Connect with us

Koszovó

Lelőttek egy rendőrt Koszovóban, akár magyar katonák élete is veszélybe kerülhet
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szerb bandák rendőr
A lövöldözés helyszíne, délelőtt sem hallgattak el a fegyverek (Screenshot)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A koszovói rendőrség közleménye szerint hajnalban fél három körül az Észak-Mitrovicától északra lévő Banjska (albánul Bajnskë) településnél fegyveres támadás érte a koszovói rendőröket. A lövöldözés következtében egy rendőr meghalt, egy pedig megsebesült. Banjska annak a Zvečannak a közelében van, ahol május végén a szerbek összetűztek a KFOR-erőkkel, akkor magyar katonák is megsérültek. Az éjszaka kezdődött lövöldözés délelőtt is tartott, aminek következtében a koszovói hatóságok két átkelőnél is leállították a belépést a Szerbiából korábban önhatalmúlag kivált országba. Az első koszovói jelentések egyaránt nevezik az esetet terror- és bűncselekménynek, de minden bizonnyal az előbbiről van szó, egyrészt mert a támadás rendőrök ellen irányult, másrészt pedig nagy valószínűséggel politikailag motivált cselekményről van szó. Az útonállásos módszer egyébként már a korábbi szerb akciókból jól ismert, visszanyúlva egészen a kilencvenes évekig.

Több helyről is lőttek a rendőrökre

A koszovói közlemény szerint a koszovói határrendőrség gyorsreagálású egysége a rendőri feladatok ellátása közben reggel fél három körül azt tapasztalta, hogy ismeretlen tettesek Bajnskë község bejáratánál két rendszám nélküli nehéz teherautót helyeznek el az ottani hídon, és ezzel lezárták a faluba vezető utat.

Ezért a zvečani rendőrkapitányság rendészeti osztálya három egységet küldött a helyszínre, ám amikor a rendőrök kiérkeztek, ismeretlenek több irányból is tüzet nyitottak és kézigránátokat dobtak rájuk, miközben aknavetőkkel is lőtték őket.

A közlemény szerint a rendőri egységek viszonozták a tüzet, és visszaverték a támadást, hogy megteremtsék a feltételeket a segélynyújtáshoz és a lelőtt vagy meglőtt kollégáik visszavonásához.

A sérült rendőröket kivonták a helyszínről és az albán lakosságú dél-mitrovicai regionális kórházba szállították, vagyis nem a szerbek által ellenőrzött észak-mitrovicai kórházba vitték őket, amely némileg közelebb lett volna.

szerb bandák rendőr

Rendőri ellenőrzés a Banjskába vezető úton (Forrás: KosovoOnline)

A térségben délelőtt sem nyugodott le a helyzet, tizenegy óra körül ugyanis még mindig lövések zaját lehetett hallani, egyelőre nem világos, hogy az újabb lövéseket ki adta le és miért.

Banjska bejáratánál a koszovói különleges rendőri erők páncélozott járművei és egy Eulex gépkocsi látható, a KFOR délelőtt nem jelent meg a helyszínen.

Tovább komplikálja a helyzetet, hogy a KFOR Koszovó északi részén, éppen az érintett térségben hadgyakorlatot tervez, amellyel Belgrádnak szeretnék üzenni, hogy megvédik az északi szerb övezetet.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a májusban lejátszódott zvečani eseményekkel a belgrádi vezetés által támogatott koszovói szerbek a KFOR-on keresztül a NATO-val húztak ujjat, csak erről senki nem beszél, viszont aligha kétséges, hogy szerb részről ugyanazok a struktúrák állnak a mostani események mögött, mint négy hónappal ezelőtt, így a magyar katonák biztonsága, végső soron pedig az élete ismételten veszélybe kerülhet.

Kurti szerint szerb bandák követték el

Albin Kurti koszovói miniszterelnök szerint a maszkokat viselő támadók profik, és nehézfegyverekkel is fel vannak fegyverkezve. A koszovói miniszterelnök bűnözői és terrorista támadásnak minősítette az esetet.

Véleménye szerint a hivatalos Belgrád politikai, pénzügyi és logisztikai támogatásával szervezett bűnözők támadták meg Koszovót.

Kurti egyúttal hangsúlyozta, hogy a koszovói kormány és az állami intézmények készek összehangoltan válaszolni a bűnözésre és a bűnözőknek, valamint a terrorra és a terroristáknak.

Az Egyesült Államokban tartózkodó Vjosa Osmani koszovói elnök szintén szerb bűnözői bandákat vádolt meg a támadással, és bejelentette, hogy azonnal hazaindul.

szerb bandák rendőr

Jeff Hovenier, az Egyesült Államok pristinai nagykövete közben határozottan elítélte a koszovói rendőrség elleni szervezett, erőszakos támadásokat, és megjegyezte, hogy a koszovói rendőrség teljes és legitim felelősséggel tartozik Koszovóban a jogállamiság megteremtéséért.

A nagykövet részvétét fejezte ki a szolgálat közben megölt koszovói rendőrőrmester családjának, és hangsúlyozta, hogy az elkövetőket felelősségre kell vonni, és bíróság elé kell állítani.

Szerb részről a déli órákig hivatalosan senki sem szólalt meg, viszont megjegyzendő, hogy az előző napokban erőteljes katonai mozgást lehetett látni a koszovói határral szomszédos területeken, amivel kapcsolatban a szerb elnök úgy nyilatkozott, hogy harci készültséget ugyan nem rendelt el, viszont fokozták a katonákat készségeinek fejlesztését.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava