Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Egyesült Államok

KIBERBIZTONSÁG: Csak védelmi célokat szolgál az új horvát-amerikai kiberbiztonsági központ, ha minden igaz

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kiberbiztonsag
A cikk meghallgatása

Az Egyesült Államok hathatós segítségével, Horvátország új katonai kibernetikai-biztonsági Operatív Központot hoz létre Zágrábban. Bár az ezzel kapcsolatos szerződést még a múlt hónapban írták alá, a zágrábi Telegram internetes portálnak csak most sikerült néhány konkrétumot megtudni. Arra azonban nem derült fény, hogy valóban csak egyirányú lesz-e a tevékenység, és hogy ez jelent-e katonai kémkedést.

Növekvő veszélyeztetettség

Az új Operatív Központ felállításának költségei 5 millió dollárra rúgnak, ebből az Egyesült Államok 4,2 millió dollárt biztosít, a fennmaradó összeget pedig a horvát kormány állja.

A tervek szerint a központ a hadtudományi karból hadtudományi egyetemmé átszerveződő, Dr. Franjo Tuđman nevét viselő intézmény keretében működik, és egy mobil egységgel is rendelkezik majd.

Matt Denny, az amerikai hadsereg ezredese, a Telegramnak nyilatkozva kifejtette, hogy az új Operatív Központ legfontosabb feladata a veszélyeztetettség felmérése, a kibertámadások elemzése és a horvát katonai hálózatok ellenálló képességének növelése lesz.

Egyúttal a központ rendelkezik majd “kibernetikai forenzikus” készséggel is, vagyis választ tud adni arra, hogy tulajdonképpen mi is történt egy-egy támadás esetében.

Denny ezredes egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a nemzeti hálózatok – amelyek a katonai hálózatokon kívül magukba foglalják a banki, az energetikai, az egészségügy és a közigazgatás rendszereket – évről-évre növekvő veszélynek vannak kitéve.

A hackereké és az “ellenhackereké” a jövő

A klasszikus hackertevékenység mellett – amikor egyének próbálnak hozzáférni a hálózatok egyes részeihez, csomópontjaihoz – mindinkább terjed a kiberbűnözés, amely elsősorban anyagi haszonra próbál szert tenni csalás vagy zsarolás útján, aggasztóan növekszik az egyes államok támogatását élvező hackercsoportok tevékenysége is, amelyek a hírszerzői tevékenység mellett a hálózatok, a rendszerek gyenge pontjait igyekeznek kipuhatolni.

Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb gondot okoznak a közösségi médiában az olvasói megjegyzések segítségével folytatott dezinformációs hadjáratok, amelyek segítségével egyes érdekcsoportok a közvéleményt próbálják céljaiknak megfelelően befolyásolni, vagy egyszerűen nyugtalanságot, elégedetlenséget igyekeznek kiváltani a lakosság körében.

Az ilyen és hasonló fenyegetésekkel szemben fellépő Operatív Központ jelentőségét egyúttal az is növeli, hogy nyitott lesz a civil szektorból érkező szakemberek előtt is, tanáccsal, továbbképzéssel segítve munkájukat.

Denny ezredes nyilatkozata folyamán arra is kitért, hogy a központ mellett, tervezik egy mobil egység felállítását is, amely bárhová képes elkísérni a horvát csapatokat, és biztosítani kibernetikai védelmüket.

A horvát honvédelmi minisztérium annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a “gyorsreagálású kibervédelmi egység” nemcsak a horvát katonai és civil szektor védelmében tud majd segítséget nyújtani, hanem a NATO vagy az EU keretében a szövetséges államoknak is, amennyiben erre szükség mutatkozik.

Mindez szép, de hol vannak a megfelelő emberek?

Az örökké gyanakvó újságírók, köztük e sorok írója is, fenntartásokkal fogadták az Operatív Központ felállításának hírét, arra ugyanis sem az amerikai, sem a horvát fél nem tért ki, hogy ki fog az új létesítményben dolgozni.

Közismert ugyanis, hogy Horvátországban sem az állami, sem a katonai szektor nem tudja felvenni a versenyt a magánszektorral, ha a meglehetősen kis számú számítógépes biztonsági szakember alkalmazásáról van szó.

Bár nyilvánvalóan akadnak néhányan, akiket hazafias indítékok vezérelnek, a szakemberek, a kiváló szakemberek zöme azonban elsősorban saját hasznát nézi, és oda szegődik, ahol a legkedvezőbb feltételeket ígérik neki.

Miután Horvátország eltörölte a sorkatonaságot, még arra sem számíthatnak, hogy az ígéretes ifjoncokat besorozzák, és ez úton biztosítják a magasan szakképzett munkaerőt, még ha rövid időre is.

De azért ne feledjük, mindig van az a pénz, vagy akad élethelyzet, amitől korpás lesz a haj. Vagy netalán a “munkaerőt” is az amerikaiak adják?

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava