Connect with us

Szerbia

Állampolgárság az oroszoknak és a migránsoknak Szerbiában 1 év tartózkodás után(?)

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

állampolgárság
Anitta Hipper szóvivő szerint a bizottság aggódik a szerbiai állampolgársági törvény tervezett módosítása miatt (Forrás: Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása

Egy brüsszeli szóvivő szerint az Európai Bizottság aggódik amiatt, hogy a szerbiai állampolgársági törvény módosítása kockázatot jelenthet az Európai Unióra. Belgrádban azt tervezik, hogy módosítják az állampolgársági törvényt, azt követően pedig már egy éves szerbiai tartózkodás is elegendő lenne a szerb állampolgárság megszerzéséhez, ami által az unió számára nem kívánatos külföldiek előtt is megnyílhat a kapu Európa felé a szerb vízummentesség által. Ugyanakkor a törvénymódosítás megkönnyíti a menekültek, illetve a migránsok számára a szerbiai állampolgárság megszerzését, amire egyelőre csak elvétve van igény.

Megnyílik a kiskapu?

Az N1 szerbiai ellenzéki csatorna aziránt érdeklődött a napokban egy uniós szóvivőnél, hogy mennyire vannak összhangban a tervezett szerbiai törvénymódosítások a szerb csatlakozási folyamattal, amelyről egyébként az utóbbi időben már a szólamok szintjén is alig hallani.

Anita Hipper a kérdésre válaszolva kijelentette, hogy az Európai Bizottság felkérte Szerbiát: vegye figyelembe azokat a brüsszeli észrevételeket, amelyek a harmadik országok állampolgárainak bejutásával, vagy mondjuk úgy, bejuttatásával kapcsolatosak a schengeni övezetbe.

A bizottság azért aggódik, mert a egyszerűsített szerbiai eljárások révén olyan országok állampolgárai is vízum nélkül juthatnak be az Európai Unióba, akiknek ehhez egyébként vízumra van szükségük az EU-ba történő belépéshez.

Hipper az N1-nek úgy nyilatkozva azt mondta, hogy az Európai Bizottság és a szerb kormány a kérdésben “tartja a kapcsolatot”, ami magyarán azt jelenti, hogy egyelőre nincs egyetértés, és így megállapodás sem született.

Ebben az esetben az alapvető félelem az, hogy orosz állampolgárok a szerb állampolgárság által szerzett szerb útlevél birtokában vízum nélkül beléphetnek az Európai Unióba.

Persze ez sehol sincs leírva, de szimptomatikus, hogy a 2005-ben meghozott, és azóta már kétszer módosított állampolgársági törvényt most abban az értelemben kívánják átírni, hogy az többé-kevésbé az orosz állampolgárokra legyen szabva.

Netalán összekacsintottak?

Egy tavasszal kezdődött folyamatról van szó, a részleteket vizsgálva pedig az sem zárható ki, hogy az orosz és a szerb hatóságok összekacsintottak, mielőtt a módosításokat Belgrádban megfogalmazták.

Egy áprilisi kerekasztal-beszélgetés alkalmával elhangzott, hogy a változtatások megkönnyítik az állampolgársági kérelmek benyújtását, viszont nem enyhülnek az új szerbiai állampolgárok felvétele előtti biztonsági ellenőrzések, ami magyarán azt jelenti, hogy szinte bárki szerb állampolgársághoz juthat, ha abba a polgári titkosszolgált, a BIA is beleegyezik, amire később még történik utalás.

Suzana Stanić Carević a szerb rendőrség képviseletében elmondta, hogy jelenleg más országok állampolgárai azáltal szerezhetnek szerbiai állampolgárságot, hogy ha tartósan letelepedett külföldi státusszal rendelkeznek Szerbiában, lemondtak korábbi állampolgárságukról, és a szerbiai állampolgárság kérvényezése előtt legalább három évig Szerbia területén tartózkodtak.

Ez persze nem vonatkozik a külföldön rekedt szerbekre, a volt Jugoszlávia területén létrejött más államokból Szerbiába menekült szerbekre, valamint azokra a személyekre, akik a szerb nemzethez tartozónak vallják magukat, őseik pedig szerbiai állampolgárok voltak, beleértve ide Szerbia más előfordulási formáit is, mint például Kis-, Nagy- és volt Jugoszlávia.

A módosítások a teljesen idegen külföldiekre vonatkoznak, a tervezett változtatások többsége az ő számukra egyszerűsíti le az állampolgárság megszerzését, amire korlátozott időtartamú tartózkodás után jogosulnak.

Jöhetnek az echte külföldiek

Az említett rendőrségi alkalmazott szerint az echte külföldiek eddig azért nem folyamodtak igazán gyakran szerb állampolgárságért, mert nem akartak lemondani a származási országuk állampolgárságáról.

Ez a tervek szerint a továbbiakban nem szerepel a feltételek között, tehát ezentúl senkinek sem kell lemondania eddigi, vagyis jelenlegi állampolgárságáról ahhoz, hogy megkapja a szerbiai állampolgárságot.

állampolgárság

A szabadkai befogadó központnál pihenő migránsok inkább a taxisoktól és nem a szerbiai állampolgársági törvénytől várják a megoldást (Fotó: BALK)

Ugyanakkor már ideiglenes tartózkodási engedéllyel is igényelhető a szerb állampolgárság, vagyis nem lesz szükség tartósan letelepedett státuszra, és a három éves szerbiai tartózkodást is egy évesre csökkentik, szerencsés körülménynek számít, ha a kérelmező dolgozik, Szerbiában tanult vagy honosított diplomával rendelkezik, és legalább középiskolai végzettsége van.

A hivatalos indoklás szerint az állampolgársági törvény, valamint a külföldiekről és a külföldiek foglalkoztatásáról szóló törvény módosítása lehetővé teszi a szakképzett munkaerő érkezését és megtartását, a végső cél pedig a gazdaság növekedése, miután a törvénymódosítás megköveteli, hogy az állampolgárságot kérelmező személy dolgozzon vagy “önálló (gazdasági) tevékenységet” folytasson.

Ellenzéki jogászok ezzel kapcsolatban azonban megjegyzik, hogy 50 euróért bárki alapíthat céget Szerbiában, alkalmazottként pedig elhelyezkedhet egy olyan cégben, amely csak erre a célra jött létre, vagyis egy fiktív cég fiktív alkalmazottja lehet.

Ráadásul, a szerbiai állampolgárságot megszerző személy a házastársát is magával hozhatja, neki elég egy nyilatkozatot tennie arra vonatkozóan, hogy Szerbiát a saját országának tekinti.

A menekültek állampolgársághoz jutása

A törvénymódosítással megkönnyítik a szerbiai állampolgárság megszerzését a menekültek számára is, bár az nemigen tapasztalható, hogy a menekültek és a migránsok tömegesen szeretnének szerbiai állampolgársághoz jutni, de a szerb hatóságuk ennek ellenére tesznek egy gesztust feléjük.

Jelena Milonjić, az UNHCR Menekültvédelmi Szolgálatátának munkatársa ezzel kapcsolatban azt tartotta lényegesnek, hogy ezek a változások lehetőséget nyújtanak a menekültek számára, hogy beilleszkedjenek a szerbiai társadalomba, amire eddig nem volt lehetőség.

Fernando Almejda Rodriguez, az IDEAS Kutatási és Fejlesztési Központ munkatársa szerint ezek a változások leginkább olyan embereket érintenek, akik hét-tíz éve Szerbiában élnek, beszélnek szerbül, ismerik az országot és alkalmazkodtak hozzá.

Almejda Rodrigez hozzátette, hogy ezek nem sokan vannak, nekik viszont jó, hogy van egy törvény, amely akként ismeri el őket, amivé váltak – vagyis a szerbiai társadalom részeként.

Szerbiában számítanak a negatív visszhangra is, miután a szerb útlevél sok külföldi számára megnyithatja az utat más országok felé, ahová jelenleg nem tudnak eljutni.

állampolgárság

Európába igyekszik? Ana Brnabić szerb miniszterelnök Emanuele Giaufret uniós misszióvezető társaságában egy belgrádi konferencián, amelyről állítólag az ellenzéki újságírókat kizárták, illetve nem engedték a miniszterelnök közelébe (Forrás: Twitter, Emanuele Giaufret)

A szerb kormány május közepén fogadta el és a parlament elé terjesztette az állampolgársági, valamint a külföldiekre vonatkozó, fent már említett további két törvényt, ami egyes megítélések szerint a migránsok és a menedékkérők számára egy éves szerbiai tartózkodás után lehetővé tenné a szerb állampolgárság megszerzését, ami természetesen vonatkozik az Oroszországból érkező menekültekre is.

Egyelőre nem világos, hogy a három szóban forgó törvény módosítását mikor tárgyalja a szerbiai parlament.

Jelena Ilić, a Belgrádi Emberi Jogi Központ (BCLjP) ügyvédje a BBC szerb nyelvű kiadásának nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy a módosítások elfogadását követően bárki előtt megnyílik az út, hogy a jogszabályi által leegyszerűsített módon és minimális szerbiai tartózkodási idővel megszerezhesse az ország állampolgárságát, ami távol áll az Európai Unióban és a világ más részein bevett gyakorlattól.

Ilić egyúttal arra figyelmeztetett, hogy az egyszer odaítélt állampolgárságot nem lehet visszavonni, és félő, hogy a megszerzésének ilyen banális módja veszélybe sodorhatja Szerbia vízummentességét, amelyet az Európai Unió vonatkozásában élvez, bár a szerb európai integrációs minisztérium cáfolta ezt a lehetőséget.

Čedomir Stojković ellenzéki ügyvéd ugyanakkor nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a szóban forgó törvény(ek) elfogadását követően az Orosz Föderációból több mint egymillió ottani állampolgár vándorolhat be Szerbiába a következő három-öt évben, de jöhetnek az Európába vágyók a világ más tájairól is, ami azért is problematikus lehet, mert az újonnan érkezők egy év után már állampolgárként szavazati joggal is rendelkeznek.

Attól viszont nem kell tartani, hogy túl sok kormányellenes elem szivárog be Szerbiába, mert a módosításokat követően az állam bárkitől megtagadhatja az állampolgárság megadását még akkor is, ha minden feltételnek megfelel, mint amire nemrég már volt példa egy orosz ellenzéki tartózkodási kérelmének meghosszabbítása esetében, miután a kérésére negatív válasz érkezett.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac
380224118 707885967920674 7168397514059230108 n 072507 380224118 707885967920674 7168397514059230108 n 072507
B A Balkanac1 nap telt el azóta

SZERB CSERNOBIL: Szigorúan ellenőrzött vonatok és a képlet őrei

TartalomjegyzékMegnyílik a kiskapu?Netalán összekacsintottak?Jöhetnek az echte külföldiekA menekültek állampolgársághoz jutása A cikk meghallgatása 2010. nov. 20-án délelőtt egy érdekes vasúti...

Csontváry Kosztka Tivadar: Titokzatos sziget Csontváry Kosztka Tivadar: Titokzatos sziget
B A Balkanac1 hét telt el azóta

Szobi, Dibi, Modi, Csonti + Titokzatos szigetek (keményvalutában)

TartalomjegyzékMegnyílik a kiskapu?Netalán összekacsintottak?Jöhetnek az echte külföldiekA menekültek állampolgársághoz jutása A cikk meghallgatása „Ilyet én is tudok” című könyvében ír...

BALK BALK
B A Balkanac2 hét telt el azóta

BALK.High.Art: Öt férfi és egy nő – a Duna parknál

TartalomjegyzékMegnyílik a kiskapu?Netalán összekacsintottak?Jöhetnek az echte külföldiekA menekültek állampolgársághoz jutása A cikk meghallgatása Talpalatnyi Párizs a pesti dzsuvában – ezzel...

eladó Koszovó ház albán eladó Koszovó ház albán
B A Balkanac3 hét telt el azóta

Egy eladó ház és öt nő (Szabó Imre fotói)

TartalomjegyzékMegnyílik a kiskapu?Netalán összekacsintottak?Jöhetnek az echte külföldiekA menekültek állampolgársághoz jutása A cikk meghallgatása Többek közt a szerb N1 hozta minap...

oszazs oszazs
B A Balkanac4 hét telt el azóta

A Megfojtott virágok története (Killers of the Flower Moon)

TartalomjegyzékMegnyílik a kiskapu?Netalán összekacsintottak?Jöhetnek az echte külföldiekA menekültek állampolgársághoz jutása A cikk meghallgatása Carter Revard amerikai költő, indián nevén Non-pe-va-de,...

IN ENGLISH

Szlovákiai kissebségi kérdések / National minorities issue in Slovakia Szlovákiai kissebségi kérdések / National minorities issue in Slovakia
English2 hét telt el azóta

No Resolution for the Legal Status of National Minorities in Slovakia

TartalomjegyzékMegnyílik a kiskapu?Netalán összekacsintottak?Jöhetnek az echte külföldiekA menekültek állampolgársághoz jutása A cikk meghallgatása Commitment was made, the draft law is...

katonai támogatás Iran offers military support to Bosnia katonai támogatás Iran offers military support to Bosnia
English2 hét telt el azóta

Iran Offers Military Support to Bosniaks If Needed

TartalomjegyzékMegnyílik a kiskapu?Netalán összekacsintottak?Jöhetnek az echte külföldiekA menekültek állampolgársághoz jutása A cikk meghallgatása The Iranian Ambassador to Sarajevo gave a...

fényes jövő Leskovac Tanjug Bright future for Serbia fényes jövő Leskovac Tanjug Bright future for Serbia
English3 hét telt el azóta

Promised and Scared: Vučić Promised a Bright Future for Serbia, Then Envisioned a World War

TartalomjegyzékMegnyílik a kiskapu?Netalán összekacsintottak?Jöhetnek az echte külföldiekA menekültek állampolgársághoz jutása A cikk meghallgatása Serbia is anticipating a bright future, at...

fegyver / Arm yourselves! fegyver / Arm yourselves!
English1 hónap telt el azóta

The former Slovenian Prime Minister called on his fellow countrymen to arm themselves

TartalomjegyzékMegnyílik a kiskapu?Netalán összekacsintottak?Jöhetnek az echte külföldiekA menekültek állampolgársághoz jutása A cikk meghallgatása Janez Janša, a former ally of the...

választások / elections választások / elections
English1 hónap telt el azóta

MISERY: Despite Elections, Nothing Will Change in Serbia

TartalomjegyzékMegnyílik a kiskapu?Netalán összekacsintottak?Jöhetnek az echte külföldiekA menekültek állampolgársághoz jutása A cikk meghallgatása Even before the early parliamentary elections have...

Tíz nap legjava