Connect with us

Technológia

GÉPANYA: Jön az embergyár, azaz tök jó, hogy öreg vagyok

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

embergyár, gépanya / human factory, machine-mother
Az "embergyárban" készülnek a jövő generációi az EctoLife kisfilmje szerint (Forrás: Twitter)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Az embergyárral kapcsolatos téma már egy ideje elő-előbukkan a médiában, de valójában senki sem foglalkozik komolyan vele. Nekem is úgy jutott eszembe, hogy ráfutottam a hírre, miszerint megszületett az első robotok segítségével fogant csecsemő. Az Overture Life, a műveletben résztvevő robotokat kifejlesztő startup cég reméli, hogy ez lehet az első lépés a mesterséges megtermékenyítés automatizálása felé. Tavaly tavasszal egy spermainjekció-robot indult el Barcelonából a New York-i New Hope Termékenységi Központ klinikájára, ahol egy mérnök a Sony PlayStation 5 vezérlővel beállított a robot tűt, amellyel megtermékenyítettek egy “óvatlan” petesejtet.

Két kislányt csináltak

A robotot összesen tíz petesejt megtermékenyítésére használták, és a MIT (Massachusetts Institute of Technology) jelentése szerint az eredmény egészséges embriók kialakulása, illetve két leányka születése volt.

Az elképzelés szerint ezzel a mesterséges megtermékenyítés érezhetően olcsóbb lenne, jelenleg ugyanis ezt az eljárást kézileg végzik magasan képzett szakértők és nagy laboratóriumok bevonásával.

embergyár, gépanya

Csecsemőinkubátor az embergyárban az EctiLife filmje szerint (Forrás: Twitter)

Ez így még nem kifejezetten szörnyű, sőt humánus is, mert azoknak a gyermektelen pároknak is lehetővé teszi a mesterséges megtermékenyítést, akik ezt anyagi okok miatt eddig nem engedhették meg maguknak.

Ha valaki nem tudná, mert összkomfortos barlangban töltötte az utóbbi 30-40 évet, a mesterségesen megtermékenyített petesejtet visszahelyezik az anya méhébe, és ha minden jól megy, a továbbiakban természetes módon fejlődik a baba.

Ez még távol áll az embergyártól, ahol ezeket a mesterségesen megtermékenyített petesejteket mesterséges méhbe helyezik, és ott növesztik, a gyermek “megszületéséig”.

MIAF, az embergyár?

Ezt 2022-ben nagy csinnadrattával egy berlini illetőségű molekuláris biológus és showman, Hashem Al- Ghaili cége, az EctoLife jelentette be, igaz egyelőre még csak ügyes filmecske szintjén.

A Fekete Tükör sorozatra rácáfoló embergyár éves szinten 30 ezer újszülöttet lenne (lesz?) képes legyártani, de ugyanakkor Al-Ghalili azt is pedzegeti, hogy prémium csomagot is fel tud majd ajánlani a nagyközönségnek, amelynek keretében meg tudjuk választani gyermekünk nemét, szem-, haj-, és bőrszínét, de ugyanakkor erősebbé és okosabbá is tehetjük a génszerkesztett apróságot.

Ha valaki tényleg piszokul gazdag, az megvásárolhatja a saját privát mesterséges méhét, és tetszés szerint “növelheti a családját”, amikor az neki alkalmas. Szóval ez az EctoLife-ügy inkább átverésnek tűnik, mintsem komoly dolognak – behülyítik a naivabb befektetőket, aztán szép csendesen csődbe mennek, és eltűnnek a pénzzel.

Viszont, ha még nem is ipari szinten, de mesterséges méh már létezik néhány helyen, Izraelben, az USA-ban, Hollandiában, Kínában és ki tudja még hol, mert az ilyesmit nagyon szépen el lehet dugni bárhol, akár egy nagyváros kellős közepén is, nem kell hozzá 51-es Körzet (a gyengébbek kedvéért Area-51).

És már emberdonor sem kell hozzá, lásd petesejt, spermium. Az izraeli kutatók még 2021-ben hírül adták, hogy őssejtek, illetve mesterséges méh segítségével sikerült teljesen kifejlett egér embriókat létrehozni.

Mi a helyzet Európában?

A nyilvánosan hozzáférhető források szerint legmesszebbre az Eindhoveni Műszaki Egyetem vezetése alatt működő EU-projekt jutott: Eindhoveni Műszaki Egyetem (Hollandia) – EU-támogatás: 792 500 EUR, Aacheni Egyetemi Kórház (Németország) – EU-támogatás: 831 943 EUR, Lifetec Group BV (Hollandia) – EU-támogatás: 451 875 EUR, Politecnico di Milano (Olaszország) – EU-támogatás: 400 000 EUR, Nemo Healthcare BV (Hollandia) – EU-támogatás: 399 812,50 EUR.

embergyár, gépanya

Majdnem olyan, mint az igazi, csak nem kell levinni , robotkutya az Eindhoveni Műszaki Egyetemen (Forrás: TU/e)

A projekt célja a tudósok szerint, hogy segítsék a rendkívül koraszülött babáknak a kritikus 24-28 hetes időszak túlélését. Minden nappal, amelyet a magzat a mesterséges méhben tölt a 24. hétig, túlélési esélyei nőnek.

Ha a tudós orvosok képesek a “gépanya” segítségével meghosszabbítani ezeknek a csecsemőknek a magzati fejlődését a mesterséges méhben 28 hétre, akkor a korai elhalálozás kockázatát 15%-ra csökkenthetik.

Hogy a francia hadsereg hol tart a 2020 telén bejelentett “szuperkatonák” fejlesztésével, közérthető okok miatt nem tudjuk.

Kell ez nekünk?

Szerintünk nem, mert a társadalomra gyakorolt hatása kiszámíthatatlan és beláthatatlan.

Ezt a kérdéskört már néhányszor körüljárták a sci-fi írói, Huxley-tól a Mátrixig, meg ugye ott van a fent említett Fekete Tükör-sorozat, és az ezek által festett kép egyik esetben sem teljesen vidám.

Lesz-e embergyár? Természetesen lesz, akármennyire is tiltakoznánk ellene.

Ha szerencsénk lesz, időközben megnyitjuk a világűr betelepítésének programját és akkor ez az egész nem is lesz olyan szörnyű, mert természetes úton nem tudunk elég telepest prezentálni.

Arról nem is beszélve, hogy jól jön majd az embergyár, ha a galaxis esetleg nem kifejezetten békés hely, és fegyverrel kell majd utat nyitni benne. Mindenesetre nagyon örülök neki, hogy – valószínűleg – én ezt már nem érem meg.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

English

MACHINE MOTHER: The human factory is coming, which means it’s great that I’m old

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

embergyár, gépanya / human factory, machine-mother
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

The topic of the human factory has been popping up in the media for some time now, but no one is really taking it seriously. I myself came across a piece of news stating that the first baby conceived with the help of robots has been born. Overture Life, the startup developing the robots involved in the process, hopes that this could be the first step towards automating artificial insemination. Last spring, a sperm injection robot was launched from Barcelona to the New Hope Fertility Center clinic in New York, where an engineer used a Sony PlayStation 5 controller to set the robot’s needle and fertilize an “unprotected” egg.

They created two baby girls

They used the robot to fertilize a total of ten eggs, and according to a report by MIT (Massachusetts Institute of Technology), the result was healthy embryos and the birth of two baby girls.

The idea is that this automated process would be significantly cheaper than the current method, which involves highly trained experts and large laboratories performing the procedure manually.

embergyár, gépanya

Csecsemőinkubátor az embergyárban az EctiLife filmje szerint (Forrás: Twitter)

This is not particularly terrible, in fact, it’s humane, as it allows childless couples who could not afford it before to have access to artificial insemination.

For those who may not know, because they’ve been living in a fully comfortable cave for the last 30-40 years, an artificially fertilized egg is placed back into the mother’s womb, and if all goes well, the baby develops naturally from that point on.

However, this is still far from the human factory, where these artificially fertilized eggs are placed in an artificial womb and grown there until the baby is “born.”

WTF is the human factory?

In 2022, a Berlin-based molecular biologist and showman, Hashem Al-Ghaili, and his company EctoLife, announced this with great fanfare, albeit still only at the level of a clever movie.

The human factory, which would refute the Black Mirror series, could produce 30,000 newborns per year. But Al-Ghalili also suggests that he can offer a premium package to the public, allowing them to choose the sex, eye color, hair color, skin color of their child, and even make them stronger and smarter through gene editing.

If someone is really filthy rich, they can buy their own private artificial womb and “expand their family” as they see fit when the time is right. So, the EctoLife case seems more like a scam than a serious matter – they deceive the more naive investors, then quietly go bankrupt and disappear with the money.

However, although not yet on an industrial scale, artificial wombs already exist in some places, such as Israel, the United States, the Netherlands, China, and who knows where else, as such things can be hidden very nicely anywhere, even in the middle of a big city without the need for Area 51.

And now, there is no need for human donors, as seen with eggs and sperm. Israeli researchers announced in 2021 that they were able to create fully developed mouse embryos with the help of stem cells and artificial wombs.

What about Europe?

According to publicly available sources, the EU project led by Eindhoven University of Technology has made the most progress: Eindhoven University of Technology (Netherlands) – EU funding: 792,500 EUR, University Hospital Aachen (Germany) – EU funding: 831,943 EUR, Lifetec Group BV (Netherlands) – EU funding: 451,875 EUR, Politecnico di Milano (Italy) – EU funding: 400,000 EUR, Nemo Healthcare BV (Netherlands) – EU funding: 399,812.50 EUR.

embergyár, gépanya

Majdnem olyan, mint az igazi, csak nem kell levinni , robotkutya az Eindhoveni Műszaki Egyetemen (Forrás: TU/e)

According to scientists, the goal of the project is to help extremely premature babies survive the critical 24-28 week period. Every day that the fetus spends in the artificial womb until the 24th week increases its chances of survival.

If doctor-scientists can extend the fetal development of these babies in the artificial womb to 28 weeks with the help of the “machine mother,” they can reduce the risk of early mortality to 15%.

For understandable reasons, we do not know where the French army stands with the development of “super soldiers” announced in winter 2020.

Do we need this?

We don’t think so, because its impact on society is unpredictable and unforeseeable.

This issue has been explored several times by science fiction writers, from Huxley to The Matrix, and of course, there is the aforementioned Black Mirror series, and in none of these cases is the picture painted completely happy.

Will there be a human factory? Of course, there will be, no matter how much we protest against it. 

If we are lucky, we will open a program to settle the galaxy in the meantime, and then all of this will not be so terrible because we cannot present enough settlers naturally. 

Not to mention that the human factory will come in handy if the galaxy is not a particularly peaceful place, and we will need to open up a way with weapons. In any case, I am very happy that I probably will not live to see it.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava