasonló jellegű amerikai katalógushoz mérhető, és akárcsak az amerikai dokumentum, elsősorban Kína ellen irányul.

A brüsszeli bürokraták közben nagyokat mondtak, pl. kedvencünk, Vĕra Jourová úgy nyilatkozott, hogy “az EU játékos és nem játszótér szeretne lenni”, míg Thierry Breton, a belső piacokért felelős európai biztos tagadta, hogy a listát Kína ellensúlyozása céljából állították össze, és azt mondta, hogy az európai lista “meglehetősen hasonlít” ahhoz, amit az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Japán és Ausztrália korábban felvázolt.

Breton szerint Európa alkalmazkodik az új geopolitikai realitásokhoz, megtöri a naivitás korszakát, és valódi geopolitikai hatalomként lép fel.

Ez sem jön össze

Nagy az esélye annak, hogy Kína tudományos-technológiai fejlődését már nem lehet megállítani.

Mint erről a BALK-on már értekeztünk egy ausztrál intézet által összeállított kritikus technológiákat összegező listán a Mennyei Birodalom elsöprő többséggel vezet, s a Nyugat elképzelései, amelyek értelmében a kínaiak csak utánozni tudnak, fejleszteni nem, egy újabb pofára eséshez vezetnek majd.

Úgy tetszik, senki sem emlékezik már a gyermekkori enciklopédiákra, amelyek sohasem felejtették el megemlíteni, hogy a legfontosabb technológiákat mind a kínaiak találták fel ezer, kétezer évvel ezelőtt. Mint például a papírt, a nyomdaprést, a puskaport és még sok minden mást. Miért ne tudnának ma is jeleskedni, pláne, amikor a Nyugat rákényszeríti őket az erőteljes hazai kutatásra, fejlesztésre?

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava