Connect with us

Szerbia

Sándor 2 köztörvényes és politikai bűnök miatt került amerikai szankciók alá

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Sándor OFAC
Aleksandar Vulin (alias Sándor 2) az Oroszországnak tett szolgálatokért plecsnit is kapott, most meg az amerikaiaktól szankciókat

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Az Egyesült Államok szankciók alá helyezte Aleksandar Vulint, a szerbiai polgári titkosszolgálat vezetőjét, akit kábítószer-kereskedelemben való részvétellel gyanúsítanak, és az orosz befolyás kiterjesztésével vádolnak. A BALK által néha Sándor 2 néven is emlegetett Vulin a szerb világ szószólója, és Szerbia uniós csatlakozásának leghangosabb ellenzője, aki még belügyminiszter korában elrendelte az akkortájt Belgrádban tartózkodó Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki politikus lehallgatását. Hazatérését követően egy moszkvai bíróság hazaárulás vádjával 25 év börtönre ítélte Kara-Murzát, miután Sándorunk bemószerolta Nyikolaj Patrusevnél, az orosz biztonsági tanács titkáránál, amiért orosz plecsnit is kapott. Patrusev és Vulin két és fél évvel ezelőtt tartott moszkvai találkozója alkalmával állítólag a legszigorúbb titoktartás mellett munkacsoportot hozott létre a (Washington által inspirált) „színes forradalmak” letörésére, beleértve ebbe a tömegtüntetések megakadályozását és az ellenzéki aktivisták vegzálását.

Sándor 2 előélete

Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának Külföldi Vagyonellenőrzési Hivatala (OFAC) szankciókat rendelt el Aleksandar Vulin, a szerbiai Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség jelenlegi igazgatója, volt bel- és védelmi miniszter ellen.

Az említett tárca által kiadott közlemény szerint Vulin tetteivel elősegítette a korrupciót a szerbiai kormányzati intézményeken belül, és többek között részt vett egy kábítószer-kereskedő hálózat tevékenységében.

Az intézkedés eredményeképpen Vulin minden olyan vagyona és vagyoni érdekeltsége, amely az Egyesült Államokban van, vagy amerikai személyek birtokában vagy ellenőrzése alatt áll, zárolásra kerül, és azt be kell jelenteni az OFAC-nál.

Az Egyesült Államokban tartózkodó (vagy az Egyesült Államokon áthaladó) amerikai személyek minden olyan tranzakciója, amely Vulin tulajdonát vagy a tulajdonában lévő érdekeltségeket érinti, tilos, kivéve, ha erre engedélyt kaptak.

Ezenkívül a szankcionált személlyel bizonyos ügyleteket vagy tevékenységeket folytató pénzügyi intézmények és más személyek szankcióknak tehetik ki magukat.

Vulin tavalyig a kormányzó Szerb Haladó Párttal szövetséges kis újvidéki pártot, a Szocialisták Mozgalmát (Pokret socijalista) vezette, a kilencvenes években Mira Marković (Slobodan Milošević felesége) szélsőbaloldali pártjának, az Egyesült Jugoszláv Baloldalnak (Jugoslovenska Udruzena Levica, JUL) a szóvivője volt.

A “szerb világ” mentoraként is ismert Vulin a jelenlegi szerb elnök Aleksandar Vučić, vagyis Sándor 1 hatalomra kerülésével párhuzamosan került vissza a politikai életbe, 2012 óta a szerb kormányban több fontos tisztséget töltött be, 2017 és 2020 között védelmi miniszter, 2020 és 2022 között pedig belügyminiszter volt.

Sokáig foglalkozott a migráció kérdésével, ami még a 2010-es évek közepén került hozzá, amikor munkaügyi és szociális miniszter volt, aztán rajta maradt, mint szamáron a fül, és csak azt követően vált meg tőle, hogy körülbelül fél évvel ezelőtt a szerbiai polgári titkosszolgálat, a Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (Bezbednosna Informativna Agencija, BIA) élére került.

Január közepén egy belgrádi ügyvéd, Čedomir Stojković két feljelentést is tett Aleksandar Vulin ellen, az egyikben azzal vádolta meg, hogy többed magával – beleértve Alekszandr Bocan-Harcsenko orosz nagykövetet is – szerb állampolgárokat mozgósított az Ukrajna elleni háborúba, a másik szerint Vulin az általa vezetett titkosszolgálati alkalmazottaknak olyan instrukciókat, parancsokat és direktívákat adott, hogy ne hajtsák végre az orosz paramilitáris és parahírszerző szervezetnek nevezett Wagner Csoport szerbiai tevékenységének felszámolására irányuló munkát.

A belgrádi főügyészség rekordidő alatt elutasította a két feljelentést, amivel átvitt értelemben, és talán nem csak átvitt értelemben legalizálta a Wagner Csoporttal történő együttműködést, illetve nem tartotta aggályosnak az ilyen tevékenységet Szerbiában.

Mivel vádolják?

Az amerikai pénzügyminisztérium szerint Aleksandar Vulin érintett a nemzetközi szervezett bűnözésben, illegális kábítószer-ügyletekben és a közhivatallal való visszaélésben.

Vulin kölcsönösen előnyös kapcsolatot ápolt az Egyesült Államok által már “megszankcionált” szerb fegyverkereskedővel, Slobodan Tešićtyel, és segítette abban, hogy Tešić illegális fegyverszállítmányai szabadon mozoghassanak Szerbia határain keresztül.

Az OFAC szerint Aleksandar Vulin megnevezése aláhúzza az Egyesült Államok eltökéltségét, hogy felelősségre vonja azokat, akik olyan korrupt ügyletekben vesznek részt, amelyek a nyugat-balkáni béke és stabilitás rovására mennek, és saját politikai céljaikat és személyes érdekeiket szolgálják.

A sajtóközleményben az áll, hogy Vulin tettei elősegítették a korrupciót a Szerbiát irányító intézményekben. Bűnös cselekedetei közé tartozik, hogy személyes haszonszerzésre használta a hatalmát, beleértve ebbe a kábítószer-kereskedelemben való részvételt is.

Közéleti pozícióit ugyanakkor Oroszország támogatására használta fel, elősegítve Oroszország rosszindulatú tevékenységét, amely rontja a Nyugat-Balkán biztonságát és stabilitását, és platformot biztosít Oroszország számára, hogy növelje befolyását a régióban.

Az OFAC szerint Vulin felelős vagy bűnrészes a Nyugat-Balkánnal kapcsolatos korrupcióért, közvetlenül vagy közvetve részt vett benne, beleértve a kormányzati szinten folyó jelenlegi vagy korábbi időszakban folytatott korrupciót, például a közvagyon hűtlen kezelését, magánvagyon kisajátítását személyes haszonszerzésre vagy politikai célokra, de ide sorolható a vesztegetés is.

A sajtóközleményben az áll, hogy Vulin tettei elősegítették a korrupciót Szerbia kormányzó intézményeiben. Ezek közé a cselekedetek közé tartozik, hogy személyes haszonszerzés céljából kihasználta a hatalmát, beleértve a kábítószer-kereskedelemben való részvételt is.

Közéleti pozícióit Oroszország támogatására használta fel, elősegítve Oroszország rosszindulatú tevékenységét, amely rontja a Nyugat-Balkán biztonságát és stabilitását, valamint platformot biztosít Oroszország számára, hogy növelje befolyását a régióban.

Tekintettel arra, hogy Sándor 2, azaz Aleksandar Vulin az utóbbi tíz évben Sándor 1, vagyis Aleksandar Vučić egyik legközelebbi munkatársa volt, az utóbbi öt évben pedig a legfontosabb tárcákat vezette a szerb kormányokban, felvetődhet a szerb elnök felelőssége is, ha tudott Vulin viselt dolgairól, de nem lépett fel ellenük, akkor azért, ha viszont nem tudott róla, akkor azért, hiszen ő állította össze a kilencvenes évekre hajazó “retró szerb kormányt”, így miniszterelnökként ő is érintett.

A jelek szerint egyre inkább recseg-ropog a szerb kormány, amelynek az eresztékeit meglazították az utóbbi időben történt események, a féktelen koszovózás vagy a grandomániás nagygyűlésesdi, amihez hozzájárultak a néhány párt kivételével nyugati értelemben demokratikusnak aligha nevezhető ellenzék nagygyűlései is.

Mindebből következik, hogy hosszú és forró lesz ez a nyár Szerbiában.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország18 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia4 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava