Connect with us

Szerbia

Leváltják-e az amerikaiak által megszankcionált szerb titkosszolgálati vezetőt?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szankció Aleksandar Vulin
HELYCSERÉS FOLYTATÁS: A tavalyi kormányalakítás során a szerb elnök két nélkülözhetetlen embere helyet cserélt egymással, Aleksandar Vulin lett a BIA új igazgatója, Bratislav Gašić pedig az ország belügyminisztere (Forrás: BIA)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Erre a kérdésre keresi a választ a szerbiai ellenzéki Danas hírportál, amely nyilván szívesen látna egy ilyen fordulatot, viszont nem szokott alaptalanul találgatni. A lapnak több szakértő is úgy nyilatkozott, hogy az amerikai szankciókkal összefüggésben Washingtonban túl súlyos vádak merültek fel Aleksandar Vulinnal szemben, ezért gondolkodhatnak Szerbiában a legfelsőbb szinten a Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség igazgatójának leváltásáról, akit egy magyar drogkereső rendőrkutya is megugatott.

Haladó politikus válthatja

A Danas beszámolója szerint Aleksandar Vulin szinte biztosan távozik a BIA éléről, helyére valaki a Szerb Haladó Párt tagjai közül kerül, míg a BIA igazgatóhelyettesi posztja a Szerbiai Szocialista Párt ölébe hullhat.

Az igazgatóhelyettesi posztot eddig senki sem töltötte be, Vulin ugyanis helyettes nélkül dolgozott.

A Danas azt írja, hogy az új titkosszolgálati vezető kinevezésének időpontja egyelőre nem ismert, de hamarosan nyilvánosságra hozzák.

A szerbiai közösségi médiában az a hír járja, hogy Vulin helyére Marko Đurić kerül, aki jelenleg Szerbia amerikai nagykövete, és aki Aleksandar Vučić egyik legközelebbi bizalmasa, közösen “koszovóztak”, amikor Đurić a szerb kormány koszovói irodájának a vezetője volt.

Marko Đurić hazahívása akkor is szóba került, amikor Nikola Selaković volt külügyminiszter menesztését tervezték. A szerb (Tabloid) és horvát (HOP) nacionalista portálok korábban azt írták, hogy másságuk révén Marko Đurić, Nikola Selaković és Aleksandar Vulin a szerb elnök szeretői, ráadásul Vulin még súlyos kábítószerfogyasztó is.

– Vigyázat, Vulin csak egy drogos bolond, egy szemernyi erkölcs nélkül, aki fekete dzsipből beszél a munkavállalók jogairól és a szociális jólétről az éhező embereknek

– jelentette ki évekkel ezelőtt – amikor Vulin még szociális miniszter volt – Đorđe Višekruna, akit a Tabloid úgy mutatott be, mint Aleksandar Vučić egykori közeli munkatársát és barátját, és aki ellen nem sokkal később Budapesten ismeretlenek állítólag merényletet kíséreltek meg.

Nem sokkal később a szerb kormánypárti sajtó az ellenzék legbrutálisabb szóvivőjének nevezte Višekrunát, és azzal vádolta meg, hogy a szerb elnök meggyilkolására szólított fel, akkortájt a szerb kormánypropaganda az ilyen hírek terjesztéséből sportot csinált.

Vulin és a szankciók

Vulin a társutas Szocialista Mozgalom nevet viselő operettpárt vezetője volt mielőtt tavaly december elején átvette a polgári titkosszolgálat igazgatói posztját, ezt követően lemondott elnöki tisztségéről, és befagyasztotta párttagságát, jelentsen ez bármit is.

Az említett belgrádi hírportál arra emlékeztetett, hogy Vulin sokáig nem jelent meg és nem szólalt meg a nyilvánosság előtt, a hallgatás fala pedig határozottan bebetonozódott, amióta az USA szankciókat vezetett be ellene hivatali visszaélés, valamint állítólagos kábítószer- és fegyverkereskedelem miatt.

Egy titkosszolgálati vezetőnek nem feltétlenül feladata, hogy járja a baráti tévéstúdiókat, mint ahogy azt Vulin tette védelmi- vagy belügyminiszter korában, viszont az is tény, hogy a vele szemben bevezetett szankciókat követően sem szólalt meg.

Helyette a szerb elnök reagált az amerikai döntésre, Aleksandar Vučić úgy nyilatkozott, hogy a BIA igazgatója elleni amerikai szankciókért őt terheli a felelősség, mert “nem vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben”.

A szerb elnök úgy fogalmazott, hogy ha ő egy nappal korábban elrendelte volna a Moszkva elleni szankciókat, akkor az amerikaiak békén hagyják Vulint.

Vučić úgy vélte, hogy a Vulin elleni szankcióknak semmi közük a fegyver- és drogkereskedelemhez, ugyanakkor megjegyezte, hogy ha bármilyen releváns információt kapnak (az amerikaiaktól), akkor eljárást indítanak Vulin ellen.

Nem fér bele a szerb aranykorba

Božo Prelević ügyvéd, aki a 2000-ben bekövetkezett fordulatot követően néhány hónapig maga is miniszterkedett, azt mondta, hogy a szervezett bűnözéshez való kötődés, a korrupció és az egyéb vádak nagyon kellemetlenek egy ország számára, amely az “aranykorát” éli.

Prelević szerint teljesen mindegy, hogy személy szerint Vulin kicsoda, az viszont egy hülyeségekkel szórakoztatott nemzet tragédiája, hogy valaki (a szerb elnök) őt nevezze ki a BIA élére.

Srđan Milivojević, a Demokrata Párt egyik leghangosabb parlamenti képviselője közben úgy vélte, hogy jobb helyeken, vagyis normális országokban ilyen vádakat követően egy minisztert nem csak leváltanak, hanem bíróság elé is állítanak.

Milivojević szerint Vučić biztosan talál majd Vulin helyett valaki mást, aki ugyanolyan inkompetens és kompromittált, mint a BIA jelenlegi vezetője, és akinek úgy kell majd tennie, mintha irányítaná a szolgálatot, amely már rég kicsúszott minden ellenőrzés alól.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia2 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava