Connect with us

Szerbia

Sándor 2 köztörvényes és politikai bűnök miatt került amerikai szankciók alá

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Sándor OFAC
Aleksandar Vulin (alias Sándor 2) az Oroszországnak tett szolgálatokért plecsnit is kapott, most meg az amerikaiaktól szankciókat
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Az Egyesült Államok szankciók alá helyezte Aleksandar Vulint, a szerbiai polgári titkosszolgálat vezetőjét, akit kábítószer-kereskedelemben való részvétellel gyanúsítanak, és az orosz befolyás kiterjesztésével vádolnak. A BALK által néha Sándor 2 néven is emlegetett Vulin a szerb világ szószólója, és Szerbia uniós csatlakozásának leghangosabb ellenzője, aki még belügyminiszter korában elrendelte az akkortájt Belgrádban tartózkodó Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki politikus lehallgatását. Hazatérését követően egy moszkvai bíróság hazaárulás vádjával 25 év börtönre ítélte Kara-Murzát, miután Sándorunk bemószerolta Nyikolaj Patrusevnél, az orosz biztonsági tanács titkáránál, amiért orosz plecsnit is kapott. Patrusev és Vulin két és fél évvel ezelőtt tartott moszkvai találkozója alkalmával állítólag a legszigorúbb titoktartás mellett munkacsoportot hozott létre a (Washington által inspirált) „színes forradalmak” letörésére, beleértve ebbe a tömegtüntetések megakadályozását és az ellenzéki aktivisták vegzálását.

Sándor 2 előélete

Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának Külföldi Vagyonellenőrzési Hivatala (OFAC) szankciókat rendelt el Aleksandar Vulin, a szerbiai Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség jelenlegi igazgatója, volt bel- és védelmi miniszter ellen.

Az említett tárca által kiadott közlemény szerint Vulin tetteivel elősegítette a korrupciót a szerbiai kormányzati intézményeken belül, és többek között részt vett egy kábítószer-kereskedő hálózat tevékenységében.

Az intézkedés eredményeképpen Vulin minden olyan vagyona és vagyoni érdekeltsége, amely az Egyesült Államokban van, vagy amerikai személyek birtokában vagy ellenőrzése alatt áll, zárolásra kerül, és azt be kell jelenteni az OFAC-nál.

Az Egyesült Államokban tartózkodó (vagy az Egyesült Államokon áthaladó) amerikai személyek minden olyan tranzakciója, amely Vulin tulajdonát vagy a tulajdonában lévő érdekeltségeket érinti, tilos, kivéve, ha erre engedélyt kaptak.

Ezenkívül a szankcionált személlyel bizonyos ügyleteket vagy tevékenységeket folytató pénzügyi intézmények és más személyek szankcióknak tehetik ki magukat.

Vulin tavalyig a kormányzó Szerb Haladó Párttal szövetséges kis újvidéki pártot, a Szocialisták Mozgalmát (Pokret socijalista) vezette, a kilencvenes években Mira Marković (Slobodan Milošević felesége) szélsőbaloldali pártjának, az Egyesült Jugoszláv Baloldalnak (Jugoslovenska Udruzena Levica, JUL) a szóvivője volt.

A “szerb világ” mentoraként is ismert Vulin a jelenlegi szerb elnök Aleksandar Vučić, vagyis Sándor 1 hatalomra kerülésével párhuzamosan került vissza a politikai életbe, 2012 óta a szerb kormányban több fontos tisztséget töltött be, 2017 és 2020 között védelmi miniszter, 2020 és 2022 között pedig belügyminiszter volt.

Sokáig foglalkozott a migráció kérdésével, ami még a 2010-es évek közepén került hozzá, amikor munkaügyi és szociális miniszter volt, aztán rajta maradt, mint szamáron a fül, és csak azt követően vált meg tőle, hogy körülbelül fél évvel ezelőtt a szerbiai polgári titkosszolgálat, a Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (Bezbednosna Informativna Agencija, BIA) élére került.

Január közepén egy belgrádi ügyvéd, Čedomir Stojković két feljelentést is tett Aleksandar Vulin ellen, az egyikben azzal vádolta meg, hogy többed magával – beleértve Alekszandr Bocan-Harcsenko orosz nagykövetet is – szerb állampolgárokat mozgósított az Ukrajna elleni háborúba, a másik szerint Vulin az általa vezetett titkosszolgálati alkalmazottaknak olyan instrukciókat, parancsokat és direktívákat adott, hogy ne hajtsák végre az orosz paramilitáris és parahírszerző szervezetnek nevezett Wagner Csoport szerbiai tevékenységének felszámolására irányuló munkát.

A belgrádi főügyészség rekordidő alatt elutasította a két feljelentést, amivel átvitt értelemben, és talán nem csak átvitt értelemben legalizálta a Wagner Csoporttal történő együttműködést, illetve nem tartotta aggályosnak az ilyen tevékenységet Szerbiában.

Mivel vádolják?

Az amerikai pénzügyminisztérium szerint Aleksandar Vulin érintett a nemzetközi szervezett bűnözésben, illegális kábítószer-ügyletekben és a közhivatallal való visszaélésben.

Vulin kölcsönösen előnyös kapcsolatot ápolt az Egyesült Államok által már “megszankcionált” szerb fegyverkereskedővel, Slobodan Tešićtyel, és segítette abban, hogy Tešić illegális fegyverszállítmányai szabadon mozoghassanak Szerbia határain keresztül.

Az OFAC szerint Aleksandar Vulin megnevezése aláhúzza az Egyesült Államok eltökéltségét, hogy felelősségre vonja azokat, akik olyan korrupt ügyletekben vesznek részt, amelyek a nyugat-balkáni béke és stabilitás rovására mennek, és saját politikai céljaikat és személyes érdekeiket szolgálják.

A sajtóközleményben az áll, hogy Vulin tettei elősegítették a korrupciót a Szerbiát irányító intézményekben. Bűnös cselekedetei közé tartozik, hogy személyes haszonszerzésre használta a hatalmát, beleértve ebbe a kábítószer-kereskedelemben való részvételt is.

Közéleti pozícióit ugyanakkor Oroszország támogatására használta fel, elősegítve Oroszország rosszindulatú tevékenységét, amely rontja a Nyugat-Balkán biztonságát és stabilitását, és platformot biztosít Oroszország számára, hogy növelje befolyását a régióban.

Az OFAC szerint Vulin felelős vagy bűnrészes a Nyugat-Balkánnal kapcsolatos korrupcióért, közvetlenül vagy közvetve részt vett benne, beleértve a kormányzati szinten folyó jelenlegi vagy korábbi időszakban folytatott korrupciót, például a közvagyon hűtlen kezelését, magánvagyon kisajátítását személyes haszonszerzésre vagy politikai célokra, de ide sorolható a vesztegetés is.

A sajtóközleményben az áll, hogy Vulin tettei elősegítették a korrupciót Szerbia kormányzó intézményeiben. Ezek közé a cselekedetek közé tartozik, hogy személyes haszonszerzés céljából kihasználta a hatalmát, beleértve a kábítószer-kereskedelemben való részvételt is.

Közéleti pozícióit Oroszország támogatására használta fel, elősegítve Oroszország rosszindulatú tevékenységét, amely rontja a Nyugat-Balkán biztonságát és stabilitását, valamint platformot biztosít Oroszország számára, hogy növelje befolyását a régióban.

Tekintettel arra, hogy Sándor 2, azaz Aleksandar Vulin az utóbbi tíz évben Sándor 1, vagyis Aleksandar Vučić egyik legközelebbi munkatársa volt, az utóbbi öt évben pedig a legfontosabb tárcákat vezette a szerb kormányokban, felvetődhet a szerb elnök felelőssége is, ha tudott Vulin viselt dolgairól, de nem lépett fel ellenük, akkor azért, ha viszont nem tudott róla, akkor azért, hiszen ő állította össze a kilencvenes évekre hajazó “retró szerb kormányt”, így miniszterelnökként ő is érintett.

A jelek szerint egyre inkább recseg-ropog a szerb kormány, amelynek az eresztékeit meglazították az utóbbi időben történt események, a féktelen koszovózás vagy a grandomániás nagygyűlésesdi, amihez hozzájárultak a néhány párt kivételével nyugati értelemben demokratikusnak aligha nevezhető ellenzék nagygyűlései is.

Mindebből következik, hogy hosszú és forró lesz ez a nyár Szerbiában.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Koszovó

A NATO újabb katonákat küld Koszovóba az újonnan kialakult helyzet miatt

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

NATO
A NATO gyorsan teljesíti a szerb követeléseket, és újabb katonákat küld Koszovóba, amíg a szerbek nem gondolják meg teljesen magukat (Forrás: KFOR)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

A NATO tanácsa jóváhagyta, hogy a jelenlegi helyzet miatt további erők menjenek Koszovóba. A tanács arra emlékeztetett, hogy májusban – az erőszakba torkolló zvečani eseményeket követően – növelték a KFOR-erők jelenlétét, most pedig jóváhagyták további erők átvezénylését Koszovóba. Azt azonban nem hozták nyilvánosságra, hogy hány katonát vezényelnek Koszovóba, és hogy melyik országokból.

A NATO teljesíti a szerbek kívánságát

Az ülésen a szövetség tagjai mély aggodalmukat fejezték ki a Koszovó északi részén növekvő feszültség miatt, Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára talán ezért állapította meg, hogy a KFOR-misszió látható és aktív jelenlétet kíván fenntartani Koszovó egész területén.

Mindez azt követően hangzott el, hogy az utóbbi napokban a szerb illetékesek több kifogásolni valót is találtak a KFOR tevékenységében, a legutóbbi tragikus eseményekkel kapcsolatban pedig élesen bírálták a nemzetközi haderőt, hogy tétlen szemlélő volt, és nem vállalt aktívabb szerepet az erőszak megfékezésében.

A szervezet közleménye szerint a NATO mindig megtesz minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy fenntartsa a biztonságos környezetet és a szabad mozgást minden Koszovóban élő ember számára.

A NATO megjegyezte, hogy ezt elfogulatlanul, és az ENSZ által biztosított mandátummal összhangban teszi.

NATO

Magyar zászlóbontás a NATO-ban, középen Angelo Michele Ristuccia vezérőrnagy, a KFOR jelenlegi parancsnoka. Egyébként a KFOR Facebook-oldalán szinte minden bejegyzés végén ott szerepel, hogy a KFOR továbbra is teljes mértékben az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsának 1999. évi 1244. számú határozatán alapuló mandátumának napi végrehajtására összpontosít, hogy biztonságos környezetet teremtsen és szabad mozgást biztosítson Koszovóban minden ott élő ember számára.(Forrás: Facebook, NATO)

A NATO belenyúl a KFOR-ba

A közlemény arra is kitér, hogy minden intézkedést meg kell tenni annak érdekében, hogy a KFOR parancsnoka rendelkezzen minden szükséges erőforrással és rugalmas viszonyulással ahhoz, hogy a misszió teljesítse megbízatását.

Azt is közölték, hogy a katonai szövetség kész további változtatásokat végrehajtani a KFOR összetételében, az igényeknek megfelelően.

Ezt követte az a mantra, hogy a KFOR továbbra is szorosan együttműködik az összes érintett belgrádi és pristinai szereplővel, továbbá az EULEX misszióval, az EBESZ-szel, az UNMIK-kal és a diplomáciai közösséggel.

A katonai szervezet egyúttal felszólított minden érintettet, hogy haladéktalanul lépjenek fel a deeszkaláció érdekében, és egyben felkérte Belgrádot és Pristinát, hogy továbbra is vegyenek részt az EU közvetítésével folyó párbeszédben, mert ez az egyetlen lehetséges módja a fontos kérdések rendezésének, illetve az olyan megoldások elérésének, amelyek tiszteletben tartják valamennyi közösség jogait.

A NATO szerint ez a kulcsa Koszovó állandó biztonságának és a térség stabilitásának.

A vasárnapi eseményeket követően a szerb vezetés, köztük a szerb elnök is azt követelte, hogy a KFOR váltsa fel a koszovói rendőröket az északi területek ellenőrzésében, a szerb elnök azonban egy-két nappal később meggondolta magát, és ismételten a Szerb Községek Közösségének létrahozását helyezte előtérbe, mert azáltal a szerb területek a helyi szerb rendőrök ellenőrzése alá kerülnének.

Így lett a hét elején még a KFOR kivezénylésére vonatkozó prioritásból másodlagos opció, ami persze nem akadályozza a szerb vezetést abban, hogy egyelőre mindkét lehetőséget benne hagyja a köztudatban.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava