Connect with us

Bosznia

Dodik kidobatja a nemzetközi közösség boszniai főképviselőjét a szerb entitásból

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kidob entitás
Nézzük, vajon milyen kottából játszik a boszniai szerbek vezetője! (Forrás: Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A boszniai Szerb Köztársaság (RS) elnöke kijelentette, hogy rendeletet készítenek elő a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselőjének, Christian Schmidtnek a letartóztatására és kitoloncolására. A boszniai szerb állami (?) televízió, az RTRS jelentése szerint Milorad Dodik megismételte, hogy számára Schmidt nem rendelkezik főképviselői legitimitással. A történethez hozzátartozik, hogy a boszniai főszerb a bejelentést megelőzően találkozott Oroszország boszniai nagykövetével.

Dodik és a jellem

A boszniai szerbek Miléje – ahogy néha Dodikot nevezzük a BALK-on – kilátásba helyezte, hogy “kidobják” Schmidtet a szerb entitás területéről, ha netalán valamilyen találkozóra odatévedne.

Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy a boszniai szerb rendőrségnek feladata lesz Schmidt eltávolítása az RS területéről.

– Amint megtudják, hogy ez a nagyvilági szemétláda a Szerb Köztársaság területén van, az a dolguk, hogy műveleti egységet állítsanak fel, és kidobják innen

– mondta a boszniai főszerb, aki elismételte, hogy számára Schmidt nem rendelkezik főképviselői legitimációval, mert kinevezését az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem erősítette meg, ezért ő nem az a személy, aki a jogállamiságról értekezhet.

– Melyik Európa? Miről beszél? Mintha fontos lenne, hogy van mögötte erő. Hát legyen, meglátjuk, hogy mire megy vele. Nekünk is van némi erőnk, a mi erősségünk a karakterünk

– jelentette ki a főszerb, amihez még hozzátette, hogy Milorad Dodikot ugyan megtörhetik, de nem tudják megtörni a boszniai szerb nép jellemét.

Kidobják Schmidtet a szerb entitás területéről

A bosznia-hercegovinai ügyészség augusztus első felében vádat emelt Dodik ellen, miután a boszniai szerb nemzetgyűlés június 27-én két vitatott törvényt fogadott el, amelyek szerint a Főképviselői Hivatal (Office of the High Representative, OHR) határozatait a továbbiakban nem teszik közzé az ottani hivatalos lapban, és ezáltal nem is kerülnek végrehajtásra a szerb entitás területén.

A másik törvény alapján a boszniai Szerb Köztársaság területén a továbbiakban nem hajtják végre a bosznia-hercegovinai alkotmánybíróság döntéseit.

Dodikot azért vádolták meg, mert a szerb entitás elnökeként aláírta a két törvény kihirdetéséről szóló rendeletet, amely ezt követően megjelent az RS Hivatalos Lapjában, így vádemelés történt a politikailag súlytalan Miloš Lukić közlönyigazgató ellen is.

A boszniai szerb elnöknél – aki folyamatosan ellenségesen viselkedett Christian Schmidttel, és időnként a németekkel és Németországgal szemben is – az verhette a ki a biztosítékot, hogy a főképviselő július 1-jén mindkét Dodik által aláírt törvényt megsemmisítette.

Ráadásul Schmidt változtatásokat vezetett be Bosznia-Hercegovina büntető törvénykönyvében, amelyek szerint minden olyan cselekményt, amely sérti a balkáni Csodaország alkotmányos rendjét, bűncselekményként kell kezelni, ami érvényben van a főképviselői határozatok tiszteletben tartásának elutasítása és azok végrehajtásának elmulasztása esetében is.

Előzőleg az orosz nagykövettel tárgyalt

A Milorad Dodik életművének szentelt Dodik.net nevet viselő internetes portálon megjelent egy hír, miszerint a boszniai Szerb Köztársaság elnöke Kelet-Szarajevóban beszélt Igor Kalabuhovval, akivel a jelenlegi bosznia-hercegovinai politikai helyzetet tekintették át.

kidob entitás

Aligha kétséges, hogy Dodik milyen kottából játszik (Forrás: Dodik.net)

A Dodik kabinetje által kiadott közlemény szerint a boszniai szerbek Miléje a Szerb Köztársaság számára fontos politikai témákról tájékoztatta az orosz nagykövetet, és már ekkor kitért arra, hogy a szerbek soha nem fogják, és nem is tudják elfogadni a magát főképviselőnek kikiáltó Christian Schmidtet, ami vonatkozik a főképviselő minden döntésére, különösen azokra, amelyek a boszniai szerbek vagyonának eltulajdonítását érintik.

Kalabuhov ezzel kapcsolatban emlékeztetett az Orosz Föderáció elvi álláspontjára, miszerint Christian Schmidt nem tekinthető magas szintű képviselőnek az ENSZ Biztonsági Tanácsának megfelelő határozata nélkül, és Bosznia-Hercegovinában semmilyen tevékenységet nem folytathat.

Az orosz nagykövet megismételte, hogy az Orosz Föderáció kiáll a daytoni megállapodás megvalósítása mellett a hazai politikusok közötti párbeszéd által, ami a két entitás és Bosznia-Hercegovina három államalkotó népe iránti kölcsönös tiszteleten alapul.

A boszniai szerb elnöki kabinet közleménye szerint Dodik és Kalabuhov megállapította, hogy Bosznia-Hercegovina sikerének és jövőjének kulcsa a daytoni békeegyezményben rejlik, és minden kívülről jövő beavatkozás csak szükségtelen destabilizációhoz vezet.

A beszélgetőpartnerek hangsúlyozták elkötelezettségüket az Oroszország és a boszniai Szerb Köztársaság közötti együttműködés fejlesztése mellett, amelynek célja a gazdasági és egyéb jólét megteremtése kölcsönös megelégedésre.

Ha ezek után bárkinek is kétségei lennének afelől, hogy Dodik milyen kottából játszik, az nem nagyon ért a politikai zeneművészethez.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Bosznia

Hamis titkosszolgálati igazolványt találtak egy Szerbiában elfogott boszniai képviselőnél

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

igazolvány
Tiszteletbeli ügynökként működött a bosnyák Föderáció egyik képviselője (Forrás: Klix)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 6 perc

Salko Zildžić, a Demokratikus Akció Pártjának (Stranka Demokratske Akcije, SDA) tuzlai vezetőjét lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt vették őrizetbe a Szerbiába történő belépésekor a határőrök, a személygépjárműve átvizsgálásakor pedig felleltek egy a bosznia-hercegovinai Hírszerző és Biztonsági Szolgálat (Obavjestajna i Sigurnosna Agencija, OSA) által kibocsátott „tiszteletbeli szolgálati igazolványt”. Bár a honatya kiadatása azóta megtörtént, az eset kapcsán parlamenti vizsgálat indul a nyugat-balkáni Csodaországban.

Fegyver helyett igazolványt találtak

Annak ellenére, hogy a nyári politikai uborkaszezon után a boszniai közvélemény érdeklődésének centrumában változatlanul a Milorad Dodik vezette Független Szociáldemokraták Szövetségének (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) “alkotmányos szabadságharca” áll, a korábbi napokban újfent a bosnyák konzervatívok zászlóshajójának minősülő SDA-ra terelődött a figyelem.

A párttal kapcsolatos legfrissebb botrány érintettje Salko Zildžić, a horvát-bosnyák Föderáció parlamentjének képviselője, és az SDA tuzlai alapszervezetének vezetője, akit még szeptember 19-én vettek őrizetbe a szerb határőrök a Drina szerbiai oldalán fekvő Bajina Bašta határátkelőhelyen.

Zildžić elfogása kapcsán a szerbiai hatóságok kezdetben mindössze annyit közöltek, hogy a boszniai föderációs honatya által használt személyautó átvizsgálása során egy maroklőfegyvert találtak 15 darab lőszerrel. Zildžićnek a fegyverre ugyan volt engedélye, azonban azt Szerbiába nem vihette volna magával.

igazolvány

Nem mindennapi igazolvánnyal rendelkezett Salko Zildžić, a bosnyák-horvát entitás parlamenti képviselője (Forrás: Klix)

Az užicei bíróság nem volt rest mindezek alapján elrendelni a boszniai föderációs honatya előzetes letartóztatását.

Az eset további körülményei ettől a mozzanattól kezdődően eltérő értelmezés alá esnek az érintettek részéről, annyi azonban bizonyos, hogy Zildžić előzetes letartóztatásba vételét követően a szerbiai illetékesek tüzetesebben átvizsgálták a járművét, vélhetően további fegyverek után kutatva.

Így találták meg a bosznia-hercegovinai Hírszerző és Biztonsági Szolgálat (Obavještajna i Sigurnosna Agencija, OSA) igazolványát Zildžić nevére kiállítva.

A nyugat-balkáni sajtóviszonyokat és a hivatalos szervek adatkezelési gyakorlatát jól leképezi, hogy vélhetően előbb jelent meg a nem mindennapi hír a mindig jól értesült szarajevói Klix hírportálon, mint ahogy a BIA-t vezető Aleksandar Vulint tájékoztatták volna az okmány lefoglalásáról.

Az igazolvány kapcsán a szerbiai illetékesek nem is igen tudtak mit kezdeni a helyzettel. Egyfelől azért nem, mert annak birtoklása önmagában még nem valósít meg semmilyen bűncselekményt, így legfeljebb kellemetlen kérdések hada várhatta Zildžićet emiatt a fogdában.

Másfelől pedig a dokumentumon öles betűkkel a „tiszteletbeli szolgálati igazolvány” (Počasna službena iskaznica) felirat szerepelt, ami miatt annak eredetiségével kapcsolatban komoly aggályok merülhettek fel.

Hogyan kaphatott igazolványt?

Zildžić személye kapcsán nem ismert, hogy a korábbi években bármilyen kapcsolatban állt volna az OSA-val. Sőt, az önéletrajza meglehetősen letisztult, mondhatni transzparens, mivel a 2006-ban megkezdett politikai karrierje előtt is széles körben ismert volt a boszniai nyilvánosság előtt, mint élsportoló, aki bokszolóként és cselgáncsozóként jeleskedett nemzetközi szinten.

Az OSA működését szabályozó törvény ugyan lehetőséget ad a szervezet vezetőjének, hogy diszkrecionális jogkörében eljárva, egyedi esetekben adományozzon olyan igazolványt, amin a „tiszteletbeli” jelző szerepel, azonban az N1 Bosna csatorna értesülése szerint ezt a gyakorlatot a korábbi években kizárólag a komoly szakmai teljesítményt nyújtó, nyugállományba vonulók esetében követték a szervezetnél.

Zildžić tekintetében nyugállományról és komoly szakmai teljesítményről nem lehet szó, a sportszakmai karrierje mellett azért sem, mert mindössze 42 éves.

Parlamenti vizsgálat lesz

Önmagában Zildžić elfogása és előzetes letartóztatásba vétele nem érte el a boszniai politikai ingerküszöböt, a nem mindennapi okmány fellelése azonban nagy lendületet adott az eseményeknek.

Elsőként a bosnyák konzervatívok által szerbpárti nézetei miatt évek óta támadott Aleksandar Vranješ, Belgrádba akkreditált boszniai nagykövet jelezte a sajtóban, hogy tud a fogva tartás tényéről, teendője azonban nincs, tekintettel arra, hogy Zildžić nem kért konzuli közbenjárást az ügyében.

Sabina Čudić, a liberális Naša Stranka parlamenti képviselője nyilatkozatában jelezte, hogy kezdeményezte az OSA működését felügyelő parlamenti bizottság rendkívüli ülésének összehívását az eset kapcsán. Szerinte egy vizsgálat keretében kell tisztázni, hogy a korábbi években kik és milyen okból kaptak hasonló igazolványt.

Čudić nyilatkozatára reagálva Ilija Cvitanović, a HDZ 1990 parlamenti képviselője jelezte, hogy mint az illetékes bizottság elnöke megtette a szükséges intézkedéseket ahhoz, hogy a bizottság rendkívüli ülésére 10 napon belül sort kerítsenek. Az ülésen meghallgatják Almir Džuvót, az OSA idén tavasszal kinevezett vezetőjét, akinek válaszolni kell az igazolvány keletkezésével kapcsolatos kérdésekre.

Cvitanović bejelentése csak részben nyugtatta meg a közvéleményt, mert az eset kapcsán lényegében mindenki Osman Mehmedagić, az SDA-t vezető Bakir Izetbegovićtyal szoros kapcsolatban álló korábbi OSA-vezető érintettségét feltételezi. Mehmedagić a vele kapcsolatban megjelent híresztelésekre reagálva közleményt adott ki, amelyben tagadta, hogy ő adott volna utasítást a kérdéses dokumentum kiállítására.

Össze-vissza védekezik

Zildžić az ominózus igazolvány léte és eredete kapcsán az ügy kirobbanása óta több variációt ismertetett a nagyérdeművel. Még a szerbiai fogva tartása alatt ügyvédje útján azt közölte, hogy az igazolvány létezik, az azonban nem eredeti, hanem egy másolat, amit „hülyeségből készítettek neki a barátai, akikkel a Državna Bjezbednost (magyarul Állambiztonság) nevű Viber-csoportot alkotják.”

Zildžić azt is elárulta, hogy mintegy 10 fő tagja ennek a csoportnak, azonban konkrét személyeket nem nevezett meg. Ezen túlmenően arra sem akart magyarázatot adni, miért volt szüksége egy ilyen jellegű dokumentumra, és azt miért vitte magával Szerbiába.

A szeptember 27-i Szarajevóban adott sajtótájékoztatóján Zildžić egy eddig ismeretlen külső tényező vagy a józan logika hatására módosította a védekezését. A szerbiai fogságban ugyanis sem ő, sem az ügyvédje nem számolt azzal, hogy a dokumentum létének és birtoklásának elismerése miatt a boszniai ügyészség okirathamisítás és azzal visszaélés gyanúja miatt nyomozást rendel el.

Így az ügyészek munkáját nehezítendő Zildžić utóbb azzal állt elő, hogy nem is volt nála a kérdéses igazolvány, az nem az övé. Ebből adódóan azt nem találhatták meg nála. A különös nevű Viber csoport létezik ugyan, azonban tagadta, hogy annak a tagjai készítették volna „hülyéskedve” a dokumentum másolatot.

Az általa csak felhajtásnak minősített ügy céljaként pedig a személye lejáratását jelölte meg, továbbá azt, hogy ismeretlen okból minél tovább Szerbiában tartsák.

Tagadta továbbá, hogy valaha használta volna az igazolványt, és perdöntő bizonyítékként arra hivatkozott, hogy az okmányon a róla készült kép régi, így az a közreműködése nélkül kellett, hogy készüljön.

A lőfegyver és a lőszerek kapcsán konzekvensen azzal a magyarázattal állt elő, hogy azok a sajátjai, amiket engedéllyel tartott magánál, csak éppen elfelejtette kivenni az autójából, amikor Szerbiába indult. Azt pedig nem tartotta kommentárra érdemesnek, hogy milyen indokok miatt tartott a személygépjárművében egy lőfegyvert honatyai minőségben.

Megegyezett a szerbekkel

Zildžić kiadatására szeptember 25-én került sor. Ezt megelőzően a lőfegyver és a lőszerek jogosulatlan határon való átvitele miatt az užicei ügyészség gyorsított eljárásban megegyezést kötött vele.

Ennek keretében Zildžić elismerte bűnösségét, és elfogadta az egy éves szabadságvesztést azzal, hogy kiadják Bosznia-Hercegovinának a büntetés végrehajtása végett.

Utóbbi amiatt volt fontos számára, mert a szabadságvesztést meglehetősen szerényen osztó boszniai büntetőjog keretében lehetősége nyílik a jövőben a szerbiai büntetést, mint rövid időtartalmú szabadságvesztést pénzbírsággal megváltani, így a 365 nap szabadságvesztés helyett 365.000 konvertibilis márka, vagyis megközelítőleg 72 millió forint kifizetése ellenében mentesül a szabadságvesztés végrehajtása alól.

Már csak azt kell tisztáznia a parlamenti bizottság és az ügyészség felé az eddigieknél hihetőbb módon, hogy miként került az arcképe egy olyan okmányra, ami a Klix portál által megkérdezett szakértők szerint teljesen egyezik az OSA által kiadott igazolvánnyal.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava