Connect with us

Bosznia

Dodik kidobatja a nemzetközi közösség boszniai főképviselőjét a szerb entitásból

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kidob entitás
Nézzük, vajon milyen kottából játszik a boszniai szerbek vezetője! (Forrás: Screenshot)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

A boszniai Szerb Köztársaság (RS) elnöke kijelentette, hogy rendeletet készítenek elő a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselőjének, Christian Schmidtnek a letartóztatására és kitoloncolására. A boszniai szerb állami (?) televízió, az RTRS jelentése szerint Milorad Dodik megismételte, hogy számára Schmidt nem rendelkezik főképviselői legitimitással. A történethez hozzátartozik, hogy a boszniai főszerb a bejelentést megelőzően találkozott Oroszország boszniai nagykövetével.

Dodik és a jellem

A boszniai szerbek Miléje – ahogy néha Dodikot nevezzük a BALK-on – kilátásba helyezte, hogy “kidobják” Schmidtet a szerb entitás területéről, ha netalán valamilyen találkozóra odatévedne.

Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy a boszniai szerb rendőrségnek feladata lesz Schmidt eltávolítása az RS területéről.

– Amint megtudják, hogy ez a nagyvilági szemétláda a Szerb Köztársaság területén van, az a dolguk, hogy műveleti egységet állítsanak fel, és kidobják innen

– mondta a boszniai főszerb, aki elismételte, hogy számára Schmidt nem rendelkezik főképviselői legitimációval, mert kinevezését az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem erősítette meg, ezért ő nem az a személy, aki a jogállamiságról értekezhet.

– Melyik Európa? Miről beszél? Mintha fontos lenne, hogy van mögötte erő. Hát legyen, meglátjuk, hogy mire megy vele. Nekünk is van némi erőnk, a mi erősségünk a karakterünk

– jelentette ki a főszerb, amihez még hozzátette, hogy Milorad Dodikot ugyan megtörhetik, de nem tudják megtörni a boszniai szerb nép jellemét.

Kidobják Schmidtet a szerb entitás területéről

A bosznia-hercegovinai ügyészség augusztus első felében vádat emelt Dodik ellen, miután a boszniai szerb nemzetgyűlés június 27-én két vitatott törvényt fogadott el, amelyek szerint a Főképviselői Hivatal (Office of the High Representative, OHR) határozatait a továbbiakban nem teszik közzé az ottani hivatalos lapban, és ezáltal nem is kerülnek végrehajtásra a szerb entitás területén.

A másik törvény alapján a boszniai Szerb Köztársaság területén a továbbiakban nem hajtják végre a bosznia-hercegovinai alkotmánybíróság döntéseit.

Dodikot azért vádolták meg, mert a szerb entitás elnökeként aláírta a két törvény kihirdetéséről szóló rendeletet, amely ezt követően megjelent az RS Hivatalos Lapjában, így vádemelés történt a politikailag súlytalan Miloš Lukić közlönyigazgató ellen is.

A boszniai szerb elnöknél – aki folyamatosan ellenségesen viselkedett Christian Schmidttel, és időnként a németekkel és Németországgal szemben is – az verhette a ki a biztosítékot, hogy a főképviselő július 1-jén mindkét Dodik által aláírt törvényt megsemmisítette.

Ráadásul Schmidt változtatásokat vezetett be Bosznia-Hercegovina büntető törvénykönyvében, amelyek szerint minden olyan cselekményt, amely sérti a balkáni Csodaország alkotmányos rendjét, bűncselekményként kell kezelni, ami érvényben van a főképviselői határozatok tiszteletben tartásának elutasítása és azok végrehajtásának elmulasztása esetében is.

Előzőleg az orosz nagykövettel tárgyalt

A Milorad Dodik életművének szentelt Dodik.net nevet viselő internetes portálon megjelent egy hír, miszerint a boszniai Szerb Köztársaság elnöke Kelet-Szarajevóban beszélt Igor Kalabuhovval, akivel a jelenlegi bosznia-hercegovinai politikai helyzetet tekintették át.

kidob entitás

Aligha kétséges, hogy Dodik milyen kottából játszik (Forrás: Dodik.net)

A Dodik kabinetje által kiadott közlemény szerint a boszniai szerbek Miléje a Szerb Köztársaság számára fontos politikai témákról tájékoztatta az orosz nagykövetet, és már ekkor kitért arra, hogy a szerbek soha nem fogják, és nem is tudják elfogadni a magát főképviselőnek kikiáltó Christian Schmidtet, ami vonatkozik a főképviselő minden döntésére, különösen azokra, amelyek a boszniai szerbek vagyonának eltulajdonítását érintik.

Kalabuhov ezzel kapcsolatban emlékeztetett az Orosz Föderáció elvi álláspontjára, miszerint Christian Schmidt nem tekinthető magas szintű képviselőnek az ENSZ Biztonsági Tanácsának megfelelő határozata nélkül, és Bosznia-Hercegovinában semmilyen tevékenységet nem folytathat.

Az orosz nagykövet megismételte, hogy az Orosz Föderáció kiáll a daytoni megállapodás megvalósítása mellett a hazai politikusok közötti párbeszéd által, ami a két entitás és Bosznia-Hercegovina három államalkotó népe iránti kölcsönös tiszteleten alapul.

A boszniai szerb elnöki kabinet közleménye szerint Dodik és Kalabuhov megállapította, hogy Bosznia-Hercegovina sikerének és jövőjének kulcsa a daytoni békeegyezményben rejlik, és minden kívülről jövő beavatkozás csak szükségtelen destabilizációhoz vezet.

A beszélgetőpartnerek hangsúlyozták elkötelezettségüket az Oroszország és a boszniai Szerb Köztársaság közötti együttműködés fejlesztése mellett, amelynek célja a gazdasági és egyéb jólét megteremtése kölcsönös megelégedésre.

Ha ezek után bárkinek is kétségei lennének afelől, hogy Dodik milyen kottából játszik, az nem nagyon ért a politikai zeneművészethez.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország47 perc telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia3 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava