Connect with us

Szerbia

A szerb csendőrség járőrözik északon, de megint csak lőnek Szabadkán

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

migránsok csendőr észak
Migránsok a szerb rendőrautók tetején - nem világos, hogy a TikTokról letöltött felvételek mikor és hol készültek, csak annyi bizonyos, hogy egy hozzászóló ezt a képet csatolta Bojan Šoralov észak-bácskai körzetvezető képriportjához, amely a szerb elnök diszpolgárrá történt avatásáról készült (Forrás: Facebook)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Dragan Vasiljević szerbiai rendőrigazgató-helyettes bejelentette, hogy szeptember 13-ától a csendőrség számos tagja járőrözik Szabadka környékén. Erre azt követően kerül sor, hogy az utóbbi egy évben jó néhány incidens történt a magyar határral szomszédos területeken, amit szerbiai belügyi körökben nem hivatalosan úgy fogalmaznak meg, hogy a magyar kerítés a migráció fizetőkapuja, miután az embercsempészek többezer eurót is elkérnek a migránsoktól az átlépésért.

Öt személy ellen indul eljárás

A szerb rendőrök szeptember 12-én nem először hajtottak végre nagyszabású akciót, miután szeptember 8-án és 11-én Szabadkán és környékén lövöldözések történtek, amelyekben a rendőrség tájékoztatása szerint két migráns életét vesztette.

Máskor is voltak lövöldözések, csak azok nem kerültek bejegyzésre a rendőrségi dokumentációba.

A rendőri jelenlétet már a nyáron fokozták a térségben a szerb hatóságok, de a jelek szerint ez nem volt elegendő a migránsok megállításához, és az embercsempészet felszámolásához.

A mostani razzia kiterjedt Zomborra, Nagykikindára és Szabadkára, vagyis azokra a városokra, ahol befogadó központok vannak, és ahol ezért koncentráltabb a migránsok jelenléte.

A szerbiai befogadó központok mára már a migránsokkal kapcsolatos bűnözés hátérintézményeivé váltak, ami különösen igaz Zomborra, és az ottani ex lex állapotokra. Zombor az a hely, ahonnan a migránsok disztribúciója folyik a taxisok bevonásával.

A keddi rendőri akció során pisztolyok, géppisztolyok, valamint különböző igazolványok és útlevelek kerültek elő, és közel négyszáz migránst szállítottak el a térségből.

Ez a szokásos, teljesen értelmetlen intézkedés, ugyanakkor most azt is közölték, hogy Szabadkán egy migránst őrizetbe vettek az idegenrendészeti törvény megsértése miatt, Zomborban pedig négy szerbiai állampolgár ellen indult eljárás külföldi állampolgárok illegális szerbiai tartózkodásának elősegítése okán.

A szerbiai törvények szerint hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetés szabható ki az embercsempészekre, ha pedig szervezett bűnözői csoportok tagjai, akkor a büntetés nagyobb is lehet – elvben.

Megint csak lőnek, jönnek a csendőrök

Kedden este Hajdújárás külterületén és a Makkhetesen ismét lövöldöztek a migránsok, Szabadkán pedig robbanás történt a befogadóközpont és a Pionir csokoládégyár közötti vasúti szakaszon, mindkét létesítmény a Zentai úton, illetve annak közelében van.

csendőr, migráns

Ez nem egy ortodox templom, hanem egy szerb lőállás Hajdújárás külterületén, a magyar kerítés közelében (Fotó: BALK)

A robbanás állítólag az éjszaka folyamán történt, és nem csak a közeli Prozivka városrészben, hanem Szabadka más pontjain is hallani lehetett.

Az utóbbi időben egyre gyakrabban szólalnak meg a fegyverek a befogadó központ melletti bokrok mentén, illetve a rekonstrukció alatt álló szabadkai teherpályaudvar területén, ahol sok migráns bújik meg.

A befogadó központ dimbes-dombos területen van, a környéken elég buja a növényzet, és miután sok a migráns, a központ kerítésén kívül is gyakran sátrakat emelnek.

Az utóbbi időben főleg afgán migránsok fészkelték be magukat a központba, és az sem zárható ki, hogy közöttük vannak olyanok is, akik közvetlen kapcsolatban állnak az embercsempészekkel.

csendőr migráns

Igencsak fel van túrva a szabadkai állomás környéke (Fotó: BALK)

Mindeközben a Pannon RTV értesülését, miszerint bomba robbant a vasút mentén, cáfolta Bojan Šoralov körzetvezető, aki a Facebookon “teljesen tévesnek” nevezte a robbanásra vonatkozó hírt, és felszólította a médiát, hogy ne tegyen közzé valótlan és ellenőrizetlen információkat, és ilyesmivel ne vezesse félre és ne zaklassa az embereket.

Megjegyzendő, hogy Šoralov az utóbbi néhány napban Facebook-oldalán nem reagált a Szabadkán és környékén kialakult egyre aggasztóbb migránshelyzetre, viszont közzétette azt a kisfilmet, amelyen a szerb pénzügyminiszter, valamint a bel- és külkereskedelmi miniszter párizsit vásáról a szerb elnöknek.

Šoralov néhány nappal ezelőtt posztolt egy fotót is, amelyen összeölelkezve látható a nacionalista Baja Mali Knindža szerb énekessel, aki nemrég adott koncertet Szabadkán.

A körzetvezető ezt megelőzően képriportban számolt be a Facebookon arról, hogy Szabadka díszpolgárává avatták Aleksandar Vučić szerb elnököt.

Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az észak-bácskai körzetvezető közben interjút adott a Magločistač (Ködeltakarító) szabadkai hírportálnak, amelyben magának tulajdonította az érdemet a tegnapi (szeptember 12-i) rendőri akcióért, azt állította ugyanis, hogy arra azt követően került sor, hogy ő levelet írt Bratislav Gašić belügyminiszternek.

Az interjúnak azonban van más érdekessége is, Šoralov szerint ugyanis a helyzetet tovább bonyolítja, hogy Szerbia északi részébe török állampolgárok áramlanak be, akik jogszerűen tartózkodnak a térségben, ám bizonyos idő elteltével megsemmisítik a dokumentumaikat, és kísérletet tesznek a szerb-magyar határ illegális átlépésére.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Jézus sírjánál imádkozott a legfőbb szerb titkosszolga, miközben Koszovóban dúl a válság

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Jézus Szent Sír
Jézus sírjánál imádkozott a BIA vezetője, elvégre ő is keresztény, ha a keresztényi erényeit nem is nagyon csillogtatja (Forrás: Nova.rs)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A belgrádi nagyon ellenzéki hírportál, a Nova fedezte fel, hogy Aleksandar Vulin, a szerbiai Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (BIA) igazgatója Jézus sírjához zarándokolt, miközben Koszovóban igencsak komoly válság alakult ki. A BIA ezt követően közleményt adott ki, amely szerint a főkém valójában egy napos “hivatalos és hivatali” látogatáson tartózkodott Izraelben. Elképzelhető, hogy meghívása volt Jézus sírjához?

A BIA igazgatója Jézus sírjánál

Három nappal a koszovói vérontás után, ahol három szerb és egy albán rendőr vesztette életét, Aleksandar Vulin, a BIA igazgatója Jeruzsálembe zarándokolt.

Az értesülést a Nova.rs hírportál több fotóval is alátámasztotta, amelyen Vulin a Szent Sír-templomban látható, úgy hogy ezt cáfolni sem lehet.

A “hírportál kémei” a jeruzsálemi Szent Sír-templomból azt jelenttették, hogy a szerb világ ügyeit más alkalommal egyébként a lelkén viselő Vulin biztonsági embereinek a kíséretében érkezett a szent helyre.

– Megállítottak minden zarándokot, hogy soron kívül tudjon bemenni. Körülbelül 20 percig volt ott, majd távozott

– mondta az ellenzéki portálnak egy zarándok, aki a nevét nem árulta el, de a BIA már biztosan nyomoz utána.

A Nova megjegyezte, hogy Vulin “nyilvánvalóan magánlátogatást tett a Szentföldön” mindössze három nappal a banjskai fegyveres konfliktus után, amelyben három szerb és egy koszovói albán rendőr vesztette életét.

A Koszovó északi részén történt fegyveres konfliktust követően az egyik kulcskérdés mindenképpen az, hogy mit tett a lövöldözés előtt és után a BIA, és hogy a szerb titkosszolgálatnak voltak-e információi arról, hogy leszámolás, más értelmezés szerint terrortámadás készül a Banjska kolostor környékén.

Vulin – aki belügyminiszter volt – tavaly december 2-án került a BIA (Bezbednosna Informativna Agencija) élére, ahol Bratislav Gašićtól vette át az irányítást, ezzel Aleksandar Vučić szerb elnök két elnyűhetetlen munkatársa tulajdonképpen pozíciót váltott a “helycserés kormányalakítás” során.

Vulin eddigi “áldásos tevékenységét” az Egyesült Államok szankciókkal jutalmazta.

Jézus Szent Sír

A fotók annyire egyértelműek, hogy cáfolni nem lehetett (Forrás: Nova.rs)

A BIA kármentésbe kezdett

Miután Aleksandar Vulin így lelepleződött, a BIA nem tehetett mást, mint hogy kármentésbe kezdjen, a fotók ugyanis annyira egyértelműek, hogy az értesülés cáfolásának semmi értelme sem volt.

A Politika kormánypárti lap és hírportál egy nappal később, tehát csütörtökön tette közzé a Biztonsági Információs Ügynökség közleményét, miszerint Aleksandar Vulin, a BIA igazgatója régóta tervezett egynapos hivatalos látogatáson volt Izrael Állam partnerszolgálatánál.

A közlemény megjegyezte, hogy Vulin látogatása a házigazdák kíséretében zajlott Jeruzsálemben és Tel-Avivban, és hogy A BIA ezt egy bizonyos médiában megjelent cikkre reagálva teszi közzé, miután a “bizonyos média” azt vélelmezte, hogy a BIA igazgatója, Aleksandar Vulin “nyilvánvalóan magánlátogatáson tartózkodott Jeruzsálemben”.

A rövidke közlemény szerint a BIA a politikusok vagy a média hazugságaitól és trükkjeitől függetlenül nem teszi közzé, hogy vezetői milyen tevékenységet folytatnak, de a pillanat miatt, amikor egyesek megpróbálnak ártani Szerbiának, a BIÁ-nak és a BIA igazgatójának, kénytelen reagálni.

Amiből egyértelműen következik, hogy Vulin Szerbia érdekében ment imádkozni a Szent Sírhoz, és aki azt gondolja, hogy itt már ez sem segít, az biztosan a szerb nép ellensége.

A BIA szempontjából talán jobb lett volna, hogy ha most sem nyilvánul meg, mert a közleményből nem csak az derül ki, hogy a szervezet igazgatója valóban Jeruzsálemben járt, hanem az is, hogy egy korábban tervezett utat annak ellenére nem mondott le, hogy “forró a helyzet”, mint ahogy azt a legfőbb szerb, Aleksandar Vučić éppen aznap este állapította meg, amikor Vulin a “házigazdák társaságában” a Szent Sír-templomban fordult elő.

Az is kényelmetlen lehet – bár ebből a Balkánon általában nem csinálnak ügyet – hogy a “hivatalos és hivatali” látogatásokat magáncélokra, esetleg zarándoklatokra használják fel, vagyis közpénzen mennek el imádkozni Jézus sírjához, vagy mondjuk Bosznia esetében a Kába kövéhez, mint ahogy erre már volt példa bizonyos bosnyák vezetők esetében.

Hiába, Isten és a politikai útjai néha összefonódnak.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava