Connect with us

Szerbia

A szerb csendőrség járőrözik északon, de megint csak lőnek Szabadkán

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

migránsok csendőr észak
Migránsok a szerb rendőrautók tetején - nem világos, hogy a TikTokról letöltött felvételek mikor és hol készültek, csak annyi bizonyos, hogy egy hozzászóló ezt a képet csatolta Bojan Šoralov észak-bácskai körzetvezető képriportjához, amely a szerb elnök diszpolgárrá történt avatásáról készült (Forrás: Facebook)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Dragan Vasiljević szerbiai rendőrigazgató-helyettes bejelentette, hogy szeptember 13-ától a csendőrség számos tagja járőrözik Szabadka környékén. Erre azt követően kerül sor, hogy az utóbbi egy évben jó néhány incidens történt a magyar határral szomszédos területeken, amit szerbiai belügyi körökben nem hivatalosan úgy fogalmaznak meg, hogy a magyar kerítés a migráció fizetőkapuja, miután az embercsempészek többezer eurót is elkérnek a migránsoktól az átlépésért.

Öt személy ellen indul eljárás

A szerb rendőrök szeptember 12-én nem először hajtottak végre nagyszabású akciót, miután szeptember 8-án és 11-én Szabadkán és környékén lövöldözések történtek, amelyekben a rendőrség tájékoztatása szerint két migráns életét vesztette.

Máskor is voltak lövöldözések, csak azok nem kerültek bejegyzésre a rendőrségi dokumentációba.

A rendőri jelenlétet már a nyáron fokozták a térségben a szerb hatóságok, de a jelek szerint ez nem volt elegendő a migránsok megállításához, és az embercsempészet felszámolásához.

A mostani razzia kiterjedt Zomborra, Nagykikindára és Szabadkára, vagyis azokra a városokra, ahol befogadó központok vannak, és ahol ezért koncentráltabb a migránsok jelenléte.

A szerbiai befogadó központok mára már a migránsokkal kapcsolatos bűnözés hátérintézményeivé váltak, ami különösen igaz Zomborra, és az ottani ex lex állapotokra. Zombor az a hely, ahonnan a migránsok disztribúciója folyik a taxisok bevonásával.

A keddi rendőri akció során pisztolyok, géppisztolyok, valamint különböző igazolványok és útlevelek kerültek elő, és közel négyszáz migránst szállítottak el a térségből.

Ez a szokásos, teljesen értelmetlen intézkedés, ugyanakkor most azt is közölték, hogy Szabadkán egy migránst őrizetbe vettek az idegenrendészeti törvény megsértése miatt, Zomborban pedig négy szerbiai állampolgár ellen indult eljárás külföldi állampolgárok illegális szerbiai tartózkodásának elősegítése okán.

A szerbiai törvények szerint hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetés szabható ki az embercsempészekre, ha pedig szervezett bűnözői csoportok tagjai, akkor a büntetés nagyobb is lehet – elvben.

Megint csak lőnek, jönnek a csendőrök

Kedden este Hajdújárás külterületén és a Makkhetesen ismét lövöldöztek a migránsok, Szabadkán pedig robbanás történt a befogadóközpont és a Pionir csokoládégyár közötti vasúti szakaszon, mindkét létesítmény a Zentai úton, illetve annak közelében van.

csendőr, migráns

Ez nem egy ortodox templom, hanem egy szerb lőállás Hajdújárás külterületén, a magyar kerítés közelében (Fotó: BALK)

A robbanás állítólag az éjszaka folyamán történt, és nem csak a közeli Prozivka városrészben, hanem Szabadka más pontjain is hallani lehetett.

Az utóbbi időben egyre gyakrabban szólalnak meg a fegyverek a befogadó központ melletti bokrok mentén, illetve a rekonstrukció alatt álló szabadkai teherpályaudvar területén, ahol sok migráns bújik meg.

A befogadó központ dimbes-dombos területen van, a környéken elég buja a növényzet, és miután sok a migráns, a központ kerítésén kívül is gyakran sátrakat emelnek.

Az utóbbi időben főleg afgán migránsok fészkelték be magukat a központba, és az sem zárható ki, hogy közöttük vannak olyanok is, akik közvetlen kapcsolatban állnak az embercsempészekkel.

csendőr migráns

Igencsak fel van túrva a szabadkai állomás környéke (Fotó: BALK)

Mindeközben a Pannon RTV értesülését, miszerint bomba robbant a vasút mentén, cáfolta Bojan Šoralov körzetvezető, aki a Facebookon “teljesen tévesnek” nevezte a robbanásra vonatkozó hírt, és felszólította a médiát, hogy ne tegyen közzé valótlan és ellenőrizetlen információkat, és ilyesmivel ne vezesse félre és ne zaklassa az embereket.

Megjegyzendő, hogy Šoralov az utóbbi néhány napban Facebook-oldalán nem reagált a Szabadkán és környékén kialakult egyre aggasztóbb migránshelyzetre, viszont közzétette azt a kisfilmet, amelyen a szerb pénzügyminiszter, valamint a bel- és külkereskedelmi miniszter párizsit vásáról a szerb elnöknek.

Šoralov néhány nappal ezelőtt posztolt egy fotót is, amelyen összeölelkezve látható a nacionalista Baja Mali Knindža szerb énekessel, aki nemrég adott koncertet Szabadkán.

A körzetvezető ezt megelőzően képriportban számolt be a Facebookon arról, hogy Szabadka díszpolgárává avatták Aleksandar Vučić szerb elnököt.

Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az észak-bácskai körzetvezető közben interjút adott a Magločistač (Ködeltakarító) szabadkai hírportálnak, amelyben magának tulajdonította az érdemet a tegnapi (szeptember 12-i) rendőri akcióért, azt állította ugyanis, hogy arra azt követően került sor, hogy ő levelet írt Bratislav Gašić belügyminiszternek.

Az interjúnak azonban van más érdekessége is, Šoralov szerint ugyanis a helyzetet tovább bonyolítja, hogy Szerbia északi részébe török állampolgárok áramlanak be, akik jogszerűen tartózkodnak a térségben, ám bizonyos idő elteltével megsemmisítik a dokumentumaikat, és kísérletet tesznek a szerb-magyar határ illegális átlépésére.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia2 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava