Connect with us

Szerbia

Választások lesznek Szerbiában, miután az ellenzék anarchista módszerekkel obstruál

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

anarchista ellenzék
Aleksandar Jovanović Ćuta egy kimagasló szerb ellenzéki személyiség vuvuzelával a kezében, a padra is felmászott, hogy még nagyobb legyen
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az anarchista módszerek Pristinát követően Belgrádban is felütötték a fejüket, ezért újabb választásokat kell kiírni Szerbiában. A belgrádi Blic napilap úgy értesült, hogy az előrehozott választásokat vagy idén decemberben, vagy jövő év márciusában tartják meg. Erről állítólag Aleksandar Vučić beszélt, miután a Szerb Haladó Párt ezerötszáz vajdasági aktivistájával találkozott. A szerb elnök a bábjaként szolgáló Miloš Vučević védelmi miniszter társaságában jelent meg a haladók tömeges szeánszán. Aleksandar Vučić Nagyfarkas május végén tette meg Vučević Kisfarkast a Szerb Haladó Párt vezetőjének, amivel biztosította magának a párt feletti befolyás megtartását.

Audiovizuális anarchisták

A szerbiai parlamenti komédia újabb felvonásaként az ellenzék anarchista módszereket vetett be a törvényhozási munka ellehetetlenítésére, ami kedden (szeptember 5-én) sípok használatában, vizuálisan pedig papírlapokra nyomtatott követelések formájában jutott kifejezésre.

Még mielőtt beindult volna a hacacáré, Srđan Milivojević, a Demokrata Párt tagja – aki a szerb elnök egyik korábbi vádaskodása szerint kutyahúsból készült hamburgereket árult kruševaci üzletében – úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi mély politikai és gazdasági válságból a kiutat a rendkívüli parlamenti és fővárosi választások jelentik, Miroslav Aleksić a Néppártból kivált Szerbiai Nemzeti Mozgalom vezetője pedig arra kérte a szerb elnököt, aki szavai szerint mindennek a megmondhatója Szerbiában, hogy decemberre írja ki a rendkívüli országos és fővárosi választásokat.

Vladimir Orlić parlamenti elnök erre azzal válaszolt, hogy nagy lelkesedéssel fogadják, illetve “fogadják el” ezt az ellenzéki követelést, amiről értesítik a köztársasági elnököt és a kormányt, majd gyors választ adnak az ellenzéknek.

A kormány értesítésére nemigen volt szükség, mert Anna Brnabić miniszterelnök több minisztere kíséretében – és a parlamenti őrség védelmét élvezve – bevonult a terembe, majd az őrség feje felett átkiabálva, szinte transzba esve ismételte el többször is, hogy a kormányoldal soha nem adja fel, amit a házelnök azzal támogatott meg, hogy erőszaktevőknek nevezte az ellenzéki képviselőket, akik fütyültek, sípoltak és mutogattak.

A házelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy az ellenzék az obstrukcióval lehetetlenné teszi a költségvetés átütemezését, így nem lesz nyugdíjemelés, az anyák pedig nem kaphatják meg a gyerekek után beígért támogatást.

Orlić ekkor egy hirtelen, vagy lehet, hogy nem is hirtelen ötlettől vezérelve gratulált a férfi kosárlabdaválogatottnak, amely a manilai világbajnokság negyeddöntőjében legyőzte a litván csapatot, miközben valaki tolvajt kiáltott, amire a házelnök álszent módon megkérdezte, hogy kik a tolvajok, netalán a kosárlabdázók?

Az ellenzékhez közeli televíziók tudósításából kimaradt, viszont a kormánypárti Pink Televízió erősen kultiválta, hogy Brnabić miniszterelnök az ellenzéket az anarchista múlttal rendelkező Albin Kurti koszovói miniszterelnökhöz hasonlította, aki évekkel ezelőtt azzal szórakozott, hogy füstbombákat robbantott a pristinai parlamentben.

Kurti aztán választásokat nyert Koszovóban, ami viszont egyáltalán nem jelenti azt, hogy a jelenlegi szerbiai ellenzék erre képes lenne, illetve hogy alkalmas lenne a kormányzásra, így Szerbia számára nincs jó választás, ezért minden bizonnyal folytatódik a nacionalista kurzus, ami persze ellenzéki győzelem esetén sem nagyon változna.

Szerdán már vuvuzeláztak is

Szerdán délelőtt a belgrádi szkupstina már inkább hasonlított egy stadionra, mint igazi parlamentre, az ellenzék ugyanis nem csak sípokkal felszerelkezve érkezett, voltak ugyanis, aki vuvuzelákkal jelentek meg az ülésen, és azokkal tülköltek, miközben a biztonsági személyzet leválasztotta az ülésterem egy sarkát az ellenzék számára, de ha ez sokáig így megy, akkor lehet, hogy homokozót is berendeznek a számukra.

Az ellenzéki obstrukció azonban nem akadályozta meg a kormánypárti többséget, hogy megválasszák a nemrég leváltott Rade Basta volt gazdasági miniszter utódját.

Basta volt az az “elszabadult miniszter”, aki nemrégiben szankciók bevezetését követelte Oroszországgal szemben, majd megalakította a Szerbia Európai Útja nevet viselő mozgalmát, Bastából azonban akkor lesz européer politikus, amikor traktorból villamos, de ennek részleteibe most nem mennénk bele.

anarchista ellenzék

Új minisztert is választottak a nagy hangzavarban, Slobodan Cvetković a jobbalsó sarokban látható (Forrás: Tanjug)

Az új miniszter az újvidéki születésű Slobodan Cvetković szocialista káder lett, aki korábbi tisztségeinek köszönhetően nem csak szocialista berkekben ismert, hanem Miloš Vučević kvázi haladó pártvezér köreiben is, tehát akár szép jövő is várhatna rá, ha nem tartanának előrehozott választásokat, bár az is megoldás lenne, ha a belgrádi Partizan vagy Crvena Zvezda stadionját átneveznék parlamentnek.

Vladimir Orlić házelnök szerdán ismét előállt a Kurti-féle hasonlattal, és azt mondta, hogy a koszovói miniszterelnök most biztosan elégedett azzal, hogy a szerbiai ellenzék miként használja az ő módszereit, és netalán az utasításai alapján cselekszik.

– Nagyon elégedett lehet, nincs is jobb követője tőletek, kurtijevacik

– mondta a szerb elnök, akinek az előző mondatban használt utolsó szava körülbelül azzal ekvivalens, hogy nemzetárulók, amit tíz percenként elismételt.

Miután a szerbiai parlament egész nap ülésezik, annak végét nem várnánk ki, és már csak azt jegyeznénk meg, hogy az előrehozott választásokat minden bizonnyal azt követően írják ki, hogy a szerb elnök visszatér New Yorkból, az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszakáról.

Van azonban némi szkepszis bennünk a választásokat követően összeálló új parlamenttel kapcsolatban: tekintve a kormánypárti és ellenzéki politikusi felhozatalt, vajon abban akadémiai emelkedettségű viták folynak-e majd Szerbia sorsát illetően? A tanulság mindebből pedig az, hogy minden kormánynak olyan ellenzéke van, amilyet megérdemel – és amilyet kinevelt magának.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaHOZZÁSZÓLÁS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava