Connect with us

Szerbia

Három helyen is lövöldöztek a migránsok Szabadkánál, legalább egy halott

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

migránsok lövöldöztek Szerbiában Szabadkánál
A rendőrök több migránst is őrizetbe vettek a razzia során és jelentős mennyiségű fegyvert is találtak (Forrás: szerbiai belügyminisztérium)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Lassan mindennapossá válnak a migránsok közötti leszámolások Szabadkán és környékén. Ezúttal három helyen is összecsapások voltak a migránsok között, hárman megsebesültek, egy migránst pedig holtan találtak. A szerb rendőrség a lövöldözéseket követően nagyszabású akcióba kezdett az ország északi részén, több városban is.

Három helyszín

Az újabb fegyveres összecsapásokra Hajdújáráson, Nagyradanovácon és a Zentai út közelében lévő szabadkai befogadó központnál került sor, tehát három erősen elkülöníthető helyszínen.

Az eddigi jelentések szerint a halálos áldozatot feltehetően a Hajdújárásnál történt lövöldözés követelte, a három sebesülés is itt történt.

Egyelőre nem derült ki, hogy az életét vesztett férfit a tegnap esti összetűzésben ölték-e meg, a holttestét ugyanis a konfliktus helyszínétől távolabb találták meg. Ezért előfordulhat, hogy a korábbi napokban vált egy másik leszámolás áldozatává.

Közben kiderült, hogy a szabadkai Lidl áruház parkolójában történt pénteki lövöldözés során megsebesült férfi tegnap (szeptember 11-én) a kórházban belehalt sérüléseibe.

Razzia több városban is

Mindezzel összefügg az az információ, miszerint kora reggel nagyszabású rendőrségi akció kezdődött az embercsempészek ellen, amely során a rendőrök három géppisztolyt, egy félautomata puskát és egy pisztoly, két áramfejlesztőt, valamint 25 útlevelet és 12 személyi igazolvány találtak.

halott lövöldözés

Géppisztolyok is előkerültek (Forrás: szerbiai belügyminisztérium)

Sajtóértesülések szerint a razzia kiterjedt Zomborra, Nagykikindára és Szabadkára, vagyis azokra a városokra, ahol befogadó központok vannak, ezért koncentráltabb a migránsok jelenléte. Lakossági beszámolók szerint a rendőrök drónokat is használtak a migránsok mozgásának nyomon követésére.

A rendőrök új jelenségként számoltak be arról, hogy a csempészek megfigyelőket telepítettek a fák tetejére, hogy előre jelezzék, ha bármiféle mozgást észlelnek, amivel bizonyos értelemben kezdetét vette a bozótharc.

A rendőrségi tevékenységet Bratislav Gašić szerb belügyminiszter a helyszínről kísérte figyelemmel, majd úgy fogalmazott, hogy a nehezen megközelíthető és átjárhatatlan környék miatt az ilyen akciókat részletesen megtervezik, és a minisztérium elit egységeinek legképzettebb tagjai vesznek részt bennük.

Gašić korábban úgy nyilatkozott, hogy a probléma részét képezik azok a szerbiai állampolgárok is, akik a tanyák bérbeadásával, a migránsok szállításával vagy fegyverrel történő ellátásával foglalkoznak.

Új megközelítésre lenne szükség a migránskérdésben

Zomborban a helyi lakosság szervezetten lép fel a migráció kezelésével kapcsolatos mulasztásokkal szemben, az egyik szervező (név a szerkesztőségben) úgy fogalmazott, hogy ezen a téren patthelyzet alakult ki, ezért ilyen vagy hasonló események a továbbiakban is előfordulhatnak.

Az aktivista úgy vélte, hogy a migránskérdés megoldásában új megközelítésre lenne szükség, erre utaló jelet azonban egyáltalán nem látni.

Predrag Petrović, a belgrádi Biztonságpolitikai Központ kutatási igazgatója többször is úgy nyilatkozott, hogy a szerb államnak aktívabban kellene foglalkoznia a csempészfolyosók felszámolásával.

halott lövöldözés

A Szerbián áthaladt migránsok száma a szerbiai menekültügyi hivatal szerint, az idei számok az első félévre vonatkoznak. Az említett hivatal adatai ugyan megbízhatatlanok, de nem tekinthetünk el tőlük, mert ezek képezik a politikai kommunikáció alapját

Petrović szerint a rendőrség ismeri azokat a migránsokat, akik más migránsok csempészésének szervezésében vesznek részt, a probléma azonban az, hogy a csempészéssel foglalkozó migránsok kapcsolatban állnak a helyi hatóságokkal, beleértve a helyi rendőrök egy részét is – ám ha az állam aktívabban venne részt a probléma megoldásában, akkor biztosan sikerrel járna.

A szakértő szerint igazán nem nehéz feltárni, hogy ki foglalkozik embercsempészettel, és könnyen igaznak bizonyulhatnak azok az újságírói feltételezések, hogy a helyi rendőrség bizonyos tagjai is “szerepet kapnak” az embercsempészetben.

Nikola Kovačević ügyvéd, az A11 Kezdeményezés egyik tagja a szabadkai Magločistač (Ködeltakarítás) nevet viselő portálnak nyilatkozva ezzel kapcsolatban arra utalt, hogy Bulgáriában, de máshol is 20 vagy 30 rendőrt tartóztattak le vesztegetés, korrupció és embercsempészet miatt, és feltette a kérdést, hogy vajon miért ne történhetne meg ez Szerbiában is?

Radoš Đurović, a Menedékkérők Védelmével és Segítésével Központ vezetője ehhez hozzátette, hogy az északi határok mentén többszáz embercsempész tevékenykedik.

A migránsbarát Đurović ezúttal sem mulasztotta el, hogy megemlítse Magyarország felelősségét, szerinte ugyanis a magyar kerítés és a migránsok Magyarországról történő visszatoloncolása idézi elő ezt az abszurd helyzetet, ami az embercsempészet növekedését eredményezi.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Vajon mire figyelmeztetett Vučić a Presevo-völggyel kapcsolatban?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Presevo
HAZAFIAK ÉS ÁRULÓK: Vajon gyászolták-e a presevói albánok a Koszovóban lelőtt három szerbet, és félárbócon van-e a szerb zászló? Az már teljesen más kérdés, hogy fordítva van felvonva, így a színek sorrendje alapján a zászló nem a szerbiai, hanem leginkább az orosz lobogóra emlékeztet
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Aleksandar Vučić szerb elnök szerda este adott tévéinterjújában azt mondta, hogy a banjskai hadműveletben a koszovói hivatásos rendőrökön kívül Presevóból származó bűnözők is részt vettek. A Presevo-völgyben élő albánok attól tartanak, hogy ez a kijelentés megtorláshoz vezet a Szerbiához tartozó, de többségében albán lakosságú területeken, miközben a Völgyben élő albánok hazafiakra és árulókra oszlanak!

Felhívás megtorlásra

A szerb elnök kijelentésére a szerbiai parlament egyetlen albán képviselője, Shaip Kamberi reagált, aki az iránt érdeklődött a szerb elnöknél, hogy miért mondta azt, hogy “Presevóból származó bűnözők is voltak a koszovói különleges alakulatok tagjai között, akik részt vettek a banjskai terrorakció semlegesítésében”?


Mire figyelmeztetett Vučić?


– Még valami történt. Ott (Banjskánál) nem csak olyan személyek voltak, akik Koszovóból származnak, és részt vettek az üldözésben. Azért nem lehetett ott az EULEX. A szerbek elleni harcra specializálódott személy is voltak ott, egyebek között a presevói községből, akik többszörös bűncselekményeket követtek el. Közülük egyesek ellen 2021-ben elfogató parancsot adott ki Szerbia.


Kamberi arra volt kíváncsi, hogy ez talán egy felhívás az albánok elleni megtorlásra a Presevo-völgyben?

A szerbiai albán képviselő szerint nem ez lenne az első eset, hogy Szerbia a Völgyön töltené ki haragját Koszovóval összefüggésben.

Kamberi ezért felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tegyen lépéseket, és akadályozza meg a szerb autokrata vezető minden kísérletét, hogy a Presevo-völgyi albánokon álljon bosszút.

A helyi önkormányzat jelenlegi elnöke, Shqiprim Arifi szerint “a koszovói rendőrség által a Koszovó északi részén lévő terrorista bandák megsemmisítése bosszúálló indítékokat váltott ki a Völgyben élő, veszélyeztetett albán lakossággal szemben”.

Arifi aggodalmát fejezte ki a helyzettel kapcsolatban, és azt mondta, hogy “mélyen aggasztják az elmúlt napok belgrádi nyilatkozatai az észak-koszovói eseményekkel összefüggésben, mert azok nem szolgálják a Szerbiában élő albánok biztonságát és általános jólétét”.

Arifi hivatalában fogadta az EBESZ presevói megbízottját, Andrea Oriciót, akitől sürgős és fokozott figyelmet kért a Völgyben kialakult helyzet szem előtt tartása, valamint az ott élő albánok maximális biztonságának garantálása érdekében.

– A völgyben élő albánok biztonságérzetének megőrzése elengedhetetlen a béke, a stabilitás és a biztonság fenntartásához a régióban

– mondta Shqiprim Arifi, Presevo község elnöke.

Gyászolnak vagy nem gyászolnak?

A jelenlegi politikai és biztonsági helyzet következtében a Völgy három községében, Bujanovacban, Medvedjában és magában Presevóban is feszült a helyzet, miután a Koszovó északi részén zajló események nemcsak a szerbek által lakott koszovói területeket érintették, hanem az egész régiót, beleértve az albán többségű szerbiai területeket is.

Ezt a helyzetet még kényesebbé teszik a belgrádi hatóságok képviselőinek különféle nyilatkozatai, miközben magában a Völgyben az albánok hazafiakra és árulókra oszlanak!

Presevo község ellenzéki képviselői Szerbia iránti hűséggel vádolták meg a helyi önkormányzat már említett elnökét, Shqiprim Arifit, aki a szerdai gyásznapon szerintük félárbócra engedte a szerb zászlót a presevói önkormányzat épületén, amivel a “szolidaritás jelét” mutatta az Aleksandar Vučić, illetve a szerb kormányzat által meghirdetett nemzeti gyásszal “a szerb terroristák” észak-koszovói meggyilkolásával kapcsolatban

Ardita Sinani, Albin Kurti koszovói miniszterelnök Presevo-völgyi politikai tanácsadója, valamint a Demokratikus Akciópárt presevói szervezetének vezetője a közösségi médiában közzétett egy fotót, amelyen a szerb nemzeti zászló látható az önkormányzat épületén.

Arifi cáfolta, hogy félárbócra engedték a zászlót, és hogy szolidaritás vállalva az önkormányzat betartotta a Szerbiában meghirdetett nemzeti gyászt, ezért minden kételkedőt meghívott, hogy keressék őt fel.

Hazafiak és árulók Presevóban

Miközben az ellenzéki kritika miatt egymás leárulózása folyik, az Albán Nemzeti Tanács elnöke, Nevzad Lutfiu önmérsékletre szólította fel a politikai tényezőket.

– Amikor a koszovói politikai pártok összetartanak a nemzeti érdekek mentén az előállt helyzettel kapcsolatban, a Völgyben érthetetlenek és nagyon károsak a politikai tényezők közötti viták

– jelentette ki Lutfiu, aki szerint a mostani helyzetben megfontoltságra és önmérsékletre van szükség.

– Van egy problémánk, a diszkrimináció és az elnyomás, amit Szerbia gyakorol velünk szemben, és a hangsúlyt ennek a kérdésnek a megoldására kell helyeznünk. Ezért kivétel nélkül felszólítom a Völgy összes politikai pártját, hogy egyesüljön, és vonuljon ki ebből a felesleges kommunikációs diskurzusból, amely nem vezet sehova!

– zárta a gondolatát Lutfiu.

A Presevo-völgyben élő albánok politikai és intézményi képviselői a pluralizmus szerbiai kialakulása óta aktív részesei az ország közéletének, és a kölcsönösség elve alapján folyamatosan ugyanazokat a jogokat kérik a maguk számára, amit Szerbia követel a koszovói szerbek vonatkozásában. Azt is szeretnék elérni, hogy vonják be őket a Koszovóval kapcsolatos rendezési folyamatba, de ezzel a kérésükkel egyelőre süket fülekre találtak.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava